» »

Eveegrande

Eveegrande

Temo vidijo: vsi
1
2
»

6bt9hmDwY ::

TheBlueOne je izjavil:

Jaz ne, ce me kaj zanima in je na borzi pogledam porocila podjetja in se to samo tam, kjer se spoznam. Edino kar gledam od grafov je kdaj kaj sunkovito pade ter spekuliram zakaj in ali je vredno nakupa. Ampak pravtako ze dolgo nic, ker mi je vse prevroce.

Hehe, ja, ti gledaš na mikronivoju, meni je bolj všeč top-to-bottom analiza, šele potem mikro, ne mikro in potem bottom-to-top sinteza :-) Včasih se ne moreš temu ogniti, tudi mi ni v veselje gledati 15-20 indeksov, če ne morem primerjati grafov za obdobje. Najbolj 'analogno' informacijo dobim pač preko toplotnih zemljevidov.

kow je izjavil:

v navednice.

Pssst, tudi razlastitve niso nič neponovljivega v Sloveniji...

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

aviator je izjavil:

Demografija Kitajskem ni v prid 90 milijonov praznih stanovanj.

V Sloveniji se pac malo gradi, in na veliko priseljuje bodoce najemnike "generacijskega premozenja". Zato je sistem za sila vzdrzen.
Kitajcev je 1,5 milijarde. In ce bo tako kot pri nas vsak penzic potreboval 2 mlada suznja, ki sta placnika davkov za njihovo zdravje, penzijo in najemnika generacijskega premozenja v 1 osebi ne vem kako bo ta sistem sel na dolgi rok.
Bodo vsako leto priselili 30 milijonov ljudi? Marsikej bi se moglo zasukati, da bo Kitajci zaceli recimo uvazati iz Afrike.

V ekonomiji, kjer vsi zelijo rento vrednost premozenja pa ne sme pasti zadeve ne spilajo v nedoled.
V Sloveniji je se veliko lufta. Poglej malo v tujino, kjer se vzame kredit za stanovanje pri 40ih in ce imas dva otroka, ga komot vzames na 50 let, tako da ga bodo otroci poerbali.
Poznam konkretno en primer iz spanije, ki ima kredit za 3 stanovanja in recimo bodo starsi odplacali polovico do smrti, drugo polovico pa potem sinova. Jebeno, ampak po drugi strani, bosta sinova odplacevala smesne zneske in imela stanovanje za smesno ceno, kjer bo obrok definitivno manjsi od najemnine.
Ze zdaj je v marsikaterem mestu tako, da ce si vzel kredit ca. 5 let nazaj, so cene najemnin prakticno visje od obroka kredita danes in dokler bo obstajal bogatejsi sloj od tebe, bodo tale zacaran krog sel se vsaj 2 generaciji, ne samo par let.
Kitajska ima bolj drug problem, ker veliko ljudi dela za pest riza, si niti sobe ne more privosciti. Na sreco je prinas se do tega dalec, da bi po 10 ljudi zivelo skup v eni sobi, kot v kokosnjaku, ker imamo zelo visoko minimalno in socialno. Problem je edino, ce nekdo z socialno ali minimalno po vsej sili rine v Ljubljano.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

AEx_1-7 ::

6bt9hmDwY je izjavil:

Kateri so potem predvideni možni razlogi za Evergrande (in nepremičninsko panogo nasploh)? Ne provociram, čisto resno me zanima, nimam nikakršnega vpogleda v dogajanje na Kitajskem, razen tisto, kar 'udari' ven pri medijih ampak neke oprijemljive stvari bi morale biti. Moj najbolj 'intenziven pristen stik' s Kitajsko je sicer samo preko AliExpress :-) Tu in tam ob kavi preberem to.

Mi je izbrisal: bluefish (26/09/2021 ob 12:43:36)

je g. class pobrisal vceraj, claiming topic reasons ... well topic really IS the issue, right?
Just wait a couple more weeks to see the CN real-estate market crash ... I can only imagine how this will go ...
Pri nas je specifika, ker je trg rigiden in ponudba nerealna glede na ceno zivljenja in dohodke vecine kupcev ... potem pa dodamo se obsedenost s 'cegli' in 'plehom' in smo tam kjer smo ... razlogi za 'tezavo' v nataliteti Z sveta so zlasti ekonomski ... posledica desetletij pranja mozgan ljudi in se mnogo cesa, for profit. Veste, na koncu vedno nekdo placa ... nic ni zastonj.
...
Kontrolirano sesutje je ze v teku ... it's out of their hands now ... veva to oba! Too big/costly to save.
OP!

