» »

prenapetostna zaščita

prenapetostna zaščita

polozweii ::

https://www.bolha.com/dom-ostalo/prenap...
Nekdo bo vesel da mu delam reklamo čeprav to ni moj namen. Na fotki je namreč enaka prenapetostna zaščita kot sem jo dobil od nekoga zraven starega računalnika.

Če pobrskam po spominu sem nekoč prebral da so te zaščite prej slabe kot pa dobre. Zaradi blaženja toka skozi aparat pride več toka ali nekaj podobnega zato je bolje da se ne uporablja. Kaj je res in ali to velja za vse aparate ali samo za občutljve kot je na primer PC?

starfotr ::

Zaščite morajo biti več stopenjske, drugače ni nič efekta.

Tola zadnja, na koncu pobira samo še "prah". Medtem, ko tiste prej najprej z bagerko kiblo zmečejo svinjarijo (na drogu), nato pa z lopato odmeče (v PMO) nato smetišnica (v razdelilcu) in na koncu se samo še prah pobriše (v vtičnici, kot na linku). Upam, da sem dovolj plastično razložil.

Seveda je vsaka zasčita boljša, kot da je ni, vendar lahko je pa vse skupaj blažev žegen, če ni izvedeno pravilno.

Prenapetostna zaščita je koristna zadeva. In treba je kupovat kakovostne zadeve. Ter poskrbeti za ustrezno električno napeljavo in ozemljilo.

floyd1 ::

Ta zaščita gladi manjše sunke, ob čem večjem pa itak pregori. Vsaj po mojih izkušnjah. Tako da v vsakem primeru lahko koristi, ni pa nujno.

"Škodi" lahko edino, če bi jo uporabil npr. za hladilnik v kuhinji in prepozno ugotovil, da je crknila.

mirator ::

Kot že rečeno, prenapetostna zaščita se vgrajuje stopenjsko. Prva stopnja (običajno pri števcu) prenapetosti zniža na 4,5 kV, druga (v el. razdelilniku) na 2,5 in tretja (neposredno pred el. napravo) na 1,5 kV, kolikor morajo po standardih zdržati vse električne naprave. Če imaš vgrajeno samo tretjo stopnjo, se bo ta pri prvem večjem sunku uničila in s prenapetostno zaščito ne bo nič.

floyd1 ::

Je pa vseeno boljše, da pregori zaščita in mogoče reši napravo.

Če bi ti pregorela samo zaščita, da. Samo, lahko se bo uničila tako zaščita, kot naprava sama. Seveda je vse odvisno od prenapetostnega sunka. Pri prenapetostnih sunkih zaradi izklopov naprav ali kakšnih kratkih stikov v omrežju bo ta zaščita služila svojemu namenu, pri sunkih zaradi udara strele v bližino objekta pa ne več. Problem je potem, da niti ne veš, da zaščite nimaš več.

Ganon ::

Še nisem uspel najti testa prenapetostnih zaščit v razdelilcih in še vedno nisem prepričan ali dejansko delujejo in zaščitijo naprave ali je to stran vržen denar? Ravno kupujem razdelilec in vidim, da obstajata dve različici:

https://www.conrad.si/p/kopp-232505009-...
https://www.conrad.si/p/kopp-233105008-...

Katerega bi kupili?

nomad_soul ::

Samo drugi ima prenapetostno zaščito??

V bistvu sem želel vprašati, če bi vrgel 15 evrov stran za "zaščito".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

Tako je. Druga varianta ima prenapetostno zaščito, prva pa ne. Je pa ta prenapetostna zaščita razreda III in bo učinkovita, če bosta v inštalaciji vgrajeni prenapetostni zaščiti razreda I in II. Laho bo učinkovita tudi za manjše prenapetosti, ki se pojavljajo v omrežju, če tudi prvih dveh razredov nimaš vgrajenih. Samo tega brez "babe Vange" ne veš.

starfotr ::

Kupi si raje ZES-76.

mihagr ::

pozdravljeni
pri teh zaščitah (in seveda vsepovsod) je najpomembnejše, da imate pravilno izvedeno in seveda dobro delujočo ozemljitev. brez tega ta zaščita ne deluje! v starejših stanovanjskih blokih, kjer imajo električne vtičnice priključene samo dve žici (fazo in ničelni vodnik) se to imenuje ničenje in je taka zaščita nedelujoča.

Glede na to, da je stanovanje v objektu, starem par let, bi morale biti omenjene stvari ustrezno izvedene?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

slabo vreme, Grmenje , strele... ugasnit vse?

Oddelek: Pomoč in nasveti
313488 (1507) floyd1
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
143061 (2681) SaXsIm
»

Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?

Oddelek: Kaj kupiti
203901 (3064) meacho
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212729 (11085) revvs
»

Prenapetostna zaščita!!

Oddelek: Kaj kupiti
305547 (4674) Tomson

Več podobnih tem