» »

Kako ste prišli do svoje nepremičnine?

Kako ste prišli do svoje nepremičnine?

Temo vidijo: vsi
««
11 / 12
»»

jabe ::

Nehajte iskat izgovore, zakaj nekaj ne bi naredili in iščite razloge, zakaj bi pa ste že dosti naredili, ker boste bistveno bolj proaktivni. Če se ne odločiš za korak v nepoznano, ne vem kako se lahko premaknes z mesta.

Galaxy pravi: "Pa niti slučajno ne želim izpasti s tem "entitled", ampak racionalno razmišljam, da - kljub moji nadpovprečni plači - verjetno delam nekaj narobe?"
to ni racionalno razmišljanje, to je vse razen racionalno razmišljanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Galaxy ::

jabe je izjavil:

Nehajte iskat izgovore, zakaj nekaj ne bi naredili in iščite razloge, zakaj bi pa ste že dosti naredili, ker boste bistveno bolj proaktivni. Če se ne odločiš za korak v nepoznano, ne vem kako se lahko premaknes z mesta.

Galaxy pravi: "Pa niti slučajno ne želim izpasti s tem "entitled", ampak racionalno razmišljam, da - kljub moji nadpovprečni plači - verjetno delam nekaj narobe?"
to ni racionalno razmišljanje, to je vse razen racionalno razmišljanje.

Zato pa sem napisal - morda pa mi lahko pomagaš s kakim dobrim nasvetom? Morda pa se motim in ne razmišljam racionalno... Kaj pa naj nardim? Kako naj se nekak izvlečem iz situacije?

profii je izjavil:

Galaxy je izjavil:

profii je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Galaxy je izjavil:

Iskreno sploh ne vem, kaj si naj mislim.

Nimam kaj za podedovati. Ne zaslužim slabo, daleč od tega, ampak fleta - kot samski - v Ljubljani, si nikakor ne morem privoščiti, ne za nakup, ne za najem. Morda bi se lahko čez par let nekako stegnil za manjše stanovanje v Mariboru?

Ne vem, kako naprej.

Če ne zaslužiš slabo mi ni jasno kako si ne morš privoščit najemnine...

Ne zaslužim slabo pomeni za mene najmanj 1.200EUR NETO... oz. bolj proti 1.500EUR NETO in če si s tem ne morš privoščit najemnine vsaj za garsonjero kot samski delaš nekaj narobe.

Ja, se strinjam. Torej, če živiš pri starših, bi moral dati na stran ~1000EUR na mesec. V dveh letih je za polog za garsonjero skoraj kjerkoli v Ljubljani.

Službo imam v Ljubljani, lahko bi delno delal remote, ampak potem bi se moral voziti 130km v eno smer vsak dan, če bi živel pri starših.

EDIT: *lahko* si tehnično privoščim najemnino zase, ampak...

...je point... da mam filing, da sem temporarely screwed. Ker:
a) so garsonjere 500EUR + stroški (po navadi pride cca. 600-700EUR)
b) če grem v garsonjero in dam 600-700EUR sem dal skoraj pol plače za najemnino
c) kako naj grem v nakup, če dajem pol plače samo da mam streho nad glavo?
d) kaj pa če nimam opcije it k staršem?

Pač pizda materna, valda da sem jezen. Večina mojih frendov je preskrbljenih aka. dobijo nepremičnino, imajo partnerje in jim starši primaknejo 50% za nakup stanovanja. Pa niti slučajno ne želim izpasti s tem "entitled", ampak racionalno razmišljam, da - kljub moji nadpovprečni plači - verjetno delam nekaj narobe?

Kaj naj naslednje 3 leti živim v dvoposteljni sobi z enim študentom in plačujem 200EUR+stroški na mesec, pa zraven zgubim vse živce?

I feel you. Sem bil na istem. Do nedavnega.
Poglej še kdo je prejemnik neprofitnih stanovanj, boš imel pokvarjen še vsaj cel mesec. Bolj fer bi bilo to, da bi se ta stanovanja oddala takim kot si ti.

In kaj si naredil, da si bolj zrihtal situacijo?

borut_p je izjavil:

@galaxy - nič ne delaš narobe, samo predstavljaš ni narobe, da ti pri taki plači in takem statusu kot ga imaš nekaj pripada. Privoščiš si tisto, da kamor se lahko stegneš. Naj te ne skrbi kaj imajo drugi

Se čisto strinjam. Morda si le nisem predstavljal življenja, da si blizu 30ih ne morem privoščiti proper stanovanjske rešitve.

