» »

Darilo za "težavnega" nečaka

Darilo za "težavnega" nečaka

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Iluvatar ::

Moj nečak je star 17 let in mu želim letos podariti nekaj poučnega.

Trenutno je v občutljivih letih in prestaja vrhunce in padce najstnika, nič posebnega, me pa skrbi zanj, ker se sicer prikrito zadnjih par let navdušuje nad skrajno desno ideologijo. S tem nimam v mislih, tisto zdravo obliko patriotizma, bolj ga privlači nacizem.
Seveda to bolj ali manj uspešno prikriva staršem in se izmika pogovoru o tem.
Ne bom se spuščal v detajle okoli tega, koliko se o tem doma pogovarjajo, kako zakaj, da bi se bilo najboljše z njim pogovoriti, da bi morali starši to in ono... to ni namen te teme.

Za rojstni dam bi mu rad podaril nekaj takega kar bi ga "nagovorilo", mu dalo "malo mislit" po domače.

Razmišljal sem v smeri, da bi mu recimo podaril bluray filma American History X.
Sam sem to gledal kakih 15 let nazaj, pa se mi je zdela lepo predstavljena problematika. Žal pa nimam pojma kje bi to lahko sploh dobil danes. Kolikor sem iskal na spletu nisem našel neke slovenske trgovine, kjer bi lahko to dobil. Tudi kakšna poučna knjiga na temo nestrpnosti, in pasti podobnih ideologij bi mogoče prišla prav, pa nimam nekih idej oz. ne poznam naslovov.
Sem pa prepričan, da bi kašen film gotovo pogledal, knjigo bo težje vzel v roke. Raznih vstopnic za ogled taborišča in podobno pa že vem da bo malo preveč in take stvari odpadejo.

Prosim za naslove (filmov, knjig) ali druge ideje in hvala že vnaprej.

Raptor F16 ::

Obisk Auschwitza, če ga to ne bo streslo potem mu ni pomoči. Samo še štumfe in voščilnico :D
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Gagatronix ::

Tak mulec rabi par konkretnih samarjev pa izlet v Auschwitz, da bo vedel kje bi koncal ce bi naciji zmagali v drugi svetovni vojni.

shadeX ::

Za rojstni dam bi mu rad podaril nekaj takega kar bi ga "nagovorilo", mu dalo "malo mislit" po domače.

Nič mu ne bo pomagalo, dokler ga življenje samo ne izuči. Lahko se na glavo obrneš. Govorim iz lastnih izkušenj - pri 17 človek še nima "svoje" pameti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

Raptor F16 ::

shadeX je izjavil:

Nič mu ne bo pomagalo, dokler ga življenje samo ne izuči.

V teh razvajenih časih ne bo nič :)

Oz naj gre enkrat v Nemčijo pa naj se zadere Sieg Heil sred placa pa bo videl, kako je bit v čuzi zarad take bedarije. Da se bo vsaj zavedel kok Nemci ta madež zgodovine dejansko zavračajo.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Večji problem je, da je večina tudi pri 35 nima.

Auschwitz bi bil super, ja.

UniBra ::

Utk je izjavil:

"Aushwitz" je danes samo zgodba s svojim "muzejem".

Recimo da nekoga pelješ tja.
Kaj točno naj bi ga prepričalo v resničnost prikazanega ?
Ne pravim, da bi bil holocaust mit.

A kako točno naj bi me od tega odvrnil obisk Aushwitza ?

zztop ::

Spravi ga v svet, ker je verjetno preveč zaprt v sobi in prepuščen internetu.

Filmi verjetno ne bodo pomagali, razen če te zelo ceni. Vrži ga v družbo.
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon

Machete ::

UniBra je izjavil:

Utk je izjavil:

Psihopatov ne bi ganila niti prisotnost tam l. 43.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Ben Dover ::

Enega zelenga skupaj pokadita in se malo pogovorita, to bo najlepše darilo.

Machete je izjavil:

Psihopatov ne bi ganila niti prisotnost tam l. 43.

What a great idea. Res, mogoče mu lahko plača karto za Gazo.
Tam ne rabi verjeti vodičem in prevajalcem.
Live action 24/7.

hojnikb ::

Zrihtaj mu, da bo sel v kaksen vojaski kamp za kak mesec.
#brezpodpisa

šernk ::

Nisem bil v Aushwitzu ampak v enem drugem taborišču in? Kos muzeja, kjer sem komaj čakal da minejo tiste dve uri da gremo naprej v muzej Porscheja in BMWja >:D

mislim, mene se me ni popolnoma nič dotaknila zadeva ker me ne briga. Ravno tako, kot mi je bilo v rovih 1.sv. vojne bolj zanimiv razgled po dolini, kot pa zgodbice kaj se je takrat dejansko dogajalo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

zztop ::

hojnikb je izjavil:

Raje kakšno prostovoljstvo v Karitasu ipd., bo več haska pri njemu in v družbi. Pa še videl & spoznal bo različne ljudi, kar je ključnega pomena.
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon

widj3098dj32 ::

Raptor F16 je izjavil:

shadeX je izjavil:

Nič mu ne bo pomagalo, dokler ga življenje samo ne izuči.

