Forum » Pomoč in nasveti » Pomoč pri reševanju podatkov s starega pokvarjenega laptopa
Pomoč pri reševanju podatkov s starega pokvarjenega laptopa
1309976 ::
Zdravo;
kot kaže se mi je pokvaril 10 let star prenosnik (ekran se noče več prižgati). V laptopu imam 1TB HDD disk (ki je sistemski).
1. ali lahko vzamem ven ta disk in na drugem laptopu (če nabavim tisto hdd ohišje, ki omogoča priklop teh diskov prek usb) potem prenesem podatke? Ali bo težava ker gre za sistemski disk?
2.Poznate koga v Celju ali bližji okolici, ki popravlja laptope in je človek na mestu (ve kaj dela, nima navitih cen in ni nategun - vem, da se tole čudno bere, a sem jih v tej branži v zadnjih 20 letih srečal že kar nekaj)? Da bi mi preveril kaj je sploh pokvarjeno in ali se splača popravljati.
Na področju računalništva nisem aktiven že 15 let, tako da se raje popravila ne bom lotil sam (razen potencialne točke 1, če je možna).
Lp
kot kaže se mi je pokvaril 10 let star prenosnik (ekran se noče več prižgati). V laptopu imam 1TB HDD disk (ki je sistemski).
1. ali lahko vzamem ven ta disk in na drugem laptopu (če nabavim tisto hdd ohišje, ki omogoča priklop teh diskov prek usb) potem prenesem podatke? Ali bo težava ker gre za sistemski disk?
2.Poznate koga v Celju ali bližji okolici, ki popravlja laptope in je človek na mestu (ve kaj dela, nima navitih cen in ni nategun - vem, da se tole čudno bere, a sem jih v tej branži v zadnjih 20 letih srečal že kar nekaj)? Da bi mi preveril kaj je sploh pokvarjeno in ali se splača popravljati.
Na področju računalništva nisem aktiven že 15 let, tako da se raje popravila ne bom lotil sam (razen potencialne točke 1, če je možna).
Lp
- spremenilo: 1309976 ()
VeganCyclist ::
Lahko kupiš ohišje za disk (10evrov bigbang) in ga prklopš prek USBja v drug računalnik.
Drugač pa. A so gor Win10? Načeloma to deluje, če disk vtakneš v kerkol računalnik. Če pa slučajno ne, pa dej notr kot drugi disk in lepo presnemi zadevo.
Drugač pa. A so gor Win10? Načeloma to deluje, če disk vtakneš v kerkol računalnik. Če pa slučajno ne, pa dej notr kot drugi disk in lepo presnemi zadevo.
Če te prav razumem bo zadeva delovala na drugem laptopu, če nabavim tisto ohišje in ga priklopim preko USB. Ne bo težav ker je sistemski disk?
Mislim da sem pred več kot 10 leti že počel nekaj podobnega, pa se je zapletlo ravno zaradi tega ker je bil sistemski disk. Ampak to so bili še časi xpjev. Na tem pa je gor win 10ka.
Hvala za odgovor. Bom poskusil.
Mislim da sem pred več kot 10 leti že počel nekaj podobnega, pa se je zapletlo ravno zaradi tega ker je bil sistemski disk. Ampak to so bili še časi xpjev. Na tem pa je gor win 10ka.
Hvala za odgovor. Bom poskusil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 1309976 ()
showsover ::
Ja, normalno, sata-usb adapter (samo kabel ali z ohišjem je bolj praktičen in 'decent') in potem priklopiš preko usb in mazneš, kar imaš na ovinke mazniti; deluje, če disk ni enkriptiran... Približno tako so skupaj narejeni zunanji hdd/ssd... Sicer tudi prikaz lahko pošlješ na drugo napravo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Zdravo;
sem poskušal z raznimi triki, ki so objavljeni na utubu, pa ni pomagalo nič. Med drugim sem poprej poskusil tudi s priklopom na zunanji ekran, a ga ni zaznalo.
Je pa tale zunaji priklop diska deloval in ni bilo problemov s tem, da je sistemski. Vsaj podatki so tako rešeni.
