Forum » Strojna oprema » računalnik ko prižgem je tema
računalnik ko prižgem je tema
jobers2 ::
zdravo na vas se obračam ker imam naslednji problem računalnik je star 13 let.
procesor je od AMD na am4 podnožju mislim da se ne motim da takrat je že bil grafična nvidia GTS 320 dejstvo je da se račinalnik normalno prižge in je tema na ekranu nič ne piska da bi kaj bilo narobe priklopljeno. včasih se pokaže logotip in nalaga in potem samo na hitro moder ekran in tema.
kaj bi lahko bilo narobe? nebi ga metal stran rad bi zamenjal kaj biblo in ga bi imela hčerka za šolo semninarske itd.
hvala
procesor je od AMD na am4 podnožju mislim da se ne motim da takrat je že bil grafična nvidia GTS 320 dejstvo je da se račinalnik normalno prižge in je tema na ekranu nič ne piska da bi kaj bilo narobe priklopljeno. včasih se pokaže logotip in nalaga in potem samo na hitro moder ekran in tema.
kaj bi lahko bilo narobe? nebi ga metal stran rad bi zamenjal kaj biblo in ga bi imela hčerka za šolo semninarske itd.
hvala
mr_chai ::
Skurjena grafa. Ne vem, težko oceniti :)
Laptop za svojo hčerko pa raje poišči tukaj https://racunalniki.duh-casa.si/
Laptop za svojo hčerko pa raje poišči tukaj https://racunalniki.duh-casa.si/
mtosev ::
Napiši kar več. Npr lastnosti računalnika. Za začetek odklopi vse ne nujne napravo kot so disk in pusti not samo rame, napajalca, cpu in probaj kaj se zgodi.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Baja ::
napajalnik, plata, grafična,... težko rečti brez testiranja.
možno tudi da so samo windowsi zaribali. so se posodobili pred okvaro?
možno tudi da so samo windowsi zaribali. so se posodobili pred okvaro?
dvihtelic ::
jobers2 ::
zdravo
hvala za odgovore bom probal vsako posebej testirat bom videl kaj bo ker enkrat je bil že isti problem in sem menjal napajalnik vendar je kaj kmalu začelo isto delat.
sumim na matično bom testiral in bom videl kaj bo
lp
hvala za odgovore bom probal vsako posebej testirat bom videl kaj bo ker enkrat je bil že isti problem in sem menjal napajalnik vendar je kaj kmalu začelo isto delat.
sumim na matično bom testiral in bom videl kaj bo
lp
A. Smith ::
Ena stvar, ki na dolgi rok pogosto crkne, je RAM. Stestiraš tako, da pred zagonom odstranjuješ po eno palčko in gledaš, če potem zagon steče.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
The Player ::
Sem imel podoben problem.
Težavo sem rešil tako, da se kontakte od RAMov podrgnil z radirko. Poskusi to preden greš stran metat denar za nov hardware.
Edino ta bluescreen zna biti problematičen. Če ti uspe priti v windowse, namesti program whocrashed in ob naslednjem bluescreenu diagnosticiraj problem.
Težavo sem rešil tako, da se kontakte od RAMov podrgnil z radirko. Poskusi to preden greš stran metat denar za nov hardware.
Edino ta bluescreen zna biti problematičen. Če ti uspe priti v windowse, namesti program whocrashed in ob naslednjem bluescreenu diagnosticiraj problem.
opeter ::
1. na prvo mesto bi dal disk, le tega bi bilo potrebno testirati, po vsej verjetno pa čim hitreje zamenjati
2. zabasana inštalacija Windows (preveč smeti itn.), če disk deluje, bi jaz poskusil na novo naložiti sistem
3. lahko je seveda tudi problem z grafično kartico - vendar v primeru, da občasno/včasih vidiš logotip, oz. se pokaže moder ekran, bi jaz vsekakor preveril prvi dve točki
4. vprašanje je tudi napajalnik (v kakšnem stanju je) itn.
5. lahko, da se matična plošča poslavja ali pa težave z RAMom
Pri tako stari zadevi je možno marsikaj ...
2. zabasana inštalacija Windows (preveč smeti itn.), če disk deluje, bi jaz poskusil na novo naložiti sistem
3. lahko je seveda tudi problem z grafično kartico - vendar v primeru, da občasno/včasih vidiš logotip, oz. se pokaže moder ekran, bi jaz vsekakor preveril prvi dve točki
4. vprašanje je tudi napajalnik (v kakšnem stanju je) itn.
5. lahko, da se matična plošča poslavja ali pa težave z RAMom
Pri tako stari zadevi je možno marsikaj ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
IL_DIAVOLO ::
Računalnik je tako star, da crashne ko poizkuša pognat karkoli drugega, ki je bolj pozresno od led diode.
Stran vrzi.
Stran vrzi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Phantomeye ::
Mislim, če ni razlog za tole reciklažo socialna stiska ali kaj podobnega, se znebi te kište. Škoda časa in živcev - predvsem od hčerke, ki naj bi to uporabljala. Word pa Chrome bosta požrla vse kar ta PC zmore.