Sicer pa Inv. v Gobi je se dovolj prostora, ker tja ne vabijo nikogar ...

Viri so, dragoceni, zato se stvari pac ne razkrivajo, prevec delikatno, zal ...

Za 'carinjenje' je nekdo nekaj napisal ... to (consumer VAT, ker taric je isti) itak doplaca kupec (B2B itak refundira), potem se pa razporedi po verigi ... narocila kumulativno rastejo, sezona je tu, tu ni krize nikjer ... vec srece drugje.
--++ order with AESS (AE Saver Shipping/AE Standard Shipping) ++--
The word (...) originates from the Ancient Greek: élleipsis meaning 'leave out'
Zargon je soc. zvrst neknj. slov. jezika, ki ga uporabljajo ljudje iste stroke.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: AEx_1-7 ()

PS: Samo vprasanje casa je, kdaj bodo zaceli tujci kupovati stanovanja po Sloveniji, kot to delajo recimo v Spaniji, Italiji, tudi na madzarskem, kjer kupujo stanovanja Nemci just for the lulz. Pol pa vam bodo navijali najemnine postopoma ali pa furali airbnb/hostel.
FYI, pri balatonu se dobi kak starejsi vikend z parcelo in majnihm vinogradom za manj kot ena nova bmw trojka. To si se Romun, ki dela v Nemciji v skladiscu kupi in potem oddaja v "turisticne" namene. Just sayin.
Pa ko pogovor naleti na stanovanja, se vedno najdejo tisti, ki recejo, ja mi imamo pa apartma na morju, stanovanje v Italiji, tudi ze za Ljubljano sem slisal.

Skratka, ce nepremicnine ne bo kupil domacin, jih bo pac nekdo drug iz tujine, ki se mu bo zdela cena smesno nizka ali pa kaka nepremicninska firma.

Gradilo se bo, ko bo kaka tuja firma prisla investirati nekaj miljonov, ampak tista stanovanja kupil ne bos kr tako. Saj pa niso nori, da bi ti jih prodali pod ceno oz. ce lahko oddajajo XX let.
Trade Republic 38MVDVXM

Invictus ::

V Sloveniji so najemnine tako nizke, da se ne splača kupovati za oddajanje, razen če imaš ravno res viška keša... ZTraven prištej še veliko število lastnikov z malo nepremičninami, ki so veseli da karkoli dobijo. In seveda nočejo prodati, ker brez pufov življenje ne stane veliko in si hitro dobiš dovolj keša za life...

ROI je preprosto predolg glede na nakupno ceno.

Drugo je, če to kupuješ kot družinsko srebrnino za hude čase in da nekaj pustiš potomcem. Da imajo s čim operirati...

Sam sem ravno v precepu, ali 3 sobno stanovanje, 5 minut peš od Tivolija, prodati ali oddati. Ker ko 1x zadevo oddaš, potem prodaja odpade zaradi previsokih davkov na dobiček... Bom še počakal do decembra, če slučajno pride kak kupec in če mi podaljšajo pogodbo. Če jo, gre v oddajo in družinsko srebrnino.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

V Sloveniji so najemnine tako nizke, da se ne splača kupovati za oddajanje,
Look into the future... Minimalna gor -> povprecna gor -> inflacija -> najemnine gor... v LJ in okolici se bodo najemnine v 10 letih podvojile.
Trade Republic 38MVDVXM

kow ::

Tud delnice se bodo pol. Zakaj bi se pol matral s stanovanjem. Neke bistvene razlike ni, razen ce ze nimas nepremicnin, pa se splaca diverzificirati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

IL_DIAVOLO ::

Invictus je izjavil:

V Sloveniji so najemnine tako nizke, da se ne splača kupovati za oddajanje, razen če imaš ravno res viška keša... ZTraven prištej še veliko število lastnikov z malo nepremičninami, ki so veseli da karkoli dobijo. In seveda nočejo prodati, ker brez pufov življenje ne stane veliko in si hitro dobiš dovolj keša za life...

ROI je preprosto predolg glede na nakupno ceno.

Drugo je, če to kupuješ kot družinsko srebrnino za hude čase in da nekaj pustiš potomcem. Da imajo s čim operirati...

