» »

Programer brez diplome 2021

Programer brez diplome 2021

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

trubadur99 ::

Pozdraljeni,
čisto iz firbca me zanima, kako pomembna je diploma pri iskanju zaposlitve v IT sektorju danes. Je ameriška "self taught" mentaliteta že bolj navzoča v pri nas?
Kako se navadno primerjata nešolan in diplomiran programer? Nekje slišim, da imajo podjetja raje samouke, drugje da brez diplome nisi nič.
Zanima me vaše mnenje in izkušnje.

Lonsarg ::

Pri prvi zaposliti pomeni diploma 90-100%, po 5 letih pomeni 20%, po 10 letih pa pomeni 10%.

Tko na kratko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

mr_chai ::

Prosim, če mi našteješ imena slovenskih IT podjetij, kjer kot programer brez diplome nisi nič. Namreč prvič slišim za kaj takega.

Lonsarg je izjavil:

Pri prvi zaposliti pomeni diploma 90-100%, po 5 letih pomeni 20%, po 10 letih pa pomeni 10%.

Tko na kratko.

Te cifre si iz riti potegnil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

A110 ::

Diploma je tudi jasen znak, da si sposoben nek daljsi projekt (kar študij definitivno je) tudi dokončati kljub vmesnim preprekam. Sam sem sicer po izobrazbi matematik, zaposlen v ITju in diploma s fmf mi je kar nekajkrat koristila. Sicer je nihče ni eksplicitno zahteval ampak je bila jasen znak delodajalcem, da sem sposoben tudi globljega razumevanja ozadja problemov in ne zgolj nek "code monkey". Tako da, škoditi zagotovo ne more. pri enaki (nezanemarljivi) količini do sedanjih projektov ki jih lahko pokažeš pa dvomim da bo pri kakšnem delodajalcu igrala veliko vlogo. Ampak do tega je treba priti in na začetku, če še nimaš kaj dosti za pokazati lahko igra veliko vlogo.

kuall ::

A110 je izjavil:

da sem sposoben tudi globljega razumevanja ozadja problemov in ne zgolj nek "code monkey"

kdo ti je rekel, da te faks nauči globljega razumevanja problemov?
to je dvorezen meč, kot vse ostalo. res sposobni in tisti, ki jih je programiranje res zanimalo so pustili fax in šli uresničevat svoje ideje v svet (bill gates itd).
tisti, ki niso vedeli, kaj bi s seboj so obtičali na faksu in ga dokončali.

Nisem rekel da te v splosnem faks nauci globjega razumevanja problemov. "Moj" faks pa te, ker brez tega sploh ne prideš mimo prvega ustnega kaj šele do diplome in ti nekako pride v kri da stvar zeliš razumeti od samih korenin navzgor.

biti dober matematuik na faxu je podobno kot biti dober šahist. smešno bi bilo reči, da šahist bolje razume stvari na splošno zaradi šaha. razume jih zaradi dobrega IQja, ki pa ni posledica ampak je vzrok (večinoma).

GrX ::

Kot občasni delodajalec, sem zaposloval vse od samoukov do tistih z diplomo. V resnici so lahko samouki, ki drkajo npr Python od 10 leta veliko bolj sposobni pri reševanju težav, kot tisti z diplomo. Vse je odvisno od posameznika, zato preprostega odgovora na vprašanje ni.

Tista izjava, da diploma pomeni 100% je pač BS. Ne rečem, da diploma ni koristna, vsekakor pa ni vse.

