» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
196 / 218
»»

Mr.B ::

Sparkxl je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Ko v enem mesecu po "debt ceiling" pridelas 1T$ dolga, pa je za vojsko definiranih neomejeno sredstev, kot da so v vojni. No nekje se mora poznati.

Res pa sa debt to gdp pada, samo anjkajo podatki za zafnja tri meseca.

Kot da so v vojni? So že v vojni proti rusiji. S proxyjem seveda. Zdaj moramo samo še videt kateri proxy bodo našli za kitajce

Samo higijenske produkte kitajci nehajo izbaxat v USA, pa bo recimo Lerprosy " ak hansen bolezen" in podobno ne samo kazala na endemicstatus na jugu usa ampak se kaj vec.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

FrRoSt ::

Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

fikus_ ::

Ne vem, koliko so številke točne, mogoča je primerjava med državami

https://www.usdebtclock.org/world-debt-...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

Ne vem, koliko so številke točne, mogoča je primerjava med državami

https://www.usdebtclock.org/world-debt-...

:)):)):)):)):)):)):)):))

USA dilg pod 100%!???? :))

Kaj so to pangrojevski izračuni!??? ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

Bo to bolj prav?

https://www.aljazeera.com/economy/2023/...

Tabela malo nižje v članku.

fikus_ je izjavil:

Bo to bolj prav?

https://www.aljazeera.com/economy/2023/...

Tabela malo nižje v članku.

US 116% BDP. 8-)

To je pa že malo bolje. ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

dronyx ::

V enem grafu je prikazano, da je v zadnjih 10 letih ameriški dolg narastel iz 16 na 30 bilijonov, Kitajski pa v istem obdobju iz 3 na 14 bilijonov USD. :))

dronyx je izjavil:

V enem grafu je prikazano, da je v zadnjih 10 letih ameriški dolg narastel iz 16 na 30 bilijonov, Kitajski pa v istem obdobju iz 3 na 14 bilijonov USD. :))

Samo danes je razlika med kitajskim izvozom in ameriskim izvozom za vec kot je celotni izvoz nemcije.
No skoraj

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

pangro ::

FrRoSt je izjavil:

pangro je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

:)):)):))

NO, Äe pa Ĺže tok OTRESAĹ , potem pa ĹĄe priloĹži kakĹĄen graf o $ v svetovnem merilu v zadnjem desetletju!? ;)

https://www.statista.com/statistics/247...

https://www.reuters.com/markets/us/glob...

:O:O:O:O:O:O:O

A se ti MAL ZAJEBAVAĹ !??? :))

Saj te nisem vpraĹĄal, koliko imata JanĹĄa in Logar podporo na NORI TV!?? ;)

Sem imel v mislih npr. nekaj takega

kaj se zajebavam na obeh linkih imaš potek dogajanja na valutnem trgu in predvsem o obsegu trgovanja z dolarji, leta 2000 je zavzemal 89% vseh transakcij danes 88% in kaže da dolarju ne pojenja nobena moč in da alternative ni oz. prva alternativa je evro... ker je bila to debata. graf ki si ga nalimal pa kaže market cap valut kar je tudi zanimivo ampak ne izpodbija dejstva da dolar dominira.

pangro ::

glede dolga pa debt/gdp to je samo še ena hrana za doomsdayerje, višji je gdp več denarja je v obtoku posledično več dolga. debt/gdp pa samo nekako zrcali pričakovanja od določene države tako kot recimo p/e za podjetja, bolj podjetje rastura večja so pričakovanja, ja lahko so pričakovanja nerealna in za države to regulira obvezniški trg ki pritisne obrestne mere in posledično jih more tudi fed. ajd tko po pangrojevsko rečeno.

pangro je izjavil:

glede dolga pa debt/gdp to je samo še ena hrana za doomsdayerje, višji je gdp več denarja je v obtoku posledično več dolga. debt/gdp pa samo nekako zrcali pričakovanja od določene države tako kot recimo p/e za podjetja, bolj podjetje rastura večja so pričakovanja, ja lahko so pričakovanja nerealna in za države to regulira obvezniški trg ki pritisne obrestne mere in posledično jih more tudi fed. ajd tko po pangrojevsko rečeno.

Visem si prišel z dopusta, pa imaš kreativne.

aviator ::

Mr.B je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Hja v tej igri niso vsi zmagovalci, ampak definitivno pa nisi zmagovalec, če se te igre z lastnino sploh ne greš. Ne glede na prihodek se splača v to kapitalistično igro vsaj minimalno vključit, z vsaj eno lastno nepremičnino ali vlaganjem v EFT, skratka vsaj nekaj.

Pri 200k kredita plačaš cca 100k Obresti če vzameš kredit za 20let.
Za banko je to siguren posel tudi po knjigah…
Sem pa ta teden dobil že 2x reklame v smislu, Pred tremi dnevi sem kupil hišo za milijonček... čez 3 dni sem jo prodal za mijonček in pol.

Nekaj zanimivega, ob splošni negativni bilanci bank….
Katera ameriška banka je po propad banke ,v tem letu, praktično edina objavila bajni dobiček. Sej je znana banka.

redtech je izjavil:

Nevem s katerim letnikom bomo prišli do prelomnice, kjer se bodo pojavili večji problemi s pokojninsko blagajno.