Kje pa je moje državno stanovanje ki so ga množice dobile? In zdaj potomci živijo rent free?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Galaxy ()

No to... Povej mi, v vsem tem času, ko jadikuješ nad tem, kako je nekaterim drugim lažje, kako ti je to pomagalo pri reševanju svojega problema? Kako je to racionalno razmišljanje? To ni reševanje problema, ampak smiljenje samemu sebi in to se nikdar ni obrodilo sadov. Je pa lahko, ne zahteva nikakršnega truda, to je pa res. V glavi imaš nekaj in zdaj že veš, koliko to stane in ti ni všeč. Ja treba bo nekaj spremeniti. Pri sebi, ne ostalih. Če tvoji frendi ne bi dobili stanovanja, kako si ti na boljšem. Razen, če ti pri tem problemu v iber pomaga tolažba, da ste vsi v dreku...

Tvoja točka c mi ni jasna. Kot da, dokler plačuješ kredo, ne smeš tam živeti, ampak moraš plačevati najemnino drugje.

Poleg tega, v dvoje je lažje. mantra, da ženska samo zazira prihaja od tistih, ki take imajo in si bržkone boljše ne zaslužijo. Drugače je pa hitro 2x toliko dohodka pa se zmeraj samo 600€ za streho nad glavo. 300 po komadu, to pa kar naenkrat ni več tako hudo, kaj? Dokler si pa samski, pa ja, potegneš analogijo s tem oziroma Friendsi, zdaj ko so nazaj. Pač deliš si kuhinjo in kopalnico, pa svojo sobo imaš. V družbi pa je lažje, pa če se človek še tako trudi biti samozadosten.

svecka ::

Če imaš apetite po nepremičnini v LJ, potem ja ti tudi 1500 neto ne bo zadosti za nepremičnino, ker ne boš dobil kredita.
Jaz sem vzel nepremičnino izven mesta v mirno naravo z vso infrastrukturo zraven z oddaljenostjo od LJ max 35 minut in lahko komot plačujem kredo in še vlagam preostanek nazaj v hišo. Pa sem vzel kredit sam brez partnerke/otrok. Tudi če bi imel 1 otroka bi še šlo in bi imel zadosti pogojev za odobritev kredita pri banki. Sem pa nekaj let živel v podnajemu kot cimer, kjer sem tudi našparal 20% za nepremičnino kot zahtevajo banke, s tem da se nisem odrekel vsakoletnemu dopustu in imel 2 šihta.

Vse se da če se hoče. Eni imajo pač to večjo srečo, da trofnejo občinsko stanovanje ali pa podedujejo, da pridejo do svoje nepremičnine. Če nimaš nobene opcije se moraš pač znajt.

borut_p ::

@Galaxy - kdo je dobil stanovanje? A to misliš Jazbinškov zakon ... ta stanovanja so bila 3x plačana ... gradile so jih mladinske brigade ali pa podobno, kupovale so ga potem firme za svoje delavce, zarubljeno s strani države in na koncu, ko smo ob samosvojitvi potrebovali devize, prodano tistim, ki so v njih živeli že vrsto let. Torej ta stanovanja niso bila zastojn, so pa bila takrat poceni za kupit ... vseeno si jih marsikdo ni mogel privoščit, saj deviz ni bilo na pretek.

zakaj misliš, da bi si moral pri 30tih že bit sposoben kupiti stanovanje v LJ? baby boom generacija, ki je imela "srečo" z razvrednotenjem dinarja, se je tudi zakreditirala do grla pri 30/40 letih ... kaj misliš, da so oni takrat vedeli, da bodo kredit odplačali bp?

Obe zgornji situaciji so se zgodile zaradi izrednih razmer v državi. smo pa tudi mi zaradi tega bolje živeli, saj starši niso bili zapufani do grla.

