» »

psihoterapija, predlogi, mnenja?

psihoterapija, predlogi, mnenja?

1
2
»

yansek ::

yansek ::

Na kaj sicer ciljas z navedbo o problemih sodobnega človeka 21.st. če smem vprašat?

kuall ::

ripmork je izjavil:

v resnici ne vem, kako sploh izgleda psihoterapija, svoje predsodke o njej pa črpam iz najbolj posplošenih stereotipnih predstav. Tematiko poenostavljam do točke, ko imam potem lažen občutek superiornosti.

Dobro vem, kako izgleda. Jaz sem premenjal okoli 20 psihoterapevtk. ne ker bi jih nujno rabil in ker bi pomagale ampak ker je zanimivo in užitek.
sem doživel tudi marsikaj zanimivega, kar pa ne bom povedal hehe. sem že prelep.

ripmork je izjavil:


Btw: ne vidim, da bi tu kdo zanikal evolucijo.

Če rečeš, da je evolucijska psihologija BS je to enako, kot če bi zanikal evolucijo.


ripmork je izjavil:


Človeško psiho prepletujoče oblikujejo geni, okolje in vzgoja.

Ja ampak vsi samo vzgojo in okolje omenjajo, na evolucijo in gene pa pozabljajo, ki pa je osnova. Malo je tudi to krivo,ker se bojijo izpasti rasisti. pač medijska propaganda naredi svoje. narodi smo že precej podobni, so pa vseeno neke genetske razlike med narodi, ki se odražajo tudi v značaju.

ripmork je izjavil:


Ravno zaradi evolucijskih mehanizmov, ki niso prilagojeni na sodobno življenje pa ljudje lahko doživljamo anksioznost v povsem objektivno in navidez nenevarnih situacijah.

No pol se strinjamo, da je evolucijska psihologija razlaga za pojave.

ripmork je izjavil:


Samo vedet to pa nikomur ne pomaga, ker se psihičnih težav ne da preprosto odmislit z “wishfull thinkingom”. Če bi slednje delovalo, bi svet precej drugače izgledal. Ljudje smo veliko bolj iracionalna bitja, kot si priznamo.


Tule si povedal še največ neumnosti.
Nikomur ne pomaga, če nekaj razumeš? WTF. Razumeti stvari je racionalnemu znanstvemu človeku GLAVNI cilj. Šele ko stvar razumeš jo lahko popraviš in nič prej. Sej tu imajo psihoterapevti cilj skozi pogovor pomagati ti razumeti, zakaj imaš take vzorce obnašanja kot jih imaš. Ljudje smo kar racionalna bitja, edino to je, da nismo natančni. Racionalnost ljubimo, spet zato, ker nam je evolucija to vgradila v gene. Zato tako ljubimo analogije, rime itd. To je temelj racionalnosti. Ampak kot rečeno, ta naša racionalnost deluje nagonsko in netočno, ker ni še izpiljena. Če vklopiš razum in imaš višji IQ potem je bolj točna.

Primer, kako razumevanje stvari skozi evolucionarno psihologijo reši psihične probleme: sedeč način življenja mori, ker nas je evolucija naredila za gibanje. zamorjeni so uni, ki veliko sedijo in malo spijo. včasih tudi ni bilo zaslonov in so ljudje pospali, ko je ratala noč, zdaj pa ronajo. če to dvoje res razumeš: manj sedet, več spat se boš verjetno pozdravil.

drugi primer: razni strahovi so precej pogosti med ljudmi (eni temu rečejo anksioznost ampak to je v resnici strah). spet evolucijska psihologija razloži, zakaj smo tako strahopetni. zato, ker te strah reši pred smrtjo in nevarnostmi, čeprav nam zagreni življenje je koristen majhen % časa do take mere, da nam reši življenje v nevarni situaciji. ko enkrat razumeš, da so strahovi pogosti med vsemi ljudmi in da ni nič tako narobe s teboj, da ej to normalno, te tudi manj moti in lahko bolj normalno živiš. vse ljudi je strah, so samo dobri bleferji in nočejo tega kazat, ker ne izpade kul.

PS. enkrat sem se z eno pogovarjal nekaj na temo evolucijske psihologije. nisem se mogel spomniti, zakaj plitvo dihamo, če nas je strah. sem njo vprašal, če se spomni, kaj je že razlaga. pa je mim usekala, nekaj v smislu, da se pripravljamo na beg. pol bi globoko dihali, jaz pred šprintom globoko diham, da si naberem kisika v telo. šele pol sem se spomnil, da dihamo plitvo zato, da lahko slišimo nevarnost, ker je dihanje dokaj glasna stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

acookook ::

c3p0 je izjavil:

Ali pa greš na kak ayahuasca, DMT trip, terapija z MDMA (kjer je sploh še legalno možno) ipd., seveda pod ustreznim vodstvom.

Te zadeve znajo resetirat oz. nadomestit z nečim drugim globoko ukoreninjene podzavestne programe, česar terapevti ne zmorejo v 20 letih terapije. Kako le bi, če pa se ukvarjajo le z najbolj površinskim "programom". Hipnotizerji lahko grejo malo globlje, a vprašanje kdaj in če so dovolj dobri, oz. se je pacient sposoben dovolj prepustit.

Seveda omenjeno ne velja za vse tipe oseb in težav.

Čist tak ne zanima, kako je kaj se tem v Sloveniji (beri itak verjetno samo v Ljubljani)?

Scaramouche ::

Problem tega je da je tukaj denar vmes, in je v njihovem interesu,da te obdržijo kot stranko in nimajo nobenega pritiska,da ti vrnejo kar ti nikoli ne morejo obljubiti...

c3p0 ::

acookook je izjavil:


Čist tak ne zanima, kako je kaj se tem v Sloveniji (beri itak verjetno samo v Ljubljani)?


Ne poznam, vem, da so nekateri hodili na "terapije" v tujino, Brazilijo in še kam.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tedenski sestanki na temo duševnega zdravja in življena z duševnimi motnjami v Ljublj

Oddelek: Loža
292400 (1610) kljhjkhkjh
»

Kaj narediti? Študij.. vaša mnenja. :)

Oddelek: Šola
217005 (6043) KK44444444
»

Čakalne vrste pri psihologu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8425889 (23947) Tero
»

psihoza

Oddelek: Loža
204882 (4084) Mercier

Več podobnih tem