Forum » Pomoč in nasveti » Računalnik zmrzuje
Računalnik zmrzuje
dunda ::
Domač računalnik, neko delovno živinče pač, kupljeno pred leti. Doslej z njim ni bilo težav, v zadnjem času pa se vse pogosteje dogaja, da zmrzne. In to zelo konkretno, torej da niti fizični tipki za reset in prižig ne delujeta. Slika ostane na monitorju, ampak računalnik je čisto mrtev v trenutku.
Spremljal sem temperaturo procesorja, pa se mi ne zdi visoka. V sistemskem logu tudi nič ne najdem (ko se restarta, so pač zapisi, da ni bilo lepo pospravljeno, ampak mi to nič ne koristi). Naredil sem Memory test (tisti v Winsih), pa tudi ni odkril napak.
Preveril sem tudi sistemski disk, poročilo pravi 100% excellent :-)
Sistem je legalni, posodobljeni Windows 10. Gonilniki so tudi posodobljeni, vsaj slutim ne, kaj bi lahko povzročalo težave.
Kakšna ideja iz prakse, kaj bi veljalo še pogledati?
Spremljal sem temperaturo procesorja, pa se mi ne zdi visoka. V sistemskem logu tudi nič ne najdem (ko se restarta, so pač zapisi, da ni bilo lepo pospravljeno, ampak mi to nič ne koristi). Naredil sem Memory test (tisti v Winsih), pa tudi ni odkril napak.
Preveril sem tudi sistemski disk, poročilo pravi 100% excellent :-)
Sistem je legalni, posodobljeni Windows 10. Gonilniki so tudi posodobljeni, vsaj slutim ne, kaj bi lahko povzročalo težave.
Kakšna ideja iz prakse, kaj bi veljalo še pogledati?
https://www.kacnje.eu
- spremenil: dunda ()
TheBlueOne ::
Pojdi v power management in izklopi, da lahko naprave gredo spat. Meni je delala nekaj takega mrezna. Ko jo je dal windows spat je zamrznila PC.
TheBlueOne je izjavil:
Pojdi v power management in izklopi, da lahko naprave gredo spat. Meni je delala nekaj takega mrezna. Ko jo je dal windows spat je zamrznila PC.
Bom pogledal. Sicer mislim, da ni to. Ker se kdaj zgodi pol minute po vključitvi.
specsi sistema?
Kaj pa vem, kar nekaj let stara zadeva:
Intel Core i7-3770
MSI B75A-G41 (MS-7758)
16 GB DDR3 SDRAM
Intel SSD 330 (180 GB)
Govoril sem še s serviserjem, ki mi je predlagal, da sem nadgradil FW za SSD disk. Naj bi bila to kar pogosta težava. Bomo videli. Je pa težko reči. Lahko je nekaj mesecev v redu, potem pa v kakšnem dnevu crkuje kot za stavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dunda ()
hojnikb ::
Bi znal bit ssd, sandforce izvedbe so ble dost problematične kar se tiče zmrzovanja
#brezpodpisa
Memory test sem najprej naredil.
Sedaj čakam, če se spet pojavi zmrzal. Je pa zanimivo, da se mi zdi, da je pogosto crknilo pri video zvezah: Zoom, Skype, FB Messenger ... Lahko sicer naključje, ker ko se začne dogajati, se dogaja kar pogosto (in če je človek takrat na zvezi, je na zvezi tudi čez deset minut, pa je verjetnost večja). Zato je možno, da je naključje.
Sedaj čakam, če se spet pojavi zmrzal. Je pa zanimivo, da se mi zdi, da je pogosto crknilo pri video zvezah: Zoom, Skype, FB Messenger ... Lahko sicer naključje, ker ko se začne dogajati, se dogaja kar pogosto (in če je človek takrat na zvezi, je na zvezi tudi čez deset minut, pa je verjetnost večja). Zato je možno, da je naključje.
polozweii ::
V zadnjih par mesecih sem opazil več odprtih tem zaradi zamrzovanja starejših računalnikov. Tudi jaz imam enake težave kot OP pa imam HDD. Napajlnik je malo starejši LC Power Silent 5???
Nekje so pisali da težave izviranjo iz slabega diska, drugje iz Mozilla, pa da je Windows potrebno inštalirati iz DVD in ne iz USB ...
Nekje so pisali da težave izviranjo iz slabega diska, drugje iz Mozilla, pa da je Windows potrebno inštalirati iz DVD in ne iz USB ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polozweii ()
ST-777 ::
V zadnjih par mesecih sem opazil več odprtih tem zaradi zamrzovanja starejših računalnikov. Tudi jaz imam enake težave kot OP pa imam HDD. Napajlnik je malo starejši LC Power Silent 5??? ...Nekateri LC-POWER Super Silent napajalniki so zelo poceni, na primer tale za 32,50 €: https://eigre.si/lc-power-super-silent-... Če želiš, da ti računalnik dobro dela, vzemi raje bolj kvaliteten napajalnik.
polozweii ::
Meni je napajalnik 10 let delal brez problema. Mislite da je za zmrzovanje sistema ki se je začelo pojavljat v zadnjih mesecih res lahko kriv napajalnik?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polozweii ()
Meni je napajalnik 10 let delal brez problema. Mislite da je za zmrzovanje sistema ki se je začelo pojavljat v zadnjih mesecih res lahko kriv napajalnik?Ne, če imaš napajalnik, ki ima napetosti, ki ne nihajo preveč.
Da, če imaš napajalnik, ki ima napetosti, ki precej nihajo.
Poceni napajalniki v začetku delajo v redu, kasneje čez več let, pa neredko ne več.
"PSU can cause freezing if there is voltage jumps. There are 3 main voltage rails: 12v 5v and 3.3v. If you have low quality PSU, it can go above and below given voltages. Its also known as "Voltage ripple" which can cause instabilities and freeze your system.." https://linustechtips.com/topic/1072585...
Ker sem temo odprl, še poročilo. Takrat sem nadgradil firmware diska SSD in od takrat nisem imel še nobene težave.
Ne morem pa dati roke v ogenj, da je ne bo. Tudi prej se je dogajalo, da je bilo nekaj mesecev/tednov v redu, potem pa se je sesuvalo kot za stavo.
Ampak - so far so good.
Ne morem pa dati roke v ogenj, da je ne bo. Tudi prej se je dogajalo, da je bilo nekaj mesecev/tednov v redu, potem pa se je sesuvalo kot za stavo.
Ampak - so far so good.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gaming PC povzroča preglavice (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7172 (5911) | gddr85 |
» | "Zmrzovanje" računalnika?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3442 (3150) | Hayabusa |
» | gaming računalnik za približno 550€Oddelek: Pomoč in nasveti | 3318 (2842) | Saul |
» | CPU Fan ves čas na maksimalni hitrostiOddelek: Pomoč in nasveti | 3146 (2611) | ST-777 |
» | Napajalnik za grafično kartico visokega kakovostnega razred za cca. 50€Oddelek: Kaj kupiti | 10047 (9053) | Brias |