» »

Namizni računalnik - čuden problem

Namizni računalnik - čuden problem

bojci0403 ::

Pozdravljeni
Imam čuden problem z računalnikom, in nikakor da ugotovim (tudi serviserji) kaj je narobe.
Najprej osnovni podatki:
procesor RYZEN 5 3600
matična AORUS ELITE B450
RAM - 16 gb (2 x 8 gm rama DDR4)
grafična Radeon RX590
trdi diski:2 (glavni kjer je windows 10 - SSD disk 500 GD, ta drug Western Digital Blue, 2TB, 7200RPM, 256MB)
Napajalnik

Problemi so se pred časom začeli, tako, da sem opazil, da npr. pri downloadanju (ali iz steama ali torrente) naenkrat za sekundo / dve izgubim linijo
(download pade na nulo). Prav tako so je včasih npr. pri igranju iger (najbolj opazno) vse #zaštekalo# za sekundo /dve.
Prav tako se je istočasno začelo isto dogajati ko sem npr. priklopil zunanji trdi disk (se mi je prikazovalo okence da je povezan,
nato da ni, in da je spet povezan in ni,....). ker nisem vedel, kaj je sem nesel računalnik na servis.
Tam mi je po tednu dni rekel da je SSD disk in mi naložil / prodal novega. cca 10-14 dni je bilo ok, potem se je začelo
vse na novo ponavljati.
Na novo nastal problem je bil, da po menjavi SSD-ja nisem mogle nikakor niti PRINTER instalirati (se je dogajalo isto - ko sem ga povezal, je bilo, kot da je povezan, nato
izgubi povezavo za sekundo in se pojavi nazaj) - ampak nikakor nisem mogel printer instalirati (pa sem pokusil s 3 različnimi printerji).
Živce zgubil :), nesel na drug servis.
Tam mi je po tednu testiranj (spet ni našel nobenih napak), slučajno našel napako na procesorju (baje da so bile 3 ,4 palčke tako zvite, da se je čudil, da mi je procesor sploh delal).
Ajd - kupim nov procesor. Ampak se situacija ni popravila.

Nato sem se začel sam igrati. Tole z downloadanjem in igranjem mi je #štekalo# samo na trdem disku, in ne na SSD disku.
Pa sem prejšnji teden kupil nov trdi disk. In upal, da je to. Pa ni bilo. isto sran.... se dogaja še naprej.

Torej - na WD trdem disku mi šteka občasno downloadanje in igranje. To sem ugotovil, da pomaga, če npr. vsak večer iz trdega diska izvlečem fizično kable, zjutraj nazaj priklopim in dela.
Na SSD disku teh problemov nimam.
Ostaja pa problem (za CEL RAČUNALNIK) da nikakor ne morem NOBEN printer inštalirati. Enostavno mi nobenega printerja ne zazna.

A se komu svita kaj bi lahko bilo? Za vsak nasvet se že vnaprej zahvaljujem, tistemu ki pa mi reši problem (ne da bi nov računalnik kupoval) pa častim pivo :)
Ker sem tako blizu da cel računalnik fuknem skozi okno. In ne bi ga vozil še tretji na nek servis, tam pa mi bodo po možnosti novo plato podturili.

lp,

DarwiN ::

Tole je zrelo za epizodo Twilight Zona. :)

Driverji štimajo od plate, usb? Bios posodobil od plate (AMD je imel en zloglasen USB bug, ki so ga bojda odpravili preko biosa)? Device manager sploh najde karkoli "neznanega", ko vtakneš printer?

Rame lahko tako izločiš, da najprej testiraš z eno palčko, nato z drugo.

