» »

Katero matično ploščo za i5 45XX/34XX CPU ?

Katero matično ploščo za i5 45XX/34XX CPU ?

Kamran ::

Lep pozdrav vsem spet ! :D

Razmišljam, da bi si sestavil dva namizna računalnika. Proračun za oba procesorja je nastavljen pri zgornji meji 100 €, za dve (upam da identični; novi) matični plošči pa 150 €.

Za procesor bi rad uporabil kar "klasiko" - Intel Core i5 nek 45XX tip (LGA 1150 podnožje torej). Alternativno i5 34XX procesor (LGA1155 podnožje). Torej iz tega sledeč moram realno matično ploščo prilagajat procesorju, ki ga mislim uporabit na njej. 8-)

Po svoje bi rad imel kakšno dobro DDR4 RAM tip matične plošče, a kaj ko moram potem iskati nek i5 6XXXK tip procesorja (LGA1151 podnožje). Ti so pa izven mojega proračuna. Vsaj, če gledam za njih doma - bi mi mogoče lahko priporočili kako spletno trgovino/podjetje, kjer bi lahko dva dobil za proračun, ki ga imam v mislih ?

Skratka... tukaj se mi pa malo zatakne, ker sem realno že precej ven iz vod sestavljanja namiznih računalnikov in že malo ne vem, kje bi lahko sploh kaj (ugodnega) kupil. V svojem času sem kupoval pri Mlacomu.

Matični bi rad imel novi in zanima me sedaj KATERO bi lahko sploh vzel in tudi KJE (glede na 45XX ali 34XX procesor). Tukaj me zanimajo predvsem domače računalniške firme ali eventuelno evropske (Geizhals ?). Da pač ne čakam pol leta, da nekaj dobim. Torej recimo da je potem 75 €/matično maksimalna zgornja meja. Rad bi imel možnost, da imam lahko RAMa do ene 32 GB DDR3 1600 MHz. Itak sem omejen s tem glede na izbiro procesorja... :(

Bi moral biti še na kaj pozoren (kar sem mogoče spregledal) ?

Ideje in predlogi dobrodošli. Hvala !

DarwiN ::

Ne bi raje vzel nov mini-pc? Novi 10nm pentiumi/celeroni so podobno zmogljivi kot ti tvoji zastareli I5 modeli, so pa precej varčnejši in imajo razne sodobne bonbončke, dekoderje, ipd..

Te TRIGKEY komplete s celeroni jaz kupujem kot po tekočen traku za znance. Super zadeva. Imaš tudi 16gb/512gb varianto. Ali pa sam sestaviš pentiuma za nekaj več denarja. Ampak bistvene razlike v zmoglivosti ni med temi pentiumi in celeroni. Edina razlika je, da je eden Kitajc, drugi pa Nemec. :) Si pa omejen na 16Gb rama!
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

mirancar ::

jaz ne razumem čisto tvoj point
če te prav štekam nimaš še nič od komponent, ampak bi rad nekaj sestavil, in iz nekega razloga hočeš i5 tretje ali četrte generacije (to je letnik 2012-2014). Poleg tega želiš 32gb ram, kar se mi zdi overkill (??). In še iščeš "novo" matično ploščo, ki se več ne prodajajo (iskat boš moral rabljeno)
imaš kak poseben namen uporabe?

tko če iščeš nek rabljen price performance, je recimo tale kompletek odličen (če ga še ni prodal):
[izbrisana tema]

na rabljenem trgu če mene vprašaš je tuga. Rabiš srečo da dobiš kaj pametnega. Večino kar je listano na bolhi je slabše kot če kupiš novo, tisto kar je pa dobro pa relativno hitro gre
na mindfactory sem videl da so prodajali za 20-25€ AM4 A320 (AMD) ter 1151 H310 (intel 8th/9th gen) nove matične plošče. Zdaj jih ni, ampak se bodo verjetno spet pojavle... to je pomoj tud najstarej socket kar boš videl v prodaji kot NOVO

ta mini pc od darwina zgleda tud good!

Valvoline ::

Takle cpu i5 3 ter 4 gen je vreden max 20-30e, dobis pa komplet kisto za manj k 100e z 8g rama ter ssdjem, se kaka starejsa grafika bo noter. Dobis razne lenovo tiny/mini 6 gen za 150-200e, kak sff 6/7 gen pod 200e itn
https://www.bolha.com/ibm-lenovo-namizn...
https://www.bolha.com/fujitsu-siemens-n...
Tem fujitsu sff dodas se solidno grafiko 1050/ti rx550 low profile pa mas ze top mini gaming strojcek. Procesor je 4 threads, tako kot i3

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

vzami am4 platformo. tko arbitrarno postavljat budget za vsako komponento posebi je najvecja neumnost ki jo lahko nardis. Povej da mas 125€ za maticno in procesor (ali se bolje, povej koliko bi rad zapravo za celo skatlo, ker verjetno nimas se nic) pa bos dobil pametne odgovore.
#brezpodpisa

Valvoline ::

Jaz bi vzel tega jujitsa sff coffe lake g5600 7gen za 200 evrckov ali manj ce bo slo, top nakup.

hojnikb ::

problem OEM kist bo to, ce bo hotu kdaj kaj nadgradit ali popravljat. velikrat majo te sklate svoj tip napajalcov ali kaksne bios whiteliste in nemors dat nic notr kar ni pozegnano z njihove strani. ali pa kaksni svoji formfactorji (recimo btx pri starih dellih).
#brezpodpisa

Valvoline ::

Ni neke potrebe po upgradanju razen seveda low profile grafiko brez dodatnega napajanja do 75w tdp, mogoce se kako palcko rama po potrebi. SFF skatlice so zakon. Butnes noter eno 1050ti ali 1650ko LP pa mas res varcen top strojcek on the budget.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

ja potem pa kupiš grafiko, pa ugotoviš, da ma whitelisto grafičnih in ne dela :P
#brezpodpisa

Kamran ::

Hvala vsem za vaše odgovore samo zelo verjetno, da bom kljub vsemu rajši kje kak (rabljen) prenosnik vzel (in ga po potrebi nadgradil). :|

Namen sem imel si sestaviti dva kolikor toliko identična namizna računalnika, kjer bi eden realno služil kot (recimo manj zmogljiv) računalnik za televizijo (za Očeta; brskanje po spletu, pisanje mejlov, itn.), drug bi bil pa lahko primeren tudi za kako 3D modeliranje (SolidWorks) - poleg običajnih pisarniških zadev.

Proračun za oba (glede na vse komponente) sem imel v mislih 600 €, kjer bi vsaj matična plošča in procesor bila enaka, potem bi pa določene druge ostale komponente (npr. grafična kartica, RAM) variirale. Za vsako komponento sem imel pripravljen nek okviren proračun, a se bojim nadaljnih zapletov. Naprimer nepredvideni stroški za nabavo boljšega napajalnika (če izberem X matično ploščo in Y procesor).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

intel nuc ?

Oddelek: Strojna oprema
453361 (2374) opeter
»

Nakup mini pc (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10215794 (6785) Ganon
»

Nakup matične plošče LGA 1155

Oddelek: Kaj kupiti
125718 (5462) Tom Phoenix
»

Kakšen računalnik ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
121472 (1359) ThomasSGS

Več podobnih tem