Recimo, da letnik 75. in mlajši, morajo dati nek procent na stran, da ne bodo nič krivi nasrkali v starosti, ker so/smo se v povprečju kasneje zaposlili.

Ko pridemo do teh let potem lahko z nečim razpolagaš in imaš izbiro, višja pokojnina, predčasna samoupokojitev (s.p.)...

Najslabše bo, da si odvisen samo od penzije, mogoče trenutno še gre.

Obvezno bi pa morali imeti investicijske račune brez davkov, kot jih pozna UK, US in še kdo.

Koliko linkov hočeš na to temo, kako je to uspešno v Ameriki ?
PS :Kolikor je meni znano državni pokojninski sklad, ni usklajen z inflacijo… pa je največja identiteta ameriškega dolga.

Če sta penzije poznali 2 generaciji, ni nujno, da jo bo 3.

Nasrkali ne bomo, ker smo se 2,3 leti kasneje zaposlili,saj prispevamo precej več kot so prispevali letniki 1960 ,ki so se v Jugi zaposlili in do samostojne Slovenije vplačali 13 odstotkov bruto plače mesecno v kaso, toliko prispevka vplaca danes študent z 4 mesečnem poletnim delom. In tudi dlje bomo delali. 3 leto prispevkov v Jugi je ekvivalent 1 leta v samostojni Sloveniji.

Nasrkali bomo, ker bo čez 15 let 750k upokojencev in ravno toliko delovne sile, se od teh pa bo 200k v JS. Ni treba sirit neke boomerske retorike o "tamladih ", ki nič ne delajo. Precej delamo in vplacujemo, le koristnikov ne zmanjkuje, kot predvidevamo.

Povrh vsega današnji upokojenci ne bivajo več v 150 let starih hišah, ampak postavljajo vrtne palčke in obnavljajo do zadnjega diha. In to stane.
Vsi se spomnimo starih staršev kako asketsko so živeli, čisto drugače od povojonikov.

aviator je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Hja v tej igri niso vsi zmagovalci, ampak definitivno pa nisi zmagovalec, če se te igre z lastnino sploh ne greš. Ne glede na prihodek se splača v to kapitalistično igro vsaj minimalno vključit, z vsaj eno lastno nepremičnino ali vlaganjem v EFT, skratka vsaj nekaj.

Pri 200k kredita plačaš cca 100k Obresti če vzameš kredit za 20let.
Za banko je to siguren posel tudi po knjigah…
Sem pa ta teden dobil že 2x reklame v smislu, Pred tremi dnevi sem kupil hišo za milijonček... čez 3 dni sem jo prodal za mijonček in pol.

Nekaj zanimivega, ob splošni negativni bilanci bank….
Katera ameriška banka je po propad banke ,v tem letu, praktično edina objavila bajni dobiček. Sej je znana banka.

redtech je izjavil:

Nevem s katerim letnikom bomo prišli do prelomnice, kjer se bodo pojavili večji problemi s pokojninsko blagajno.

Recimo, da letnik 75. in mlajši, morajo dati nek procent na stran, da ne bodo nič krivi nasrkali v starosti, ker so/smo se v povprečju kasneje zaposlili.

Ko pridemo do teh let potem lahko z nečim razpolagaš in imaš izbiro, višja pokojnina, predčasna samoupokojitev (s.p.)...

Najslabše bo, da si odvisen samo od penzije, mogoče trenutno še gre.

Obvezno bi pa morali imeti investicijske račune brez davkov, kot jih pozna UK, US in še kdo.

Koliko linkov hočeš na to temo, kako je to uspešno v Ameriki ?
PS :Kolikor je meni znano državni pokojninski sklad, ni usklajen z inflacijo… pa je največja identiteta ameriškega dolga.

Če sta penzije poznali 2 generaciji, ni nujno, da jo bo 3.

Nasrkali ne bomo, ker smo se 2,3 leti kasneje zaposlili,saj prispevamo precej več kot so prispevali letniki 1960 ,ki so se v Jugi zaposlili in do samostojne Slovenije vplačali 13 odstotkov bruto plače mesecno v kaso, toliko prispevka vplaca danes študent z 4 mesečnem poletnim delom. In tudi dlje bomo delali. 3 leto prispevkov v Jugi je ekvivalent 1 leta v samostojni Sloveniji.

Nasrkali bomo, ker bo čez 15 let 750k upokojencev in ravno toliko delovne sile, se od teh pa bo 200k v JS. Ni treba sirit neke boomerske retorike o "tamladih ", ki nič ne delajo. Precej delamo in vplacujemo, le koristnikov ne zmanjkuje, kot predvidevamo.

Povrh vsega današnji upokojenci ne bivajo več v 150 let starih hišah, ampak postavljajo vrtne palčke in obnavljajo do zadnjega diha. In to stane.
Vsi se spomnimo starih staršev kako asketsko so živeli, čisto drugače od povojonikov.

Da / ne za EU, dokler bomo v EU.
Izplačana penzija je nekako sledena inflaciji . Kar pa za ameriko, no ni, poleg tega je minimalna urina postavka že praktično več kot 20 let enaka.

Boomerski prihranek pri nas se v sliki in besedi

https://damijan.org/2013/01/21/zakaj-je...

