» »

Kaj narediti? Študij.. vaša mnenja. :)

Kaj narediti? Študij.. vaša mnenja. :)

KK44444444 ::

Torej, kje naj začnem. Sem 19 letni fant s Kopra. Trenutno živim pri starših. Prejšnje leto sem se vpisal na FRI v Ljubljani, kjer sem bil tudi sprejet. Zaradi takšnih in drugačnih problemov sem študij moral zavrniti in ostati v Kopru. Da bi kljub vsemu ostal pri študiju informatike sem se vpisal na FAMNIT v Kopru, program Računalništvo in Informatika. Na ta študij sem se vpisal ker mi nekako računalništvo gre, vsaj vse kar se tiče tega nekako razumem, oz. sem mislil, da razumem. Študij se ni iztekel, nisem imel volje, nisem bil dovolj pozoren, kar se tiče programiranja sem znal, zajebavala in na koncu tudi zajebala me je matematika.. Kljub vsemu nekako mislim, da če bi se še bolj potrudil bi mi uspelo. Voljo sem izgubil saj me je podrlo to, da sem moral ostati v Kopru, pa še nekaj drugih problemov sem imel v življenju katere sedaj ne bom razlagal, saj niso pomembni. Študij sem pustil malo pred marcem in ker je bil takrat rok za ponoven vpis nekam drugam sem moral nekaj hitro izbrati. Najbolj pri srcu mi leži Psihologija, skoraj da sem nadarjen za to smer. O Psihologiji sem že prej razmišljal ampak, ker je v Ljubljani zelo velika omejitev sem to idejo opustil. Psihologija je tudi v Kopru, spet na FAMNITU zato sem se tudi spet sem vpisal. Bal sem se da za Ljubljano spet ne bo denarja in nisem hotel nič drugega reskirati. Gor pa itak Psihologije ne morm študirat zaradi visoke omejitve. No, problem nastopi sedaj. Zdaj že 2 meseca delam v odlični službi kjer s pridnim delom zaslužim tudi do 800+ eur na mesec. Če podaljšujem lahko pridem tudi do 900,1000 eur na mesec. Glede na to, da služim toliko denarja in lahko delam komot do začetka predavanj, torej do oktobra mi je ideja o Ljubljani spet padla na pamet.. saj sedaj ne bo problema s financami.. Vsaj za 1 leto ne.. Vse kar zaslužim sedaj lahko komot prišparam.

Torej, ogledal sem si mal, kaj imam v 2. roku na voljo, saj sem 1. rok zapravil v Kopru. Glede na stvari ki me zanimajo sem najdel sledeče, Sociologija na Filozofski fak., Psihologija na Filozofski fak., mogoče kaka Arheologija bi me tudi zanimala in izjemno veliko me tudi zanima vesolje in sicer delo Astronoma ali nekaj v tej smeri ampak za to ne najdem smeri, oz. nevem kje bi sploh začel. Načeloma sem pa miren človek, zelo dober za pogovor, pač, kot vsak Psiholog nekje. Zelo rad tudi filozofiram, zato me tudi ta smer še kr zanima, čeprav ne vem kaj lahko pričakujem s končanim študijem te smeri.. Torej, sedaj sem v dilemi. Kaj naj naredim.. Ali zakrijem to idejo o Ljubljani in pač ostanem v Kopru saj imam na voljo Psihologijo, ali grem kej v Ljubljano študirat... Če ja, kaj se najbolj splača? Povejte kaj si mislite o vsem tem.. Hvala za pomoč! :)

genesiss ::

Kaj pa to: http://www.psihoterapija-institut.si/iz...

Eno letna priprava na študij psihoterapije. Malo pobližje boš spoznal področje, vštetih je tudi 25 ur osebne izkušnje (kar že samo po sebi znese 1000EUR). Potem se boš pa lažje odločil kako in kaj naprej. Predavanja so ob petkih in sobotah, zato lahko še vedno delaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

KK44444444 ::

genesiss je izjavil:

Kaj pa to: http://www.psihoterapija-institut.si/iz...