Če malo preletiš IT oglase za prosta delovna mesta, boš ugotovil, da marsikdaj diploma ni pogoj.

techfreak :) ::

kuall je izjavil:

res sposobni in tisti, ki jih je programiranje res zanimalo so pustili fax in šli uresničevat svoje ideje v svet (bill gates itd).
Vzrok uspeha Bill Gatesa in podobnih verjetno ni v tem da so pustili faks. Prav tako, ce je to uspelo parim ljudem, se ne pomeni da bo drugim.

hehe, saj nisem rekel, da jim je uspelo ZATO, ker so pustili fax. pač se gre za pojav, da če nekdo pusti faks in je zelo nadarjen ga je verjetno pustil zato, ker so mu bile druge stvari preveč zanimive in se mu ni dalo zgubljat let na faxu. fax je en dolgočasen bullshit, priznajmo si.
jaz npr sem šprical že gimnazijo (tudi po pol leta bil doma) in doma programiral v tem času. ena pametnejših odločitev v mojem življenju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

blink ::

trubadur99 je izjavil:

Pozdraljeni,
čisto iz firbca me zanima, kako pomembna je diploma pri iskanju zaposlitve v IT sektorju danes. Je ameriška "self taught" mentaliteta že bolj navzoča v pri nas?
Kako se navadno primerjata nešolan in diplomiran programer? Nekje slišim, da imajo podjetja raje samouke, drugje da brez diplome nisi nič.
Zanima me vaše mnenje in izkušnje.

Največji plus diplome ni znanje ampak odpiranje vrat, poznanstva in status/prestiž/alumni (npr. diploma iz MIT Massachusetts). Imaš razpis za delovno mesto, pogoj X izobrazba, če tega nimaš ne prideš skozi filter. Diplome ne enačiti z znanjem, ker se je potrebno ves čas izobraževati če hočeš biti up-to-date. Fleksibilne inovativne firme so bolj naklonjene samoukom s portfoliem, veliki okoreli mastodonti npr. javna uprava ali banke, pa ne.

Če si res dober, je najbolj pametno biti sam svoj šef to pa pomeni poleg programiranja imeti tudi znanja iz podjetništva (trženje, davki, finance, investiranje, pravo ...).

kuall je izjavil:

fax je en dolgočasen bullshit, priznajmo si
Ce nimas ravno veliko predznanja te lahko ogromno nauci, pa tudi omogoca ti da spoznas razlicna podrocja racunalnistva, ki se jih sam ne bi dotaknil.

Precej pomemben faktor je tudi spoznavanje ljudi s podobnimi zanimanji, kar ti omogoca sodelovanje na skupnih idejah/projektih, prav tako pa tudi pomaga pri iskanju sluzbe v prihodnje.

kuall je izjavil:

biti dober matematuik na faxu je podobno kot biti dober šahist. smešno bi bilo reči, da šahist bolje razume stvari na splošno zaradi šaha. razume jih zaradi dobrega IQja, ki pa ni posledica ampak je vzrok (večinoma).

kuall je izjavil:

Seveda je tudi tu nekaj resnice. A če nebi pri recimo vseh možnih področjih matematike od mene zahtevali vse možne izpeljave, dokaze,... torej res razumevanje problema misliš, da bi se to kljub temu preneslo na računalniška področja? V bitvu sem skupno največ odnesel od predmetov, ki se v praksi sploh ne uporabljajo kaj dosti. Ampak sem se pri njih naučil razmišljati. In tega se nisem naučil sam temveč me je v to prisilil faks (tisti ki so dali to skozi ter tudi marsikateri delodajalec vedo o čem govorim). Iz faksa sem prišel kot zelo podpovprečen koder z skoraj nič "za pokazati" pa nisem imel niti najmanjšega problema dobiti službe v ITju. Tiste sintakse se lahko nauči vsak, vsega ozadja pa ne tako zlahka. In tu ti pravi papir lahko pride še kako prav.

Cveto ::

Da imaš diplomo pomeni tudi, da imaš delovne navade in da znaš nekaj dati od sebe. Programerja z srednjo jaz ne bi jemal resno, razen če bi bil eden od teh, ki so splošno znani.

Že tako, z diplomo, dobiš folk, ki ne na zna nič končat, ne zna komunicirat, se ne drži rokov, ne poroča itd...

Cveto je izjavil:

Programerja z srednjo jaz ne bi jemal resno
IMO bi rekel da je to precej slab odnos. Poznam tako dobre programerje brez (racunalniskega) faksa, kot tudi slabe iz FRI/FERI.

Cveto je izjavil:

Že tako, z diplomo, dobiš folk, ki ne na zna nič končat, ne zna komunicirat, se ne drži rokov, ne poroča itd...
S temi zadevami se srecujes tudi v osnovni in srednji soli, ni zdaj faks tisti, ki te bo magicno naucil odgovornosti in sodelovanja z ljudmi.

HotBurek ::

Da imaš diplomo pomeni tudi, da imaš delovne navade...

A če nimaš diplome, pa teh navad nimaš?

To, da nekaj (navade, zagnanost, motivacijo itn.) imaš (ali pa ne), je stvar trenutne (osebne) situacije. Enkrat si v pogonu, drugič nisi.

Point je; najdit osebo takrat, ko je (ali pa tik preden) v pogonu.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mr_chai ::

A110 je izjavil:

Nisem rekel da te v splosnem faks nauci globjega razumevanja problemov. "Moj" faks pa te, ker brez tega sploh ne prideš mimo prvega ustnega kaj šele do diplome in ti nekako pride v kri da stvar zeliš razumeti od samih korenin navzgor.

A zato sem jaz matematikom delal seminarske in domače naloge iz programiranja, ker so globje razumeli problem. Haha..ne postavljaj FMF-jevce na nek pedestal, različni so ljudje, z različnimi zanimanji in sposobnostmi.

jojw ::

Cveto je izjavil:

Da imaš diplomo pomeni tudi, da imaš delovne navade in da znaš nekaj dati od sebe. Programerja z srednjo jaz ne bi jemal resno, razen če bi bil eden od teh, ki so splošno znani.

Ha, ta je pa dobra. Delovne navade ima lahko nekdo z diplomo, ali pa brez nje. Ojejej....

Magic1 ::

Samo nekdo, ki je končal naravoslovni faks, ima nek rezultat. Za nekega mulca s srednjo šolo, ki ni obdelal še nobenega problema, boš pa težko rekel, da se pretegne primerno za problem. Če je pa to nekdo, ki ima že leta izkušenj na nivoju pa se tudi lahko reče, četudi ni končal faksa.
Če pogledam sebe po srednji šoli in po faksu, je občutna razlika koliko energije sem sposoben vložit v nek problem. Če sam z leti dojameš, je cool, večina ne in samo iščejo quick fix.
Magic

z0mbie ::

Dajmo se malo zazreti, kako funkcionirajo faksi. Glede na kolicino vpisov dobijo doloceno kolicino denarja. Ali se slucajno komu zdi, da je to motiv, da jim je v interesu, da spustijo skozi samo najboljse? "Sposobne"? Jim pa seveda je v interesu zadrzati vsakega studenta cim dlje na faksu, idealno se v kaksnem "studiju ob delu".

Zanimivo, da se na slo-techu ves cas pojavljajo podobne teme in vedno se najde neka kolicina ljudi, ki onanirajo na svojo diplomo, ti so tipicen primer, kako bi morali se vedno ostati na "ekonomiki poslovanja" brez zakljucene diplome.

Videl sem ze fantasticne developerje, ki na faks sploh niso sli (so imeli prevec dela) in najbolj zabite wanna be programerje z diplomo. Firma, ki omejuje svoje iskanje kadra na diplomo je dejansko orientirana na drzavne razpise, kjer zahtevajo doloceno stevilo diplom, obicajno doktoratov, v podjetju, vse ostale pa zanima samo kaj znas oz. koliko denarja jim prineses. In jim gladko visi dol kaksno izobrazbo imas, pogodba o placi pa je tako ali tako individualna in cloveka placas glede na njegovo delo, ne pa njegovo izobrazbo, tako, da so tudi dodatne postavke na izobrazbo nepomembne. 10% place das za diplomo in znizas osnovno placo za enak znesek pa sta delavec z diplomo in delavec brez enako placana za svoje enako delo.

Osebno celo mislim, da bi moral iti nekdo z znanjem programiranja pred faksom 10 let delat v industrijo in sele potem vpisati nekaj tipa FRI (se raje matematiko ali elektrotehniko, s FRIjevci imam bistveno bolj slabe izkusnje), kjer bi lahko preko izkusenj locili zrna od plevela. In recimo ravno Google je tipicen primer kako akademiki sami po sebi niso sposobni dati ven zadovoljivih rezultatov, v nebo kricec primer pa je Androidov SDK vs recimo MFC.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: z0mbie ()

A110 je izjavil:

Tiste sintakse se lahko nauči vsak, vsega ozadja pa ne tako zlahka. In tu ti pravi papir lahko pride še kako prav.

Ozadja se naučiš s prakso, s programiranje, ne s študijem matematike.
Reči, da ti je fax matematike dal potrebno ozadje je podobno, kot bi jaz rekel, da mi je igranje streljačine dalo razumevanje ozadja. Tudi tam sem marsikaj bolje razumel in se naučil o svetu, posebej o tem, da je za uspeh najbolj pomembna volja/želja po uspehu.
Ker so faksi znani po tem, da uničijo vso voljo je bolje, če se programirat naučiš sam, vsaj obržiš voljo.

Zgodovina sprememb…

SloKin ::

z0mbie je izjavil:

Videl sem ze fantasticne developerje, ki na faks sploh niso sli (so imeli prevec dela) in najbolj zabite wanna be programerje z diplomo. Firma, ki omejuje svoje iskanje kadra na diplomo je dejansko orientirana na drzavne razpise, kjer zahtevajo doloceno stevilo diplom, obicajno doktoratov, v podjetju, vse ostale pa zanima samo kaj znas oz. koliko denarja jim prineses. In jim gladko visi dol kaksno izobrazbo imas, pogodba o placi pa je tako ali tako individualna in cloveka placas glede na njegovo delo, ne pa njegovo izobrazbo, tako, da so tudi dodatne postavke na izobrazbo nepomembne. 10% place das za diplomo in znizas osnovno placo za enak znesek pa sta delavec z diplomo in delavec brez enako placana za svoje enako delo.

Videl sem ze fantasticne programerje z diplomo in najbolj zabite wanna be programerje, ki na faks niso sli. In kaj bi rad s taksnim in podobnimi stavki sploh povedal?

Dejte fantje pogledat oglase od googla, amazona, facebooka itd. Me zanima kolk oglasov boste nasli, da nimajo omenjen pogoj diplome. In pa kolk od teh ne bo imelo omenjene diplome kot preferenco...

SloKin je izjavil:

z0mbie je izjavil:

Videl sem ze fantasticne programerje z diplomo in najbolj zabite wanna be programerje, ki na faks niso sli. In kaj bi rad s taksnim in podobnimi stavki sploh povedal?

Dejte fantje pogledat oglase od googla, amazona, facebooka itd. Me zanima kolk oglasov boste nasli, da nimajo omenjen pogoj diplome. In pa kolk od teh ne bo imelo omenjene diplome kot preferenco...

In se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in izpusti diplomo. Garantiram ti, da bos dobil interview. Poznam dva taka cloveka, enega na amazonu in enega na googlu (ljudi z tako nizkim nivojem morale, da bi delali na facebooku ne poznam), tako, da tukaj o tvojih teoretiziranjih sploh ne bi razpravljal.

Zgodovina sprememb…

z0mbie je izjavil:

SloKin je izjavil:

z0mbie je izjavil:

In se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in izpusti diplomo. Garantiram ti, da bos dobil interview. Poznam dva taka cloveka, enega na amazonu in enega na googlu (ljudi z tako nizkim nivojem morale, da bi delali na facebooku ne poznam), tako, da tukaj o tvojih teoretiziranjih sploh ne bi razpravljal.

Se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in napisi, da imas diplomo. Pa ti garantiram, da bos imel prednost na intervuju pred tistim, ki nima diplome.

SloKin je izjavil:

Se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in napisi, da imas diplomo. Pa ti garantiram, da bos imel prednost na intervuju pred tistim, ki nima diplome.

Prednost je irelevantna, sposobnih ljudi se vedno tako primanjkuje, da bojo vzeli oba. Po tem, ko bosta opravila interviewe. Ergo, diploma je irelevantna, brez tega, da gres skozi interviewe pa ne enega, ne drugega.

Zgodovina sprememb…

49106 ::

@slokin: Čeprav si v praksi (morebiti) slabši?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

delodajalci so zelo različni, so tudi bumbarji, ki gledajo na diplomo. lahek način filtriranja je to za njih, ker kandidati z diplomo so povprečno najbrž res boljši, predvsem v bedarijah .
vprašaj se, kje se ti bo bolje godilo. če delaš za bumbarja ali če delaš za fajn človeka.

SuperKripto ::

techfreak :) je izjavil:

kuall je izjavil:

res sposobni in tisti, ki jih je programiranje res zanimalo so pustili fax in šli uresničevat svoje ideje v svet (bill gates itd).
Vzrok uspeha Bill Gatesa in podobnih verjetno ni v tem da so pustili faks. Prav tako, ce je to uspelo parim ljudem, se ne pomeni da bo drugim.

se vedno me preseneca, da ljudje mislijo, kako je zacel iz garaze. Ce bi si vsak vzel le nekaj minut za raziskovanje, pa bi videli iz kaksne druzine izhaja, pa kdo je oce, pa kaksne poslovne kontakte ima oce. Tiste novice in zgodbice, ki vam jih prodajajo prek svojih medijev so za naivne. Pa ne narobe razumet, verjetno je kar dost pameten ampak da je zacel iz garaze je pa velik vprasaj.

Zgodovina sprememb…

z0mbie je izjavil:

SloKin je izjavil:

Prednost je irelevantna, sposobnih ljudi se vedno tako primanjkuje, da bojo vzeli oba. Po tem, ko bosta opravila interviewe. Ergo, diploma je irelevantna, brez tega, da gres skozi interviewe pa ne enega, ne drugega.

Ne. Vzeli bodo enega.

SuperKripto je izjavil:

kuall je izjavil:

se vedno me preseneca, da ljudje mislijo, kako je zacel iz garaze. Ce bi si vsak vzel le nekaj minut za raziskovanje, pa bi videli iz kaksne druzine izhaja, pa kdo je oce, pa kaksne poslovne kontakte ima oce. Tiste novice in zgodbice, ki vam jih prodajajo prek svojih medijev so za naivne. Sej ne recem da ni pameten ali sposoben ampak ni zgolj samo to.

S tem pa se lahko samo strinjam. Pri g. Gatesu je slo predvsem za druzinske povezave in pravi moment v casu. Sicer ne bi gonili Windows ampak OS/2.

strawman ::

Verjetno vsak pozna samouka, ki obvlada, in diplomanta, od katerega ni nič. Prikazovanje enega ali drugega kot pravilo je brezvezno.
Diploma ti vsekakor pomaga do prve zaposlitve. Je dobra odskočna deska, sploh če med faksom izkoristiš študentsko delo za praktične izkušnje.
Po nekje 2-5 letih pa te nihče več ne vpraša po diplomi. Velika večina oglasov za višje pozicije zahteva neko stopnjo izobrazbe ali tehnično znanje, ki je "primerljivo" temu. Podjetjem je jasno, da ne morajo biti izbirčna na tem področju.
Druga pesem je, če ciljaš na middle management pozicije. Tam opažam, da imajo taki kandidati prednost, sploh če so študij nadaljevali na kaki business related smeri.

SloKin je izjavil:

Ne. Vzeli bodo enega.

Prav, kar tolazi se. Predvsem pa ne bojo vzlei nobenega z zaprto mentaliteto.

49106 je izjavil:

@slokin: Čeprav si v praksi (morebiti) slabši?

In kaj ce si v praksi enak?

kuall je izjavil:

delodajalci so zelo različni, so tudi bumbarji, ki gledajo na diplomo. lahek način filtriranja je to za njih, ker kandidati z diplomo so povprečno najbrž res boljši, predvsem v bedarijah .
vprašaj se, kje se ti bo bolje godilo. če delaš za bumbarja ali če delaš za fajn človeka.

Ja. Na googlu so bumbarji, ker imajo diplomo omenjeno v svojih oglasih...

z0mbie je izjavil:

SloKin je izjavil:

Ne. Vzeli bodo enega.

Prav, kar tolazi se. Predvsem pa ne bojo vzlei nobenega z zaprto mentaliteto.

Ja firma ima budget 100k za enega developerja. In zdaj bodo vzeli dva na taksen budget. Res si premislil ja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SloKin ()

SloKin je izjavil:

Ja. Na googlu so bumbarji, ker imajo diplomo omenjeno v svojih oglasih...

Ne, niso zato bumbarji, bumbarji so ker imajo interviewe, ki jih delajo podobni closed minded ljudje, kot si sam in zaradi tega ne dobijo veliko zelo dobrega kadra, ki bi ga sicer lahko uporabili. Je pa seveda to popolnoma razumljivo, ker se pocutijo ljudje s teoreticnim znanjem (sploh po letih slackanja :)) - pa se sploh ne salim, google je prav znan po tem) ogrozene s strani ljudi, ki imajo veliko prakticnega znanja. Ne bojo pa te zavrnili z lepim pedigrejem zato, ker nimas diplome. Tisto je okras za mase.

Zgodovina sprememb…

jojw ::

Magic1 je izjavil:

Samo nekdo, ki je končal naravoslovni faks, ima nek rezultat. Za nekega mulca s srednjo šolo, ki ni obdelal še nobenega problema, boš pa težko rekel, da se pretegne primerno za problem. Če je pa to nekdo, ki ima že leta izkušenj na nivoju pa se tudi lahko reče, četudi ni končal faksa.
Če pogledam sebe po srednji šoli in po faksu, je občutna razlika koliko energije sem sposoben vložit v nek problem. Če sam z leti dojameš, je cool, večina ne in samo iščejo quick fix.

Ravno v tem je problem, ker misliš, da smo tisti s faksom bolj sposobni. V resnici se zelo motiš. Točno to, so že pred desetletjem ugotovile ameriške IT multinacionalke, ki za zaposlitev ne zahetvajo diplome. Misliš, da Google zaposluje "lene in nesposobne" srednješolce, ker jim primanjkuje diplomirancev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jojw ()

Mah pri vsem skupaj gre za snobovstvo nekaterih, ki mislijo, da se jim godi krivica, da so zgonili 4 leta trdega dela, zdaj jih pa dol nese "srednjesolec". Dejansko pa ni problem v faksu ampak njihovi nesposobnost oz. sposobnosti "srednjesolca" (ki tista 4 leta tudi ni ravno gledal v zrak).

Smurf ::

z0mbie je izjavil:

Ne, niso zato bumbarji, bumbarji so ker imajo interviewe, ki jih delajo podobni closed minded ljudje, kot si sam in zaradi tega ne dobijo veliko zelo dobrega kadra, ki bi ga sicer lahko uporabili.

Google je med tistimi podjetji, ki so najbolj uspesni pri pobiranju zelo dobrega kadra.

google se lahko preserava in da vsak filter, ki se ga lahko spomni na kandidata. ne skrbi jih, če s tem sfiltrirajo ven dosti dobrih kandidatov.

če gledaš, ali ima programer diplomo delaš neumen filter. če ne gledaš vključiš vse in ne delaš neumnosti.

Smurf je izjavil:

Google je med tistimi podjetji, ki so najbolj uspesni pri pobiranju zelo dobrega kadra.

hehe, pa ne zato, ker pobirajo diplomante ampak zato, ker imajo najvišje plače, ki privlačijo dober kader.

Zgodovina sprememb…

jojw je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ravno v tem je problem, ker misliš, da smo tisti s faksom bolj sposobni. V resnici se zelo motiš. Točno to, so že pred desetletjem ugotovile ameriške IT multinacionalke, ki za zaposlitev ne zahetvajo diplome. Misliš, da Google zaposluje "lene in nesposobne" srednješolce, ker jim primanjkuje diplomirancev?