Ta denar, ki ga niso vplačali je danes po vecini naložen v vrtnih palčkih, zato obdavčimo že enkrat vrtne palčke, z dobljenim denarjem pa naj se upokojencem sofinancira penzija, kajti nekdo, ki se je rodil leta 50,60 enostavno ni vplačal dovolj, večinoma nekje okoli 2/3 zneska,ti ljudje bi zato, ker niso ne prispevali dovolj vplacnikov, niti vplacevali dovolj žal morali delati se 3,4 leta, da bi vsaj moralno pokrili sebe, da ne govorimo o nizki rodnosti, ki situacijo se poslabšuje.

Da bo mera se bolj polna so si sedaj izmislili "prispevek" za dolgotrajno oskrbo, da bodo tudi do nepremičnin, ki jih bojo podedovali prišli zastonj brez stresa, vendar se zatika pri osebju.

Meni osebno, bi se precej poznalo pri plači, če bi namesto 23,5 odstotkov od bruto bruto oba z ženo plačevala boomerskih 8-13.

600 eur neto mesecno, ce smo natancni.

aviator je izjavil:

Ta denar, ki ga niso vplačali je danes po vecini naložen v vrtnih palčkih, zato obdavčimo že enkrat vrtne palčke, z dobljenim denarjem pa naj se upokojencem sofinancira penzija, kajti nekdo, ki se je rodil leta 50,60 enostavno ni vplačal dovolj, večinoma nekje okoli 2/3 zneska,ti ljudje bi zato, ker niso ne prispevali dovolj vplacnikov, niti vplacevali dovolj žal morali delati se 3,4 leta, da bi vsaj moralno pokrili sebe, da ne govorimo o nizki rodnosti, ki situacijo se poslabšuje.

Da bo mera se bolj polna so si sedaj izmislili "prispevek" za dolgotrajno oskrbo, da bodo tudi do nepremičnin, ki jih bojo podedovali prišli zastonj brez stresa, vendar se zatika pri osebju.

Meni osebno, bi se precej poznalo pri plači, če bi namesto 23,5 odstotkov od bruto bruto oba z ženo plačevala boomerskih 8-13.

Torej je v EU pomembno da se "PLODIMO", kar pa za Ameriko, sploh tisto ki si jo naložil v ameriški pokojninski sklad, kot največji identiteti ki drži Ameriki dolg, nič.
Ali drugače, v EU boš dobil vsaj minimalca od pokojnine, vameriki no stsistika je lepa-

Malidelničar ::

aviator: to kar ti citiraš je po mojem še 'stari' J.P. Damijan, preden se je spremenil :))

Glede inflacije pa ena ful dobra primerjava, ki sem jo našel na Redditu pa jo vržem za glodat kost:
https://www.reddit.com/r/europe/comment...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kow ::

Proizvodnja cementa na kitajskem se kar pada, proizvodnja jekla pa se je pobrala z dna, ker ga vec izvozijo. Indijci se ze pritozujejo nad kitajskim uvozom.
Deflacija energentov, hrane ipd. se je ustavila. Bomo videli, ce bo zadnje zvisanje obrestnih mer dovolj zabremzalo ekonomijo, da se rast zaposlovanja se bolj ustavi - kar je edini nacin za nadaljno (hitro) znizanje inflacije.

OPEC se naprej izgublja trzni delez, so pa uspeli dvigniti cene nafte. Poraba premoga v ZDA se naprej strmoglavlja, letos bo krepko in rekordno nizka - nizja kot leta 2020 (izredno leto zaradi vectedenske ustavitve ekonomije).

Kitajska proizvodnja elektrike se naprej raste, ampak vseeno se zdi, da se procentualna rast upocasnuje. Verjetno smo blizu vrhu porabe premoga tudi na kitajskem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Mr.B je izjavil:

aviator je izjavil:

Torej je v EU pomembno da se "PLODIMO", kar pa za Ameriko, sploh tisto ki si jo naložil v ameriški pokojninski sklad, kot največji identiteti ki drži Ameriki dolg, nič.
Ali drugače, v EU boš dobil vsaj minimalca od pokojnine, vameriki no stsistika je lepa-

Da bi se ljudje plodili se rabi dostojno prihodnost za mlade. Tega z nedostopnimi cegli ne bomo dosegli, in sindrom je v vseh ostarelih družbah enak. Starci, ki prekomerno skladiščijo premoženje v ceglih ter s tem delajo preglavice mladim in mladina, ki mora plačevat davke starcem po božji pravici neke medgeneracijske solidarnosti po možnosti vse višje in večje.

Tudi ameriški delniški sistem ima isto težavo. En kup ljudi bi dividendo a gospodarstvo je ne more zgenerirati, zato prek javnega dolga pumpajo borzo.

Do grla zapufani milenjici z študentskim dolgom, namreč ne pojejo vec toliko pastet,da bi fabrika pastet, ki ima delnice na borzi izplačala dovolj, da bo boomer Joe na Floridi zadovoljen. Prodaja ji pada, v širitev pa tudi ne misli vlagat. To so zombie podjetja.

Nas penzionizem je bolj egalitaren do starcev, se vedno pa je penzionizem in ima za mlade čisto enake posledice. Gre za alokacijo kupne moči od posameznikov,ki generirajo do neaktivnega prebivalstva. Vmes je še en produkt kot oni vseh ponzijih, a osnova je ista. Ni Charles Mason zastonj rekel,da se je v svojem poslu zgledoval po pokojninskem sistemu javnih uslužbencev.