V teh razvajenih časih ne bo nič :)

Oz naj gre enkrat v Nemčijo pa naj se zadere Sieg Heil sred placa pa bo videl, kako je bit v čuzi zarad take bedarije. Da se bo vsaj zavedel kok Nemci ta madež zgodovine dejansko zavračajo.

Lol, to bo mu ravno dalo dokaz, da nekaj ne stima. Hollyjew pranja mozganov mu ne rabis nosit, ker ti bo rekel da si NPC.

Zgodovina sprememb…

Best option: Terminator II plošček - director's cut.

Švarci je bil tudi nagnjen v to smer, Terminator pa kaže edino relevantno prihodnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UniBra ()

Gagatronix ::

Ah, mulc rabi v svet it, da bo spoznal se kaj drugega kot domaco vas in, iskreno povedano, naravnost smesne slovenske "neonazije", ki bi jih Tretji Rajh zaplinil preden bi rekli "Heil Hitler".

111111111111 ::

Glih briga mulca pri 17 letih desna politika. :) OP je čisti trol.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

widj3098dj32 ::

Gagatronix je izjavil:

Ah, mulc rabi v svet it, da bo spoznal se kaj drugega kot domaco vas in, iskreno povedano, naravnost smesne slovenske "neonazije", ki bi jih Tretji Rajh zaplinil preden bi rekli "Heil Hitler".

Zaplinil s sredstvom za unicevanje usi, medtem ko bi zaloge sarina samevale?

Darko! ::

hojnikb je izjavil:

To !

Švic, solze in disciplina delajo čudeže.
8-)

Da bi se trudil spravit ga na pravo pot, je pa v naprej izgubljena bitka.
Mulc mora svojo zmoto spoznati sam.
Zunanje prizadevanje tu nima resnega smisla.

Če bo imel srečo, bo naci zablodo spregledal zlepa in po pameti.
Če jo bo imel pa malo manj, bo pa na lastni koži občutil, da se nestrpnost vrne kot bumerang.

Ps.: Sem se spomnil na legendaren film
https://www.imdb.com/title/tt0085867/

FireSnack ::

Obisk bordela definitivno. Zelo poučno da fant dobi širino.

zobnik ::

17 letnik so 100x boljšega mišljenja KOT, mal berte fb kake streljajo oni nad 65 let. Da te še enkrat srat prime v istem dnevu:D

UniBra je izjavil:

Utk je izjavil:

Če ti 50 kubikov otroških čevljov nekaj ne pove, obstaja samo še ena rešitev. Tista, dokončna.

šernk je izjavil:

Nisem bil v Aushwitzu ampak v enem drugem taborišču in? Kos muzeja, kjer sem komaj čakal da minejo tiste dve uri da gremo naprej v muzej Porscheja in BMWja >:D

mislim, mene se me ni popolnoma nič dotaknila zadeva ker me ne briga. Ravno tako, kot mi je bilo v rovih 1.sv. vojne bolj zanimiv razgled po dolini, kot pa zgodbice kaj se je takrat dejansko dogajalo.

Če te to ne zanima, normalno da te ne zanima. Njega pa očitno en del tega zanima, zato mu treba pokazat vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

hyuga ::

Samo nekaj moreš vedet.

Ne zapravljaj denarja za knjige, ker jih bo ta froc prej zažgal kot prebral.

Priporočal bi pogovor, ne pa nek American History X.

Reycis ::

Sicer nisem nek fen hitlerja, sem pa ostro proti multikultiju in nekaterim drugim "modernim" zablodam. Obstajajo sicer pacienti, ki verjamejo, da bi nas Hitler pustil na miru ampak samo do tretjega poglavja njegove knjige moraš priti, da vidiš, da to ni res.