Gagatronix ::
zdravo na vas se obračam ker imam naslednji problem računalnik je star 13 let.
hvala
Zabrisi to v smeti, soliden nov komp dobis za 500 eur, ne goni teh starih jajc v nedogled.
Glugy ::
13 let stara kišta sodi na smetišče zgodovine.
Ne. Sodi k nekomu k mu nostalgija kej pomeni. Sej stara tehnologija ima en svoj čarm. Kar je starga se ne bo nikoli več izdelalo. Če imaš prostor pa če ti zgodovina nekaj pomeni potem je pa res škoda to metat stran.
Za praktično rabo pa če nimaš časa / živcev se pa strinjam da je bolje kaj novega vzet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
Nostalgija pomeni samo zblojeno idejo o tem kako je bilo vcasih bolje in nabiranje krame.
Ne. Sodi k nekomu k mu nostalgija kej pomeni. Sej stara tehnologija ima en svoj čarm. Kar je starga se ne bo nikoli več izdelalo. Če imaš prostor pa če ti zgodovina nekaj pomeni potem je pa res škoda to metat stran.
Za praktično rabo pa če nimaš časa / živcev se pa strinjam da je bolje kaj novega vzet.
13 let star računalnik pomoje še ne dosega kriterijev, da bi temu rekel "stara tehnologija" v nostalgičnem smislu. Pri 13 je to šara. :D
tardusm ::
Če (in ko) hardver kolikor toliko deluje, naredi zagonski USB ključek za Linux, npr. Ubuntu, na enem delujočem PC-ju in poskusi zagnati sistem v Linux v test/demo načinu. Če se zažene in deluje v testnem modu, poskusi priti na trdi disk in zloži dol pomembne datoteke. Poskusi instalirati Linux. Na tako starem hardveru je to najbrž bolj primerno, pa še deklica se bo kaj novega naučila.
The Player ::
Ja, to velja za vas razvajenčke k mate preveč denarja in mate polno rit vsega al pa vam mami pa oči vedno kupita najnovejšo tehnologijo, ker pač lahko.
Sam še zmeraj furam 13 let star PC in dela še zmeraj tako dobro kor ta prvi dan, samo treba je znat skrbeti za računalnik, pa lahko služi dolgo časa.
OP kljub temu, da ne dobiš slike na monitorju ali PC vsaj pride v windowse (Zvočni effekt, ko prideš v windoese)? Će ja, potem pomeni, da PC deluje in je samo nekje neka napaka zaradi česar pač ne dobiš slike.
Probaj nasvet z radirko, ki sem je že bil zgoraj omenjen.
IL_DIAVOLO ::
Ce dovolj dolgo uporabljaš zastarelo tehnologijo, ce počasnosti in stekanja celo navadis.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
The Player je izjavil:
Ja, to velja za vas razvajenčke k mate preveč denarja in mate polno rit vsega al pa vam mami pa oči vedno kupita najnovejšo tehnologijo, ker pač lahko.
Sam še zmeraj furam 13 let star PC in dela še zmeraj tako dobro kor ta prvi dan, samo treba je znat skrbeti za računalnik, pa lahko služi dolgo časa.
OP kljub temu, da ne dobiš slike na monitorju ali PC vsaj pride v windowse (Zvočni effekt, ko prideš v windoese)? Će ja, potem pomeni, da PC deluje in je samo nekje neka napaka zaradi česar pač ne dobiš slike.
Kaj je z osebnimi napadi?
13 let star računalnik lahko dela enako kot prvi dan. Ampak to nič ne pomeni, ker je software tisti, ki postaja vedno bolj napreden in posledično bolj požrešen.
Če je tvoj 13 let star računalnik tvoja primarna mašina, me zanima s čim se poklicno ukvarjaš, da ni bilo potrebe po nadgradnji v vseh teh 13 letih. Če pa ni tvoja primarna mašina potem je malo ne-fer govorit "da še dela". Imam tudi jaz doma 13 let staro mašino in tudi dela...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Han ::
Tudi sam imam v občasni uporabi še dve Core2Quad mašini, vzdržujem še tri pri sorodnikih, primarni disk je seveda SSD, a za bolj resno delo to ni več uporabno. Ko bodo začele tako zafrkavati kot je opisano na začetku teme, jih bo zamenjala novejša platforma.
Kvinta ::
Če je tvoj 13 let star računalnik tvoja primarna mašina, me zanima s čim se poklicno ukvarjaš, da ni bilo potrebe po nadgradnji v vseh teh 13 letih.
Jaz mam med drugim za A3 skeniranje za diskete in pa za neko butično delo v Photoshopu en računanik iz leta 1999 pa dela super .... me poklicno in privat nikoli ne sprašujejo s čim delam
A.C.A.B
Če je tvoj 13 let star računalnik tvoja primarna mašina, me zanima s čim se poklicno ukvarjaš, da ni bilo potrebe po nadgradnji v vseh teh 13 letih.