Sam sem ravno v precepu, ali 3 sobno stanovanje, 5 minut peš od Tivolija, prodati ali oddati. Ker ko 1x zadevo oddaš, potem prodaja odpade zaradi previsokih davkov na dobiček... Bom še počakal do decembra, če slučajno pride kak kupec in če mi podaljšajo pogodbo. Če jo, gre v oddajo in družinsko srebrnino.

Morda ce te ni bilo 10 let v Sloveniji.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

kow je izjavil:

Tud delnice se bodo pol. Zakaj bi se pol matral s stanovanjem.
Razumem kaj mislis, ampak meni daje streha nad glavo se vedno malo vec zaupanja in varnosti, kot neka borza, saj po eni strani ja, ampak lahko se pa zgodi, da do tega "denarja" zaradi nekega nepricakovanega incidenta ne bos mogel priti, v svoj cegu se pa pred zimo se vedno lahko vrnes, tudi ce internet mrkne in banke zaprejo vrata.
Ce si pameten imas oboje, pa se kako tretjo stvar in ne eno ali drugo.
Trade Republic 38MVDVXM

NMH ::

m0LN4r je izjavil:

PS: Samo vprasanje casa je, kdaj bodo zaceli tujci kupovati stanovanja po Sloveniji, kot to delajo recimo v Spaniji, Italiji, tudi na madzarskem, kjer kupujo stanovanja Nemci just for the lulz. Pol pa vam bodo navijali najemnine postopoma ali pa furali airbnb/hostel.
FYI, pri balatonu se dobi kak starejsi vikend z parcelo in majnihm vinogradom za manj kot ena nova bmw trojka. To si se Romun, ki dela v Nemciji v skladiscu kupi in potem oddaja v "turisticne" namene. Just sayin.
Pa ko pogovor naleti na stanovanja, se vedno najdejo tisti, ki recejo, ja mi imamo pa apartma na morju, stanovanje v Italiji, tudi ze za Ljubljano sem slisal.

Skratka, ce nepremicnine ne bo kupil domacin, jih bo pac nekdo drug iz tujine, ki se mu bo zdela cena smesno nizka ali pa kaka nepremicninska firma.

Gradilo se bo, ko bo kaka tuja firma prisla investirati nekaj miljonov, ampak tista stanovanja kupil ne bos kr tako. Saj pa niso nori, da bi ti jih prodali pod ceno oz. ce lahko oddajajo XX let.

Po Ljubljani imaš kar nekaj projektov, ki jih financirajo tujci kot na primer:
- Devana Park
- Kvartet Šiška

Pa tujci tudi kupujejo nepremičnine.

TheBlueOne ::

6bt9hmDwY je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Jaz ne, ce me kaj zanima in je na borzi pogledam porocila podjetja in se to samo tam, kjer se spoznam. Edino kar gledam od grafov je kdaj kaj sunkovito pade ter spekuliram zakaj in ali je vredno nakupa. Ampak pravtako ze dolgo nic, ker mi je vse prevroce.

Hehe, ja, ti gledaš na mikronivoju, meni je bolj všeč top-to-bottom analiza, šele potem mikro, ne mikro in potem bottom-to-top sinteza :-) Včasih se ne moreš temu ogniti, tudi mi ni v veselje gledati 15-20 indeksov, če ne morem primerjati grafov za obdobje. Najbolj 'analogno' informacijo dobim pač preko toplotnih zemljevidov.

Moja sluzba ni investitor in mi ni treba nonstop iskati nekih zanimivh opcij. Jaz tukaj sledim Buffetovim nesvetom v smislu, da vem v kaj vlagam. Ampak me zanima samo moje podrocje na katerem delam in tu in tam kaksna anomalija. Predvsem cakam na kaksen neutemeljen padec na podrocju, ki ga poznam.

Kitajska poznam bolj iz firbca, ker mi je zanimiva. Ne bi pa tja vlagal denarja.

avani ::

Meni je pa zanimiva podobnost z japonsko. Tudi oni so bili izjemno izvozno naravnani, skoraj 20 let so imeli konstantno rast BDP-ja za vsaj 8% na leto, od 70ih do 90ih. Tik pred 90imi so skoraj ujeli ZDA in se močno zasidrali kot drugo največje gospodarstvo na svetu, skratka vse fino in fajn. Viške od trgovske menjave so pa investirali v - nepremičnine. V 90ih je sledil zlom, država je posegla in reševala otroške velikane in jih spremenila v zombie podjetja. Da je ne bi bilo bankrotov. Nato pa jih je začela počasi, a zanesljivo tepsti demografija. Vsaj meni se sliši zelo podobno Kitajcem, s term da so pri njih zadeve za odtenek slabše: lokalne province so eksistencialno odvisne od "Land development", ker davke pobere komplet zvezna oblast. Če se ne bo več zidalo, bodo province v hudo stiski.