če si zdrav, si najdi dopolnilni zaslužek ... samo s šparanjem ne boš daleč prišel

jernejl ::

borut_p je izjavil:

@Galaxy - kdo je dobil stanovanje? A to misliš Jazbinškov zakon ... ta stanovanja so bila 3x plačana ... gradile so jih mladinske brigade ali pa podobno, kupovale so ga potem firme za svoje delavce, zarubljeno s strani države in na koncu, ko smo ob samosvojitvi potrebovali devize, prodano tistim, ki so v njih živeli že vrsto let. Torej ta stanovanja niso bila zastojn, so pa bila takrat poceni za kupit

No, jaz vem za eno stanovanje, ki je bilo 7x plačano, ker je pač zamenjalo toliko lastnikov, ampak ne vem v čem je poanta... bi potem osmi lastnik moral to dobiti zastonj, ker je bilo tolikokrat plačano, ali kako?
Če se vrnemo k Jazbinšku...
zgrajeno je bilo z javnim denarjem (republiškim, občinskim), privilegij nakupa stanovanja za ceno ene stoenke so dobili pa samo nekateri.
Tisti, ki so imeli srečo in so dobili stanovanje na dobri lokaciji, ga zdaj lahko prodajo in se upokojijo, pa še davka od tako pridobljenega dobička ne bodo plačali.
Drugi, ki so gradili hiše naokrog po vaseh (s svojim denarjem in delom), so dobili nič.

Mislim da je malo drugace ce isti lastnik zadevo 3x proda kot pa sukcesivni lastniki ane? Se ti ne zdi?

Pismu stoenke so bile pa drage takrat - se ti sploh sanja kokiko DM je bilo treba dat? V casu ko devize prakticno niso obstajale

Vidim da ti poanta jazbinskovega zakona ni jasna

kriptobog ::

Galaxy je izjavil:

profii je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Galaxy je izjavil:

Iskreno sploh ne vem, kaj si naj mislim.

Nimam kaj za podedovati. Ne zaslužim slabo, daleč od tega, ampak fleta - kot samski - v Ljubljani, si nikakor ne morem privoščiti, ne za nakup, ne za najem. Morda bi se lahko čez par let nekako stegnil za manjše stanovanje v Mariboru?

Ne vem, kako naprej.

Če ne zaslužiš slabo mi ni jasno kako si ne morš privoščit najemnine...

Ne zaslužim slabo pomeni za mene najmanj 1.200EUR NETO... oz. bolj proti 1.500EUR NETO in če si s tem ne morš privoščit najemnine vsaj za garsonjero kot samski delaš nekaj narobe.

Ja, se strinjam. Torej, če živiš pri starših, bi moral dati na stran ~1000EUR na mesec. V dveh letih je za polog za garsonjero skoraj kjerkoli v Ljubljani.

Službo imam v Ljubljani, lahko bi delno delal remote, ampak potem bi se moral voziti 130km v eno smer vsak dan, če bi živel pri starših.

EDIT: *lahko* si tehnično privoščim najemnino zase, ampak...

...je point... da mam filing, da sem temporarely screwed. Ker:
a) so garsonjere 500EUR + stroški (po navadi pride cca. 600-700EUR)
b) če grem v garsonjero in dam 600-700EUR sem dal skoraj pol plače za najemnino
c) kako naj grem v nakup, če dajem pol plače samo da mam streho nad glavo?
d) kaj pa če nimam opcije it k staršem?

Pač pizda materna, valda da sem jezen. Večina mojih frendov je preskrbljenih aka. dobijo nepremičnino, imajo partnerje in jim starši primaknejo 50% za nakup stanovanja. Pa niti slučajno ne želim izpasti s tem "entitled", ampak racionalno razmišljam, da - kljub moji nadpovprečni plači - verjetno delam nekaj narobe?

Kaj naj naslednje 3 leti živim v dvoposteljni sobi z enim študentom in plačujem 200EUR+stroški na mesec, pa zraven zgubim vse živce?

Če ti 600-700€ predstavlja pol plače, potem nimaš ravno nadpovprečne plače... Drugače pa nisi edini s takim problemom. Jaz sem plačeval 950e najemnine, ko sem bil še v najemu (trosobno v centru LJ). Sva bila dva in je šlo, če bi bil sam bi plačeval garsjonero po dragi ceni. Pač se znajdeš in nekaj narediš v življenju, sprejmeš kak kompromis in kupiš nepremičnino. Plačuješ itak potem kredit namesto najemnine, le da plačuješ nekaj kar je tvoje in ne mečeš nekomu za najemnino. Plačuješ pa v vsakem primeru, jebi ga.
Bolj kot jezen, se mi zdi, da si fovš prijateljem, ki dobijo nepremičnino in ki jim starši primaknejo za nakup.

Invictus ::

jabe je izjavil:

Ja, na koncu rabiš imeti jajca, jih dati na mizo, najti okoliš, ki ti je všeč, in poskusiti najti zase primerno nepremičnino.

Ampak snežinkice danes mislijo, da jim bo vse podarjeno, razen parih izjem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nehajte že jamrati za Jazbinškovimi stanovanji. Ti bloki so bili v slabem stanju, marsikateri so še danes, ker folk ne zbere dovolj denarja za ureditev, dostikrat tudi ne za popravilo nujnih zadev.

Za tiste čase za marsikoga niso bila poceni... Se je služilo par 100 mark mesečno...

To je zgodovina, in je ne moreš spremeniti...

PrimoZ_ ::

Ma kurac.
To je spet en tak izgovor, vsi so snežinkice, ki se ne strinjajo s trenutno bolanimi cenami.

PrimoZ_ je izjavil:

Ma kurac.
To je spet en tak izgovor, vsi so snežinkice, ki se ne strinjajo s trenutno bolanimi cenami.

Če folk da za en jebeni pametni telefon 1200 EUR, bo pa še dal 400k za stanovanje v Ljubljani.

Stvar odločitve.

Cene pač ne bodo padle. Nepremičninski trgi v Evropi so v porastu, cene surovin za gradbeništvo, zemlja se draži in tudi same storitve tudi...

Kako boš naredil cenejša stanovanja ?!?!?! Boš šel v delovno brigado?

Recimo, v Sloveniji je Notranjska čisto neposeljena. Ustanovi delovno brigado, kupi poceni zemljo in naredi bloke s poceni stanovanji. Kdo ti brani ?!?!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Utk ::

Recimo, v Sloveniji je Notranjska čisto neposeljena. Ustanovi delovno brigado, kupi poceni zemljo in naredi bloke s poceni stanovanji. Kdo ti brani ?!?!

Ti pa si en klopotec. Ko sem jaz včeraj ISTO napisal si se nekaj pizdil, danes pa kopiraš...

Invictus je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ma kurac.

Nazadnje sem nekje prebiral da je cena gradnje stanovanja v bloku cca 1000€ - 1200/m2, s položenimi oblogami, prepleskano, narejena kopalnica...

Seveda je tu še cena zemljišča in razni papirji, vseeno pa dvomim da ti stroški nanesejo še dodatnih 2000€/m2

15 let nazaj je gradbenik lepo rekel, naredimo stanovanje za 700EUR/,m2, ampak če gre za 1400 eur/m2, zakaj bi prodajal ceneje...

PrimoZ_ je izjavil:

Nazadnje sem nekje prebiral da je cena gradnje stanovanja v bloku cca 1000€ - 1200/m2, s položenimi oblogami, prepleskano, narejena kopalnica...
Seveda je tu še cena zemljišča in razni papirji, vseeno pa dvomim da ti stroški nanesejo še dodatnih 2000€/m2

Odvisno od opreme... In podkupnin... In seveda zaslužka. Če si lastnik gradbene firme, pa ja ne boš delal za plačo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

PrimoZ_ je izjavil:

Invictus je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ma kurac.

In v manjših krajih se prodajajo nova stanovanja po 1600 na meter.
Če imaš v Ljubljani ali nekje drugje kupce za 4000 evrov, zakaj jim bi dal po 2000?

ginekk ::

Invictus je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ma kurac.

Če folk da za en jebeni pametni telefon 1200 EUR, bo pa še dal 400k za stanovanje v Ljubljani.

Stvar odločitve.

Cene pač ne bodo padle. Nepremičninski trgi v Evropi so v porastu, cene surovin za gradbeništvo, zemlja se draži in tudi same storitve tudi...

V Lj in okolici je trenutno res najmanj 20% precenjeno. Da ne bo padlo, je slaba tolažba, pač si investiral in moraš to racionalizirat. Tak padec smo že imeli zadnje desetletje.
Še slo. obala je kar cenejša od LJ na kvadrat, pa je blo vedno približno isto. Odsvetujem trenutni nakup v LJ v splošnem. Argumenti da se surovine in storitve dražijo so malo prazni, ker to bi lahko apliciral samo na nove nepremičnine in dražitev bi se poznala enakomerno po celi Sloveniji.

Pa ne da sem snežinka, sem sezidal eno bajto leta 2007 v okolici LJ - takrat je bil isto gradbeni boom, nisi dobil keramičarja. Sem po tem tudi kupil še eno stanovanje.

