» »

Chia

Chia

1
2
»

dexterboy ::

Vuli je izjavil:

itak, da bo propadlo, ista pesem kot burstcoin.
pa drgač, ne plotiraj SSDjev, ker ti bodo crknili zelo kmalu. Še navadnim HDDjem niso pašali tile ploti. Tudi HDD rad crkne.

Serija Ironwolf, RED in N300 od morskih gat, zahodnega digita in tošibe imajo predvideno letno obremenitev tako "veliko", da na klasiki "ringelšpila" zorješ ravno 2 njivci na dan :)
Pri klasiki so pomembnejši tresljaji ter vibracije, ki lahko "dobesedno" zaorjejo glavo po plati diska. Temperatura je pa itak najpomembnejši faktor pri obeh vrstah diskov. Bolj vroče, prej je "prasc pečen" ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Se en debilen sistem uničevanja dobrin, ker je profitabilno. In to naj bi bilo bolj ekolosko?.
Izgleda profitabilno. Kako dolgo ne ve nihče.
Se en odraz disfunkcionalnosti družbe.

Bwaze6 ::

Zanimivo, kako je to vedenje Homo Sapiensa lepo opisal Douglas Adams v svoji knjigi "Restavracija ob koncu vesolja" iz 1980. Kjer novonastajajoča družba prisilnih evakuirancev za valuto izbere drevesno listje - ker je pri roki.

Takoj naslednja poteza je seveda požig gozda, ki jim daje zavetje in hrano - ustvarjanje redkosti in višanje vrednosti valute.

"But we have also," continued the management consultant, "run into a small inflation problem on account of the high level of leaf availability, which means that, I gather, the current going rate has something like three deciduous forests buying one ship's peanut."

Murmurs of alarm came from the crowd. The management consultant waved them down.

"So in order to obviate this problem," he continued, "and effectively revalue the leaf, we are about to embark on a massive defoliation campaign, and...er, burn down all the forests. I think you'll all agree that's a sensible move under the circumstances."

The crowd seemed a little uncertain about this for a second or two until someone pointed out how much this would increase the value of the leaves in their pockets whereupon they let out whoops of delight and gave the management consultant a standing ovation."

Superboyy ::

tikitoki je izjavil:

Se en debilen sistem uničevanja dobrin, ker je profitabilno. In to naj bi bilo bolj ekolosko?.


A komp, ki si ga kupil 15 let nazaj še vedno čuvaš v sefu?

Nekdo ima pač sentimentalen odnos do hardwara, nekomu je pa to kot kozarec gostincu - potrošna roba.

Ko je kolega razvijal programje za merilne naprave je skuril en 960GB revodrive na mesec. Je bila pač računica taka, da je ceneje nov drive kupit vsak mesec, kot da on čaka, da se podatki obdelajo na počasnejšem disku.

Če se pa gremo ekologijo, energijo etc, bi pa prosil še za izračune koliko KWh se porabi za gaming, gledanje youtube, brskanje po spletu, TV in ostalih "nepotrebnih" tech hobijev.

c3p0 ::

> Če se pa gremo ekologijo, energijo etc, bi pa prosil še za izračune koliko KWh se porabi za gaming, gledanje youtube, brskanje po spletu, TV in ostalih "nepotrebnih" tech hobijev.

Tega je še ogromno, kaj šele nepotrebne vožnje, a pravičniki te zadeve spretno izpustijo.

tikitoki ::

Vidva resno primerjata uporabo stvari za prezivljanje prostega casa in popolnoma nekoristno trosenje energije in opreme v kriptosvetu? Vsem je jasno, da gre zgolj za spekulacijo, da bos s tem bajno zasluzil. Vse za quick buck, a ne?

c3p0 ::

Eni le kupujemo/minamo in ne špekuliramo, ne prodajamo.

Lahko pa tistim v tretjem svetu, ki zdaj celo lahko pridejo do nečesa podobnega bančnemu računu, pridigaš, kako je kripto le nepotrebni balast, medtem ko se bašeš s foie gras in gledaš nove Avengers, največja skrb pa je kaj jutri jesti, ker si vsega že sit.

Bančni sistem s svojim zasužnjevanjem celih držav, pa je the right way. Yep.

tikitoki ::

Za razliko od tebe sem živel v tretjem svetu in imajo veliko bolje razvito bančništvo v okviru mobilnih operaterjev, kot na primer zahodu.

Superboyy ::

tikitoki je izjavil:

Vidva resno primerjata uporabo stvari za prezivljanje prostega casa in popolnoma nekoristno trosenje energije in opreme v kriptosvetu?