Mr.B ::

avani je izjavil:

Meni je pa zanimiva podobnost z japonsko. Tudi oni so bili izjemno izvozno naravnani, skoraj 20 let so imeli konstantno rast BDP-ja za vsaj 8% na leto, od 70ih do 90ih. Tik pred 90imi so skoraj ujeli ZDA in se močno zasidrali kot drugo največje gospodarstvo na svetu, skratka vse fino in fajn. Viške od trgovske menjave so pa investirali v - nepremičnine. V 90ih je sledil zlom, država je posegla in reševala otroške velikane in jih spremenila v zombie podjetja. Da je ne bi bilo bankrotov. Nato pa jih je začela počasi, a zanesljivo tepsti demografija. Vsaj meni se sliši zelo podobno Kitajcem, s term da so pri njih zadeve za odtenek slabše: lokalne province so eksistencialno odvisne od "Land development", ker davke pobere komplet zvezna oblast. Če se ne bo več zidalo, bodo province v hudo stiski.

Preden potegneđ zaključek... Poglej leto 1990 al kar ti je ljubše pred tvojim domnevnim zlomom, ter povej koliko BDP-ja predstavlja nepremičninski sektor. Da ne bomo tako po NHM, nekaj po zdravi pameti.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Vetrpiha ::

Zakaj vas muči poslovanje Kitajcev na ameriškem sistemu?
Celotna US borza je narejena tako, da velika firma nategne malega človeka. Kaj je torej narobe, če Kitajc zjebe ameriški sistem?

Sparkxl ::

No če pogledamo malo širše, propad kitajske se napoveduje že 20 let. Ob vsakem njihovem problemu se instantno pojavijo članki, da zdaj pa je res konec z njimi. Pa so še vedno tu.
Če odstranimo vso nakladanje, pridemo do bistva kaj se dogaja: cpp se gre kontrolirano eksplozijo v sektorju, ki je postal prevroč. Simple as that

avani je izjavil:

Res je, zgodil se je zlom japonskega gospodarstva, ampak kaj pa je povzročilo ta zlom? Noben drug kot njihov zaveznik usa, ki jim je nabil 100% carine. S tem so jim blokirali izvoz, vse ostalo je bil domino efekt.
Trump je prišel na idejo da isto vajo ponovi s kitajci. Kako se je to izšlo vsi vemo.

To ni tema o ZDA, Japonski ali Sloveniji (in njihovih nepremičninah).

Je tema o kitajskem nepremičninskem trgu.

Kako nesmiseln je kitajski nepremičninski trg se vidi iz razmerja med ceno kv. metra stanovanja ter zaslužkom.
Ob tem je treba vedeti, da stanovanja na Kitajskem dejansko ne kupiš za vedno, ampak gre za leasing pogodbo, ki lahko traja največ 70 let (lahko tudi 60 ali 50 let, odvisno koliko časa je investitor potreboval, da je nepremičnino zgradil).

Npr. primerjava med tremi kitajskimi mesti ter Ljubljano

Beijing:

Shenzhen:

Shanghai:

3-4x višje cene ob približno enakem neto zaslužku ter celo ob občutno višji obr. meri, če se jemlje kredit

NMH je izjavil:

Kako nesmiseln je kitajski nepremičninski trg se vidi iz razmerja med ceno kv. metra stanovanja ter zaslužkom.
Ob tem je treba vedeti, da stanovanja na Kitajskem dejansko ne kupiš za vedno, ampak gre za leasing pogodbo, ki lahko traja največ 70 let (lahko tudi 60 ali 50 let, odvisno koliko časa je investitor potreboval, da je nepremičnino zgradil).

Beijing:

Shenzhen:

Shanghai:

3-4x višje cene ob približno enakem neto zaslužku ter celo ob občutno višji obr. meri, če se jemlje kredit

In ? Noben se v Sloveniji ne brani nakupa stanovanja s 30 letnim kreditom.