Jaz razumem da mora biti tudi dobiček.
Samo trenutno je očitno dobiček navit preko mej zdravega razuma, ker pač živet nekje moraš in folku se je prodalo idejo, da je kredit na 30 let nekaj normalega.

Meni pač to ni normalno.
Jaz imam za vsaj dve povprečni plači dohodka pa še partnerko z njenim dohodkom pa se mi zdijo cene bolane. Kaj šele tistim, ki imajo dejansko samo povprečno plačo ali še manj.
Meni bi bilo vseeno če takoj sedaj padejo cene za 30% pač, sem jaz preplačal svojo nepremičnino, jebi ga...

Sociapati bodo pa skočili v luft, da jim to krade premoženje... Da če imajo oni za 30 let pufa ga morajo imeti pa še vsi ostali.
Šteje pa samo odrekanje treh generacij, da ima potem četrta kaj dedovati :)

Razlika med mano in določenimi osebki v tej temi je samo to, da jaz nisem sociopat in se mi to stanje ne zdi normalno in človeško.

Povsem razumem iz ekonomskega vidika, še vedno pa to ne pomeni, da se s tem strinjam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

Imaš firmo in zgradiš blok za 5 mio. Komot najdeš kupce, ki so pripravljeni to plačat 15 mio po stanovanjih. Ampak ti rečeš, ne, 7 bo čisto dovolj. Kje vi živite?

Povsem razumem iz ekonomskega vidika, še vedno pa to ne pomeni, da se s tem strinjam.

S čim točno se NE strinjaš? Če je stanovanj premalo, bojo draga. To je 1+1. Zakaj jih je premalo, so pa drugi plačani, da razmišljajo. In izvoljeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Imaš firmo in zgradiš blok za 5 mio. Komot najdeš kupce, ki so pripravljeni to plačat 15 mio po stanovanjih. Ampak ti rečeš, ne, 7 bo čisto dovolj. Kje vi živite?

Razlika med mano in določenimi osebki v tej temi je samo to, da jaz nisem sociopat in se mi to stanje ne zdi normalno in človeško.

Ni normalno, za to ne rabiš bit genij, da je jasno. Ampak ZAKAJ je tako in kako to rešit, to je pravo vprašanje.

Okapi ::

PrimoZ_ je izjavil:

Problem bi bil, če bi bile visoke cene posledica kakšnih monopolov, zakonov, ki bi omejevali zasebno ponudbo in podobno. Skratka, stvari, ki bi onemogočale, da bi nekdo zidal ceneje.

Ampak tega ni. Če misliš, da lahko hišo ali blok sezidaš in prodaš ceneje in pri tem še vedno zaslužiš - zakaj tega ne narediš?

Tebi skratka ni všeč, da ljudje niso dovolj podjetni,da bi šli v zidavo in s tem konkurirali tistim, ki sedaj zidajo in drago prodajajo. S čimer se seveda lahko vsi strinjamo, ne smeš pa za to kriviti tistih, ki so podjetni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

To se dogaja samo v Lj pa se tukaj profit investitorja ne presega 25%. V okolici, z recimo MB margina ne preseze 15%. Seveda so izjeme - investitorji ki drzijo zemljo od pamtiveka, pred par leti se je dobro kupovalo zemljo od dutb ali ostalih naseelih investicij, ampak tega je ze dolgo nazaj zmanjkalo.

Tako da ... nehajte sanjati

Valvoline ::

Je monopol, predvsem zarad nabildane birokracije. Da se sploh lotis gradnje potrebujes par odvetnikov in svetovalcev v boju z drzavno hobotnico. Zakaj so prepovedal samogradnje?

borut_p je izjavil:

To se dogaja samo v Lj pa se tukaj profit investitorja ne presega 25%. V okolici, z recimo MB margina ne preseze 15%. Seveda so izjeme - investitorji ki drzijo zemljo od pamtiveka, pred par leti se je dobro kupovalo zemljo od dutb ali ostalih naseelih investicij, ampak tega je ze dolgo nazaj zmanjkalo.

Pri vrstnih hisah dvojckih je zasluzek najmanj x3. Preverjen info, bratranec dela v podjetju k se s tem ukvarja, ke je ekonomist in deklica za vse ima vpogled tudi v racunovodstvu.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Pri vrstnih hisah dvojckih je zasluzek najmanj x3. Preverjen info, bratranec dela v podjetju k se s tem ukvarja, ke je ekonomist in deklica za vse ima vpogled tudi v racunovodstvu.