Serviserji so pa tudi svojega denarja vredni. Ne bi se čudil, da ti je on po nerodnosti zvil pine na procesorju.. Kje je končal tisti prvi "pokvarjeni" R3600?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

ngc2392 ::

heh, procesor NE dela z zvitimi pini. ajde, morda res v eni drugi dimenziji, tu v tej pa pač ne. ali pa sem prespal nekaj let...
verjetno boš moral novo plato kupt (res tudi mene zanima, kje je opis napake na ssdju in poškodovan procesor)
to da hdd šteka, je še nekako razumljivo, pač hitrost zapisovanja/branja je veliko manjša kot na ssdju. se pravi, šteka kot nalaga (počasno branje) in šteka, ko vlečeš dol (zapisovanje). če maš hitro optiko seveda. seveda...to se načeloma NE bi smelo preveč opaziti...v teoriji.
če izklopiš hdd, in za foro namestiš windows 7 gor...se printer da namestit? in seveda, pri namestitvi moraš počakat, da ti program pove, kdaj vklopiti usb in ne, da vklopiš usb in potem začneš inštalirat...
United We Stand, Divided We Fall

Vuli ::

cpu lahko dela brez kakega pina, samo vprašanje katerega.
v glavnem, bios posodobi na najnovejš verzijo., če bo še vedno usb zezal, priklopi na kak drug port.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

DeeCoy ::

Dva serviserja sta te kar pošteno nategnila po mojem..
Zdej če je vse posodobljeno, fresh install windowsov, bi jaz sumil plato ali napajalnik, v tem vrstnem redu. Zanima me, ali linijo dejansko izgubiš (ni povezave - kot da ni mrežne kartice), ali samo dl/ul pade na 0? Glede na to, da izgubljaš power na USBju bi skoraj sigurno rekel, da je matična plošča in da tudi mrežna izgubi napajanje. Če je še v garanciji, jo kar veselo uveljavljaj.

Hvala za vse nasvete.

Najprej naj povem, da mi je serviser (ta drug) posodobil bios in vse driverje. Tako, da dvomim da je to.
Druge USB priključke sem tudi poizkusil (vse kar je na mojem ohišju).
Deecoy - ne izgubim čisto povezave. DL/UL mi naenkrat pade na nulo, ampak se takoj zažene nazaj.
Ampak kakor pravim, to se dogaja če DL/UL na #navadnem# trdem disku, na SSD-ju ne.

Glede na Vaše nasvete najbolj sumim na varianto katero je DeeCoy omenil.

A je kateri od vas (z nasveti) blizu Domžal (da bi ga kar k njemu odnesel da ga preveri)?
Če ja, a ima kdo od vas kakšno drugo matično ali napajalnik, da stestira moj računalnik.

lp

Han ::

Je tudi SSD na SATA kablu? Si HDD prestavil na drug SATA in menjal kabel?

Han je izjavil:

Je tudi SSD na SATA kablu? Si HDD prestavil na drug SATA in menjal kabel?

Če mu disconnecta usbje, je skoraj sigurno problem v napajanju usbjev - napajanje pride iz matične. Tako da mora tam verjetno napetost padat in zato meče ven. Možno je tudi, da 5V linija na napajalniku pade - ampak tisto bi bile pomoje težave še večje..
OP, kateri napajalnik imaš, starost? Jaz žal nimam takega testnega setupa.. Lahko pa mogoče daš k funtechu na pregled, mislim da imajo 20€ diagnostiko oz. brezplačno če nov del vzameš pri njih. Kolega je mel tam pa so bli korektni (je bila nova defektna roba iz amazona problem B450 plata kot pri tebi).

Napajalnik lahko dela štalo na USB in še kje. Njemu prekinja DL/UL v navezi s HDD...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

DeeCoy, Han - oba problema imam (o čem se menita).
Disconnecta mi DL/UL + prav tako mi ne zazna USB-je.

Ampak fora je v tem, da se t ne dogaja vedno / stalno.
Recimo dan/dva mi dela brez problema, potem pa dva/tri dni zajeba.... na polno.

