» »

USB-C multiport adapterji

USB-C multiport adapterji

CyberPunk ::

Kako je z multiport adapterji za na USB-C - so vsi kompatibilni in delajo povsod ali pa imajo kakšne specifike? Torej če kupim enega, ki ima na drugi strani npr. HDMI, 3.5 mm audio, USB-A, USB-C ipd., ali bi moral delovati tako na Windows napravah kot na Androidnih in iOS/iPadOS mobilnih napravah?

shadow7 ::

Da, če naprava podpira. Testiral kup različnih in nikoli ni bil problem na strani adapterja.

Mavrik ::

Meni so večinoma vsi delali. Previden boj edino okoli HDMI - večina jih ne podpira 4K@60Hz, ampak samo 4K@30Hz.
The truth is rarely pure and never simple.

Choc ::

Katere znamke imate? Pri navadnih USB hubih se mi je večkrat zgodilo, da je zadeva crknila v manj kot letu. Upam, da so ti multiport adapterji malo bolj zanesljivi :)
Lenovo in Dell imata neke hude USB-C adapterje vendar so cene med 200 in 300 EUR ...

matobeli ::

Xiaomi ima solidne, imam takega z mini DP, USB C PD, 2x USB A, dela že lep čas.

Kater točno je aktualen trenutno pa morš pogledat.

CyberPunk ::

A tisti adapterji, ki imajo gor tudi USB-C port, podpirajo zanj samo navedeno funkcionalnost ali se nanj lahko zaporedno priključi drug adapter?

NPr.
https://www.enaa.com/adapterji-in-razde...
piše (za njegov USB-C port) "USB-C Power Delivery 2.0 vhod za polnjenje z močjo do 60 W"
Torej se vanj ne da priključiti denimo adapterja "USB-C na ethernet", ampak se ga lahko samo za polnjenje periferije (telefoni, tablice) uporabi?

Lonsarg ::

Tako je, ta port je le za napajanje (napaja tako adapter kot tudi host napravo, kot tudi periferijo). To napajanje je zelo priporočljivo vedno imeti vklopljeno tudi če nimaš namena eksplicitno polniti, ker drugače vse naprave srkajo iz glavne host naprave (ali pa celo lahko kaj ne dela če ni dovolj).

Taki USB-C adapterji, ki podpirajo priključevanje podatkovnih USB-C, imajo vsi vsaj 3 USB-C porte (host + napajanje + dodatni downstream data porti).

Mavrik je izjavil:

Meni so večinoma vsi delali. Previden boj edino okoli HDMI - večina jih ne podpira 4K@60Hz, ampak samo 4K@30Hz.
Tle morda samo dodaten komentar, da če tako host naprava kot monitor oba podpirata DP 1.4+, potem dela 4K@60Hz tudi na adapterjih ki v osnovi podpirajo zgolj 4K@30Hz. Malce smešno ampak tako je, ker USB-C adapter je zgolj dumb proxy ki dovoli polovično pasovno širino za DP, kar pač pomeni različno resolucijo glede na DP verzijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

CyberPunk ::

Pod napajanje hosta mislis to, da zadeva postane kot "powered USB hub"; torej da v ta port lahko s "polnilcem" dovajas elektriko?
A to pomeni, da je oboje-smerni glede napajanja?

Lonsarg ::

V ta port za napajanje moraš nek USB-C polnilec vklopit (mora biti pravi USB-C polnilec, ki ima na obeh straneh kabla USB-C) in postane powered hub. Torej ta port je input only, samo za polnilec.

CyberPunk ::

Aja, jaz sem razumel, da je tisti port dodan (tudi) za "convenience", da lahko nanj priklopiš npr. telefon za polnit (ker je pač USB-C port na prenosniku že zaseden s tem adapterjem).

Je npr. Applov 20 W polnilec primeren za to napajanje (samo kabel USB-C na USB-C je treba dobiti, ker zraven je lightning na USB-C)?

Lonsarg ::

Načeloma port nikoli ne more biti dvosmeren, ker potem bi rabil en gumb zraven da bi določil v katero smer gre napajanje, zato je za napajanje vedno nek input-only USB-C na teh adapterjih/hubih.

Če boš adapter uporabil na mobitelu bo 20W primerno, za kak laptop seveda ne. Torej adapter ne bo laptopa napajal, ker bo premalo za laptop in to je nekako glavni point te funkcionalnosti (da ne rabiš ločenega kabla za napajanje priklapljat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

CyberPunk ::

OK, ampak če je ta multihub priključen na laptop, ki je že priključen na napajanje (preko svojega "normalnega" priključka za napajalnik) - se tisti USB-C port potem sploh ne sme uporabiti ali je lahko samo za napajanje huba v tem primeru (torej z 20W ali manjšim napajalnikom)?

Lonsarg ::

Vsak hub in laptop ima svobodo da se sam odloci kako bo reagiral v takem primeru (mora pa delati jasno, ne sme biti napake, to je nekak samoumevno).

To da ti priklopis vec napajanj v laptop hkrati je cisto valid scenarij ko je v igri USB-C. In se laptop odloc al se bo polnil iz prvega ali iz mocenejsega ali kakor hoce. Ce bo en 20W in je to za laptop premalo bi seveda clovek procakoval da bo to laptop ignoriral.

Enako bi clovek pricakoval od huba da za svoje napajanje poskrbi neodvisno od tega, ali bo laptop tistih 20W izkoristil ali ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USB C docking station

Oddelek: Kaj kupiti
313982 (998) Morison
»

Napajanje prenosnika preko Type-C

Oddelek: Pomoč in nasveti
161758 (769) Tribal
»

S čim priklopit 4k monitor na huawei matebook 13

Oddelek: Zvok in slika
203625 (2905) yellowbe34
»

USB-C kabli in polnilci (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
9817758 (8543) rdecaluc
»

USB C v HDMI

Oddelek: Kaj kupiti
102887 (1808) cekr

Več podobnih tem