UAU, dejansko je to tisto kar bi rad študiral, Psihoterapija..sam kako je kej z omejitvijo tukaj?

genesiss ::

Za plačati je, preberi na dnu linka. Mislim da se jih nikoli ne vpiše preveč - najboljše da pokličeš in vprašaš.

KK44444444 ::

To si bom pa ogledal, Hvala! :)

...:TOMI:... ::

Glej, delal boš lahko celo življenje (65+ ti ne uide), 800 ali 1000 € na mesec pa tudi ni nek denar, to lahko v vsaki službi dosežeš z lahkoto, če si priden in si pripravljen pokazati nekaj več.

Študiraj tisto kar te veseli in s čimer se boš lahko preživel.
Tomi

Blindeye ::

KK44itd... Tale institut za psihoterapijo... Ne, to ne bo tisto pravo.

Beri:
"Po zaključku študija propedevtike diplomant ni psihoterapevt, temveč je to le prvi del psihoterapevtske izobrazbe, skupen vsem bodočim psihoterapevtom:"
"Študentje, ki bodo zaključili študij propedevtike, ne pridobijo akademskega naziva in tudi ne kakšnega drugega naziva. Diploma pa jim omogoča nadaljevanje študija psihoterapije v določenem psihoterapevtskem pristopu."

Skratka: po tem študiju (ki ga plačaš) nisi nič. Niti psihoterapije ne moreš in ne smeš izvajati.
Če te zanima psihologija, kul, ma potem pojdi na psihologijo. Ni pa to lahek študij.

Zakaj točno pa bi šel iz Kopra v Lj?

LP

KK44444444 ::

Blindeye je izjavil:

KK44itd... Tale institut za psihoterapijo... Ne, to ne bo tisto pravo.

Beri:
"Po zaključku študija propedevtike diplomant ni psihoterapevt, temveč je to le prvi del psihoterapevtske izobrazbe, skupen vsem bodočim psihoterapevtom:"
"Študentje, ki bodo zaključili študij propedevtike, ne pridobijo akademskega naziva in tudi ne kakšnega drugega naziva. Diploma pa jim omogoča nadaljevanje študija psihoterapije v določenem psihoterapevtskem pristopu."

Skratka: po tem študiju (ki ga plačaš) nisi nič. Niti psihoterapije ne moreš in ne smeš izvajati.
Če te zanima psihologija, kul, ma potem pojdi na psihologijo. Ni pa to lahek študij.

Zakaj točno pa bi šel iz Kopra v Lj?

LP



Sem prebral mal tut jaz ja, zanimiva stvar ampak ni lih to to...Hmm zakaj iz Kp v Lj? Nevem, zdi se mi kot da je v Lj študij bolj zanimiv.. pa ipak je Lj ane.. :)

Blindeye ::

Mogoče, če ti matematika ni šla najbolj v KP. Statistika (in kasneje psihometrija) je na psihologiji v LJ zelo močna... Moraš kar obvladat zadevo. V kolikor pa te psihoterapija zanima - potem pa najprej psihologija in potem dalje se odločiš za katero šolo in potem delaš na tem, da postaneš terapevt v kateri izmed priznanih šol v Slo. Zanimivo, ta inštitut nima napisane vedenjsko-kognitivne terapije - ki pa je (če se ne motim ni nobene druge) celo edina certificirana s strani Evrope. Zanimivo pač.

A te psihoterapija zares zanima? Katera smer? A si že kaj na to temo bral? Freuda recimo in sodobnike?
Daj preberi si knjigo Praper, P. (1999): Razvojna analitična psihoterapija. Ljubljana: Inštitut za klinično psihologijo. To je na strani od psihologije, predmet psihoterapija.