Verjamem...

Saj je to precej pogosto poteza tudi samograditeljev (ali bolje samoinvestitorjev), da naredijo dvojčka, enega prodajo v 3. gradbeni fazi in z denarjem dokončajo svojega... Do takrat je gradnja še poceni... :D

Jeba je samo OPPN, če ne preveriš, ali občina dovoljuje gradnjo dvojčkov na tvoji parceli.

Vrstne hiše so pa redke. Je to kak fetiš občinarjev, da jih ne dovolijo???? je imelo kar nekaj znancev probleme, pa tudi sam sem malo preverjal. In dosti občin NE dovoli vrstnih hiš, čeprav so prostorsko najbolj učinkovite.

Mike_Rotch ::

Problem bi bil, če bi bile visoke cene posledica kakšnih monopolov, zakonov, ki bi omejevali zasebno ponudbo in podobno. Skratka, stvari, ki bi onemogočale, da bi nekdo zidal ceneje.

Pišeš, kot, da gradbeništvo ni ena od najbolj umazanih panog. Kjer ni podkupovanja za spremembo namembnosti parcel, mahinacij s prodajami, neplačevanjem delavcev, neplačevanjem podizvajalcev...

Kolega je pred leti hotel graditi hišo na robu parcele v lasti staršev, ki je klasificirana kot gozd, raste pa nekaj grmovja ker je skalnato in minimalno zemlje.
Po robu parcele je peljala makedamska pot in cca 100m višje je tudi vas od koder bi lahko potegnil vse priključke, kanalizacije pa tako niti v vasi ni.
No seveda mu na občini niso hoteli spremeniti namebnosti parcele, češ da dokler je še kake zazidljiva pacela v občini potem ne bodo spreminjali drugih parcel v zazidljive.

5 let kasneje, so na drugi strani makedamske poti zrasle 3 vikendice. In to na površini kjer ni več grmovja ampak je bil že travnik. Sicer v naklonu ampak ne prestrm in dovolj raven da se ga je strojno kosilo in spravljalo.

Zagotovo je vse pošteno tu in brez mutnih poslov. Če verjameš v božička :)

To je problem, ki bi ga lahko, in bi tudi morala, rešila država, ne pa če nekdo hoče dat 4 jurje na meter in mu nekdo drug hoče to prodat.

Edina dobra stran te zgodbe je, da se je občina zajebala in asfaltirala cesto, ki je bila nekoč makedamska pot. Stvar je v tem da ta pot ne spada k tisti parceli kjer so gradili vikendice ampak je ubistvu del parcele od tega kolegovega očeta.
In zdaj jih s tem hakla da naj mu še nejmu spremenijo namebnost parcele pa bo "spregledal" ta spodrsljaj.

Prov banarepublika.

Normalni casovni okvir za urejanje papirjev od nakupa parcele do pricetek gradnje bi moral bit max 1 mesec, pa se to je prevec, ne pa X let. Glede na to da slovenistan hrani 10x prevec birokratskih krvosesov bi to bilo lahko zrihtano v enem dnevu.

Zgodovina sprememb…

Zavlečejo tudi sosedi na samo JU. In to z veliko manj predvidljivim zaključkom zgodbe.

Valvoline je izjavil:

Normalni casovni okvir za urejanje papirjev od nakupa parcele do pricetek gradnje bi moral bit max 1 mesec, pa se to je prevec, ne pa X let. Glede na to da slovenistan hrani 10x prevec birokratskih krvosesov bi to bilo lahko zrihtano v enem dnevu.

Sj v normalni upravni enopti to je. Kolega je gradil na Jesenicah. Od nakupa do izdanega gradbenega dovoljenja je minil mesec in pol. Takoj ko je bil po nakupu zapis urejen v ZK je oddal vlogo za gradbeno dovoljenje. V treh tednih so ga izdali. Imaš pa potem recimo upravno enoto Ljubljana, kjer bodo vlogo mečkalitudi pol leta, če treba.
Glede sosedov rešiš pa tako, da kupiš normalno parcelo. Večinoma je obvezen odmik 4m od meje in dokler si znotraj teh odmikov, ne rabiš soglasja soseda, ampak moraš soseda samo obvestiti, da boš gradil.

D3m ::

No pri meni se je zataknilo pri javnem vodovodu.

Čakati moram do jeseni, ko bo občina razporedila investicije.