Kdor je kmalu za tem, kar sem predlagal nakup kitajskih delnic kaj vložil, ima danes že profit
Toliko o vašem kolapsu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vetrpiha ()

6bt9hmDwY ::

Ja, zelo dober investicijski svetovalec bi bil...

Intercept Pharmaceuticals še vedno skač gor in dol, kdor hoče na hitro zaslužiti par procentov

mahone ::

Vetrpiha je izjavil:

Kdor je kmalu za tem, kar sem predlagal nakup kitajskih delnic kaj vložil, ima danes že profit
Toliko o vašem kolapsu.

No bad market news allowed in China

Spokaj se v kakšno drugo temo, pa tam promoviraj investiranje na trg, kjer so slabe novice prepovedane.
Kdo pri zdravi pameti bi investiral v takšnem okolju?? Še Kitajci nočejo. Ni čudno, da so prlimani na nepremičninski trg.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NMH ()

Kitajci vedo, da folk naseda na novičarsko propagando.
Kako misliš da pa Wall Street manipulira? Z mediji, duh.

Men so šle delnice gor, ker sem pač mož besede in sem porinil denar tja, kamor mi sežejo usta.

Vi plebejci teoretiki zarot, ki nasedate na medijske manipulacije pa še dalje tolčite šank debate in pijte vodo za šankom, za špricer irak nimate, da bi svoj prav dokazali.

Mimogrede če se bo trg zlomil, se bo zaradi WallStreetNapizdancijTM

Vetrpiha je izjavil:

Kitajci vedo, da folk naseda na novičarsko propagando.
Kako misliš da pa Wall Street manipulira? Z mediji, duh.

Men so šle delnice gor, ker sem pač mož besede in sem porinil denar tja, kamor mi sežejo usta.

Vi plebejci teoretiki zarot, ki nasedate na medijske manipulacije pa še dalje tolčite šank debate in pijte vodo za šankom, za špricer irak nimate, da bi svoj prav dokazali.

Mimogrede če se bo trg zlomil, se bo zaradi WallStreetNapizdancijTM

Sem pričakoval točno tak nesmiseln odgovor.
Ampak tako kapitalski trgi ne morejo funkcionirat, da se lahko širijo dobre novice, slabe pa ne.
V tak trg ne bo nihče investiral, še sami Kitajci nočejo.

Sicer pa. Naj Evergrande poplača svoje tuje in domače investitorje. Kaj čaka?

Poldi112 ::

Bailout države, tako kot to počno čez lužo?

Ali ni bila ona kriza z ameriškimi nepremičninami ravno posledica zavajanja trgov? Kaj pa predhodne?

Ko rečeš, da trgi tako ne morejo funkcionirati - mar ne delujejo točno tako, kot si je oligarhija zamislila - oni pijejo, raja plača?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 je izjavil:

In kaj se čaka?

Ali ni bila ona kriza z ameriškimi nepremičninami ravno posledica zavajanja trgov? Kaj pa predhodne?

V ZDA so imeli sistem, ki je omogočil, da si kupil stanovanje na kredit brez pologa (oziroma še več, banka ti je dala še zraven za opremo). In to je nabilo cene v atmosfero, dokler se je zadeva ustavila. Ampak na Kitajskem to sploh ni problem. Evergrande je dobil večino teh stanovanj avansiranih 100%. Pa jih ne more zgradit, ker enostavno nima denarja (uzela magla). In to ob povprečnih cenah, ki so približno 3.5x višje od slovenskih ob približno enakih neto prihodkih prebivalstva (primerjava večja tier 1 kitajska mesta).

Ko rečeš, da trgi tako ne morejo funkcionirati - mar ne delujejo točno tako, kot si je oligarhija zamislila - oni pijejo, raja plača?

Pa kdo so ti oligarhi v tvoji glavi? O kakšni oligarhiji konstantno nabijaš na tem forumu? Bogataši so med sabo precej skregani, to ni nek monolit, ki se vedno enako odziva. Elon Musk pa Bezos sta po videnem očitno oligarha v tvoji glavi, pa se konstantno podjebavata.

NMH je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

In kaj se čaka?

V ZDA so imeli sistem, ki je omogočil, da si kupil stanovanje na kredit brez pologa (oziroma še več, banka ti je dala še zraven za opremo). In to je nabilo cene v atmosfero, dokler se je zadeva ustavila. Ampak na Kitajskem to sploh ni problem. Evergrande je dobil večino teh stanovanj avansiranih 100%. Pa jih ne more zgradit, ker enostavno nima denarja (uzela magla). In to ob povprečnih cenah, ki so približno 3.5x višje od slovenskih ob približno enakih neto prihodkih prebivalstva (primerjava večja tier 1 kitajska mesta).