Ugotovil sem npr. za DL/UL, da me ne zaj.... če npr ponoči izklopim HDD disk iz kablov (fizično).
Potem npr. lahko cel an DL/UL prez problemov. AMpak ne morem pa to skupaj tri/štiri dni delati, ker mi spet začne štekati.

Za napajalnik nisem siguren - se mi pa zdi da je 650 W Be Quiet.

Aja - kablov še nisem nič menjal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bojci0403 ()

Han je izjavil:

Napajalnik lahko dela štalo na USB in še kje. Njemu prekinja DL/UL v navezi s HDD...

Seveda, HDD je na 5V liniji, zgubi napajanje za trenutek, DL/UL nima kam it.

Pač al je napajalnik al pa plata, tu nimaš kaj falit.. Problem je pa diagnostiko delat če nekaj časa dela nekaj časa ne.. Na USBjih se pa vedno opazi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeCoy ()

Najprej testiraš z drugim, preverjeno brezhibnim napajalnikom...

V kolikor ne deluje noben USB, je za zamenjat plata.

sl0t3ch ::

Slabi so to serviserji. Oziroma odlični, ker so te nategoval :-) Vsaj napajalnik bi menjali. Očitno prihaja do nihanj napetosti. Na prvo žogo bi rekel, da je defektna plata, sam lahko je bit pameten na forumu.
Najprej menjaj napajalnik. Po dveh dneh menjaj matično ploščo. A računalnik ni v garanciji, da si moral kupovat novo opremo?

Srečno...

Technics111 ::

Plata fuka 99%. Če zmrzuje je to to. Probaj v biosu znižati frekvenco procesorju,za kakšnih 20%.

Scorpy84 ::

Podobne probleme imel, pred casom tudi sam, sploh kopiranje datotek med diski, je bil problem. Ne glede na to al je ssd, navaden ali prek usb disk, prenos podatkov je bil obupno pocasen, se miska je stekala kot v starih casih ko smo imeli diske v PIO namesto DMA, printer prav tako vmes tudi ni zelel delovati, ampak se je dalo usposobiti. Internet je sicer deloval, ampak tudi tam je kje znalo zastekati. Procesor je ryzen 2600 plata sicer druga firma z istim cipovjem kot od avtorja. Ker sem bil v stiski s casom, nisem bil kaj dosti za racunalnikom niti iskal problem. Z zadnjo posodobitvijo windowsa se je vse popravilo, predvidevam, da je presnja posodobitev povzrocila nepravilno delovanje.

sbawe64 ::

Če avtor sumi win 10 os in njegove hrošče, potem naj preveri delovanje iz kakega live linux sistema.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Računalnik nazaj iz servisa.
Kakor vas je večina sumila, je bil problem matična.
Po nekaj testiranjih (danes) izgleda, da je to rešilo problem.

lp

val46 ::

In za koliko so te spet obrali na servisu? ;)

scipascapa ::

€€€€€€ :)

DarwiN ::

Mene še vedno zanima, kje je končal procesor z zvitimi pini (ki jih je verjetno zvil serviser sam :SSSS)? Ker tole se običajno da na easy popravit.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Druščina - obrali so me za 170 € (matična + delo).
Procesor z zvitimi pini - je ostal pri drugem serviserju :)

Sedaj pa grem na testiranje vseh pizd.... katere sem imel pred servisom,
pa da vidimo če sem dobil nazaj vero v serviserje (upajmo da v tretje gre rado) :)

Kaj pa garancija??? 8-O

TOP ::

Nič novega,če kupujeste Gigašrot.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19925557 (8314) hojnikb
»

Zakleniti brskalnik z geslom (strani: 1 2 )

546879 (4869) yansek
»

'freezanje' celega računalnika (strani: 1 2 3 )

11512335 (10360) FlameZY
»

Računalnik star 5 dni a vseeno šteka. (strani: 1 2 )

789551 (7745) Berni_01
»

"gaming" računalnik z monitorjem za 500 - max 600€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6513482 (12486) hojnikb

Več podobnih tem