...kaj bo pa s starim laptopom, pa se še nisem odločil (17" HP pavilion). Popravljati se mi ga verjetno niti ne splača dati več, ker bi bilo potrebno poleg te napake (karkoli že je) zamenjati še batarijo in ventilator - sledni je nagajal že kar nekaj časa (čeprav se nekaj pretirano laptop ni pregreval, ker sem ga nastavil na najnižje možne settinge - je pa povsem možno da je pokvarjen ventilator vzrok tej zadnji napaki).
Mogoče še to: ekran se mi pred par meseci že ni prižgal, a sem ga usposobil s pomočjo utube trika(sem ga odklopil z elektrike, dal ven batarijo in držal gum za vklop cca 30 sekund, nakar je ekran zopet delal bp). Zdaj je očitno težava nekje drugje.
Hvala vsem z apomoč.
LP
sem poskušal z raznimi triki, ki so objavljeni na utubu, pa ni pomagalo nič. Med drugim sem poprej poskusil tudi s priklopom na zunanji ekran, a ga ni zaznalo.
Je pa tale zunaji priklop diska deloval in ni bilo problemov s tem, da je sistemski. Vsaj podatki so tako rešeni.
...kaj bo pa s starim laptopom, pa se še nisem odločil (17" HP pavilion). Popravljati se mi ga verjetno niti ne splača dati več, ker bi bilo potrebno poleg te napake (karkoli že je) zamenjati še batarijo in ventilator - sledni je nagajal že kar nekaj časa (čeprav se nekaj pretirano laptop ni pregreval, ker sem ga nastavil na najnižje možne settinge - je pa povsem možno da je pokvarjen ventilator vzrok tej zadnji napaki).
Mogoče še to: ekran se mi pred par meseci že ni prižgal, a sem ga usposobil s pomočjo utube trika(sem ga odklopil z elektrike, dal ven batarijo in držal gum za vklop cca 30 sekund, nakar je ekran zopet delal bp). Zdaj je očitno težava nekje drugje.
Hvala vsem z apomoč.
LP
val46 ::
Ma glej, za 10 let star laptop z nedelujočim ekranom, slabo baterijo in problemi z ventilatorjem, nimaš kaj dosti za računat kaj naredit z njim. Kanta za smeti in nabava novega. Najbrž nima niti smisla karkoli "šparat" za v bodoče, ker predvidevam, da tudi sama specifikacija (rami, grafika,...) niso ne vem kaj, da bi jih morda uporabil v bodoče nekje drugje. Boodi vesel, da si vsaj rešil podatke. Edina stvar ki ti jo predlagam je, da sedaj tisti star HDD formatiraš in ga v bodoče uporabljaš kot dodatni zunanji trdi disk za kopije oz.hrambo podatkov.
solatko ::
Večina pokvarjenih računalnikov ima še delujoč disk, s katerega se normalno presnamejo podatki na drugi mašini, zato je večinoma panika, brez potrebe. Kadar crkne disk, je računalnik po navadi delujoč in uporaben, se zamenja samo disk. Priporočam pa redni backup pomembnih stvari na dnevni bazi, najbolje je zunanji medij (disk, ključek, SD kartica,....) in oblak.
Delo krepa človeka
showsover ::
Saj stari laptop delujejo ok, pač vstaviš ssd in daš maksimum rama not, škoda proč metat, če še dela. Občasno razstaviš in odstraniš sloje praha, morda dodaš še kakšen zunanji hladilec preko usb in dela tipitopi za pisarniško delo, browsanje, celo ogled vod na sd resoluciji (ne rabiš hd na pod-hd displejih) dela brez vidnih zatikanj. Za ppt v mp4 pa bo vzelo VEEELIKO časa :)
Op, kaj pa imaš to en laptop?
Op, kaj pa imaš to en laptop?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | SSD (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 14766 (5166) | darkolord |
» | Čuden zvok trdega diska (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 8865 (7422) | ngc2392 |
» | črn ekran / ne pokaže se namizje Windowsov (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11667 (7002) | solatko |
» | Trdi diskOddelek: Pomoč in nasveti | 3493 (2720) | Voluharr |
» | Eksterni hard disk usbOddelek: Strojna oprema | 1331 (1176) | sash |