Pa kdo so ti oligarhi v tvoji glavi? O kakšni oligarhiji konstantno nabijaš na tem forumu? Bogataši so med sabo precej skregani, to ni nek monolit, ki se vedno enako odziva. Elon Musk pa Bezos sta po videnem očitno oligarha v tvoji glavi, pa se konstantno podjebavata.

Vidiš , če bi vedel razliko med Lehman Brothers in Eveegrande, nebi pisal oslarij.

mr_chai ::

Invictus je izjavil:

Ma prodaj to. Take priložnosti, kot imaš danes, je ne boš imel še dolgo imho. Prodaj in daj v kakšne ETF sklade.

mr_chai ::

Mr.B je izjavil:

NMH je izjavil:

Beijing:

Shenzhen:

Shanghai:

Torej je še lufta za Slovenijo ? 8-O Noro, ni mi jasno kdo vzame take oderuške kredite na Kitajskem. Zdi se mi kot da manjka še nekaj podatkov, nekaj nam prikritega, ker tole does not compute. Sam si takih cen v Sloveniji ne predstavljam. Noben Slovenec ne bi po takih cenah kupil nepremičnino. Ko se ti enkrat zgodi tak nekontroliran balon, se verjetno usuje kup špekulantov iz tujine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

mr_chai je izjavil:

Mr.B je izjavil:

NMH je izjavil:

Beijing:

Shenzhen:

Shanghai:

Torej je še lufta za Slovenijo ? 8-O Noro, ni mi jasno kdo vzame take oderuške kredite na Kitajskem. Zdi se mi kot da manjka še nekaj podatkov, nekaj nam prikritega, ker tole does not compute. Sam si takih cen v Sloveniji ne predstavljam. Noben Slovenec ne bi po takih cenah kupil nepremičnino. Ko se ti enkrat zgodi tak nekontroliran balon, se verjetno usuje kup špekulantov iz tujine.

Zato pa majo javni prevoz in se vozijo od teh "ghost" mest, o katerih govorijo... V ljublnai tudi ni redko dati 11k€ na m2. Tako da ne ...
Aja kajtajci so tam daleč, kdo pa jih razume..

Mr.B je izjavil:

NMH je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

In kaj se čaka?

Vidiš , če bi vedel razliko med Lehman Brothers in Eveegrande, nebi pisal oslarij.

Ene same relevantne stvari nisi napisal v tej temi, samo žališ.

mr_chai je izjavil:

Seveda, kitajski nepremičninski trg je čisto nesmiseln. Na eni strani 70-80-90 miljonov praznih razpadajočih stanovanj, na drugi strani pa nore cene novih stanovanj, ki ne dosegajo najnižjega slovenskega standarda. To so stanovanja, pri katerih začne fasada odpadat po nekaj letih, garancije pa dejansko ni.
Kitajska omejuje druge načine investiranja, sploh odtekanja kapitala iz Kitajske in vse se koncentrira v nepremičninah. Skoraj 3/4 premoženja povprečnega Kitajca je v neprememičninah, ki so vsaj 3x precenjene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NMH ()

NMH je izjavil:

Mr.B je izjavil:

NMH je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

In kaj se čaka?

Ene same relevantne stvari nisi napisal v tej temi, samo žališ.

mr_chai je izjavil:

Seveda, kitajski nepremičninski trg je čisto nesmiseln. Na eni strani 70-80-90 miljonov praznih razpadajočih stanovanj, na drugi strani pa nore cene novih stanovanj, ki ne dosegajo najnižjega slovenskega standarda. To so stanovanja, pri katerih začne fasada odpadat po nekaj letih, garancije pa dejansko ni.
Kitajska omejuje druge načine investiranja, sploh odtekanja kapitala iz Kitajske in vse se koncentrira v nepremičninah. Skoraj 3/4 premoženja povprečnega Kitajca je v neprememičninah, ki so vsaj 3x precenjene.

Res je, ko bereš klick bait članke. Poznaš število vseh stanovanj. Potem je to neka relana ocena, kaj pomeni ta številka.
Poizkuši še 1x.

mr_chai je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ma prodaj to. Take priložnosti, kot imaš danes, je ne boš imel še dolgo imho. Prodaj in daj v kakšne ETF sklade.

