Forum » Programiranje » zacetek
zacetek
drigi80 ::
Pozdravljeni.
Koncal sem EPF Maribor, smer Fincance in bancnistvo. Potem se magistrski studij na isti univerzi smer management informatike. Zaposlen v bancnem sektorju. Od recesije 2008 pa do korone, stevilo bank ter zaposlenih v bancnem sektorju v SLO se krci, banke se konsolidirajo, prevzemajo ena drugo, tako da je trenutno vsaj 40% manj zaposlenih kod recimo leta 2005 z napovedi po dodatnem krcenju od 20-30%.
Ker me seveda skrbi za prihodnost in ker radi spremljam tehnologijo razmisljam da zacnem resneje se ukvarjati z programiranjem.
Znanje ki ga trenutno imam je kr osnovno. Splosna teorija z magisterija, doma pa sem se ucil osnove phytona ter C-a.
Star sem 34let.
Zanima me,ker je na tem forumu kr nekaj izkusenih programerjev, kako naj se lotim tega. Ali sploh da se? Kaj po vama je prihodnost? Mogoce kaksni sertifikati za poslovanje v oblaku (amazonovi, microsoft) ali oracle/sap. Ker se dejansko lahko ucim le po sluzbi, cas mi je omejen (tudi energija) ne bi da grem naokoli brez nekega rezultata.
Ne vem, res nisem pametn, ce imate kaksne nasvete, lepo prosim za njih.
lp
Koncal sem EPF Maribor, smer Fincance in bancnistvo. Potem se magistrski studij na isti univerzi smer management informatike. Zaposlen v bancnem sektorju. Od recesije 2008 pa do korone, stevilo bank ter zaposlenih v bancnem sektorju v SLO se krci, banke se konsolidirajo, prevzemajo ena drugo, tako da je trenutno vsaj 40% manj zaposlenih kod recimo leta 2005 z napovedi po dodatnem krcenju od 20-30%.
Ker me seveda skrbi za prihodnost in ker radi spremljam tehnologijo razmisljam da zacnem resneje se ukvarjati z programiranjem.
Znanje ki ga trenutno imam je kr osnovno. Splosna teorija z magisterija, doma pa sem se ucil osnove phytona ter C-a.
Star sem 34let.
Zanima me,ker je na tem forumu kr nekaj izkusenih programerjev, kako naj se lotim tega. Ali sploh da se? Kaj po vama je prihodnost? Mogoce kaksni sertifikati za poslovanje v oblaku (amazonovi, microsoft) ali oracle/sap. Ker se dejansko lahko ucim le po sluzbi, cas mi je omejen (tudi energija) ne bi da grem naokoli brez nekega rezultata.
lp
6bt9hmDwY ::
Premalo inputa za smiselno napoved ampak iz nakazanega, za razvojnika (še?) nisi, poskusi v kakšni veliki it firmi (so v lj in mb), če znaš jezike in si komunikativen, imaš finančniška znanja, poznaš it iz višjega/organizacijskega nivoja... Idealno je, če ti uspe delati v kakšnem novem teamu za tuje stranke (če želene pozicije niso zadedene), mogoče kot analitik, začetnik vodja ali pa začetnik razvojnik. Ymmv.
styrian ::
Programiranje je koristno znanje vsaj za to da se naučiš logično razmišljati.
Po mojem menenju pa kot programer ne boš imel veliko priložnosti in se raje usmeri na drugo področje.
Zelo redka podjetja učijo novi kader, sploh takega, ki se mu skoraj sanja ne o informatiki. Pri mojem prejšnjem podjetju se je ena MBA menedžerka odločila, da bo znanca, ki je bil naftni inžinir, poslala na naš oddelek, da vidi, če bi bilo delo primerno zanj, pa se je en senior programer s 30 leti izušenj počutil tako razvrednoteno, da se je skoraj zjokal.
Ni pomembno samo znanje jezika, ampak tudi znanje arhitekure, problemov pri arhitekuri, pristopov k problemu in znanje možnih rešitev. To pa se ni možno naučiti na spletu.