Zakaj ukvarjanje s kripto ne more bit hobi?

tikitoki je izjavil:

Za razliko od tebe sem...

Vidoviti tikitoki.

c3p0 ::

tikitoki je izjavil:

Za razliko od tebe sem živel v tretjem svetu in imajo veliko bolje razvito bančništvo v okviru mobilnih operaterjev, kot na primer zahodu.


Sem nekdaj imel punco iz 3. sveta in tudi dobro vem kako tam gre, daleč od tega kar naštevaš.

tikitoki ::

Ocitno je nisi imel.

Senior Dev ::

Chia je zeleni scam. Kaj takega bi morali takoj banat da se slučajno ne razbohoti kot rudarjenje, v norosti velikih razsežnosti. Na koncu nastrada 99% ljudi zaradi tistih 1% kitajskih farm, ki imajo neomejene količine denarja in "pokradejo" proizvodnjo. Kitajce bi bilo treba ustavit nasploh, ker predstavljajo nestabilnost za svet v prihodnosti. Ko zavohajo denar grejo preko vseh limit.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

tikitoki ::

A tu se pa nimajo nekateri mantre. Lambo! Lambo!
Ssdji in hddji se bodo zelo podražili.

dexterboy ::

Diski so se že podražili, ampak hebeš ceno, če jih ni za dobiti. ("Lambo) (#ToTheMoon)
Zakaj ni teh manter? Osebno bi rekel, da je stvar že malo dozorela in ljudje gledajo na to iz drugačnega zornega kota kot so pred leti. Prav tako so se tudi isti igralci postarali in dozoreli... ampak to je moje skromno mišljenje ;)
Jutri bi moral biti pool, pa so ga prestavili do konca meseca maja. Glede na to, koliko je že pokupljene robe in koliko je že folk zmetal v to denarja, sem skoraj prepričan, da si ne upajo narediti kakšne neumnosti. Ker bi fasali medijski linč...
Sedaj plotaš in upaš na srečo. Ki je vsak dan manjša. Velikost omrežja raste za 1 EB na teden. Posameznik ne more slediti naraščajočemu tempu. Brez bazenov bo večina "kmetov" zaprla svoje farme in prodala opremo. Kaj ti pomaga "loto listič", če ti piše, da je pričakovana doba za 1 plot 30 let? Ko sem za foro to pognal, je meni pisalo 20 let... Toliko o naraščajočemu diskovju te "blaznelosti" ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

kekeck ::

Imam vprašanje za tiste ki že farmate.
Imam dva računalnika (na isti lokaciji), oba sta sinhronizirana, trenutno oba plotata in farmata, ko bom vse naplotal bom vse diske prestavil samo na en računalnik.
V obeh sem prijavlajen z isto denarnico. Ko prestavim plote iz enega rač. na drugega je vse OK.
Zanima me glede odprtja PORTov. Na modemu imam odprt port 8444 TCP/UDP, samo na tisti računalnik ki bo potem tudi farmal. Ali je to vredu ali bi morali narediti še kaj?
Če je računalnik sinhroniziram ali ima odprtje portov vpliv na farming?
V windows firewallih so porti tudi odprti.

subby ::

Ja zna se kregat, tako da port forward na glavnega harvesterja. Na plotterjih ubiješ proces "full_node", da se ne syncajo.

KTr1sk ::

Zakaj je vse utihnilo, se še kdo ukvarja z chia farming? Včeraj je prišel skupni pool (bazen), je že kdo nastavaljal oz spreminjal?


i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Superboyy ::

Nekaj nas je. Par pa še na lagerju z diski in čakajo pool plote.

Jz mam splotano kolkr sm mislil in sem bolj afk solo farming trenutno.

Če prav razumem je še vedno možnost (25%), da teli pool ploti ne bodo delali v finalni verziji, ki bo implementirana v 1.2 clientu?

Glede na njihova optimistična predvidevanja do zdaj, bom raje počakal še par tednov, preden začnem ciklati obstoječe plote v portable.

bozicek ::

Se farmamo :D
A bo treba replotat?
Kakšna bo prednost pred trenutnim "sivim poolom"? Bo kaj večja donosnost?
Ker če je treba replotat in bo isti izkoristek kot na hpool potem se mi ne splača...Raje ostanem na hpool
Darila letos samo za poredne

Senior Dev ::

Eni so spet zgrešili poanto zelenega kovanca in so vložili 20 jurjev v diske. Kitajci pa že imajo farme. Brezveze skratka.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Superboyy ::

Delajo primerjavo z ETH/BTC mining, ne sajenjem dreves za dobro človeštva.

