» »

Programer brez diplome 2021

Programer brez diplome 2021

Temo vidijo: vsi
1 2
3
»

Smurf ::

PrimoZ_ je izjavil:

Jah večina folka se zaposli na pozicijah rutinskega vzdrževanja nekih IT sistemov in proggramiranju še ene spletne trgovine.
Tu pač pride najbolj prav obrtniško znanje in faks res nima nekega plusa.

In takih je tukaj tudi največ in so najbolj glasni.

Še vedno pa ne pomeni da imajo prav.

Tukaj tici glavni problem. Pojem programer je zelo sirok in potem imas na forumu cel spekter teh ljudi. Od tistih, ki so zelo glasni, naredili pa so kvecjemu domaco stran lokalnemu s.p. jevcev, do senior google kadra, kjer se ponavadi v ozadju nasmihajo, ko berejo take teme.

Dodatno twist je, da so ponavadi ta prvi precej glasnejsi in prepricani v svoj "ta prav".

c3p0 ::

SloKin je izjavil:

Pravis, da google ne loci med MIT in Doba? Dej no saj je se kaksen slovenec na googlu. Ga bodo ze znali vprasat in vzet za referenco. Ijs recimo pozna ves svet, ki dela podobne stvari.

Ne vem od kod ti zdaj MIT, ne loči pa najbolj med FRI/FERI in Doba ali Gea "kolaž".

Kje je že bila objavljena tista lestvica EU faksov in so naši bili tam okoli 400-tega mesta?

A110 ::

c3p0 je izjavil:

SloKin je izjavil:

Pravis, da google ne loci med MIT in Doba? Dej no saj je se kaksen slovenec na googlu. Ga bodo ze znali vprasat in vzet za referenco. Ijs recimo pozna ves svet, ki dela podobne stvari.

Ne vem od kod ti zdaj MIT, ne loči pa najbolj med FRI/FERI in Doba ali Gea "kolaž".

Kje je že bila objavljena tista lestvica EU faksov in so naši bili tam okoli 400-tega mesta?

No, pri teh meritvah je problem, da se gledajo celotne univerze in ne posamezne fakultete. Nezanemarljiv doprinos imajo tudi parametri ki na samega študenta nimajo kaj dosti vpliva (recimo št. nobelovcev,...). Nekatere naše fakultete so po predmetnikih in zahtevah zelo zelo konkurenčne elitnim evropskim fakultetam. Je pa res, da papir na žalost na koncu ni toliko vreden.

Invictus ::

Naše fakultete ponavadi niti na listo ne pridejo...

Zdaj, če pa še faksa nimaš, pa si lahko predstavljaš kako je iskanje službe po tujini...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bbbbbb2015 ::

trubadur99 je izjavil:

Pozdraljeni,
čisto iz firbca me zanima, kako pomembna je diploma pri iskanju zaposlitve v IT sektorju danes. Je ameriška "self taught" mentaliteta že bolj navzoča v pri nas?
Kako se navadno primerjata nešolan in diplomiran programer? Nekje slišim, da imajo podjetja raje samouke, drugje da brez diplome nisi nič.
Zanima me vaše mnenje in izkušnje.

Torej, če te iz prakse zanima... Obstajajo razpisi in posli, kjer je izobrazba pomembna, oziroma v večini primerov navajajo, da želijo imeti programerja oz. razvijalca, ki ima univerzitetno izobrazbo ali višjo. Če tega nimaš, te praviloma izločijo. Tudi sicer si v nagrajevanju hendikepiran. Zdaj ne bom o primerih, ker sem delal tudi v timih 100+ informatikov, kjer so bili trije fantje, ki so imeli srednjo šolo, pri njej vztrajali, ter svojim šefom povzročli obilico težav.
Zdaj, kakšnih, ne bi, v grobem, pogoj za delovno mesto je bila neka izobrazba, če tega nisi imel, si moral imeti sklep uprave, bla bla bla. Tako da za te tri je bilo vedno zelo težko. Če gledam dolgoročno, sploh niso napredovali, ampak so se nekako borili z mlini na veter, kjer so se morali nenehno dokazovati. Sem itak enemu rekel, da bi sebi naredil uslugo, ter šel na nek ekonomski faks, ter naredil dopisno šolo iz informatike (neko najmilejšo obliko informatike), karkoli, samo da je univerzitetna diploma. Zaradi mene v Bosni, na Kosovu ali kjerkoli napol v civilizaciji.