Po mojem menenju pa kot programer ne boš imel veliko priložnosti in se raje usmeri na drugo področje.
Zelo redka podjetja učijo novi kader, sploh takega, ki se mu skoraj sanja ne o informatiki. Pri mojem prejšnjem podjetju se je ena MBA menedžerka odločila, da bo znanca, ki je bil naftni inžinir, poslala na naš oddelek, da vidi, če bi bilo delo primerno zanj, pa se je en senior programer s 30 leti izušenj počutil tako razvrednoteno, da se je skoraj zjokal.
Ni pomembno samo znanje jezika, ampak tudi znanje arhitekure, problemov pri arhitekuri, pristopov k problemu in znanje možnih rešitev. To pa se ni možno naučiti na spletu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: styrian ()
nightrage ::
Za programiranje nikoli ni prepozno, tako ljubiteljsko kot profesionalno, sploh pa za 34 letnika. Na spletu je veliko tutorialov, izber si jezik (btw. priporočam visual studio community in c# za backend in desktop, za kakšen web pa imaš na razpolago celo morje platform in knjižnic; angular, react, vue, jquery, .... ) in se začni učiti po tutorialih. Zamisli si tudi projekt, ki ga boš implementiral (recimo za začetnika todo lista) in ga implementiraj. Pa veliko uspehov pri učenju.
kuall ::
34 ni prepozno. podobne starosti sem jaz začel s to razliko, da sem že od prej imel veliko programiranja za sabo.
veselit te mora. nujno naredi par hobi projektov, za to si vzemi kakšno slabo leto. po tem probaj dobit kakšnega freelancerja, ki ti bo rihtali posel ali omisli.si ali kaj takega, da boš malo fušal ene par let.potem si pripravljen na resno zaposlitev, če ti ne bo že s tem fušanjem uspelo priti do lepega dohodka. torej ene 3 leta učenja te čaka s 40 ur programiranja na teden, preden lahko računaš na 2k na računu vsak mesec.
važno je, da programiraš realne projekte. in se učiš na njih. zato sem omenil omisli.si, ker so tam realni projekti. izogibaj pa s tutorial hell-a. in knjig:)
veselit te mora. nujno naredi par hobi projektov, za to si vzemi kakšno slabo leto. po tem probaj dobit kakšnega freelancerja, ki ti bo rihtali posel ali omisli.si ali kaj takega, da boš malo fušal ene par let.potem si pripravljen na resno zaposlitev, če ti ne bo že s tem fušanjem uspelo priti do lepega dohodka. torej ene 3 leta učenja te čaka s 40 ur programiranja na teden, preden lahko računaš na 2k na računu vsak mesec.
važno je, da programiraš realne projekte. in se učiš na njih. zato sem omenil omisli.si, ker so tam realni projekti. izogibaj pa s tutorial hell-a. in knjig:)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
korenje3 ::
samo delo ni dovolj. treba je narest.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
WhiteAngel ::
Pozdravljeni.
Star sem 34let.
lp
Mogoče poskusiš narediti kako spletno aplikacijo v Djangu? Imaš mnogo tutorialov na netu. Samo izbereš si en problem, ki ga želiš rešiti. Lahko tudi s področja financ, če si tam doma.
Nisi pa povedal, kakšen je tvoj plan? Boš pustil službo in doma študiral, vmes pa živel od prihrankov? Ali bi se to popoldne ob službi malo igral in izobraževal, službo v banki bi pa imel, kolikor dolgo bo šlo? Pa takoj za tem? Si boš iskal službo že v IT vodah?
NSA_Agent ::
Začel boš pač na začetku, z nekaj osnovnega znanja na mestu junior developerja, temu primerna bo tudi plača. Vprašaj se, če te programiranje res tako zelo zanima, da boš nekaj leta delal za malo denarja. To isto se bo vprašal tudi vsak morebitni delodajalec. Najmanj kar si želimo je, da nekoga uvajamo, potem pa ugotovi, da to ni zanj.
menda bo ja ugotovil ali je programiranje zanj preden bo šel delat v firmo. zato pa imamo obdobja šolanja ali v programiranju obdobja programiranja hobi projektov. najslabši programerji so tisti, ki niso nikoli programirali za hobi. taki so najmanj zagnani, najbolj se branijo dela in najbolj delajo po liniji najmanjšega odpora.
Domnevam (morda zmotno), da op ni za programerja, če tako sprašuje (na forumu), ker bi pri svoji starosti, izobrazbi in izkušnjah že vedel dovolj dobro in bi tudi imel kakšne prototipe za seboj, sploh v kombinaciji s svojimi obstoječimi znanji. Od daleč meni tole izgleda tole kot leap of faith...
AEx_1-7 ::
Se PhD. potem pa v penzion, in je ...
Se malo ovinka preko Slovenske 35, do takrat, ce ste pa B&M, ane, saj tam rabijo kader kar-naprej ... neMeDelat said it all ... saj microstrategy vam gre, ane?
Se malo ovinka preko Slovenske 35, do takrat, ce ste pa B&M, ane, saj tam rabijo kader kar-naprej ... neMeDelat said it all ... saj microstrategy vam gre, ane?
--++ order with AESS (AE Saver Shipping/AE Standard Shipping) ++--
The word (...) originates from the Ancient Greek: élleipsis meaning 'leave out'
Zargon je soc. zvrst neknj. slov. jezika, ki ga uporabljajo ljudje iste stroke.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: AEx_1-7 ()
Nisem (žal?) iz finančniških logov, niti nisem politično okreten, kariera (morda sicer drži, da ni izredno slaba) je šla povsem drugo pot. Ampak dajmo se fokusirat na temo in verjetnost, da bo finačnik-wannabe pri 34 letih uspešno opravil prekvalifikacijo v programerja - nemogoče ni, bo pa težko. Zato sem predlagal top-to-bottom approach, ker bo tako verjetno lažje povezal svoje formalno ozadje z novim.
Odvisno je od njega, kaj sploh zeli, ker v KBM pac ne bo vec dolgo (sploh pa ne pod HU tipi) ... programiral bo kaj ... embedded? WebASM ...
Rendez-Vous - Shopping in Graz
Nas bo pac sfokusiral mladi gospod ... i'm fintech also, so ... should we talk business? Seriously ...? Give us some more input ... how can we predict anything with any/no useful data input?
Rendez-Vous - Shopping in Graz
Nas bo pac sfokusiral mladi gospod ... i'm fintech also, so ... should we talk business? Seriously ...? Give us some more input ... how can we predict anything with any/no useful data input?
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
OPju povem iz izkušenj, da sem sam delno prekvalificiral svojo kariero iz ekonomske v IT smer pa nisem prišel do točke kjer bi bil programer...
Zelo težko je prit do tega, da bi nekje delal kot programer pa najsi bo front ali back end... ker nobeno podjetje noče vzet osebo za 3 mesece da bi jo priučili do konca, recimo sam poznam kar nekaj ampak sam dalj od programiranja kalkulatorja in neke avoid to touch igre nisem prišel... in pol če tega ne delaš redno kot hobi popoldan pol pozabiš in je težko napredovat.
Tako da previdno.
Zelo težko je prit do tega, da bi nekje delal kot programer pa najsi bo front ali back end... ker nobeno podjetje noče vzet osebo za 3 mesece da bi jo priučili do konca, recimo sam poznam kar nekaj ampak sam dalj od programiranja kalkulatorja in neke avoid to touch igre nisem prišel... in pol če tega ne delaš redno kot hobi popoldan pol pozabiš in je težko napredovat.
Tako da previdno.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Odvisno je od njega, kaj sploh zeli, ker v KBM pac ne bo vec dolgo ... programiral bo kaj ... embedded?
Ja, njegove prioritete so najbolj pomembne, podrobnosti ne poznamo. Ne vem, v čem se bo našel, domnevam, da v poslovnih/računovodskih/davčnih aplikacijah. Ker nima (dovolj, vsaj zaenkrat) tehničnega znanja, ima pa verjetno precej vsebinskega, zato moj predlog, da poskusi z velikimi firmami, ki delajo produkte za JS, kot analitik ali (vsebinski, ne tehnični) vodja. Tako bi ravnal sam, recimo, če bi želel opraviti podoben korak. Nihče tudi ne pravi, da je sreča v poslu nekaj slabega.
nobeno podjetje noče vzet osebo za 3 mesece da bi jo priučili do konca
Tudi ti pogumno poskusi na velikih firmah, tam je največ možnosti, najemajo (ali pa so, saj ne vem) obetajoče juniorje, začetki bodo bolj skromni, normalno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 6bt9hmDwY ()
Zgodovina sprememb…
dsfsfawer235 ::
kako naj se lotim tega. Ali sploh da se? Kaj po vama je prihodnost? Mogoce kaksni sertifikati za poslovanje v oblaku (amazonovi, microsoft) ali oracle/sap. Ker se dejansko lahko ucim le po sluzbi, cas mi je omejen (tudi energija) ne bi da grem naokoli brez nekega rezultata.
Nase generacije so zacele tako, da so igrale igrice in hotele napisati igrico, samo to je bilo osnovna/srednja sola. Pusti drkanje na pamet, certifikate in ostalo sranje, najdi si problem in ga resi, ne vem naredi 1001 applikacijo "osebne finance" za android. Ali pa najdi na sihtu, iz podrocja, ki ga poznas, problem, na katerem porabite veliko casa/denarja in ga avtomatiziraj. Jezik ni pomemben.
Web bi se za zacetek na tvojem mestu ogibal, ker je zadeva tako fucked up, da rabis multidisciplinarno znanje, ce hoces narediti karkoli sam - danes tipicno kodo, ki je v browserju ne pise ista oseba, ki pise kodo na strezniku - tega pa nimas). Tista teorija, certifikati itd. bojo mogoce prisli prav kasneje, samo najdi si problem in ga resi. Potem najdes bolj zakompliciran problem in ga resis,...
If you don't work in a sweatshop, thank a Union.
If you do work in a sweatshop, start a Union.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Rb-star.svg
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dsfsfawer235 ()
Stikalo ::
Mislim, da dobiš nek soliden denar iz programiranja moraš kar precej znati. Recimo da znaš dobro nekaj jezikov. Se mi zdi da zadnje čase gre dobro v denar spletno frontend programiranje html/css/js in potem na to še vsaj znanje kakšnega frameworka vuejs/react/angular... za backend pa kakšen C#, verjento pogojno tudi kakšen php ali kaj podobnega, phyton? :D Če se medeš s serverji moraš potem poznati vsaj osnove delovanja podatkovnih baz, linux-a itd.. pa vsa povezava posameznih stvari itd..
ne vem, meni se zdi, da če hočeš zaslužit dober denar pri programiranju moraš biti res dober. Po drugi strani pa če si res dober dobiš tudi rees dober denar. Če pa znaš neke osnove si pa pri 1k€ neto max!.
Mogoče pogledaš kakšno kariero lako narediš znotraj bančništva? Da greš tam malo naprej in kakšnega drugega prej vržejo iz službe?
Kaj pa drugi menite, se da dobro zaslužit s programiranjem? Moraš biti res dober ali je hitro dovolj?
ne vem, meni se zdi, da če hočeš zaslužit dober denar pri programiranju moraš biti res dober. Po drugi strani pa če si res dober dobiš tudi rees dober denar. Če pa znaš neke osnove si pa pri 1k€ neto max!.
Mogoče pogledaš kakšno kariero lako narediš znotraj bančništva? Da greš tam malo naprej in kakšnega drugega prej vržejo iz službe?