Malidelničar je izjavil:

aviator: to kar ti citiraš je po mojem še 'stari' J.P. Damijan, preden se je spremenil :))

Glede inflacije pa ena ful dobra primerjava, ki sem jo našel na Redditu pa jo vržem za glodat kost:
https://www.reddit.com/r/europe/comment...

Jup to je iz 2017. Sedaj je isti boomercek kot vsi. Da bo le še za nas :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: aviator ()

aviator je izjavil:

:)):)):)):)):))

Seveda bo še za vas! :)):)):)) Vedno se najde kakšna kost, ki se da še malce oglodat! ;)

Jaz sem že pred več kot 10. leti pisal, pod vlado Mira Cerarja, da bi mogli sprejeti obvezni zakonski 2. steber za penzije! Še hrčki so ga! :)) Naša politika pa totalno nesposobna! S sindikati VRED!! 8-)

Nikar se preveč ne boj! Zate bo poskrbelo MINISTRSTVO za SOLIDARNO PRIHODNOST!!!! :)):)):)):)):))

Ministrstvo za solidarno prihodnost

komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

aviator je izjavil:

Seveda bo še za vas! :)):)):)) Vedno se najde kakšna kost, ki se da še malce oglodat! ;)

Jaz sem že pred več kot 10. leti pisal, pod vlado Mira Cerarja, da bi mogli sprejeti obvezni zakonski 2. steber za penzije! Še hrčki so ga! :)) Naša politika pa totalno nesposobna! S sindikati VRED!! 8-)

Nikar se preveč ne boj! Zate bo poskrbelo MINISTRSTVO za SOLIDARNO PRIHODNOST!!!! :)):)):)):)):))

Narobe razumeš...pravim da boomercki ipd. k katerim spada tudi Damijan gledajo samo,da bo za 60+.
Solidarno prihodnost xd. Tko,da mladim izpulis še 1 procent bruto plače in jo daš v nek sklad, da bodo starši boomerjev imeli zastonj dom in boomerji dedovali brezplačno. Ta procent bo naraščal.

NE mladim, vsem zaposlenim! ;)
O tej temi je že pisal zloglasni Cankar v Hlapcu Jerneju. Sedaj pa to od nas zahteva EU! Celo pogojuje z izplačili. 8-)
Da so mladino zajebali, no, za to ni potrebno biti kakšen poseben strokovnjak. :))

Menda tudi tebe ne bodo pustili za seboj. Ko boš betežen na stara leta!? Če boš. ;) Za to bodo poskrbeli dobri ljudje in ostali Cvetovi današnje družbe. Jih ne bom našteval in omenjal, ker me lahko izbrišejo. :));):))
komu zvoni; zvoni tebi.

Utk ::

Narobe razumeš...pravim da boomercki ipd. k katerim spada tudi Damijan gledajo samo,da bo za 60+.
Solidarno prihodnost xd. Tko,da mladim izpulis še 1 procent bruto plače in jo daš v nek sklad, da bodo starši boomerjev imeli zastonj dom in boomerji dedovali brezplačno. Ta procent bo naraščal.

Ampak boomerčki niso izvolili Levice, ki nam je zrihtala ta zakon. Mladi """intelektualci""" so jo (morda sem postavil premalo narekovajev), in strinjam se stoprocento, da bo njim ta zakon najbolj škodil. Zakaj torej to delajo? Ti povem jaz. Ker so neumni.
Zmeraj ko to napišem in že velikokrat sem, utihnete. Ker se pač vaša zblojena logika zaleti v realnost, ki je čisto drugačna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Niso neumni! ;) Učijo se še! :) Postavljajo na noge in raziskujejo svet! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Utk je izjavil:

Ampak boomerčki niso izvolili Levice, ki nam je zrihtala ta zakon. Mladi """intelektualci""" so jo (morda sem postavil premalo narekovajev), in strinjam se stoprocento, da bo njim ta zakon najbolj škodil. Zakaj torej to delajo? Ti povem jaz. Ker so neumni.
Zmeraj ko to napišem in že velikokrat sem, utihnete. Ker se pač vaša zblojena logika zaleti v realnost, ki je čisto drugačna.

Ej nobenga mladega, ki se buni nad tem nisem spoznal,da bi volil Levico. Tisti, ki pa slučajno hodijo v službo pa so s tem mandatom spoznali,da je to ista Levica kot SD za ostarele levičarje.

Ima pa Levica precej podpore tudi med unimi najbolj lenimi nesposobneži delavci, ne glede na letnik. Na zanimivo retoriko padejo tudi starcki.

Ter seveda med mladimi urbanim dediči.

Ne moreš dojet,da v življenju nisem volil Levice. Sem 2x Nsi, ki ima sposobne mlade, ki niti niso več tako mladi, pa so žal preveč pod vplivom penzicev in ljudem, ki jim ustreza ,da so satelit SDS. V zadnje sem volil Pirate.

Jst stranke, ki ni samo za ostarele levičarje v Sloveniji ne vidim. Tudi kleni desničarji, ki so za SDS bi radi z 45 v penzijo in to vlekli po 50 let, kar so Ruparcki dokazali.