Ko se presojajo kvalifikacije osebja, pri določenih ponudbah, izobrazba NI POMEMBNA, pomembne so izkušnje, ter število certifikatov. V praksi pa je tako, da je IT arhitekt z doktoratom znanosti iz informatike, vodja projekta pa akademski magister znanosti iz informatike.

Če hočeš v Beneluksu odpreti IT firmo, moraš imeti univerzitetno diplomo ali več, s tem, da mora ta diploma biti iz spiska ekvivalentnih diplom. Dolga zgodba. Moja univerzitetna izobrazba je bila na spisku, magisterij ne. Če diplome nimaš, se moraš udeležiti tečajev, ki so kar dragi, trajajo 3+ mesecev in imaš nek izpit. Ne vem natančno iz česa, nekega poslovodenja.

Če hočeš v Avstriji/Nemčiji/Švici dobiti tako službo razvijalca, jim boš težko prodal zgodbo samouka. Raje imajo Romunko, ki ima matematični faks končan, ter zna napisati tri vrstice v Javi. Ali pa dve vrstici. Ali eno. Ali pravzaprav nobeno ni treba, bo že nekako.

Zato jaz menim, po izkušnjah sodeč, da izobrazba je pomembna.

To je tako iz prakse. Pogovarjamo se o delovnih mestih z zaslužkom 60.000EUR /leto navzgor.

Zgodovina sprememb…

GrX ::

Če hočeš v Avstriji/Nemčiji/Švici dobiti tako službo razvijalca, jim boš težko prodal zgodbo samouka. Raje imajo Romunko, ki ima matematični faks končan, ter zna napisati tri vrstice v Javi. Ali pa dve vrstici. Ali eno. Ali pravzaprav nobeno ni treba, bo že nekako.

Tole si privlekel iz riti. Imam več znancev samoukov, ki delajo v Nemčiji, Belgiji in Angliji. Vsi so brez formalne izobrazbe, imajo pa prekleto veliko znanja.

Lansko leto mi je znanec pripovedoval, da so za zaposlitev v Angliji želeli njegov GitHub/GitLab profil. Šele na podlagi tega so ga zaposlili za poizkusno dobo. V tej firmi je še danes in služi preko 100k GBP na leto...

Poznanam več primerov, kjer je prvi intervju potekal preko Skypa. Če je kandidat ustrezal jim je delodajalec poslal letalsko karto in uredili začasno bivanje...

Prosim, ne piši nekaj na pamet!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GrX ()

showsover ::

m0LN4r je izjavil:

Ze 2 leti prakse so vredne zelo veliko in prides ze v startu dlje, kot z diplomo in brezveznimi vajami, ki z realnim sektorjem nimajo nobene veze.

V idealni situaciji (in v tržnem vakuumu), recimo, bo dober izkušenec (praktično podkovan) zadeve implementiral, dober akademik (teoretično podkovan, diploma ni končna stopnja) pa jih bo analiziral/načrtoval/integriral, pa ne zato, ker jih izkušenec ne bi zmogel, navadno pač ne bo imel priložnosti (saj tudi večina akademikov ne) pri velikih €nt€rpric€ projektih (some-serious-budget-amounts-skipped)... Velika večina izkušencev in akademikov je, kot pričakovano in že omenjeno, zvonasto vmes. Načeloma pa potrebuješ več izvajalcev kot načrtovalcev, zato cena.

styrian ::

GrX je izjavil:

Prosim, ne piši nekaj na pamet!

Po mojih izkušnjah lahko najdeš eno in drugo, vendar imajo resne firme v 90% na pozicijah tiste s formalno programersko izobrazbo. Samouki (ki niso geniji) delajo na tistih delovnih mestih, ki jih nobeden domačin noče delati.