Superboyy ::

Official pooli zgleda kr laufajo.

Trenutno sem v fazi replotanja na spacepoolu:
https://pool.space/account/superboyy

18Jerry18 ::

Jaz sem na 34TB replotanega. Gre kar hitro z MadMAx, replot je zadnja težava...zmanjkuje mi diskov, novi so pa še kar vedno dragi :)

bozicek ::

Vidim da ni razlike glede na hpool tako da se mi ne splaca hodit na offical poole in replotat
Darila letos samo za poredne

Senior Dev ::

Moj cilj za začetek je 100TB replotanega. Potem iz dobička dokupujem robo do enega petabajta replotanega.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

user20 ::

Če koga zanima, jaz prodajam za okorg 110 TB zunanjih trdih diskov in klasičnih 3.5 z HDD USB dockom...

Superboyy ::

Manj kot 19 eur na TB?

To je cena novih 12TB iz Amazona trenutno.

KTr1sk ::

Zanima kaj narediti C: sistemski disk (SSD) je poln zaradi Chie, naj bi se database od Chia gor zabasal, zdaj me pa zanima, če je vseeno če bi bi bilo vseeno če je na HDD database shranjeno ali morem kupit večji SSD ? hvala
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Superboyy ::

Lahko premakneš na drug disk. Samo v config.yaml popraviš db path.

Tudi meni je začelo jamrat ker je db že preko 180gb.

KTr1sk ::

@Superboyy: ali so premanil na drug disk SSD ali HDD? Če je na HDD ali deluje kaj slabše?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Superboyy ::

Je ok HDD. To samo dumpa podatke od blockchaina.

KTr1sk ::

Ali še kdo rudari Chio? Mogoče kdo ve, kaj je z diski, ki so polni plotinga in ali je potrebno diske izprazniti, če se na novo nastavi Chia? Ker sem videl, so se prodajali diski, ki so polno zasedeni s ploti? Kako zazna, da samo farma in da ni potrebno plotanje?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

bozicek ::

Če so ploti narejeni z tvojim farming keyem potem ja
Če pa misliš da boš samo kupil disk z random ploti in potem farmal na svoji mašini je odgovor ne

Drugače povedano
Če daš ti meni tvoj farming key ti lahko jaz naredim plote in jih ti potem uporabljaš (farming key ne memonic seed od denarnice)
Če pa jaz naredim svoje plote jih ti ne moreš uporabljati ker sem uporabil svoj farming key.
Edini način da jih uporabljaš pri sebi je, da dobiš memonic in uvoziš denarnico
Darila letos samo za poredne

KTr1sk ::

Hvala, zanima me še ali je pri Chia pomembno, da je Windows C: na SSD ali je vseeno če je na HDD?
Sprašujem, ker Chia database mi je C: disk zafilal do konca, sicer potem sem Chia database prestavil na prazen HDD, ampak nekaj nisem prav napisal in se C: disk vseeno polni in ko bo spet kmalu poln.
Kako prestavit Chia database sem si pomagam s tem postopkom

ampak pri novi verziji 2.1.3 je malo drugače in nimam vsega enako kot je na video posnetku.
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KTr1sk ()

bozicek ::

Database je dobro da je na ssd ali nvme ker kar naprej piše po njej in si lahko tik tak out of sync
Koliko je trenutno velika ne vem, ker ne farmam več ampak nazadnje je bila okoli 120 giga
Tako da priporočam da kupiš 250 ssd za 20€ ali 500 za 30€ in imaš tam wallet

Kaj pa je drugačno?
Odpreš config.yaml in popraviš kjer se nahaja. Seveda moraš paziti da je točno napisano
Darila letos samo za poredne

KTr1sk ::

Če je boljše, da gre database na SSD potem bom tako C disk zamenjal z večjim SSDjem in ne rabim premikat wallet database.
Mogoče je "varno" na ta Corsair imeti Windowse naložene in Chio, disk normalno zapisuje/bere, samo ta program kaže to napako

i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo diski z 10 ploščami

Oddelek: Novice / Diski
316639 (3678) PrimozR
»

Trdi diski velikosti 4 TB imajo vsi večinoma hitrost samo 5400 RPM?

Oddelek: Kaj kupiti
261197 (834) bluefish
»

Nvidia predstavila Geforce RTX 3080 Ti in 3070 Ti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
146359 (4281) njyngs
»

Seagate predstavil disk z dvojno roko za bralno-pisalne glave

Oddelek: Novice / Diski
165244 (3122) Invictus
»

Chia semena

Oddelek: Loža
203263 (2245) Kurzweil

Več podobnih tem