» »

Uporabno dovoljenje v bloku

Uporabno dovoljenje v bloku

Stellungnah ::

Ali je potrebno imeti UD bloka, če se prodaja stanovanje?

OZZY ::

blok ma generalno uporabno dovoljenje in ne za posamično stanovanje.
Go with the flow.

borut_p ::

Odgovor je torej DA. Notar ne sme spraviti prodajne pogodbe naprej, ce ni UD

OZZY ::

notar ne preverje UD.. Če ti je cenilec delal cenitev stanovanja potem je v cenitvi tudi zapisano kako je s temu. Bloki pa načeloma imajo uporabna dovoljenja, saj če bi bilo kaj narobe bi vas moral upravnik seznaniti.
Go with the flow.

Badwolff ::

Sicer je že 10 let od tega, ko sem prodajal, ampak o uporabnem dovoljenju bloka me ni nihče nič vprašal, noben kupec, nobena agencija, noben notar. V bistvu sploh prvič slišim za kaj takega.Torej, vsaj včasih ni bilo treba imeti.

but...
https://www.podsvojostreho.net/forum/sh...

iz tiste teme

od junija 2018 je obvezno

UD ni pogoj za prodajo ali nakup je samo zahteva nekaterih bank. Pri nekaterih pa gre hipotekarni kredit skozi tudi če UD ni ali ga pač nimaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Badwolff ()

Tiger ::

Uporabno dovoljenje bloka velja pri novogradnjah, takrat ob prevzemu dobiš cel kup dokumentacije in med drugim tudi kopijo uporabnega dovoljenja, obvestila o dodeljeni hišni številki, obvestila kdo je izbrani upravnik, itd...

||_^_|| ::

Stellungnah je izjavil:

Ali je potrebno imeti UD bloka, če se prodaja stanovanje?

Pri meni je banka zahtevala ali uporabno ali gradbeno dovoljenje.

steev ::

Pri meni je banka zahtevala oboje.
:|

celje ::

Zakaj pa banka zahteva karkoli ko prodajas svoje stanovanje?

Od/za kupca mogoce?

pravnik ::

Za nove stavbe (od leta 2003) sploh ni debate glede UD. Za starejše stavbe pa bi tako ali tako morali sami upravniki teh stavb poskrbeti oz. na zboru etažnih lastnikov izpostaviti to dilemo, da se za to poskrbi. Opozarjam pa na nekaj, kar večina ne ve. Včasih se prodajajo stanovanjske enote, ki so predelane iz prej poslovnih delov. Tu pa se potrebuje sprememba namembnosti. Prodajalci in njihovi posredniki pa dostikrat zavedejo kupca s tem, da prinesejo izpis iz GURS, kjer je navedeno, da gre za stanovanjsko enoto. Taka sprememba pa se na GURS lahko naredi z eno izjavo geodeta. Seveda pa to še ni rečeno, da je stanovanje tudi dejansko deklarirano kot stanovanjska raba. Skratka, velika previdnost glede tega, sicer boste imeli kar precej nepotrebnih dodatnih stroškov s spremembo namembnosti.

steev ::

celje je izjavil:

Zakaj pa banka zahteva karkoli ko prodajas svoje stanovanje?

Od/za kupca mogoce?

Da, za kupca seveda. Za kredit - da ne dajo hipoteke na mačka v žaklju.
:|

Invictus ::

V Ljubljani 80% zgradb ni urejeno po papirjih. Ostala mesta najbrž niso nič boljša...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlonG ::

steev je izjavil:

Pri meni je banka zahtevala oboje.

Pri meni enako. Stanovanje v bloku sem prodal avgusta 2020. Za prodajo sem moral pridobiti gradbeno in uporabno dovoljenje. Ne vem več ali je to potreboval kupec za banko ali zase ali kdorkoli... Nepremičninska agencija je urejala papirje za prodajalca in kupca, zato sem jim moral oboje pridobiti in predati.

Ker upravnik bloka ni imel teh dokumentov, sem ju pridobil na upravni enoti. (Da zadeva ne bi bila "preveč enostavna", se je od izdaje GD l. 1982 do lanske prodaje stanovanja spremenila parcelna številka. Na GD in UD je bila ista številka parcele, ki pa se je razlikovala od dandanašnje. Zato sem moral še od GURS-a pridobiti potrdilo, da gre za isto parcelo.)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uporabno dovoljenje za hiso (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6913269 (3161) edi123
»

Nakup nepremičnine v praksi (strani: 1 2 )

6913859 (8194) MrNighthawk
»

Praksa pri nakupu nepremičnine

284472 (4062) K0l1br1
»

Prevare DUTB (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15737327 (22550) matijadmin
»

Prodaja nevrisane nepremičnine v ZK ?