Po vase nikomur ni mar, da ima clovek diplomo iz MIT. In jaz sem closed minded al kaj je ze eden zgoraj napisal.

Smurf je izjavil:

z0mbie je izjavil:

Ne, niso zato bumbarji, bumbarji so ker imajo interviewe, ki jih delajo podobni closed minded ljudje, kot si sam in zaradi tega ne dobijo veliko zelo dobrega kadra, ki bi ga sicer lahko uporabili.

Definiraj "dobrega". Avtorji Android SDK so salabajzerji brez prakticnih izkusenj.

Takole se pa sicer naredi SDK in drzi vodo od nekje 199x (ne glede na orientacijo zaslona :)) ) :

Smurf ::

kuall je izjavil:

hehe, pa ne zato, ker pobirajo diplomante ampak zato, ker imajo najvišje plače, ki privlačijo dober kader.

Google nikoli ni bil med IT podjetji, ki najbolje placujejo.

z0mbie je izjavil:

Definiraj "dobrega". Avtorji Android SDK so salabajzerji brez prakticnih izkusenj.

Takole se pa sicer naredi SDK in drzi vodo od nekje 199x (ne glede na orientacijo zaslona :)) ) :

Nekoga, ki daje Android SDK kot slab primer, MFC pa kot dober primer, ne morem ravno resno jemati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

Smurf je izjavil:

Nekoga, ki daje Android SDK kot slab primer, MFC pa kot dober primer, ne morem ravno resno jemati.

Premalo poznas enega in drugega.

Nic tule vam pustim se malo branja: https://www.psychologytoday.com/us/blog... ,
bodite konstruktivni in mi pustite za veliko hahljanja jutri zjutraj. Lahko noc.

Zgodovina sprememb…

Smurf je izjavil:

Google nikoli ni bil med IT podjetji, ki najbolje placujejo.

seveda je bil. ne postat debil v želji postati pametnjakovič. :)

Zgodovina sprememb…

kuall je izjavil:

A110 je izjavil:

Tiste sintakse se lahko nauči vsak, vsega ozadja pa ne tako zlahka. In tu ti pravi papir lahko pride še kako prav.

Reči, da ti je fax matematike dal potrebno ozadje je podobno, kot bi jaz rekel, da mi je igranje streljačine dalo razumevanje ozadja. Tudi tam sem marsikaj bolje razumel in se naučil o svetu, posebej o tem, da je za uspeh najbolj pomembna volja/želja po uspehu.
Ker so faksi znani po tem, da uničijo vso voljo je bolje, če se programirat naučiš sam, vsaj obržiš voljo.

Ozadja stancanja spletnih strani mogoče res. Za kakšne bolj napredne stvari kjer potrebuješ se kaj več kot for loop in eno knjižnjico pač ne. Kako boš iskal 1000 in eno najoptimalnejšo pot glede na strankine parametre in želje brez znanja teorije grafov? Kako ustvarjal nove machine learning algoritme brez odličnega znanja statistike? Modeliranje, Funkcijsko programiranje in matematika je praktično eno in isto, razne hash tabele (kripto, tebe gledam) in kriptiranje prav tako, hitra fourierova transformacija (in s tem tudi fourierova transformacija) je gonilo analize vseh signalov, SQL je čista relacijska algebra, funkcijsko programiranje in teorija programskih jezikov (iz katere pride vse) je oboje sama matematika, da si zagotovo prepričan da neka nova stvar oz algoritem deluje pravilno je treba to dokazati, spet sama matematika... Sam še vedno velik del dela opravim na "papir". Nič ti ne koristi, če znaš vso sintakso sveta če ne znaš niti z psevdokodo najti optimalne rešitve. In to znanje "psevdokode" je najvrednejše. To je kot načrt, in po načrt bo znal tudi marsikateri obrtnik napisati stvar. Ampak za napisati načrt, pa potrebuješ nekaj več česar ti nobeno znanje sintakse ne da. Seveda ne trdim da je zdaj matematika edini pomemben študij. Ampak vse te stvari se učiš med tudi neracunalniskimi predmeti. Recimo med dokazom recimo (enega random izreka) rollovega izreka in dokazom pravilnosti recimo bellman Fordovega algoritma ni tako velike razlike. Znanje ki ga dobiš pri enem ti zelo koristi pri drugem. In to je razlog za katerega trdim, da je papir bil dokaz da znam razmišljati in gledati na računalniški problem globje.

Kvinta ::

kuall je izjavil:

Ti drugi in podobni niso meli garaže al pa je nimaj.
A.C.A.B

jernejl ::

kuall je izjavil:

Praksa te nauči ravnanja z orodji, sama rešitev problema pa nastane v glavi in je matematika (pomembno je pa seveda oboje).
Če se naučiš delati z mešalcem za beton, boš verjetno znal postaviti teraso pred hišo, ne bo pa to dovolj, da boš znal postaviti viadukt.
Za načrt rešitve enega je dovolj znanje matematike iz osnovne šole (koliko kakšnega materiala moram nabaviti za betonsko ploščo želenih dimenzij), za drugo pač ne.

Za reševanje preprostih problemov je tudi osnovnošolska in srednješolska matematika dovolj - takih problemov je v resnici veliko - in se zato marsikomu zdi, da je visokošolska matematika brezveze. Koliko teoretičnega ozadja mora kdo imeti, je pa pač odvisno od tega, ali ta človek cilja na to, da bo gradil terase ob hišah ali viadukte.

Ker so faksi znani po tem, da uničijo vso voljo
V resnici (zaključen) faks med drugim pokaže, kdo je vztrajen in kdo ne, kar je lahko precej koristna lastnost, če iščeš nekoga, ki bo znal reševati probleme. Če se nekdo s problemi sooča tako, da od njih pobegne, takoj ko nečesa ne razume ali ga neka reč ne zanima, je to lahko težava.
Seveda se pa tudi med diplomanti najdejo "biseri", ki so diplome nevredni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

styrian ::

V ZDA je šolanje zelo drago in če nisi naredil fakultete, še ne pomeni da si totalno nesposoben. V EU pa je šolanje običajno zastonj in nezaključeno šolanje pomeni ali da si butast, nimaš delovnih navad, se ne držiš rokov... skratka nič dobrega.

Gotovo bo HR-kura s FDV-ja raje vzela CV preverjene osebe, kot pa nekoga, ki trdi, da nekaj zna. Če se oseba izkaže za nasposobno, bo lahko vsaj rekla, da je imel papir in ji šef ne bo težil.

Že z diplomo je na trgu dela veliko nezaposlenih ali podzaposlenih ljudi. Takšne brez šole ponavadi nobeden ne jemlje resno, sploh v servernih državah.

Primerjati se z Gatesom in Zuckerbergom je pa smešno.

Smurf je izjavil:

Sicer sem dosti malo uporabljal MFC, pa se to kot hobi, vendar bi rekel da je glede na cas ko je nastal, in takratne omejitve, imel precej dober API.

styrian je izjavil:

nezaključeno šolanje pomeni ali da si butast, nimaš delovnih navad, se ne držiš rokov... skratka nič dobrega.
Precejsnje posplosevanje, in dalec od resnice.

styrian je izjavil:

Takšne brez šole ponavadi nobeden ne jemlje resno, sploh v servernih državah.
Imam precej drugacne izkusnje, tako pri nas, kot severno.

Utk ::

Bistvena razlika med Gatesom in OP je v tem, da si Gates nikoli ni postavil tega vprašanja. On je delal kar je delal, brez šefa.
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16630098 (25366) 111111111111
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

7710585 (8700) Ahim
»

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Oddelek: Izdelava spletišč
449530 (3010) shadeX
»

A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )

14935470 (31564) darkkk
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8019480 (17560) detroit

Več podobnih tem