Kaj pa drugi menite, se da dobro zaslužit s programiranjem? Moraš biti res dober ali je hitro dovolj?
dsfsfawer235 ::
Mislim, da dobiš nek soliden denar iz programiranja moraš kar precej znati. Recimo da znaš dobro nekaj jezikov. Se mi zdi da zadnje čase gre dobro v denar spletno frontend programiranje html/css/js in potem na to še vsaj znanje kakšnega frameworka vuejs/react/angular... za backend pa kakšen C#, verjento pogojno tudi kakšen php ali kaj podobnega, phyton? :D Če se medeš s serverji moraš potem poznati vsaj osnove delovanja podatkovnih baz, linux-a itd.. pa vsa povezava posameznih stvari itd..
ne vem, meni se zdi, da če hočeš zaslužit dober denar pri programiranju moraš biti res dober. Po drugi strani pa če si res dober dobiš tudi rees dober denar. Če pa znaš neke osnove si pa pri 1kEUR neto max!.
Casi, ko se je dalo dobro zasluziti s programiranjem so mimo, toliko bolj, ker se balon napihuje in, ko bo pocilo bo tako kot je bilo pri .com balonu. Danes moras biti za dober zasluzek ali res dober (tega ne bos dosegel v 2 letih, rabis prevec izkusenj, bolj realno je 10-20 let - ali nikoli), ali pa moras biti nekdo, ki izkorisca druge.
Na splosno je metrika - rad bi zasluzil, zato bom programer - popolnoma zgresena. Zadeva je prevec heben posel, da bi s tako slabo stimulacijo imel osnovne sanse, da bo iz tebe kaj drugega kot nizkoplacana "opica". Nikomur od tistih "dobrih" (o tem bi tudi lahko se pisal traktate), se vlozek v znanje ne bo nikoli povrnil (leta drkanja po kodi, zato ker te to veseli - podobno kot moddanje avtomobilov, ce spimpas svoj avto do neprepoznavnosti, si vrgel vanj vec casa in denarja, kot bos za njega dobil, ce ga prodas), to pocnes ker v tem uzivas (oz. vsaj v nekem obdobju zivljenja si v tem uzival) ali pa bolje, da se v to sploh ne spravljas.
Glede jezikov: hebes jezike. Irelevantno. Vedeti moras kaj bos z jezikom naredil, nic ti ne pomaga poznati programiranje v JS, ce ne ves kaj je to http, kaj je DOM,... poznavanje jezika je samo zacetek. Zato pa danes redkokdo dela sistemski software - ker nihce vec ne ve, kako deluje sistem in potem izumljajo toplo vodo v obliki dockerjev, serverlessa, ...
If you don't work in a sweatshop, thank a Union.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dsfsfawer235 ()
styrian ::
To je zelo dober odgovor. Programiranje se po ekonomski računici NE splača, glede na vložen čas. Programerji se moramo stalno učiti novih stvari, tudi v prostem času, saj je na šihtu porebno nekaj ustvariti. Če znaš to-do listo narediti v enem frameworku, še ne pomeni da te bo kdo zaposlil za 1k €.
widj3098dj32 ::
Menim, da ti bo samo s tem razlogom trnova pot. Vprasaj se raje ce si tip cloveka, ki rad resuje probleme drugih pri x procesih s programiranjem (ter bodi odkrit).
Blinder ::
...
Predvidevam, da si s plačo razvajen. S tvojo "levo" izobrazbo in začetniškim znanjem bi rabil 20 let, da bi prišel do državne povprečne plače.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
matic492 ::
Kake izjave hahaha :D Da se "programiranje" ne splača. Ne splača se nič, če delaš po liniji najmanjšega odpora oziroma ti je stvar pač služba, ki jo zaključiš ob 16:00.
Evo nedelja popoldan in programiram za popoldanca, očitno se mi splača ne?