LP

Isotropic ::

tko no
poznam enega, k je studiral psihologijo v lj, pa kar dost casa ni mogel dobiti sluzbe. zdaj mislim, da honorarno piše neke članke.

Blindeye ::

To, kar si povedal (Isotropic) drži. Psihologi težko dobijo službo. Ne vsi. Vsaj pol pa.

genesiss ::

Za psihoterapevta študij psihologije ni potreben. Prav tako KVT ni edina priznana modaliteta. KVT je primerna za nekatere motnje, in je predvsem praktično usmerjena (se ne ukvarja z razlogi ampak gradi nove vzorce delovanja). Obstaja še precej drugih pristopov, za katere lahko pridobiš Evropsko diplomo iz psihoterapije. Je pa res da je v Sloveniji vse to precej nedorečeno.

Zgoraj linkan študij propedevtike pomeni uvod v specialistične študije psihoterapije. Traja eno leto in, jasno, po njem ne dobiš akademskega naziva. Po njem nadaljuješ študij določene smeri, kar traja še najmanj 4 leta.

KK44444444 ::

Hvala za pomoč. Si bom prebral kako knjigo, seveda. Psihoterapija, itd. mi je pač dejansko všeč, mi leži na koži. Rad bi pomagal nekomu samo s pomočjo besed in čustev. Uglavnem pa, kaj si mislite o sociologiji in filozofiji, Lj?

erkgheoruugh ::

Jaz pa pravim, da najprej reši težave, o katerih pišeš, da niso pomembne in ne bi zdaj o tem govoril, pridobi si kako življenjsko izkušnjo (služba, stanovanje, trajnejši partnerski odnos...), pol pa začni razmišljat ali bi na podlagi tega, kar si sam v življenju razrešil pri sebi želel pomagati tudi drugim. Za psihoterapijo ni nikoli prepozno, če te bo to kasneje zanimalo. Brez življenjskih izkušenj in iskrenega odnosa do sebe je psihoterapija no go.

Psihologija pa ni isto. Ne vem pa če si želiš biti še ena brezposelna ovca na trgu.

Jaz pravim: nadaljuj s službo, probaj napredovat, kaj novega naredit, zamenjat službo, razrešit osebne težave, pol boš pa videl. Ne moraš nekomu pomagat, svojim težavam bi se pa najraje izognil s tem, da boš šel študirat psihologijo.

mladec ::

Nekako se strinjam z matajurjem. Čeprav če pogledaš na slabo stran te tvoje zgodbe in se vprašaš, kaj če to službo izgubiš in je ne dobiš več. Čas za študij imaš čas praktično celo življenje. Začet živet pa oz. si ustvariti lepo življenje pa bi rekel tam do tridesetega. Predlagam da narediš faks ali šolo z visoko stopnjo zaposlitve npr. FS, FE, FRI ali pa kakšno dvoletno sepravi višjo šolo (informatika, mehatronika itd.) Kasneje pa lahko ob delu študiraš tudi psihologijo brez kakršnega koli pritiska. Poznam profesorja, ki je imel podobno zgodbo. Diplomiral je kot elektrotehnik, kasneje pa končal študij psihologije ali nekaj takega. Mogoče sedaj samo nekoliko filozofiram in mogoče nisem napisal najbolje ampak upam da si uvidel moj point tega posta.

2E55 ::

Pošlji mail profesorju/asistentu v Lj in Kopru, da se zanimaš za študij in bi rad videl, kako zgledajo predavanja/vaje. Da dobiš malo občutek, če je res to to in ker kraj (faks) ti bolj ustreza. Plus vidiš vzdušje, način predavanja, lahko navežeš kontakte med odmorom itd. Najdi si skripte/zapiske na netu in mal idi skozi, časa do oktobra imaš zadosti, da se spoznaš s tematiko.

