» »

Disk sam od sebe zmanjšuje svobodni prostor

Disk sam od sebe zmanjšuje svobodni prostor

WinXP ::

Pozdravljeni, že kar nekaj časa mi disk C, kjer je naložen Windows 10 ki ima še 10 GB svobodnega prostora, v Windows Explorerju zmanjšuje svobodni prostor na njem. Včasih (redko) napiše da imam še 12 GB, včasih (ponavadi) pa 8 ali 7 GB namesto 10 GB kolikor je bilo...

To se dogaja tudi ko grem na internet in mi vsakič zmanjša prostor na disku na 8 ali 7,7 GB,kljub temu da počistim vsakič junk files ko zaprem Internet Explorer oziroma (najnovejšo verzijo) Google Chrome ali Microsoft Edge brskalnika.

Zakaj mi torej disk kar po svoje zmanjšuje gigabajte svobodnega prostora na disku in jih ne vrne nazaj, pa zato ne morem instalirati še kakšnega programa na zagonski disk C, ker mi zmanjkuje prostora?
Disk čistim in defragmentiram redno, pa je isto.

Hvala za nasvete vnaprej.

dukedl ::

Prenesi tole dol, poženi kot admin in daj pregledat c:\ disk, da vidiš kaj ti žre prostor
https://www.jam-software.com/treesize_f...
lp dukedl

carovnik1900 ::

verjetno page file, ker imaš premalo rama.

hojnikb ::

Disk čistim in defragmentiram redno, pa je isto.

Upam da tega ne počneš na ssdju
#brezpodpisa

Bom downloadal Treesize program, kot si rekel. Rama imam 8 GB, ta Page file pa ne vem kako to popraviti, če on žre gigabajte na disku... Ne, to delam na klasičnem disku, ne na SSD.
M.2 SSD bom kupil šele spomladi.
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz

feryz ::

Page file poguglaš, kako ga spremeniti. Čeprav to ni fajn.

Spucaj še tempe (mape začasnih datotek), ko se že igraš.
Aja, pa windowsi čudežno narastejo tekom časa. Iz nekih 12 Gb tudi na 30 in več.

Če boš kupoval SSD, glej da boš kupil 10 Gb večjega, kot imaš sedaj. Bo glih prou. Za kak teden.

Machete ::

Snemite si WinDirStat program in si lahko pregledate točno kaj vam koliko zaseda.
https://windirstat.net
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

MrStein ::

In kaj potem? Pobrisati največjo mapo?

Razen če zna diff delati, kjer največ naraste.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Machete ::

Če ne drugega, kak windows.old kdo najde, za katerega niti ne ve, potem v Users appdata kaki programi veliko začasnih in vmesnih fajlov naredijo.. itd. Pa mogoče za ferita, da ne bo več verjel v čudeže, da si malo pogleda, kaj vse se najde na disku in zakaj se windows veliksot zna spreminjati.. :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

BRBR ::

Tole je uporabno, v obliki charta.
Verjetno pa ne bođ odkril nič drugega kot pagefile in še en file, ki raste, ko ti zmanjka rama.
https://diskdata.software.informer.com/...

Pagefile se ne zmanjša, če se ne motim.
Njemu pa gre gor-dol, tako da ni to.

Najbolj preprosto je kupiti večji disk, po možnosti SSD.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

BRBR ::

ČE malo googlam pridem do "Swapfile - Fixed or Dynamic?". Torej obstaja dynamic, i.e. velikost lahko raste ali pada.

Seveda. In to je default nastavitev.
Po potrebi poveča swapfile. Če ga zmanjša, pa je vprašanje. Mogoče to počne. NA hitro sem našel dokumentacijo, ki opisuje, kdaj in kako se avtomatsko poveča, o zmanjšanju pa ne piše skoraj nič.
Motiti se je človeško.

Invictus ::

ccleaner za spucat

swap file nastavi fiksno na 4 GB, da bo za ziher. Jaz imam 16 GB, pa ga vedno nastavim na 16 MB :D, ker ga pri tem ne rabiš. Za moje potrebe... Brez swapa Windowsi včasih grdo delajo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Morda bo tole tudi kaj pomagalo: Ko dam sistemski disk C defragmentirati z enim od Defrag programov se mi v tem času dokler defragmentira poveča velikost na disku z 10 na 13 GB,še posebej ko defragmentira $MFT.

Ko pa je defragmentacije konec se particija C vrne na 10 GB. (če pa začnem brskati po internetu recimo, pa se mi zmanjša na 7,7 GB in TAKO OSTANE.)

Če pa uporabim kakšen drug program za defragmentiranje se svoboden prostor na disku C med defragmentiranjem nič ne poveča.
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz

Ales ::

Ne poskušaj za vsako ceno spreminjati privzetih nastavitev, brez da razumeš, zakaj so take ker so. Ker so z razlogom!

To je podobno, kot folk, ki na vsak način hoče imeti prost RAM, ker ne kapira, da je RAM zato tam, da je kar se da zaseden. V tvojem primeru pa zgubljaš ure časa s "pucanjem" na pol praznega diska... očitno samo zato, da ti bo OS slabše delal ali pa da ti bo moral brskalnik ponovno naložit ves cache ob naslednji uporabi?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ram

Oddelek: Pomoč in nasveti
263513 (2942) BorutK-73
»

Velikost particije za Visto

Oddelek: Operacijski sistemi
284972 (4362) Tr0n
»

Kako razdeliti 250GB disk? (strani: 1 2 )

516108 (5221) bajsibajsi
»

Photoshopov scratch disk in XPjev page file

Oddelek: Programska oprema
61088 (1017) Avenger
»

Kam gre 1gb diska?

312069 (1630) alum

Več podobnih tem