Vse slovenske stranke so DeSUS, razlika je le da eni romajo v Kumrovec, drugi pa na Brezje tamladi pa ne glede na karkoli to castimo.

Še ena teza: v Sloveniji zaradi majhnosti trga velik državni intervencionizem še dodatno generira inflacijske pritiske. Tu izstopamo. V bistvu bi nam ker smo majhni pomagal bolj libertaren, laissez-faire pristop IMHO.

Lonsarg ::

Eden največjih failov je da se inflacijo regulira samo z tiskanjem. Inflacijo bi se namreč dalo zelo dobro regulirati z državnim proračunom, z zmanjšanjem seveda.

Sem prilepil že sem link, Levica ima največji delež med najmlajšimi, potem ji pa procenti s starostjo padajo. Pri NSi je skoraj ravno obratno, med mladimi je skoraj na nuli. Kaj si ti volil ni zelo pomembno, dejstvo je, da ima Levica med mladimi sorazmerno veliko podporo, tako da se izvoli pizdit na mlade do srednje, ker oni so nam naredili to sranje, privlekli to golazen v parlament, ne boomerji.

aviator je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

aviator je izjavil:

Odpreš SP, nakazuješ minimalca teh 100€ kolikor je za "pokojnino", ni baü nekaj da garantiramo, da te ne bomo pustili umreti na cesti, vsaj v EU ne.
Lahko vzameš Kitajski model, kjer moraš za pokojnino poskrbeti sam, ali pa Ameriški, kjer ze sedaj 50% ce ne vec nima nobenega plana za pokojnino, kar se pri trenutnih urinih postavkah ni niti začudit.

Lonsarg je izjavil:

Eden največjih failov je da se inflacijo regulira samo z tiskanjem. Inflacijo bi se namreč dalo zelo dobro regulirati z državnim proračunom, z zmanjšanjem seveda.

Ne moreš več, če je večina GDP-ja generirana s prodajo, pa večino le tega izdelaš izven države. Če hočeš pokazat rast lahko samo tiskaš in upaš da se ne ustavi ....
Največja cokla je sedaj to, da je ves dolg, preko katerega kotroliraš druge države v $, Če pride do izpada, potem ? No Trenutno ima amerika definiran "unlimited" budget za vojsko, kar je dober indikator, uspešnosti ekonomske politike, če se slučajo tiskanje ustavi.

redtech ::

Wrong!

In 2022, China's pension reform achieves a breakthrough by officially launching the tax-deferred individual retirement account (IRA) system, thus complementing its three-pillar pension system.

Podobno, kot pri nas, komunizem ane ;((

Retired urban salaried employees currently receive an average monthly basic pension of 3,326 yuan (about $461 in the United States) per person, primarily financed by the statutory pension contribution paid by employers. That's enough to get by in many Chinese cities, especially if you own your home.

Samo s to razliko, da sedaj mi zaostajamo za njimi. Tretji steber (IRA) bi potrebovali tudi v SLO, če nočemo biti na beraški palici, brez nepremičnine :))

redtech je izjavil:

Wrong!

In 2022, China's pension reform achieves a breakthrough by officially launching the tax-deferred individual retirement account (IRA) system, thus complementing its three-pillar pension system.

Podobno, kot pri nas, komunizem ane ;((

Retired urban salaried employees currently receive an average monthly basic pension of 3,326 yuan (about $461 in the United States) per person, primarily financed by the statutory pension contribution paid by employers. That's enough to get by in many Chinese cities, especially if you own your home.

Samo s to razliko, da sedaj mi zaostajamo za njimi. Tretji steber (IRA) bi potrebovali tudi v SLO, če nočemo biti na beraški palici, brez nepremičnine :))

Ok, jas se toliko ne ukvarjam s kitajsko, ... da bi spremljal kdaj so spremenili pokojninski steber... Kot kaže so nekateri preobremenjeni, da nas sedaj kitajska še , kot bi mato69 rekel, v ponzi shemi prešišajo.

Utk je izjavil:

Sem prilepil že sem link, Levica ima največji delež med najmlajšimi, potem ji pa procenti s starostjo padajo. Pri NSi je skoraj ravno obratno, med mladimi je skoraj na nuli. Kaj si ti volil ni zelo pomembno, dejstvo je, da ima Levica med mladimi sorazmerno veliko podporo, tako da se izvoli pizdit na mlade do srednje, ker oni so nam naredili to sranje, privlekli to golazen v parlament, ne boomerji.

Vlada bi funkcionirala tudi brez Levice. Večinoma pa jih uporabljajo kot koristne idote da speljejo "reforme", ki si jih boomercki potihoma želijo vendar ne želijo predlagati,da ne bi prišlo do medgeneracijskega spora, ker so tako ocitno v korist starckov. Zakon o dodatnem prispevku ne bi bil legit, če ga ne bi predlagala Levica.

Ravno to je tista največja hinavščina. Plus to,da Levice bi ne bilo ,če estabilishmentu tako ne bi pasalo.

Kažejo ti slike babice z 300 eur pokojnine, nihče pa ne pokaže javnosektorskih babyboomerjev.