TL:DR verzija: če te zanima programiranje se nauči, če pa misliš da je to "easy money", ker si boš par tutorialov pogledal v naslednjih 6 mescih, potem pa ne, ni to za tebe. Začetne junior plače niso nič posebnega.... Kjer sem jaz zaposlen je začetna plača 1500EUR BRUTO, tako da lahko pričakuješ 2-2,5k bruto z 2-3 leti izkušenj šele.
Evo nedelja popoldan in programiram za popoldanca, očitno se mi splača ne?
TL:DR verzija: če te zanima programiranje se nauči, če pa misliš da je to "easy money", ker si boš par tutorialov pogledal v naslednjih 6 mescih, potem pa ne, ni to za tebe. Začetne junior plače niso nič posebnega.... Kjer sem jaz zaposlen je začetna plača 1500EUR BRUTO, tako da lahko pričakuješ 2-2,5k bruto z 2-3 leti izkušenj šele.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Domnevam (morda zmotno), da op ni za programerja, ..., ker bi pri svoji starosti ... že vedel dovolj dobro in bi tudi imel kakšne prototipe za seboj
to je res. za programerja se rodiš. če jaz pogledam sebe sem se rodil za ta poklic: kot predšolski otrok sem lahko potrpežljivo cele dneve sedel sam in zlagal kocke, medtem ko sestra ni imela tega potrpljenja in je začela hitro jokati.
tudi začetek je bil tak, da sem v srednji šoli sam našel na bratovem računalniku jezik C, ki ga je rabil v srednji strojni šoli in v njem začel programirati eno igrco. dokaj v kratkem času mi je uspelo spacati tako imperesivno stvar, da je se 5 let starejši bratranec začudil: "o, to je pa dobro".
Programerji se moramo stalno učiti novih stvari, tudi v prostem času, saj je na šihtu porebno nekaj ustvariti.
To ni res. Meni se ni treba učiti novih stvari za šiht, posebej pa ne v prostem času. Prej obratno: naloge naredim tako hitro, da mi ni treba delati polnega delovnega časa in se nič ne opazi. Ampak moraš biti dober za kaj takega, imeti leta učenja za sabo.
dsfsfawer235 je izjavil:
Casi, ko se je dalo dobro zasluziti s programiranjem so mimo, toliko bolj, ker se balon napihuje in, ko bo pocilo bo tako kot je bilo pri .com balonu.
Čisto mim razmišljanje. Saj je splošno znano dejstvo, koliko programerjev manjka in koliko jih bo še v prihodnosti. Pa ravno zato, ker tu ne morejo razni bleferji fušati, pač se hitro vidi ali si blefer ali znaš. Torej vsi bleferji odpadejo, ker pa v svetu bleferjev mrgoli je seveda pomanjkanje programerjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Kayzon ::
Stories from 300 developers who got their first tech job in their 30s, 40s, and 50s
Quincy Larson
Quincy Larson
Over the weekend, I built a list of 300 developers who got their first tech job in their 30s, 40s, and beyond.
We're sharing stories using the hashtag #DevAfter30.
So if you started your software development career later in life, jump in and share your story.
Nikoli ni prepozno,ce je volja je tudi moc.
https://www.freecodecamp.org/news/stori...
Quincy Larson
Quincy Larson
Over the weekend, I built a list of 300 developers who got their first tech job in their 30s, 40s, and beyond.
We're sharing stories using the hashtag #DevAfter30.
So if you started your software development career later in life, jump in and share your story.
Nikoli ni prepozno,ce je volja je tudi moc.
https://www.freecodecamp.org/news/stori...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako bi najhitreje dobil znanje za tekoče delo programerja?Oddelek: Programiranje | 6618 (4886) | Phantomeye |
» | Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 10516 (8631) | Ahim |
» | Ali se splača učit programske jezike? So zaposlitve/dela?Oddelek: Loža | 8438 (6089) | trenerkar |
» | Programiranje nasplošnoOddelek: Programiranje | 7770 (5846) | kunigunda |
» | Poklic programerja in programirajeOddelek: Programiranje | 8964 (251) | Vesoljc |