Do takrat moram lobirati.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

No pri meni se je zataknilo pri javnem vodovodu.

Čakati moram do jeseni, ko bo občina razporedila investicije.

Do takrat moram lobirati.

Kaj pa? Pri nas občina ni imela nič zraven, razen da so dali soglasje za poseg v cesto.

Vas nima javnega vodovoda ampak krajevni.

Do parcele bi morali potegniti 150m.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Vas nima javnega vodovoda ampak krajevni.

Do parcele bi morali potegniti 150m.

Jaz sem vleke 120m. Na lastne stroške. Smo se dogovorili s komunalo, da jaz uredim soglasja in popravljanje škode s sosedi in bagerista, oni so pa urejali soglasja na občini. Smo imeli zrihtano malo manj kot v mesecu...

Jaz pa nimam toliko sredstev za lastno režijo, ker je treba potegniti v hrib.

Vložek je cca. 50k
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Jaz pa nimam toliko sredstev za lastno režijo, ker je treba potegniti v hrib.

Vložek je cca. 50k

To je pa drugo. Parcela je pa zazidljiva?

Je zazidljiva.
|HP EliteBook|R5 6650U|

borut_p je izjavil:

Mislim da je malo drugace ce isti lastnik zadevo 3x proda kot pa sukcesivni lastniki ane? Se ti ne zdi?
Ne.
Podjetja so stanovanja kar sama prodajala. Pa tudi če bi jih država prodala 3x, kar seveda nikakor ni res, jih ni 3x prodala enim in istim lastnikom, tako da bi bila stvar kljub temu nepoštena. Dejstvo je, da je marsikdo plačeval davke in prispevke, s pomočjo katerih se je gradilo, skoraj zastonj stanovanj so bili deležni pa samo nekateri.

Pismu stoenke so bile pa drage takrat - se ti sploh sanja kokiko DM je bilo treba dat? V casu ko devize prakticno niso obstajale
Ni res. Za stanovanja so devize bile.

Seveda mi je. Določeni so se na ta račun fino omastili. Predvsem prebivalci mest. Predvsem Ljubljane, kjer so stanovanja najdražja.
Tebi bodisi to ni jasno, bodisi se samo delaš neumnega.

borut_p je izjavil:

LOL. Na periferiji se novogradnje prodajajo 3x ceneje kot v LJ, pa imajo gradbene firme še zmeraj dobiček. Kdor govori o 25%, sanja.
V Radencih novogradnja 1200eur/m2, pa niso prodajali z izgubo. V Mariboru so se 10 let nazaj novogradnje prodajale od 1000eur/m2 naprej, pa plače in stroški od takrat niso šli gor za 300%, da bi zdaj to moralo koštati 4 tisočake, da investitorji slučajno ne bi imeli izgube :))
Marže v LJ so enormne.

D3m je izjavil:

Je zazidljiva.

Za popizdit. Kako lahko spreminjajo namembnost, če niso osnovni priključki niti v bližini :))

jernejl je izjavil:

borut_p je izjavil:

Ne.
Podjetja so stanovanja kar sama prodajala. Pa tudi če bi jih država prodala 3x, kar seveda nikakor ni res, jih ni 3x prodala enim in istim lastnikom, tako da bi bila stvar kljub temu nepoštena. Dejstvo je, da je marsikdo plačeval davke in prispevke, s pomočjo katerih se je gradilo, skoraj zastonj stanovanj so bili deležni pa samo nekateri.

Ni res. Za stanovanja so devize bile.

Seveda mi je. Določeni so se na ta račun fino omastili. Predvsem prebivalci mest. Predvsem Ljubljane, kjer so stanovanja najdražja.
Tebi bodisi to ni jasno, bodisi se samo delaš neumnega.

borut_p je izjavil:

LOL. Na periferiji se novogradnje prodajajo 3x ceneje kot v LJ, pa imajo gradbene firme še zmeraj dobiček. Kdor govori o 25%, sanja.
V Radencih novogradnja 1200eur/m2, pa niso prodajali z izgubo. V Mariboru so se 10 let nazaj novogradnje prodajale od 1000eur/m2 naprej, pa plače in stroški od takrat niso šli gor za 300%, da bi zdaj to moralo koštati 4 tisočake, da investitorji slučajno ne bi imeli izgube :))
Marže v LJ so enormne.

Jebiga, lokacija stane.

Zgodovina sprememb…

Ja, parcele v Mariboru so po 200eur/m2, parcele v LJ pa po 20000eur/m2, zato mora biti stanovanje v desetnadstropni stolpnici v LJ dražje za 2000eur/m2. :D

V Mariboru ni nič, v Ljubljani je vse... Zato razlika v ceni...

In ja, dobre lokacije so že zdavnaj 1k+...

Ja, ker bloki se gradijo zgolj na najboljših možnih lokacijah. Neposredno ob avtocestah in železnici :))
In tudi če bi bilo zemljišče 1000eur/m2, je to pri večnadstropni stavbi razmeroma majhen znesek, niti približno tak, da bi zaradi tega moralo biti stanovanje 2x dražje.
Drago jih ne prodajajo zato, ker bi bili stroški tako izjemno visoki, ampak zato, ker lahko.

Država pa pri tem drži štango, ker tistim, ki imajo vpliv, tako stanje ustreza.

Zemlja mogoče je res poceni, izkop za stolpnico in temelje pač ne...

Tebi se sanja ne o tem...

A potem je izkop tisti, ki v Ljubljani stane 10kEUR na kvadratni meter, v MB pa stokrat manj?
Zanimivo, česa vse ne potegnete iz klobuka, da bi pojasnili, zakaj morajo biti cene v LJ toliko višje, da ne bi slučajno investitor trpel izgub zaradi enormnih stroškov gradnje, ki v okolici Ljubljane ne obstajajo. :)
Tudi v Mariboru se, kolikor vem, luknje za stolpnice ne pojavijo same od sebe, pa tudi delavci in gradbena mehanizacija tam ni 100x cenejša kot v LJ.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Bananistanska centralizacija pac, 90% drzavnoparazitskih sluzb je tam, sploh pa tiste v samem vrhu rdecekmerske piramide.

energetik ::

jernejl je izjavil:

Ja, ker bloki se gradijo zgolj na najboljših možnih lokacijah. Neposredno ob avtocestah in železnici :))
In tudi če bi bilo zemljišče 1000eur/m2, je to pri večnadstropni stavbi razmeroma majhen znesek, niti približno tak, da bi zaradi tega moralo biti stanovanje 2x dražje.
Drago jih ne prodajajo zato, ker bi bili stroški tako izjemno visoki, ampak zato, ker lahko.

Država pa pri tem drži štango, ker tistim, ki imajo vpliv, tako stanje ustreza.
Ja, zato ker lahko. Ker je očitno kupna moč dovolj velika ali pa folk dovolj neumen, da kupuje na vrhu balona.

Glede države, kaj pa naj naredi, kontrolira vsak posel, ki se zgodi v državi? Pomaga lahko morda tako, da poskuša izvesti decentralizacijo.

jernejl je izjavil:

A potem je izkop tisti, ki v Ljubljani stane 10kEUR na kvadratni meter, v MB pa stokrat manj?
Zanimivo, česa vse ne potegnete iz klobuka, da bi pojasnili, zakaj morajo biti cene v LJ toliko višje, da ne bi slučajno investitor trpel izgub zaradi enormnih stroškov gradnje, ki v okolici Ljubljane ne obstajajo. :)
Tudi v Mariboru se, kolikor vem, luknje za stolpnice ne pojavijo same od sebe, pa tudi delavci in gradbena mehanizacija tam ni 100x cenejša kot v LJ.

Ti še ni jasno, da lokacija stane? Ljubljana je pač glavno mesto.

Jaz bi obrnil situacijo oz. vprašanje. Jaz se ne čudim, da je Ljubljana draga, jaz se čudim, da se najdejo še zmeraj idioti, ki tolk silijo v njo. Dejte si malo preračunat. Pa razumem tiste, ki zaslužijo 5000 in več, tolk se v Mariboru najbrž težko dobi. Ampak da imaš 2000 pa siliš tam not...da ne govorimo o 1300 in 900. Koji vam je k***c? Tolk se dobi v vsaki vasi. In kaj imaš od tega, da živiš v "mestu", če ti gre 3/4 plače za najemnino ali pa če živiš na 28 kvadratih?
Naj imajo stanovanja po 4 jurje meter v Lj direktorji in kriptomilijonarji zarad mene, ampak zakaj bi silil tam folk, ki komaj zbere za najemnino ali kredit?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
11 / 12
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802117224 (83400) Baja
»

Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30573619 (54860) Okapi

Več podobnih tem