111111111111 ::

z0mbie je izjavil:

v nebo kricec primer pa je Androidov SDK vs recimo MFC.

Please extrapolate.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

TheBlueOne ::

Ce resujes neke matematicne probleme in jih integriras, potem je sigurno zazeljena diploma iz matematike. Ce programiras spletne trgovine ne bi bila slaba diploma iz ekonomije itn.

Samo programiranje je za moj okus preenostavno, da bi zanj potreboval diplomo, dokler ne prides do specifik, ki terjajo specificna znanja, so zadeve enostavne.

Tukaj se vidi, da je v temi dosti zacetnikov in takih brez izkusenj, ker se veliko prevec vrednosti pripisuje osnovnim principom programiranja.

TheBlueOne je izjavil:

Samo programiranje je za moj okus preenostavno, da bi zanj potreboval diplomo, dokler ne prides do specifik, ki terjajo specificna znanja, so zadeve enostavne.

Šala dneva?

Invictus ::

Ja, ko iščeš službo v tujino, se smatra da programerska znanja imaš.

Tisto, kar te proda, so znanja iz specifičnega biznisa...

Itak, da tudi samouki dobijo jobe po tujini. Samo to so izjeme. Poleg tega imajo 10+ let (in več) programiranja...

Ko si star 25 let, te nihče ne bo resno jemal kot samouka, če te kdo ne priporoči ali pa moraš res imeti nabutan Github profil. Jaz ga sploh nimam, ker ga ne rabim...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Eno mogoče malo banalno vprašanje. Kaj pa sploh dajete na svoje Github profile? Sam razen projektov s faksa (lahko nastejem na prste ene roke) nisem gor dajal nič. Hobi projektov ravno nimam službenih pa ne vidim smisla dajati (pravno formalno verjetno niti ne smem?).

111111111111 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Šala dneva?

Dejstvo. Velik obseg znanja je v specifikah, ki pa jih morda deloma vidis, ce pises diplomo na specificno temo, ki povzame znanje, ki je lahko referenca.

Recimo, da programiras sistemizacijo plac v nekem podjetju. Ko ves kako se zadeve racunajo in poznas teorijo sistemizacije imas sanso da zadeve sprogramiras. Cez 20 let lahko pride cisto nov programski jezik, ki ga se nikoli nisi videl in bos vseeno kar hitro presedlal. Za sam programski jezik praviloma ne potrebujes fakultete. Ce pa kdo pozna kaksen tako kompleksen programski jezik, da je praviloma tezji kot materija realnosti, ki jo povezuje pa se priporocam za infrmacijo.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Ni nujno imet svoje projekte, vidi se aktivnost na drugih (odprtih) repotih. Stackoverflow profil tudi ne škodi.

111111111111 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Šala dneva?

Zakaj bi bila šala? For loop, if stavki, branje iz datotek ter pisanje. Dosti enostavno za razumeti in s tem se da storiti marsikaj. je pa res da te zna marsikaj zjebati ko stvari postanejo večje. Recimo imam bivsega sosolca s faksa ki je koncal srednjo racunalnisko, faks mu ni sel in danes programira (za ne ravno ogromen ampak tudi ne ravno minimalca) za nek povprecen denar brez da bi poznal prednosti in slabosti arraya, linkedlista in recimo hashtabla. Sicer pozna vse 3 strukture ampak ne ve, kdaj je smiselno uporabiti katero za prišparati na času in kdaj ne. Pa mu ravno tako uspeva.

Utk ::

TheBlueOne je izjavil:

111111111111 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Šala dneva?

Dejstvo. Velik obseg znanja je v specifikah, ki pa jih morda deloma vidis, ce pises diplomo na specificno temo, ki povzame znanje, ki je lahko referenca.

Recimo, da programiras sistemizacijo plac v nekem podjetju. Ko ves kako se zadeve racunajo in poznas teorijo sistemizacije imas sanso da zadeve sprogramiras. Cez 20 let lahko pride cisto nov programski jezik, ki ga se nikoli nisi videl in bos vseeno kar hitro presedlal. Za sam programski jezik praviloma ne potrebujes fakultete. Ce pa kdo pozna kaksen tako kompleksen programski jezik, da je praviloma tezji kot materija realnosti, ki jo povezuje pa se priporocam za infrmacijo.

Dejstvo je da samouki, in tudi tisti ta slabi z diplomami, naredijo v najboljšem primeru stvar točno takšno kot so je morali naredit, in z nekaj sreče to čisto fajn dela, nič ne rečem. Problem se pojavi, ko se država ali firma spomne, da bi na te plače obesila še nek prispevek, dodatek, odbitek, itd. Samouk v večini primerov lahko vrže cel program v smeti in gre delat vse na novo. Nekdo dober bo pa samo v šifrant vnesel stvar, nastavil par nastavitev, in bo računal program po novem sistemu. Tudi če ta sprememba ni bila niti približno predvidena vnaprej.

Utk, če se od implementatorja zahteva to in to, mora to in to narediti in zadeva mora skozi proces zagotavljanja kakovosti. Kakršenkoli over-engineering izvajalca načeloma ni zaželen (sploh, če ni odobren), to je stvar načrtovalca in naročnika. Jaz govorim čisto o enterprise development, follow the sun, ci/cd, qa procesu itd. Dobro je poznati arhitekturo, design patterne, coupling, best practices in to. Ne kar nekaj pisat, ker se vam fino zdi, da sami sebe berete na slo-tech.

Če se je naročnik v tvojem primeru zaj* z zahtevami izvajalcu, je to izključno tveganje naročnika, odgovoren je sam, ima sicer formalne mehanizme, da se zavaruje. Vendar to ne velja za lokalno frizerko ali računovodski servis.

Tudi tisto je deplasirano, da morda nekdo zbanalizira programiranje samo na nivo poznavanje ključnih besed (recimo c-like jezikov), osnovnih i/o in db operacij, ter poznavanje nekaterih struktur/zbirk, kjer pravilna izbira pogoji tudi dramatičen učinek na performanse aplikacije (tudi za faktor 1000).

Absolutno so razlike med kondorji in škorci, čeprav danes mišičast hardware marsikakšne slabe načrtovalske odločitve preveč odpušča, zato pa kondorji izumirajo.

Ja, če je tu programer zares mišljen kot code-monkey, ki samo prepisuje specifikacijo, potem je to druga stvar in tu res (načeloma) ne rabi diplome.
Ampak kolk firm je v resnici takih v Sloveniji? V vseh oglasih bi moral znat vse od A do Ž, še nisem videl oglasa, kjer bi pisalo, da boš pretipkaval neko knjigo v Javo.

Če se je naročnik v tvojem primeru zaj* z zahtevami izvajalcu, je to izključno tveganje naročnika, odgovoren je sam, ima sicer formalne mehanizme, da se zavaruje. Vendar to ne velja za lokalno frizerko ali računovodski servis.

Ne dela se zmeraj točno za enega naročnika točno tisto kar on želi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

V pogodbi imaš točno napisano, kakšna je tvoja vloga, lahko je od tech designa/zasnove arhitekture, lahko je integracija, možno je (avtomatizacija) testiranja, lahko si najet tudi kot klin za analiziranje prevzete firme in prenašanje/dokumentiranje znanje, tudi code-monkeye se najema, brez skrbi.

Programiranje je v IT precej ozko definirana dejavnost, v 'civilnem' svetu je to vse skupaj ena mineštra. To, za koga se dela in kje se abstrahirana rešitev uporablja tudi v prihodnje, ni stvar foruma, temveč pogodbe, imaš tudi stranke, ki ne dovoljujejo, da jih navedeš kot reference...

Hm huh, jebemti, a!?

Jebemti ja. Si nadrobil nepomembnih stvari.

Je to tvoje strokovno mnenje ali kar neko splošno nabijanje?