Verjamem ja,da so mladi družboslovni studetki naivni in volijo Levico v pričakovanju novega Jazbinska, večina nas ostalih, ki delamo pa gledamo samo kako čimmanj davka dati požrešnim starckom in njihovim ritoliznikom.

Zaradi mene, bi bilo čist fajn, da volilno pravico omejimo na delovno aktivno prebivalstvo.

V parlamentu bi izgubli Levico, 50k volilcev,hkrati pa tudi 3/4 SDS in SD, ker bi izgubili 650k volivcev, ki jih zanima le še lastna rit.

Priznaš ali ne, gerontokracija je težava. Naivne Metelkovce obides. Penzionisti z preveč premoženja, ki caka na boljse case pa so velika bremza zdravemu gospodarstvu.

LeQuack ::

Ni slaba ideja ja, volitve samo za aktivno prebivalstvo. Samo se ne bo nikoli zgodilo, raje bomo propadali počasi tako kot do sedaj.
Quack !

Mr.B je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ne moreš več, če je večina GDP-ja generirana s prodajo, pa večino le tega izdelaš izven države. Če hočeš pokazat rast lahko samo tiskaš in upaš da se ne ustavi ....
Največja cokla je sedaj to, da je ves dolg, preko katerega kotroliraš druge države v $, Če pride do izpada, potem ? No Trenutno ima amerika definiran "unlimited" budget za vojsko, kar je dober indikator, uspešnosti ekonomske politike, če se slučajo tiskanje ustavi.

Se pravi recimo na primeru SLO, je za nas težava izvoz? Hm ne vem, ker imamo močan trgovinski presežek saj desetletje in ni bil generator inflacije.
Se mi zdi, da je pri SLO tako, da mora biti vse v zelo specifičnem ravnovesju. Nedvomno makroekonomska stabilnost okolice pomaga.
Ko pa zagusti in pride do šokov v energetiki, hrani, itd, - pri nas to poskoči v luft. Energetika je v SLO hud problem, ker je premalo prepuščena trgu, npr. goriva, plin. Potem hrana nas takoj lahko zjebe.
Imaš npr. tudi še en drug zunanji šok iz preteklosti: ob uvedbi evra smo imeli ogromen poskok inflacije za eno leto; saj vemo kako je bilo s konverzijo cen. Ampak to je spet majhnost in specifike SLO trga, ki so dopustile te anomalije.

Malidelničar je izjavil:

Se pravi recimo na primeru SLO, je za nas težava izvoz? Hm ne vem, ker imamo močan trgovinski presežek saj desetletje in ni bil generator inflacije.
Se mi zdi, da je pri SLO tako, da mora biti vse v zelo specifičnem ravnovesju. Nedvomno makroekonomska stabilnost okolice pomaga.
Ko pa zagusti in pride do šokov v energetiki, hrani, itd, - pri nas to poskoči v luft. Energetika je v SLO hud problem, ker je premalo prepuščena trgu, npr. goriva, plin. Potem hrana nas takoj lahko zjebe.
Imaš npr. tudi še en drug zunanji šok iz preteklosti: ob uvedbi evra smo imeli ogromen poskok inflacije za eno leto; saj vemo kako je bilo s konverzijo cen. Ampak to je spet majhnost in specifike SLO trga, ki so dopustile te anomalije.

Se pravi zmeraj ko je slabo, smo tako specifični da je pri naš se slabše. Če pa je drugje boljše, smo pa spet tolko specifični da pri nas nikoli ni.
Quack !

Sparkxl ::

aviator je izjavil:

Utk je izjavil:

Vlada bi funkcionirala tudi brez Levice. Večinoma pa jih uporabljajo kot koristne idote da speljejo "reforme", ki si jih boomercki potihoma želijo vendar ne želijo predlagati,da ne bi prišlo do medgeneracijskega spora, ker so tako ocitno v korist starckov. Zakon o dodatnem prispevku ne bi bil legit, če ga ne bi predlagala Levica.

Ravno to je tista največja hinavščina. Plus to,da Levice bi ne bilo ,če estabilishmentu tako ne bi pasalo.

Kažejo ti slike babice z 300 eur pokojnine, nihče pa ne pokaže javnosektorskih babyboomerjev.

Verjamem ja,da so mladi družboslovni studetki naivni in volijo Levico v pričakovanju novega Jazbinska, večina nas ostalih, ki delamo pa gledamo samo kako čimmanj davka dati požrešnim starckom in njihovim ritoliznikom.

Zaradi mene, bi bilo čist fajn, da volilno pravico omejimo na delovno aktivno prebivalstvo.

V parlamentu bi izgubli Levico, 50k volilcev,hkrati pa tudi 3/4 SDS in SD, ker bi izgubili 650k volivcev, ki jih zanima le še lastna rit.

Priznaš ali ne, gerontokracija je težava. Naivne Metelkovce obides. Penzionisti z preveč premoženja, ki caka na boljse case pa so velika bremza zdravemu gospodarstvu.

Iz čistega firbca me zanima, glede na to da ga ni posta, kjer ti ne omenjaš boomerčka, ti je babo nažgal?

aviator je izjavil:

Utk je izjavil:

LOL. Tako demoniziranje nekoga je že malo bolezensko, če ne kar sovražni govor. Sicer ne praviš, da jih treba fojbirat, samo odvzet volilno pravico, ker vodijo neko zaroto proti mladim. Brez nekega dokaza ali logičnega sklepanja. Najprej postaviš hipotezo, potem pa prirediš dejstva.