Lahko se pa v prostem času učiš programiranja in potem to povežeš s knjigami, ki si jih prebral. Ne vem kje sem že brala (mogoče na ST), da so naredili rač. igro, ki naj bi pomagala osebam, ki imajo psihične težave ali depresijo. Lahko si zadaš podoben projekt ali pa iznajdeš svoj način za pomoč soljudem. Sicer za psihoterapevta rabiš izobrazbo, ampak a ni tudi en kup takih, ki so hmm osebni svetovalci ali nekaj v tej smeri, s kakimi tečaji ali celo brez. Mogoče lahko do podobnega cilja prideš po različnih poteh. Navsezadnje lahko narediš svojo stran ali na forumih pomagaš z nasveti (da potešiš to svojo željo), zraven pa redno delaš. Študiraš lahko tudi ob delu, imaš dodatni motivator, da si si plačal letnik.

2E55 ::

Aja +YT, videolectures, coursera ... možnosti imaš veliko.

KK44444444 ::

Še eno vprašanje :)... Mal sem zdj FDV gledal in sicer smer, Analitična Sociologija :) A ima kdo kaka mnenja? Je študij zanimiv? :)

rotenon ::

Če ti ni pomembno koliko boš zaposljiv po koncu študija go for it.

KK44444444 ::

rotenon je izjavil:

Če ti ni pomembno koliko boš zaposljiv po koncu študija go for it.


Zaposljivost sem dal za 1x na stran. Kaj vem kako bo s tem če 3-5 let. Hočem študirat nekaj kar je zabavno, torej če ostanem v Kopru, BioPsihologija, v Ljubljani pa Analitična Sociologija. Not pridem v 2. roku pa zanimivo mi je.. :)

Zgodovina sprememb…

zee ::

KK44444444 je izjavil:

rotenon je izjavil:

Če ti ni pomembno koliko boš zaposljiv po koncu študija go for it.


Zaposljivost sem dal za 1x na stran. Kaj vem kako bo s tem če 3-5 let. Hočem študirat nekaj kar je zabavno, torej če ostanem v Kopru, BioPsihologija, v Ljubljani pa Analitična Sociologija. Not pridem v 2. roku pa zanimivo mi je.. :)


IOW: hoces imeti vse dobrobiti resnih studentov, da bi pa resno studiral, je pa pretezko.

Zaposljivost moras imeti pri izbiri studija vselej pred ocmi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

KK44444444 ::

zee je izjavil:

KK44444444 je izjavil:

rotenon je izjavil:

Če ti ni pomembno koliko boš zaposljiv po koncu študija go for it.


Zaposljivost sem dal za 1x na stran. Kaj vem kako bo s tem če 3-5 let. Hočem študirat nekaj kar je zabavno, torej če ostanem v Kopru, BioPsihologija, v Ljubljani pa Analitična Sociologija. Not pridem v 2. roku pa zanimivo mi je.. :)


IOW: hoces imeti vse dobrobiti resnih studentov, da bi pa resno studiral, je pa pretezko.

Zaposljivost moras imeti pri izbiri studija vselej pred ocmi.



Čist vsaka stvar k ima sedaj visoko zaposljivost bo lahko čez 3 leta imela nizko.. ne morem se na to nanašat. Da pa resno ne študiram se motiš. Že samo da bom lahko šel v Ljubljano bom do Septembra garal, delal po 10 ur ali več na dan, tko da čim več denarja prišparam.. si sam najdel stanovanje, službo v lj (kasneje) in doštudiral kar bom izbral. :) Seveda.. če se odločim za LJ. Do konca tedna sm si dal čas... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij kognitivne znanosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5821511 (11173) labrys
»

Biopsihologija neakreditiran študij (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12830062 (26010) abakus480
»

Kje študirat Psihologijo (Psihijater)?

Oddelek: Šola
82343 (2102) KK44444444
»

Katera fakulteta?

Oddelek: Šola
112189 (1785) Smurf
»

Dr. Rugelj o študentih

Oddelek: Loža
494166 (2942) perci

Več podobnih tem