Pot na katero je zašel nečak je enosmerna in poti nazaj ni nikoli. Na podlagi novih spoznanj sicer so možni manjši popravki ampak ne na podlagi tega kar mu boš ti povedal ampak glede na to kar bo sam spoznal. Obisk Auschwitza je največja bedarija. Najboljše kar lahko pričakuješ je odnos "zgodovino pišejo zmagovalci", najslabše pa odkrito zanikanje in podjebavanje ogleda z nevmnesnimi vprašanji. Želje, da se deportira tujce in pofojbira tiste, ki so jih pripeljali sem mu nikoli ne boš izbil iz glave. Najboljše kar lahko dosežeš je, da spozna, da se je najboljše, da je prijazen, spoštljiv do vseh, tudi do "melaninsko obogatenih" ljudi in da z zaničavanjem samo sebe kaže v grdi luči.
Diversity is our greatest strength

Gospod ::

Kupi mu knjigo SLOVENSKI RAZKOL.

dripac ::

OP naj nečaku predstavi skrajno levo ideologijo, bo mogoče bolje. Ali pa če se nekdo vpraša najprej zakaj je do tega premika v desno, kakor pravi, sploh prišlo. Bo mogoče lažje potem iskat "zdravilo", če ga tako skrbi.

FireSnack je izjavil:

Obisk bordela definitivno. Zelo poučno da fant dobi širino.

Agreed.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dripac ()

fikus_ ::

Pelji ga na izlet v Minhen, v kakšno pivnico, naročita kračo in veliko pivo, mimogrede pa še v Aušvic. Če ga pri krematoriju ne bo zmrazilo, mu ni pomoči.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Apofis ::

Downhill bicikl pa zaščitno opremo mu nabav...če bo velik športu ne bo mel cajta razmišljat o bedarijah, pa še razširil si bo obzorja...

profii ::

Apofis je izjavil:

Downhill bicikl pa zaščitno opremo mu nabav...če bo velik športu ne bo mel cajta razmišljat o bedarijah, pa še razširil si bo obzorja...

Edin pameten nasvet. Pri obisku krematorija lahko dobi samo kakšno novo idejo več.
Ali mu pa nabavi alfo-romeo, bo raje dele po odpadih iskal in šraufal.

feryz ::

Apofis je izjavil:

Ne bi jaz to.
Da ga ne bo imel na vesti. Plus downhill bicikli so krepko over buđet. Čeprav imaš nečaka še tako rad.

PacificBlue ::

Bolje kot American History X, bi predlagal recimo film The Pianist.
Taka stvar ga more pretresti na čustvenem nivoju, da začne razmišljati o tem.
Vse kaj drugega je verjetno zaman.

https://www.amazon.com/The-Pianist-Blu-...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Glede na to kje se je znasel je bodisi med 99% njihovih, ki so brez intelektualnega potenciala in se pustijo manipulirati ali pa je med 1% pametnih, ki bodo od njega profitirali. Ce je med 1% bo morda solal tebe, ce je med 99% pa se zavedaj, da ima 1% dosti vec casa z njim kot ti.

Kar je zgodovniskega ga ne bo zanimalo, ker je verjetno preprican, da je to samo del zgodovine in ne opise danasnih nacijev.

Edina sansa, ki jo imas, da pustis, da ga izkoristijo, kar ga bodo, potem pa mu to objasnis. Upaj samo, da ga bodo samo materialno, da mu ne bos razlagal kak idiot je bil v kaksnem zaporu.

Hvala vsem za odziv.
Ko prebiram komentarje, vidim, da sem bil precej naiven, ko sem mislil, da bom 17-letnika dregnil v razmišljanje s knjigo, filmom.
Najbolj se strinjam s trditvijo, da bo moral fant sam spoznati kako je s temi stvarmi.
Resen pogovor, ki bi nekaj zalegel, bo moral priti od njegovih staršev, ki najbolj poznajo njegov osnovni problem.
Odločil sem se, da bom fantu stisnil gotovino in mu dal jasno vedet, da sem mu na voljo za poslušanje, pogovor, oporo.

Odločil sem se, da bom fantu stisnil gotovino

Jap, to je najlažje.

in mu dal jasno vedet, da sem mu na voljo za poslušanje, pogovor, oporo.

Vsi vemo, da to tega ne bo prišlo.

Ti mu nisi foter, in več od tega ti ni treba naredit, bi pa kaj več morali naredit njegovi starši. Ki najbrž naredijo glih tolk kot ti, samo da oni bi pa res morali malo več.

styrian ::

Utk je izjavil:

Ti mu nisi foter, in več od tega ti ni treba naredit, bi pa kaj več morali naredit njegovi starši. Ki najbrž naredijo glih tolk kot ti, samo da oni bi pa res morali malo več.

Včasih se je lažje zaupat komu drugemu kot staršu in ne škodi, da fant ve, da sem mu na voljo, ne glede na to ali bo izkoristil to možnost ali ne.

tomazic89 ::

Ne rabis American History X ali pa Auschwitza... se je podobno zaradi Hitlerjevih simpatizerjev in nacizma dogajalo se blizje nam.
Fina 3 delna serija Balkan v plamenih: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuji-dokumen...