Shit, se opravičujem, da sem zamoril temo s temi fach-idiotovskimi gnjavažami.
1 dcl viljamovke (še od zadnjič) pusti posledice.

Prosim, kot da ni, Utk, 🥂

Utk je izjavil:

Dejstvo je da samouki, in tudi tisti ta slabi z diplomami, naredijo v najboljšem primeru stvar točno takšno kot so je morali naredit, in z nekaj sreče to čisto fajn dela, nič ne rečem. Problem se pojavi, ko se država ali firma spomne, da bi na te plače obesila še nek prispevek, dodatek, odbitek, itd. Samouk v večini primerov lahko vrže cel program v smeti in gre delat vse na novo. Nekdo dober bo pa samo v šifrant vnesel stvar, nastavil par nastavitev, in bo računal program po novem sistemu. Tudi če ta sprememba ni bila niti približno predvidena vnaprej.

Pa ne bi rekel, da je tako. Nered se pojavlja pri zacetnikih ampak skoraj vsak praviloma tudi na zacetku pride nekam, kjer je kaj ze narejeno in ga nekdo sili v poznane strukture. V moji branzi dobis smernice "Software Standard", da se ne zgodi ravno to kar opisujes. Sicer pa po tretjem projektu, tudi ce je DIY vsak ugotovi, da red ni slaba ideja.

Na noben nacin pa diploma tu ne igra neke vloge. Jaz nekomu, ki diplomira na fakulteti ne bi priporocal, da postane programer. Seveda lahko uporabljas programska orodja ampak noces biti Code Monkey. Znanja, ki so kaj vredna so v specifikah.

Utk je izjavil:

Ja, če je tu programer zares mišljen kot code-monkey, ki samo prepisuje specifikacijo, potem je to druga stvar in tu res (načeloma) ne rabi diplome.
Ampak kolk firm je v resnici takih v Sloveniji? V vseh oglasih bi moral znat vse od A do Ž, še nisem videl oglasa, kjer bi pisalo, da boš pretipkaval neko knjigo v Javo.

Ampak ali si v primeru, da si ekspert za nekaj in uporabljas programiranje programer? Ali je servisni tehnik sofer, ker se pelje na projekt?

Pac programer je podrejena branza, vse ostalo je nad tem. Ze ce si elektricar in programiras naprave si bolj elektrotehnik. Zato za programer po definiciji pravzaprav ne rabis veliko. Si pa lahko strokovnjak, ki se posluzuje programiranja, tam pa je faks lahko dobra ideja.

Zgodovina sprememb…

Ubogi Utk je zdaj bil strelovod, pa je samo izrazil neko osnovno dobrodošlo človeško lastnost, razmišljanje izven zastavljenih okvirjev. Ja, ima v resnici prav (ne toliko praktično kot filozofskem nivoju)...

Jaz sem malo neupravičenega pritiska na splošni temi naredil, prosim, brez zamere...
😇

PS: Grem stole sestavljat. Zanimivo, da je inox tako nanesen, da kar nekako modro izgledajo. Hmmm, zanimivo, kar strah me je delat s tistim :-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

zztop ::

TheBlueOne je izjavil:

Ce pa kdo pozna kaksen tako kompleksen programski jezik, da je praviloma tezji kot materija realnosti, ki jo povezuje pa se priporocam za infrmacijo.

Coq, Agda? :)

Ampak ali si v primeru, da si ekspert za nekaj in uporabljas programiranje programer? Ali je servisni tehnik sofer, ker se pelje na projekt?

Če bi moral izbrat ENEGA človeka, da naredi računovodski program, koga bi izbral, računovodjo ali "programerja"? Oba lahko vzameta knjigo o eni in drugi temi. Knjiga o recimo c# je še precej enostavna proti vsem zakonom. Vseeno se je do zdaj izkazalo, da se lažje "programer" nauči kaj drugega kot nekdo drug programiranja. Pustimo strojnike, elektrotehnike in podobne, ki se vsaj malo učijo tudi tega.
Če bi moral izbrat enega človeka za servisiranje in vožnjo, bi izbral serviserja ali šoferja?

showsover je izjavil:

Je to tvoje strokovno mnenje ali kar neko splošno nabijanje?