Malidelničar je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ne.

Pa ni neke dogovorjene zarote.Samo veliko jih je in se od mladih časov od 80 držijo skupaj, pa niso več na Metelkovi in po ustarijah ampak so uglajeni gospodje.

Jst povsod omenjam bumercke, vi pa Metelekovce.

Enih je 600k, drugih pa za 1 norišnico, pa se nobene ekonomske moči nimajo, kot sem rekel Svoboda in oldeboui SD imata 48 zicov, torej več kot dovolj,Levica služi le kot koristni idioti za sprejemanje zakonov, kot so trajna oskrba, da izpadejo bolj "medgeneracijsko" solidarni.

70 odstokov ceglov posedujejo starejši od 50 let, se od onih 30 ,ki ne pa so mladi do njih v pretezni meri prišli zaradi dobre volje.

60 odstotkov novih avtov kupijo starejši od 55 let.

Glavnino korona dodatkov so pokasirali gospodje, ne mlade negovalke in specializanti.

Velki ::

Evo danes spet ena meni nerazumljiva... https://edition.cnn.com/2023/08/07/busi...
In SP/Nasdaq gresta gor? Kje je logika?

Velki je izjavil:

Evo danes spet ena meni nerazumljiva... https://edition.cnn.com/2023/08/07/busi...

Delnice so zmeraj rasle in padale glede na hype, nimajo dejanske veze s stanjem gospodarstva.
Quack !

Colt1911 ::

aviator je izjavil:

Pa ni neke dogovorjene zarote.Samo veliko jih je in se od mladih časov od 80 držijo skupaj, pa niso več na Metelkovi in po ustarijah ampak so uglajeni gospodje.

Jst povsod omenjam bumercke, vi pa Metelekovce.

Enih je 600k, drugih pa za 1 norišnico, pa se nobene ekonomske moči nimajo, kot sem rekel Svoboda in oldeboui SD imata 48 zicov, torej več kot dovolj,Levica služi le kot koristni idioti za sprejemanje zakonov, kot so trajna oskrba, da izpadejo bolj "medgeneracijsko" solidarni.

70 odstokov ceglov posedujejo starejši od 50 let, se od onih 30 ,ki ne pa so mladi do njih v pretezni meri prišli zaradi dobre volje.

60 odstotkov novih avtov kupijo starejši od 55 let.

Glavnino korona dodatkov so pokasirali gospodje, ne mlade negovalke in specializanti.

Vidim da te skrbiš samo za svojo lastno rit.

Si se bunil ko smo plačevali otroške doklade zate ,te šolali,skrbeli za tvoje zdravstveno zavarovanje, za penzijo tvoji babici?
Nisi , torej utihni!

Zgradili smo ti stanovanja, fabrike, avtoceste ,vodovode, letališča , gradimo ti 2. tir, popeljali smo te v demokracijo, EU ,NATO.........
Mi smo svoj prispevek družbi že dali,brez jokanja in stokanja.
Sedaj si ti sebičnež na vrsti da nam vrneš.

P.S.
Tudi ti boš enkrat "boomer".

Ker jst pa ne plačujem davkov tepec xd.
Vse to je bila investicija. Zard mene ukinite strojni faks, pa naj vam FDV-jevci konstruirajo stroje.

Čudno,da v službi ne neses plače nazaj šefu, ker je investiral v nov stroj, da ti z svojim znanjem več narediš zanj.

Stanovanja mi nisi zgradil. Počasi bom moral sam ali zidat ali kupit, v vsakem primeru bo treba plačat. Po možnosti prav enemu takemu revežu kot si ti, ki ga je kolo sreče določilo za dediča. Zaenkrat sem pri tastu, ki mu je všeč,da je še en moški pri bajti, ki zna kaj naredit.

Od Nata prav zares nimamo nič, bilo vam je fajn, ker je bilo en čas poceni, z EU ste spet vi največ profititali. Preden smo se včlaniti, pa smo razprodali vse. Za nemške terence in vikendice. Vojaški rok sem prostovoljno odslužil, gasilec sem od 6 leta.

Do ljudi z skoraj 10 let delovne dobe se ne moreš obnašat kot do otrok, ki nic ne vedo ni ne znajo. Najbrž mi nebi dali neke plače in kar velike odgovornosti na rame, če bi bil tak peztdetek kot me želiš opisati.

Fabrike ste prodali, letališče tudi, svojo mat bi prodali za novega nemškega terenca, da sosedovem Jožetu dokažete da ste dase.

Ne mi o solidarnosti, polnoritnezi. Odgovornost bi že prevalili na mlade samo privilegijev pa ne. S tem obmetavanjem z Metelkovci kažete ravno to.

Poverbam, zapijem in se baham kolk sm se mel fajn, potem pa rečem otrokom, hej nič niste ustvarili...

Me zanima, če boš svojim otrokom,dal več naprej kolikor si poverbal.

Aha, si na začetku aktivne produktivne dobe svojega življenja in ze pljuvaš po sistemu, ki ti je omogočal to, kar si do sedaj dosegel.
Poln očitkov in jamranja. Za nazaj ne moreš kaj spremeniti, lahko aktivno delas na lastni prihodnost, poskušaš vplivati po svojih interesih na bodoče dogodke, to pljuvanje po forumu ni produktivno, pravzaprav sproščaš samo svoje frustracije in s takšnim načinom komunikacije v zivljenju ne bos kaj prida dosegel, sejal boš samo slabo voljo med ljudi v svoji okolici.

@aviator oni so dali svoj prispevek 13%, ostalo jim je odnesla hiperinflacija, ti pa razdelitev Jazbinška še danes plačuješ ;((

Colt1911 ::

"Ne sprašuj, kaj bo zate storila domovina - vprašaj raje, kaj sam lahko storiš zanjo."
-John Fitzgerald Kennedy

Za novega nemškega terenca bi raje prodal tebe , pa si žal ničvreden.8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Colt1911 ()

Velki je izjavil:

Kaj te pa moti!??
komu zvoni; zvoni tebi.

Colt1911 je izjavil:

"Ne sprašuj, kaj bo zate storila domovina - vprašaj raje, kaj sam lahko storiš zanjo."
-John Fitzgerald Kennedy

Za novega nemškega terenca bi raje prodal tebe , pa si žal ničvreden.8-)

Parole in diskreditacija na osebnem nivoju. Joj pobalinsko otroce, pa verjetno samo iz prave luknje je prilezel...malo pred mano

Tudi pravega lopova citiras. Svojih botrov ,ki so ga nastavili najbrž z to parolo ni prepričal...

FrRoSt je izjavil:

Velki je izjavil:

Kaj te pa moti!??

Cene nepremicnin grejo dol, prodas "sosesko" bajt oa imas 100 mijonckov na zalogi, ki jih investiras na borzo... sej so bili indexi zelo rdeci do vceraj.... Teh revnih fantov oz. podjetij je kar nekaj.
Pa preveri katei indexi so sli gor, no delnice, da ne bos presenecen, ker ce gre apple gor za 5% je bistveno vec pri tezi indexa kot nekoh 200 ostalih...

@velki, komentar iz ZH, ki mogoče pojasni EU eksodus:

The yield on 30-year German bonds rose nine basis points to 2.72%, the highest since early 2014

Davos needs US long term rates down or the EU implodes.

The US economy is strong enough to handle interest rate normalization. Europe's isn't. They went to negative rates for years and all that trash is on the books of lots of banks, pension funds, etc. Further, the US economy is fundamentally stronger. Look at US GDP over the last 10 years versus the EU. US GDP has grown substantially. Europe's has barely budged. As bad as regulation is here, there it's so much worse. And we have a culture of innovation, they have a culture of submission. Finally, the US is for the most part commodity self-sufficient or even a net exporter. And we could increase commodity output drastically by allowing more extraction on federal land and reducing environmental regulations.

The EU can't feed itself, fuel itself, provide building material for itself, etc. Europe remains dependent on colonial exploitation. That's why the coup in Niger is such a big deal. Germany's economy is already toast thanks to the loss of Russian natural gas. Now France's energy supply (uranium) is threatened. Without its former colonies still being exploited via the CFA Franc, France is done.

Davos ordered another US debt downgrade to try and stop the flow of capital from the EU to the US, which has only just begun. All the smart money is out, but there's much more dumb money that doesn't have a clue yet. Remember that the last US debt downgrade was 2011, when it looked like the EU was about to implode under the weight of sovereign debt crises in Greece and elsewhere. Back then, they were successfully in freezing capital in the EU with that move. This time, markets barely noticed.

But Davos shot itself in the foot because the downgrade helps Powell get long term rates up. Yellen--who is a globalist collaborator (as is Obama and everyone in his camp)--has been helping Lagarde by conducting de facto yield curve control, weighting bond issuance heavily into short term paper and avoiding long term debt. This allows European countries to continue borrowing long term at artificially low rates (avoiding high short term rates). If the US 10 year rate is pushed higher--by, say, a rating downgrade--it takes everyone else's long term rates up with it and Europe no longer has this escape route from higher rates.

The Friday jobs report came out and was a big nothingburger. Yet financial media portrayed it like the US economy just fell off a cliff. The point of this was to drive down US long dated yields, which happened. But Davos has been flogging the US recession narrative all year to keep US long term rates down. Guess what? US Q2 GDP was better than expected. And US JUN factory orders grew. That didn't happen anywhere else--certainly not in Europe. Davos is going to continue to lose control of long term rates, which means the EU is well and truly ******.

Don't be gaslit by morons. This is the same Eurotrash that tried to hype up a fake US banking crisis a few months ago. They're turning our politics into a circus with endless Trump indictments. They're trying to make it look like America is falling apart. But Europe is in trouble, not the US (no one is in great shape these days, but the US is in much better shape than the EU or China).

The future is so bright for US equities, we gotta wear shades. Valuations are irrelevant. Fundamentals are irrelevant. The amount of money that's going to be fleeing the EU into US equities, commodities and crypto will be like nothing the world has ever seen. That's why Lagarde is racing to institute the digital Euro in OCT. She hopes to use it as the ultimate capital control to freeze money in the EU forever. "Good news! We're swapping your currency for scrip. You can't spend it outside the EU or buy assets with it. And it expires if you don't spend it fast enough. Enjoy!"
««
196 / 218
»»