Long story short.. na Balkanu so bila ravno tako taborisca kjer je umrlo ogromno ljudi na zelo krute nacine.... Gas chamber je milina v primerjavi s tem, kar se je dogajalo tu (hint: sparati je bilo treba na strelivu).

FireSnack ::

Iluvatar je izjavil:

Odločil sem se, da bom fantu stisnil gotovino in mu dal jasno vedet, da sem mu na voljo za poslušanje, pogovor, oporo.

Najbolj pametno. Vsi vemo da je denar najbolj pomemben v lajfu, a nekateri se sprenevedajo. Saj jih bo minila volja do sprenevedanja enkrat.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Jure14 ::

Iluvatar je izjavil:

Ko prebiram komentarje, vidim, da sem bil precej naiven, ko sem mislil, da bom 17-letnika dregnil v razmišljanje s knjigo, filmom.

17-letnik pa razmišljanje?
Mogoče, ampak z eno drugo glavo.

silak ::

acc na onlyfans pa 100€ gor, da bo mal babe gledal. :))

FireSnack je izjavil:

Najbolj pametno. Vsi vemo da je denar najbolj pomemben v lajfu, a nekateri se sprenevedajo. Saj jih bo minila volja do sprenevedanja enkrat.

Sakrazem?
To da sem napisal poleg, da mu dam jasno vedet, da sem mu na voljo za poslušanje, pogovor, oporo si spregledal?
Kaj bi ti naredil na mojem mestu?
Kakšen je tvoj predlog?
Preden odgovoriš si poglej tudi tole kar sem napisal:

Iluvatar je izjavil:

Resen pogovor, ki bi nekaj zalegel, bo moral priti od njegovih staršev, ki najbolj poznajo njegov osnovni problem.

shadeX ::

Sva ravno s kolegom imela za vikend podoben pogovor. Sedaj ko gleda nazaj in vidi čez koliko preizkušenj ga je moralo dat življenje da se je naučil oz. prišel do točke kjer je. Je pa bil popolni razgrajač (pretepanje, vožnja pod vplivom alkohola, razbiti avtomobili, odvzem izpita, kazni za 15k €, verjetno še kaj).

Danes je čist druga oseba - niti muhe ne ubije. Je pa res, da je imela spiritualna izkušnja veliko pri temu.

Aston_11 ::

Nečak nima staršev, da bi popravili, kar so zajebali?

fikus_ ::

silak je izjavil:

acc na onlyfans pa 100€ gor, da bo mal babe gledal. :))

Spet nakakšen virtualen svet. Naj gre v živo to pogledat, preizkusit. Plačaj mu najstarejšo obrtnico na svetu in se te bo zapomnil do konca življenja, boš najboljši stric. :D
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

silak ::

true. my bad. :)

mirator ::

Fant ima že oprano glavo in kakršno koli drugo prepričevanje, bo njegovo usmeritev še poglobilo. Na pravo pot ga lahko spreobrne samo kakšna karizmatična punca, ki ga bo obnorela ali pa mu najti dovolj adrenalinsko atraktivno skupino novih prijateljev, ki mu bodo glavo nevsiljeno, počasi vendar vztrajno sčistili nabrano navlako. Druga varianta je seveda težko izvedljiva, če ne celo neizvedljiva ampak za poizkusiti pa je.

FireSnake ::

17 let je star.
Najbolj lahko pomaga pogovor z nekom, ki mu zaupa. Rešilo pa težave ne bo (oziroma si je treba vzeti več časa).

Vlak je pa odpeljal že pred 16 leti (do enega leta morajo starši naučiti otroka, kaj pomeni beseda "Ne").
Kdo je kriv: starši.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mr_chai ::

Če bi ga rad razveselil, mu kupi knjigo Mein Kampf ali pa knjigo Hitler's war https://www.amazon.com/Hitlers-War-Davi...

BCSman ::

Podari mu letno naročnino na Dnevnik, Mladino ali kako LGBT revijo.
Pelji ga na tabor SD mladine.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Filmi vseh filmov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
15828356 (2540) Thompic
»

Dara iz Jasenovca (strani: 1 2 )

9311810 (7953) Reycis
»

Filmi, ki bi jih lahko gledali 100x (strani: 1 2 3 4 )

17736453 (21348) GrimReaper

Pretekle vojne, pozabljena zgodovina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
729118 (7808) Primoz

Auschwitz - konstrukcija (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23933643 (31079) Ziga Dolhar

Več podobnih tem