Moje strokovno mnenje je, da bi ti moral zmanjšat odmerek drog.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

showsover je izjavil:

Moje strokovno mnenje je, da bi ti moral zmanjšat odmerek drog.

Najbrž res ampak sem zelo težko ponižen, ker ... :-)

m0LN4r ::

Invictus je izjavil:

Ja, ko iščeš službo v tujino, se smatra da programerska znanja imaš.

Tisto, kar te proda, so znanja iz specifičnega biznisa...

Itak, da tudi samouki dobijo jobe po tujini. Samo to so izjeme. Poleg tega imajo 10+ let (in več) programiranja...

Ko si star 25 let, te nihče ne bo resno jemal kot samouka, če te kdo ne priporoči ali pa moraš res imeti nabutan Github profil. Jaz ga sploh nimam, ker ga ne rabim...
Naceloma bi jaz taksnim priporocal, da se obrnejo na Qualifizierungsberatung oz. Valikom/IHK in opravijo Validierung ali Externenprüfung, ampak je pri vecini potem spet jezik tezava pri teh birokraticnih zadevah.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

Če bi moral izbrat ENEGA človeka, da naredi računovodski program, koga bi izbral, računovodjo ali "programerja"? Oba lahko vzameta knjigo o eni in drugi temi. Knjiga o recimo c# je še precej enostavna proti vsem zakonom. Vseeno se je do zdaj izkazalo, da se lažje "programer" nauči kaj drugega kot nekdo drug programiranja.

Realnost je verjetno taka, da ne mores izbrati enega cloveka. Ce pa bi moral pa bi uzel bolj ucljivega. Ce racunovodja obvlada svoje delo in se je pripravljen uciti delati v nekem programskem okolju, potem bi vzel racunovodjo. Programer skoraj nima sans spoznati celotnega racunovodskega obsega in bi bil brez racunovodje neuporaben.

Tako je na korporativnem nivoju, kjer delam jaz. Si pa lahko mislim, da ce je naloga neko avtomatizirano enostavno knjigovodstvo, da lahko programer pokrije teorijo in verjetno prej naredi izdelek, ker v tem primeru pa je programiranje dosti bolj kompleksno. Ampak to so bolj hobi projekti.

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

Koda, ki jo spiše nekdo ki je expert na področju, nima pa programerske kilometrine je ponavadi zelo uboga in muka za nadaljno vzdrževanje...

Normalno. Sej tudi tisto programiranje, ki ga naredijo strojniki ali elektrotehniki tako mimogrede, ker to zahteva en projekt, naslednji pa ne bo, ne more bit neko kompleksno programiranje. Imaš pa tudi ljudi, ki to delajo resno iz drugih področjih, recimo kakšni biologi, zdravniki itd. Ampak pol se tega treba lotit resno. Ne tako kot programer računovodstva.

TheBlueOne je izjavil:

Realnost je verjetno taka, da ne mores izbrati enega cloveka. Ce pa bi moral pa bi uzel bolj ucljivega. Ce racunovodja obvlada svoje delo in se je pripravljen uciti delati v nekem programskem okolju, potem bi vzel racunovodjo. Programer skoraj nima sans spoznati celotnega racunovodskega obsega in bi bil brez racunovodje neuporaben.

WTF!? Potem pa zame (ne neupravičeno) sumijo, da sem, no, z zmanjšanimi kognitivnimi kapacitetami. Sem delal obračun plač 15-20 let nazaj s tem, da mi je bil računovodja svetovalec, a misliš, da bi računovodja zmogel materializirati učinkovito event driven kodo v Delphiju (ali kaj je že bilo) in to poleg obstoječih zadolžitev, ki jih ima...

U, f*ck, TistiModriEden, kaj pa ti sploh delaš? :-))

Mislim, kaaaj? :-)

Zgodovina sprememb…

showsover je izjavil:

WTF!? Potem pa zame (ne neupravičeno) sumijo, da sem, no, z zmanjšanimi kognitivnimi kapacitetami. Sem delal obračun plač 15-20 let nazaj s tem, da mi je bil računovodja svetovalec, a misliš, da bi računovodja zmogel materializirati učinkovito event driven kodo v Delphiju (ali kaj je že bilo) in to poleg obstoječih zadolžitev, ki jih ima...

U, f*ck, TistiModriEden, kaj pa ti sploh delaš? :-))

Mislim, kaaaj? :-)

Vprasanje je bilo ce lahko vzamem samo enega. Odgovor pa je kdo se lahko boljse uci. Ce potegnes iz rokava neko programersko specifiko, potem zna biti, da potrebujes ekipo.

Ce so zadeve srednje kompleksne lahko zacnes z Excel in VBA. Za interne zadeve pac ne potrebujes neke posebne aplikacije. Ce je treba migriras v C# in VisualStudio, ne bo nic manjkalo. To sem videl ze nekajkrat.

Ce pa bos prodajal software pa je igra druga. Se vedno pa programer v ekipi ne bo izstopal.

Drugace delam v avtomatizaciji in optimizaciji procesov. Deloma razvoj deloma vzdrzevanje. Tu in tam spisem kaksen program, tu in tam samo preglejujem, tu in tam katerega nastudiram in kaj dodam. Ampak to je samo del, res lukrativno je v mojem primeru znanje o elektroniki, senzoriki, robotiki, PLCjih itn. Pa ne samo programski jezik, bolj "whats the name of the game".

Zgodovina sprememb…

Jaoj, TheBlueOne...
Čemu bi pri razvoju čisto specifičnega produkta najemal samo enega in neustreznega izvajalca??
Enega brez domenskih znanj, drugega brez informacijskih znanj. Ali-ali... Jaoj.
A takšni sanjski/morasti scenariji so nekaj realnega v tvojem službenem svetu?
No, v moji realnosti takšnih 'naročnikov' ni...
To ni strel v nogo, je kar gatling rafal z visoko kadenco v in skozi vse telo...
Še najbolj pa v in skozi glavo..

Če nimaš kadra, se ne greš posla, ker je verjetnost neuspeha prevelika.
Težko verjamem, da ti to ni poznano.

Ali pač?

PS:
Programiranje mikro-kontrolerjev ni primerljivo z računovodskimi programi, jaoj.
Adijo, mislim, česa vse človek ne prebere :-)

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

Znajdi se je rekel Mujo in si z glisto zavezal čevelj :)

showsover je izjavil:

Jaoj, TheBlueOne...
Čemu bi pri razvoju čisto specifičnega produkta najemal samo enega in neustreznega izvajalca??
Enega brez domenskih znanj, drugega brez informacijskih znanj. Ali-ali... Jaoj.
A takšni sanjski/morasti scenariji so nekaj realnega v tvojem službenem svetu?
No, v moji realnosti takšnih 'naročnikov' ni...
To ni strel v nogo, je kar gatling rafal z visoko kadenco v in skozi vse telo...

Ne v mojem svetu ni tega. Nekdo me je vprasal, ce bi lahko vzel enega katerega bi. Jaz sem dejal, da tistega, ki se boljse uci.

Utk je izjavil:

Če bi moral izbrat ENEGA človeka, da naredi računovodski program, koga bi izbral, računovodjo ali "programerja"?

Pri mojih projektih, tudi razvojnih je 20+ ljudi. Polovica bi si lahko rekla programer, pa si raje dajo bolj lukrativne titule.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Ne v mojem svetu ni tega. Nekdo me je vprasal, ce bi lahko vzel enega katerega bi. Jaz sem dejal, da tistega, ki se boljse uci.

Brezpredmetno vprašanje, mene bolj preseneča, da si se lotil odgovarjanja, čista izguba časa.
Podobno je sanjarjenju, da padeš iz letala in ti med padanjem zrastejo krila.

TheBlueOne je izjavil:

pa si raje dajo bolj lukrativne titule.

Sem imel na vizitki (to je bil en fizični pildek iz prazgodovine, kjer so napisani tvoji službeni podatki) pri 24, da sem Arhitekt informacijskih sistemov, je bila precej marketinško in politično izpostavljena firma.

Zgodovina sprememb…

showsover je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Brezpredmetno vprašanje, mene bolj preseneča, da si se lotil odgovarjanja, čista izguba časa.
Podobno je sanjarjenju, da padeš iz letala in ti med padanjem zrastejo krila.

Sej si isti? Oba zapravljama cas na forumu. :)

Pusti ga, vidiš da je na drogah...

Utk je izjavil:

Pusti ga, vidiš da je na drogah...

Ne več, se je že absorbiralo, pa en 1 dcl sadjeve žganice ni ne vem kaj posebnega intenzivnega.
Ymmv.

Aja, Utk, ti si to vprašanje postavil?
Auch :-))

Zgodovina sprememb…

Da, meni je to vprašanje čisto smiselno. Če imaš nalogo za katero rabiš tak in tak profil, potem je najboljši izbran, ta profil. Pustimo uradno izobrazbo itd. Če imaš neko stvar za sprogramirat in se ti zdi bolj pametno vzet strojnika za to, super, ampak to delo potem pač ni "programiranje" v prvi vrsti, ampak nekaj drugega. Če vzameš programerja, da naredi neko računovodsko aplikacijo, potem pa pač je.

Če ne bi bil zadet, bi to razumel, tako da ne skrbi, samo preskoči.

Kaj pocnejo nekateri, da so lahko ze dopoldne nabiti? :)

Utk, ne gre za uradno izobrazbo, daleč od tega, gre za to, da trgu ponudiš produkt, ki ga je možno tržiti. In ne, če ga naredi sam računovodja ali sam code-monkey, zelo verjetno ne bo izpolnilo pričakovanj.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Govoriš o povprečnih programerjih.

Težava se v današnjih časih pojavi pri slabih programerjih, ko ni več na voljo praktično neskončno pomnilnika. Takrat pa se loči zrnje od plev.

Se strinjam da je lažje če področje sistematizacije plač poznaš ti je lažje. Je pa precej jebeno če poznaš sistematizacijo plač nimaš pa osnov objektnega programiranja, kar ga marsikdo nima, pa si pravi programer v današnjih časih. Večinoma se vkup nameče koda iz stackoverflow nekaj se pokrpa, potem pa si oseba reče, da je programer. :)

Back in the days, smo imeli primer, ko je programje zmlelo 100.000 zahtevkov, potem pa crknilo. Težava je bila v posodobitvi Java Virtual Engine. Posodobitev pa je morala biti narejena zaradi koriščenja novih implementiranih funkcij.

Težava: Java optimization. Po 100k zahtevkih je Virtual Engine začel šparat z memorijo in predpostavil, da bodo naslednji zahtevki leteli dalje po ustaljenih tirnicah in je optimiziral povezavo, kar je pri nas rezultiralo v padcu povezave in ponovni vzpostavitvi. Po urgiranju na Oracle, so nam rekli, da naj sami spremenimo in skompajlamo java engine.

Mislim, da rabiš za zgornje kar Java Experta in ni simple problem, je pa programerski.

Ja tako je. Vcasih si potreboval neverjetno veliko znanja, da si iztisnil nek programski produkt, danes pa ko je resursov za te bolj enostavne programerske zadeve vec kot prevec pa si lahko privoscis skoraj kolikor hoces slamparije. Svezi programerji sploh vec ne gledajo na resurse, bolj na neko estetiko in preglednost.

Se pa strinjam, da tu in tam potrebujes strokovnjake, ampak so skoraj vedno velike ekipe, ker projekti, kjer je optimizacija tako pomembna skoraj nikoli niso majhni.

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16630166 (25434) 111111111111
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

7710613 (8728) Ahim
»

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Oddelek: Izdelava spletišč
449533 (3013) shadeX
»

A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )

14935492 (31586) darkkk
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8019488 (17568) detroit

Več podobnih tem