Super! Vrhunski nasvet...s tem prestaviš denar iz enega balona v drugega

Sparkxl je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Invictus je izjavil:

Super! Vrhunski nasvet...s tem prestaviš denar iz enega balona v drugega

Trenutno so popularni vsi te "zeleni" skladi in podjetja ki se ukvarrjajo z Zeleno energijo. Tako da je to dolgoročno dobra investicija. Cene stanovanj, tudi v lsoveniji v mestih, kjer še niso doživeli da se je potrebno decentralizirat ne bodo prenehale rasti. Samo nakup nepremičnine na kredo, da boš živel v njej ni neka pametna investicija.

Poldi112 ::

NMH je izjavil:

Oligarhi se jasno podjebavajo med seboj - oz. oni temu rečejo konkurenca. Sta pa Bezos in Musk palčka v primerjavi s finančno industrijo, pa orožarsko, ....

Vseeno pa sta seveda združena v boju za kršenje pravic delavcev, oz. svobodno gospodarsko pobudo, kot to dojemata sama.
Besoz je celo prijazno objavil propagandni pamflet, da bi rusi radi Bernija, ko je ta postal nevaren kupljenim kandidatom.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

pirat ::

Koliko je še prostora za rast cen nepremičnin? V Sloveniji kjer ima prebivalstvo rekorden obseg denarja na računih (> 24 mrd EUR), stopnj zadolženosti pa med nižjimi v EU? Ali pa na Kitajskem kjer stvari 'does not compute', kot pravite....

Morda primerjava s Švedsko? Pogosto omenjena referenčna država na SLO-techu...
https://www.swedishbankers.se/media/474...

Skratka, Švedska je morala zakonsko opredeliti, da ročnost kreditov ne sme presegati 105 (stopet) let.... Kreditov, kjer je nepremicnina vredna vsaj 2,5x toliko kot znasa glavnica kredita, sploh ni treba vračati (placuje se samo obresti)... Kjer je v Stockholmu povprecna zadolzenost gospodinjstva, ki najame stanovanjski kredit 500% razpolozljivega dohodka gospodinjstva?

Hja, saj Kitajci ne pocnejo nic nenavadnega, le po Švedih se zgledujejo :-)

PacificBlue ::

Evergrande shares plunge over 13% after announcing the failure of the $2.6 billion stake sale

avani ::

Mislim, da je samo še vprašanje časa kdaj se bo pu vmešal, ker težko verjamem, da bo Kitajka dovolila stečaj. Sploh pa v tem sektorju, ki je za njih tako pomemben.

Bi bil pa zanimiv counterfactual: kitajska dovoli stečaj Evergrande + povezanih podjetij, ljudje gredo na ulico, več represije, več
. upora, revolucija in demokracije na Kitajskem. Ponavadi revolucije začenja obubožan srednji razred...

gozdar1 ::

Eveeg(not so)grande

tku009 ::

gozdar1 je izjavil:

Eveeg(not so)grande

Mi v slo vemo kako to gre: NLB, NKBM...
NEVERgrande
;)

avani je izjavil:

Mislim, da je samo še vprašanje časa kdaj se bo pu vmešal, ker težko verjamem, da bo Kitajka dovolila stečaj. Sploh pa v tem sektorju, ki je za njih tako pomemben.

Bi bil pa zanimiv counterfactual: kitajska dovoli stečaj Evergrande + povezanih podjetij, ljudje gredo na ulico, več represije, več
. upora, revolucija in demokracije na Kitajskem. Ponavadi revolucije začenja obubožan srednji razred...

Razlozi...
Sektor je velik 30% bdp-ja.
Eveegrade v celoti z vsem ostalim itd v celoti "se ne ukvarja zgolj v tem sketorju" predstvalja 6% teh 30%. Tako da.

aviator ::

To je tam dalec na Kitajskem.

bobby ::

aviator je izjavil:

To je tam dalec na Kitajskem.

:)
Ko le ne bi bil svet tako prepleten,...
Kitajska je ta teden prodala ameriske obveznice, nabrala je cele 4 miljarde (evergrande ima vezano za 300miljard dolgov,..)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

aviator ::

To bo vse contained xd. This time is different.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10719470 (16585) Poldi112

Milenijci

Oddelek: Problemi človeštva
303763 (3393) kow
»

Znižana stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20151364 (43884) solatko
»

Javni dolg (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva