» »

Električna in internet napeljava pri prenovi hiše

Električna in internet napeljava pri prenovi hiše

neutronium ::

Torej situacija je taka, da pri prenovi povsem na novo vlečem cevi in doze za električne kable (elektrike kasneje ne bom vezal sam). V tri prostore bi potegnil še stp kable (recimo cat6) za internet. Nekje sem videl, da so te modul vtičnice za elektriko in internet v istih dozah (recimo moduli od Tem). Ali je to varno in ne pride do motenj? Električni in stp kabli bi tudi najenostavneje prišli vzporedno drug ob drugem v dozo. Berem ponekod, da to ni ok in da morata biti napeljavi precej narazen in v ločenih dozah? Kaj pa, če so stp kabli ozemljeni? Če to ni ok potem bom moral najti drugo rešitev. :|

Internet bom imel preko optike. Ali obstaja tudi kakšna možnost razpeljave optičnih kablov iz omarice v različne prostore in potem na končnem mestu nekakšni pretvorniki signala za stp kable? Če obstaja, je možna podometna izvedba teh pretvornikov? Nimam nobene predstave ali je to mogoče in kako bi naj delovalo. Hvala za odgovore.

Gejspodar ::

Zdravo,

Nikar ne vleci STP-ja, to je potrata denarja. Potegni navaden UTP (CAT6/6A, oba sta 10Gb/s).
Sem 100%, da ti bo naslednji komentator svetoval (bolj vsiljeval), da potegni optiko, sam pa ti je ne bi priporočal.

KraitPay ::

@OP podaj mi vire kje to bereš. Kot ti je že predhodnik svetoval, je UTP prek glave.

In kaj potem če gredo kabli vzporedno? Saj se v stanovanju ne boš ukvarjal z merilno tehniko? Glede na to da elektrike ne boš vezal sam, se ne oziraj na to. Povej električarju kje bi kaj rad imel in je to to.

Možno pa je vse, samo bo potrebo dati denar na mizo. Mogoče pogledati tudi po kakšni profi izvedbi. Ampak glede na to da imaš staro hišo, ne vem kaj hočeš s tem doseči.

Na koncu pa je stvar investitorja in njegovih financ, ki po navadi strokovnjakov itak ne poslušajo.

fikus_ ::

Elektrika in UTP kabli lahko gredo vzporedno, edino za vsakega daj svojo cev.
In pri polaganju cevi pazi, da bodo radiji ukrivljenosti cevi čim večji, da lahko potem brez težav uvlečeš poljuben kabel.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

starfotr ::

Predvsem pa nikar ne varčuj pri patch panelu in omari, pa pri številu ethernet vtičnic po prostorih. Kar računaj v vsak prostor, da moraš napelajt 4 vtičnice (toliko planiraj, ni ti jih treba vgradit in napeljat kablov).

Poleg tega si poglej kake dobre predloge in prakse za električno in podatkovno inštalacijo.

Invictus ::

Sam imam v vsaki sobi vsaj 2 vtičnici.

Če ne drugega, 1x TV, 1x računalnik.

Nekatere sobe pač več... Dnevna, delovna soba...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Goody ::

Wifi anybody? Imam vtičnice, pa ji praktično ne rabim...

energetik ::

Če imaš cevi, ni problema naknadno potegnit še N-krat UTP in dodati vtičnic. Nenazadnje pa lahko na vtičnico daš switch, pa dela prav tako za nezahtevno uporabo. Tako imam jaz 1 vtičnico po prostorih, ne pozabi tudi v kotlovnico kakšne napeljat.
Pa fino si je zmontirat TK omaro, da imaš notri lepo modem pa vse vezave za po sobah. Jaz je nisem imel, ampak imam lepo vse v običajni nizki omarici pod TV v dnevni.

telexdell ::

Invictus je izjavil:

Sam imam v vsaki sobi vsaj 2 vtičnici.

Če ne drugega, 1x TV, 1x računalnik.

Nekatere sobe pač več... Dnevna, delovna soba...

Stvar sicer ni napačna je pa čista potrata denarja. Če že, se v vsako sobo napelje instalacijska cev in se potem, če je nekoč potrebno vanjo vstavi še UTP kabel in montira vtičnica.
UTP kabel naj bo potegnjen do dnevne sobe (kjer bo TV), otroške sobe (tu res mogoče 2x), delovnega kabineta in kurilnice. To tudi nekako ustreza številu priklopov na modemu, katerega dobite od ponudnika internetnih storitev. Za vse ostalo je WiFi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

energetik ::

Zakaj v otroško 2x? Saj tam je kvečjemu 1x PC, pa še ta bo verjetno kar na Wifi.

Glih v dnevno načeloma rabiš vsaj 2x UTP, npr. smartTV, TVbox, po možnosti še kakšen HTPC in podobno.

telexdell je izjavil:

Stvar sicer ni napačna je pa čista potrata denarja. Če že, se v vsako sobo napelje instalacijska cev in se potem, če je nekoč potrebno vanjo vstavi še UTP kabel in montira vtičnica.
UTP kabel naj bo potegnjen do dnevne sobe (kjer bo TV), otroške sobe (tu res mogoče 2x), delovnega kabineta in kurilnice. To tudi nekako ustreza številu priklopov na modemu, katerega dobite od ponudnika internetnih storitev. Za vse ostalo je WiFi.

Hallo, ta zadeva je tako poceni, da na koncu cela bajta pride 100 EUR... Na tem naj šparam, ko je danes skoraj nuja ?!?!?!?!

energetik je izjavil:

Zakaj v otroško 2x? Saj tam je kvečjemu 1x PC, pa še ta bo verjetno kar na Wifi.

Kdo pa pravi, da bo soba vse večne čase ostala otroška ?!?!?!!?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

damirj79 ::

Sem speljal utp v vsako sobo in na koncu razen xboxa in tv boxov nisem nikoli nic priklopil na kabel, vse je wifi, sedaj tudi xbox in en tv box.

To pa pač moraš biti bedak, da narediš kaj takega. Slab kabel je svetlobna leta boljši, kot najboljši wifi.

Jah na telefone kabla ne morem priklopit, na polovico prenosnikov tudi ne. Xbox mi rabi wifi samo za updejte. TV Boxi laufajo BP. Printer in skener delajo prek wifi BP. TVji tudi BP. Ostalo kar je pomembno, da ima žično LAN povezavo je pa v rack omarci in je direktno priključeno. In ne, slab kabel bo imel 100mbps, nekatere naprave imajo hitrejši wifi kot LAN priključek in dober wifi gre komot 5x hitrej.

damirj79 je izjavil:

In ne, slab kabel bo imel 100mbps, nekatere naprave imajo hitrejši wifi kot LAN priključek in dober wifi gre komot 5x hitrej.

100Mbps že dolgo ni več aktualen, če si prav povezal parice. Če jih nisi, kdo ti je kriv...

Ja, teoretično je Wifi hitrejši, pol je pa naprej povezan preko 100Mbps kabla plus zasvinja frekvenčni spekter...

Kabel ga ne...

energetik je izjavil:

Glih v dnevno načeloma rabiš vsaj 2x UTP, npr. smartTV, TVbox, po možnosti še kakšen HTPC in podobno.

Mogoče je dandanes drugače, a pri meni so otroci imeli v sobi tako TV kot PC. Mnogo iger ne običajnem laptopu enostavno ne moreš poganjati. Pa tudi PING za online igre je preko kabla občutno nižji.

Je pa z WiFi tudi problem. Čeprav živim v hiši v vse strani vsaj 10 m oddaljene od soseda (ja, tako so gradili nekoč) mi doma prikaže tam 6 WiFi omrežij in tako večkrat dve omrežji delujeta na istem kanalu. Ko pa potem v hiši dodaš nekaj laptopov (Ja, otroci so že veliki in ne potrebujejo več PC za igre), mobilnih telefonov, pa kakšno pametno vtičnico, vremensko postajo, klimo, TČ, pametni termstat, RGB LED... imaš hitro preko 20 naprav, katere komunicirajo preko WiFi. Če 300 MB razdeliš na eno ali 20 naprav je pa malce dlje od dostopne točke lahko hitrost WiFi hitro bolj uboga. Tako sam laptop še vedno priklapljam na kabel.

Zgodovina sprememb…

Invictus je izjavil:

damirj79 je izjavil:

In ne, slab kabel bo imel 100mbps, nekatere naprave imajo hitrejši wifi kot LAN priključek in dober wifi gre komot 5x hitrej.

100Mbps že dolgo ni več aktualen, če si prav povezal parice. Če jih nisi, kdo ti je kriv...

Ja, teoretično je Wifi hitrejši, pol je pa naprej povezan preko 100Mbps kabla plus zasvinja frekvenčni spekter...

Kabel ga ne...

No, sem se mogoče slabo izrazil o 100mbps slabem kablu. Dejansko je pa tko, da veliko naprav, tudi sedaj čisto modernih, ima še vedno le 100mbps lan priključek. Npr. TVji, android TV boxi ipd. In ne, ni narobe zvezan kabel, niti niso samo 2 parici uporabljene. Če pa ti poznaš kak TV, ki že ima GLAN priključek, prosim na plano z njim (čeprav verjamem, da v letu 2021 celo že kakšen je, v letu 2020 ni bilo nobenega).

damirj79 je izjavil:

No, sem se mogoče slabo izrazil o 100mbps slabem kablu. Dejansko je pa tko, da veliko naprav, tudi sedaj čisto modernih, ima še vedno le 100mbps lan priključek. Npr. TVji, android TV boxi ipd. In ne, ni narobe zvezan kabel, niti niso samo 2 parici uporabljene. Če pa ti poznaš kak TV, ki že ima GLAN priključek, prosim na plano z njim (čeprav verjamem, da v letu 2021 celo že kakšen je, v letu 2020 ni bilo nobenega).

Če kupuješ pri Kremenčkovih in vedno kupuješ najceneje, mogoče... Vendar naprave, ki imajo 100 Mbps LAN, ponavadi ne blestijo pri Wifiju...

Poleg tega si naštel naprave, ki več kot 100 Mbps, tudi pri 4K, ne rabijo...

Goody ::

Ehja, odkar sem nabavil solidni mesh sistem, nisem imel popolnoma nobene težave ne s stabilnostjo, ne s hitrostjo povezave na nobeni napravi. Znebil pa sem se kablov. Tako da je lahko kabel tudi tisočkrat boljši kot wifi, vendar sam nimam prav nobene potrebe po njem.

Invictus je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Če kupuješ pri Kremenčkovih in vedno kupuješ najceneje, mogoče... Vendar naprave, ki imajo 100 Mbps LAN, ponavadi ne blestijo pri Wifiju...

Poleg tega si naštel naprave, ki več kot 100 Mbps, tudi pri 4K, ne rabijo...

Jap, sej to je to. Ali pač ne? Včasih se zgodi, da kak high bitrate movie na 100mbps ne bo čisto OK, gre pa lepo preko wifi... Ampak v katerih primerih pa ti rabiš 1GLAN? Če ti je dovolj 100mbps, potem ti je čisto dovolj tudi wifi-ac in bo čisto dovolj za delo na telefonu/tablici/prenosniku, za tistega ki pa prenaša TB po mreži pa je tko edina rešitev le 10GLAN, ker tudi na 1GLAN se kar fino načakaš.

Invictus je izjavil:

Zaznavam cinizem ali humorizem samo? Napravi X z GLAN priključkom je po mojem enaka ne glede na to ali jo kupiš v šparu med zelenjavo v razprodaji -50% ali v bigbangu s ceno +30%. Se pa lahko motim, ker nimam noebne takšne izkušnje..

neutronium ::

KraitPay je izjavil:

@OP podaj mi vire kje to bereš. Kot ti je že predhodnik svetoval, je UTP prek glave.

In kaj potem če gredo kabli vzporedno? Saj se v stanovanju ne boš ukvarjal z merilno tehniko?

Sicer ne vem kaj točno sem iskal, da sem naletel na podatek, da električni kabli in podatkovni naj ne bi tekli drug ob drugem...gre pa nekako takole:
https://www.truecable.com/blogs/cable-a...

Omenja se, da če tečejo drug poleg drugega da lahko pride do indukcije v pdatkovnem kablu zaradi EM polja v visokonapetnostnem? To bi bilo potem nevarno za ljudi in naprave...druga zadeva pa so te interference zaradi EM in slabša hitrost povezave? Glede na to, da nimam ravno veliko pojma o teh stvareh pač vprašam... Mi je pa članek dal misliti. Ker moja ideja je bila, da bi razpeljal cevi za elektriko in poleg nje še cev za internetni kabel, obe cevi bi prišli v isto dozo kjer bi bili potem moduli za vtičnice in internet. Kabli za elektriko in internet bi tekli vzporedno recimo 2m po steni navzdol do doze.

Z wifijem nisem ravno zadovoljn, kjer živim trenutno je od modema na enem koncu hiše na drugo stran zelo slab signal, velikokrat ga zmanjka. Za prebrat novice na tablici je še ok, za kako streamanje pa ne. S kablom deluje vse precej hitreje, zato sem bolj pristaš kablov.

Mislil sem da je cat6 samo stp izvedba? Utp pa čisto običajn kabel.

strumf666 ::

damirj79 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zaznavam cinizem ali humorizem samo? Napravi X z GLAN priključkom je po mojem enaka ne glede na to ali jo kupiš v šparu med zelenjavo v razprodaji -50% ali v bigbangu s ceno +30%. Se pa lahko motim, ker nimam noebne takšne izkušnje..

Poceni naprave imajo dostikrat pocen kontrolerje, ki niti pod razno ne dosedajo prenosa iz specifikacij.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Preberi se enkrat, kaj sem napisal.

Treba se je držat pravil, ki pravijo, da so elektro in podatkovni vodi ločeni in to je to. Zadostuje razdalja, navadno 20 cm. Če si ultra ziheraš, potem si pač daš večjo razdaljo.

100 M je še vedno aktualna zadeva. STB ne rabi več. Tudi TV ne rabi več. In printerji tudi ne.

Ravno tako ne nadzorne kamere in IP telefoni.

strumf666 ::

damirj79 je izjavil:

Preberi se enkrat, kaj sem napisal.

Predlagam, da še enkraat prebereš post, ki si ga citiral ;)
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

starfotr je izjavil:

Treba se je držat pravil, ki pravijo, da so elektro in podatkovni vodi ločeni in to je to. Zadostuje razdalja, navadno 20 cm. Če si ultra ziheraš, potem si pač daš večjo razdaljo.

100 M je še vedno aktualna zadeva. STB ne rabi več. Tudi TV ne rabi več. In printerji tudi ne.

Ravno tako ne nadzorne kamere in IP telefoni.

Ja, to je bilo pomembno v prejšnjem tisočletju, ko so bili signali še analogni. V dobi digitalnih signalov pa mora biti med vodi le zadostna razdalja, da npr.230V ne pride v modem. 100 MB zagotovite s 4 žilami v UTP kablu. 1GB pa z 8 žilami. Koliko bo potem hitrost pa je odvisno od priključene opreme. Če je 8 žil in je nanj priključena 100MB naprava bo hitrost pač takšna.

Zgodovina sprememb…

Mhm, ja.

Karen ::

Če ti bo moj nasvet kaj pomagal: 15 let nazaj sem ob prenovi hiše naredil (pa tudi par stvari zamočil):
1. odločil se kje bo vozlišče (pač zvezda, tja pride vse kablovje) - to je tam kjer ti večina omarico svetuje
2. v vsako sobo sem od tam peljal 2 utp-ja, enega na mesto nadzorne kamere, drugega na mesto kjer sem predvidel računalnik/tv.
3. takrat je bil še coax in, tako da sem razpeljal še koaksijalca tja kjer sem mislil da bo teoretično kdaj TV (se je izkazalo za bust - koax je ostal notri, ampak ga ne uporabljam, sem ga pa imel za satelitsko nekaj časa, ampak samo v dnevni)
4. vlekel sem cat5e (takrat je bilo samo to), če daš cat6 bo verjetno ok.

Stanje danes - oz. kje sem "zgrešil", pa dodajal:
1. mularija je v glavnem na wifi-ju za vse (nezahtevne najstnice)
2. iz zvezde do TV-ja v isti sobi sem imel samo en UTP - rabil pa dva naknadno: enega za settopbox (neo, eon), enega za smart TV - iz modema/routerja gre ločen signal na tuner za TV, ki je "mimo" siceršnjega interneta... se da s stikalom pa VPNjem reševat, ampak nima smisla, je ceneje še en kabel potegnit če imaš kje. Zdaj sem k TV-ju dal še 5.1 hišni kino, pa sem dal kar stikalo in razdeli na TV (100mbit) in hišni kino (100mbit).
3. za**bal sem še ri vertikali - dal sem tri taširoke cevi (4cm) do mansarde, pa so vse tako polne da ne zbašem notri dodatnega UTP kabla tudi če bi hotel - bi moral coaxe ven potegnit pa se mi ne da, sem našel alternativno vertikalo po celi bajti (dimnik ki ga zaradi TČ ne uporabljam več). Ko sem naknadno rihtal mansardo sem komaj zbasal ene 2 UTP kabla še, pa gor naredil mini razvod po štuku. Danes bi delal drugače, zaradi specifike prostorov sem takrat vse kable vlekel iz nadstropja (zvezde) v mansardo pa tam razpeljal in nazaj v nadstropje po sobah, danes bi dal v vsak štuk stikalo, verjetno bi jih celo z optiko povezal, pa naprej od tam utp po nadstropjih.
4. v kleti sem namestil NAS (da ga ne poslušam, pa UPS zraven)... med centralnim delom in NAS-om v kleti sem enkrat po pomoti, ne vem kako, potegnil cat5, po mojem edini cat5 ki ga imam v hiši... jasno sem potem zaradi omejitve 100mega vlekel še cat6, tako da imam gbit povezavo... stream na tv sicer dela na 100mb, ampak za kopirat kaj je pa nočna mora - 1gb je must za kopirat na relaciji računalnik-NAS recimo. Aja, pa tv imam wifi, pa v isti sobi mikrotika, pa mi iz NAS-a preko wifi ne streama gladko filmov, na kablu ni problem.
Ostalo je še vse dovolj oz. overkill. Aja, sem pa nadgradil lani z mesh omrežjem, ko daš par smart napravic gor je mimogrede enih 20-30 naprav skoz gor (že mesh APjev imam 5, tako da je bajta in okolica z garažo signal praktično povsod poln, recimo garažo odpiram s smart wifi stikalom, pa še kabel imam do tja), tako da je wifi precej zaseden, sploh 2,4ghz seka še od sosedov, 5ghz pas je pa precej frej, tako da če delaš 5ghz prav pride. Notebook v delovni sobi pa na utp obesim, je precej hitreje operirat na LANu, čeprav je wifi 1m stran.

Pod črto moj nasvet: če že razbijaš vsaj ne šparaj z velikostjo in številom cevi... so praktično zastonj glede na poseg. Če imaš prostor v ceveh boš kable že potegnil tudi naknadno brez težav. Itak imaš vtičnice danes vse modularne in lahko naknadno daš utp module. Pa nariši si opcije po sobah, računaj tudi manj verjetne scenarije, mogoče pridejo prav tudi za kaj drugega.
Aja, pa v vsaki sobi kjer bi teoretično lahko bil hišni kino sem od tiste lokacije v vse 4 kote sobe zgoraj potegnil cevi za zvočnike, tako da imam zdaj v 2. sobah surround zvočnike po kotih, imel sem pa še v kuhinji samo po prenovi vrgel ven sistem, ker nisem skoraj nikoli poslušal (cevi in kabli ostali v steni seveda, če bi se kdaj premislil).

sajmon ::

neutronium je izjavil:

Ker moja ideja je bila, da bi razpeljal cevi za elektriko in poleg nje še cev za internetni kabel, obe cevi bi prišli v isto dozo kjer bi bili potem moduli za vtičnice in internet. Kabli za elektriko in internet bi tekli vzporedno recimo 2m po steni navzdol do doze.

Moja izkušnja, ko sem enkrat v stanovanju napeljeval nadomestni kabel za internet. Ping se je izgubljal, počasna povezava. Potem sem ugotovil, da gre na enem mestu kable točno nad podometno dozo, kjer je več električnih kablov na kupu. Ko sem kabel umaknil za 20 cm, je bilo vse ok.

mirator ::

Če je prostor za odmik med kabli jakega in šibkega toka, potem je najcenejša izvedba z UTP kabli, sicer pa z FTP kabli. FTP kabli so dražji, vendar zopet ne toliko, da bi to moral biti problem.

Tribal ::

Pa je kdo razložil zakaj in pri kakšni uporabi prihaja do motenj?

V hiši z novejšimi aparati motenj ne bi smelo biti, vsaj ne toliko da bi jih kot uporabnik zasledil. Same motnje niso problem pri izmeničnih porabnikih. UTP kjer imaš enosmerne napetosti (POE,...) pa motnje ne igrajo vloge, saj je UTP kabel narejen (Twisted pair) tako da se motnje ne prenašajo nanj.

Tako da OP potegni CAT 6 in ne kompliciraj z raznimi FTP ali STP kabli, ne potrebuješ v domači uporabi. To se uporablja v laboratorijih ter industriji, ter seveda v računskih centrih. Tudi cevi lepo skupaj položi in v isti dozi imaš lahko navadne vtičnice in UTP. Vse deluje BP!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UTP kabel - kakšen oziroma katerega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
817648 (2003) Invictus
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10425334 (10296) Daniel
»

Razdelitev UTP kabla in Wi-Fi

92135 (1774) realize
»

Router z več izhodi

413729 (2758) SeMiNeSanja
»

Katere PowerLine adapterje??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7718858 (16241) Furbo

Več podobnih tem