» »

klon diska na manjši disk

klon diska na manjši disk

masterpsi ::

živjo,

S programom clonezilla sem poizkusil klonirat 640GB disk na 120GB disk, vendar zajamra da je disk premajhen. Od 640GB imam cca. 100GB zasedeno. Google pravi naj zmanjšam particijo, to sem naredil, vendar do cca. 200GB. Baje da imam 'nepremakljive datoteke', del teh datotek sem izbrisal s izklopom paginga, system restore in hybernate - s tem sem zmanjšal na cca. 150GB, še vedno imam preveč.
Vpr1.: A je kak drug program namesto clonezille ki bi mi rešil problem?
Vpr2.: Kako bi premaknil te nepremakljive datoteke in zmanjšal particijo pod 120GB?

Workaround je nova instalacija windowsov. Imam HP laptop ki ima recovery particijo iz katere lahko obnoviš sistem, s pritiskom F11.



S clonezillo sem skopiral to obnovitveno particijo, vendar če med zagonom pritisnem F11 z novim diskom zajamra "boot device not found". Glede na to da sem naredil kopijo particije so vse datoteke na voljo, moje znanje pa se konča pri nastavitvi particije ...da je bootabilna. Na Win7 sem parkrat delal 'repair' s zagonskim DVDjem, vendar predvidevam da mi to tu ne pomaga. MBR nekaj... (???)

Vpr3.:kako naredim particijo bootabilno, da jo lahko uporabim za system restore. Na 'starem' disku mi F11 dela - zažene instalacijo/recovery, ampak bo to naredil-a na starem disku kar nočem. Upam da sem razložil in si je kdo vzel čas za branje :)

Hvala za pomoč, lp

Grizzly ::

Jaz za kloniranje diskov uporabljam Norton Ghost in težav z velikostjo particij nimam - pa sem večjo particijo nekega diska kloniral na manjšo particijo drugega diska. In potem tudi obratno.

Na Vpr3 težko odgovorim, ker imam premalo podatkov. Če imaš na particiji kakšen Windows, potem najboljše da vstaviš instalacijski DVD, izbereš možnost Repair Computer, odpreš Command prompt in vpišeš: bootrec /fixmbr in bootrec /fixboot. To bi moralo rešiti težavo z bootanjem. Ne vem če bo v tvojem primeru delovalo, ampak z GParted live CD se da urejat zastavice in probaj tam nastavit boot-flag.

hojnikb ::

Easeus todo backup... Preverjeno zmore ..
#brezpodpisa

wini ::

Lahko pa narediš image file iz tvojega diska, kateri bo velik kolikor imaš podatkov na tavelikem disku.
Pol pa lahko tale image kloniraš na mali disk.

masterpsi ::

wini je izjavil:

Lahko pa narediš image file iz tvojega diska, kateri bo velik kolikor imaš podatkov na tavelikem disku.
Pol pa lahko tale image kloniraš na mali disk.


aaha! to bi se tut js lah spomnu, hvala! Bom najprej to probu s že poznano clonezillo, če bojo težave pa s ostalima predlogoma.

Hvala!

driver_x ::

Če bo pa image še vedno prevelik, ga pa zazipaj.

masterpsi ::

Če bo še kdo imel podoben problem sem rešil. našel sem datoteke ki so bile nepremakljive - zaženeš defrag in pogledaš v event viewer zadnji log 258 ali 259 - pove katera datoteka je 'tazadnja'. Poleg system restore, hibernate in paging datotek, sem izklopil še search engine in izbrisal datoteko ki jo je blokiral search engine. S tem sem zmanjšal particije skupno pod 120GB. Clonezilla je vseeno jamrala da ne more klonirat diska, zato sem mnogo ur kasneje uspešno to naredil s programom Acronis trial. SSD je najboljša investicija v nadgradnjo računalnika :)

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
474922 (3928) gruntfürmich
»

SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10621159 (13868) MrStein
»

Backup celotnega sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
101128 (929) driver_x
»

kloniranje diska

Oddelek: Programska oprema
192031 (1664) solatko
»

SnapShot Laptopa

Oddelek: Programska oprema
191690 (1360) opeter

Več podobnih tem