Jaz mam med drugim za A3 skeniranje za diskete in pa za neko butično delo v Photoshopu en računanik iz leta 1999 pa dela super .... me poklicno in privat nikoli ne sprašujejo s čim delam
I mean, če imaš računalnik iz leta 1999, imaš potem verjetno tudi photoshop iz tam nekje. Kar pomeni, da je ta photoshop precej zastarel in je veliko več ročnega dela. Ampak vsakemu svoje, I guess.
Drugače pa ... do katere točke je nek računalnik isti računalnik? Dokler ne zamenjaš ene, dve, tri komponente, vse razen ene?
Tudi jaz imam se vedno v delujocem stanju Toshibo T5200 z Windows 3.11, so what ? 13 let stara kista ni nekaj, kar bi normalen clovek uporabljal za daily driver. Ce si pa ne mores vsakih par let privoscit, da ruknes 500 eur za novo masino, medtem ko v ostariji zagonis petkrat toliko za alkohol, je pa to tvoj problem.
Samael ::
Gagatronix je izjavil:
Tudi jaz imam se vedno v delujocem stanju Toshibo T5200 z Windows 3.11, so what ? 13 let stara kista ni nekaj, kar bi normalen clovek uporabljal za daily driver. Ce si pa ne mores vsakih par let privoscit, da ruknes 500 eur za novo masino, medtem ko v ostariji zagonis petkrat toliko za alkohol, je pa to tvoj problem.
Daj dramatizirati no. Kje iz op-a si pa uspel razbrati, da sploh hodi po gostilnah? Je pa jasno napisal za kakšno uporabo ga želi obdržati - in ne, nikjer ni bilo omenjeno kot primarna mašina.
Če se mu lahko pri tem pomaga, se pač mu, ali pa človeka pustiš pri miru in naj odgovarjajo tisti, ki imajo na temo dejansko kaj za povedati.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Ja, in jaz imam povedat da 13 let stara gajba spada na smetisce, madona saj nismo leta 1980.
Koraaz ::
Phantomeye je izjavil:
The Player je izjavil:
13 let star računalnik lahko dela enako kot prvi dan. Ampak to nič ne pomeni, ker je software tisti, ki postaja vedno bolj napreden in posledično bolj požrešen.
Če je tvoj 13 let star računalnik tvoja primarna mašina, me zanima s čim se poklicno ukvarjaš, da ni bilo potrebe po nadgradnji v vseh teh 13 letih. Če pa ni tvoja primarna mašina potem je malo ne-fer govorit "da še dela". Imam tudi jaz doma 13 let staro mašino in tudi dela...
Poglej malo gor pa boš videl kdo je prvi začel z osebnimi napadi. Prav lepo se je tema derailala od Hanove izjave naprej. Ni treba sedaj drugih obtoževat.
hojnikb ::
To je najbrz odletela kakšna platka al pa grafika. Dokler ne boš stestiro vsake komponente posebi, bos tezko rešu problem.
#brezpodpisa
one-half ::
Tudi ram je lahko zabaven... naredi bootable CD z https://www.memtest86.com/ in mu daj testirat ram.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Han ::
Moj komentar, ki naj bi iztiril debato v napačno smer, je bil mišljen predvsem dobronamerno. V razmislek, če je tako problematičen PC, na katerem so že bile težave, še smiselno popravljat. Če bo šolar delal na WinXP in Office 2003, bodo težave še naprej...
Če je v ohišju že SSD in veš, da je napajalnik še OK, so povsem na mestu novejša osnovna plošča, procesor in spomin. Rabljeno lahko dobiš za manj kot 100, novo za ca. 200 eur.
Če je v ohišju že SSD in veš, da je napajalnik še OK, so povsem na mestu novejša osnovna plošča, procesor in spomin. Rabljeno lahko dobiš za manj kot 100, novo za ca. 200 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Phantomeye je izjavil:
The Player je izjavil:
Poglej malo gor pa boš videl kdo je prvi začel z osebnimi napadi. Prav lepo se je tema derailala od Hanove izjave naprej. Ni treba sedaj drugih obtoževat.
Osebni napad je, da žališ tiste, ki se ne strinjajo s tabo.
"Razvajenčki" itd. kar nima nobene veze, samo zato, ker imaš doma napravo, ki je up to date za delo.
Also, resno upam, da si en random slotechovc, ki se je postavil v bran The Playerju... ker mi zelo zveni, da si se logiral z napačnim računom :P
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Čiščenje računalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 4885 (2971) | donvito |
» | Najcenejša varianta novega namiznega računalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 8803 (6882) | seminal |
» | Renault vs ... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 28148 (25805) | krneki0001 |
» | Nakup rabljenega telefonaOddelek: Mobilne tehnologije | 5787 (5206) | StajercSSS |
» | Kitajska prepovedala Windows 8 v javnem sektorju (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 44129 (39878) | McMallar |