» »

Vezava signalne luči na rolo vrata

Vezava signalne luči na rolo vrata

sočan ::

Potrebujem malo pomoči.

Na rolo vrata bi rad povezal signalno lučko " https://www.aliexpress.com/item/3295547... ,ki bi delovala tako ob dvigu kot spustu vrat ?? Sama lučka ima za priklop dva kontakta. Če jo vežem na izhod iz elektronike ki gre na motor imam pa dve fazi in nulo. Kako to rešiti ? Obe fazi hkrati ne smem vezati na lučko. Kako jih ločiti ?? Upam da sem razumljivo napisal.
  • spremenilo: sočan ()

Jure14 ::

Kupi 2 lučki, pa ena sveti za gor, druga pa za dol.

sočan ::

Haha.. to je pa bolj taka rešitev..

Pa skupaj so dvojna vrata ,bo kar ena linija lučk..haha..

Bolje najti neko drugo rešitev

lp

dxx ::

Jaz tukaj vidim eno fazo in dve nuli. Si kaj pomeril?

sočan ::

Nisem nič. Vem da grejo tri žice na tubularni motor. Pa saj tudi v tem primeru ne smem kar združiti dveh žic na lučki ??

mirator ::

Fazi sta isti vendar krmilni, ena je za smer odpiranja, druga za smer zapiranja. Na vsako krmilno fazo priklopi pomožni rele, potem pa kontakte relejev poveži paralelno in ti bo luč svetila tako pri odpiranju kot zapiranju. Moraš pa na kontakta pripeljati stalno fazo.

sočan ::

Uf...tole ne bo nič iz tega.Haha..

Zanimivo ,da je toliko zakompliciran,če pa je ta luč ravno za ta namen. ??

Utk ::

Kaj pa če bi dal nek senzor, ki gleda vrata. Vrata se premikajo, luč sveti.

mirator ::

Če bi vsaj sliko dal boljšo, da bi se v celoti videle priključne sponke. Verjetno ima pogon priključne sponke tudi za signalizacijo. Sicer pa kot se iz te slike da razbrati imaš na sredini najprej dovodni kabel (L-faza rjava žica, N -nula modra žica in PE - zaščita rumeno-zelena žica. Skrajno levo pa je priključen elektromotor (COM - skupna točka kontakta, na katerega je pripeljana stalna faza, potem pa se vidi še sponka s puščico in verjetno je še ena sponka s puščico obratne smeri. To sta tisti dve krmilni fazi.
Če za svetilko nimaš nobenih sponk, potem lahko narediš, kot sem ti že prej zapisal.

sočan ::

Na sliki je vse kar je..Tisto z releji mi je malo neznano.. Moram res premeriti ,kaj se dogaja na tistih 12v sponkah.?

Če bi pa 12v peljal na lučko ,seveda če je napetost ob dvigu in spustu , in če bi dal pred lučko na vsak kabel diodo ?? To bi šlo ?

mirator ::

Če imaš signalizacijo na 12 VDC, potem ne potrebuješ nobene diode ampak svetilko za 12 V. Napiši vsaj tip pogona.

sočan ::

Dooya dc43b

 Elektronika vrat dooya dc43b

Elektronika vrat dooya dc43b

cvalsr ::

Še najenostavnejša rešitev je prebrati navodila za montažo. Ampak že Murphy je rekel: Če nekaj lahko zakompliciraš, potem tudi boš. ?

mirator ::

Mislim, da ta pogon nima priključkov za svetilko. Tiste sponke 12 V so verjetno namenjene za senzor, da se ti vrata ne zaprejo, ko si še v njihovem območju. Verjetno da drugačne rešitve, kot z relejema ne bo.

sočan ::

Sem malo poizkušal... Lučka direkt med COM in eno fazo ki gre na motor ,pa zadeva deluje ?? Spuščam ,dvigam deluje ,utripa. Lahko na takšen način kaj škodujem elektroniki ?
lp

sočan ::

Sem se malo prehitro razveselil..
Zadeva načeloma deluje, vendar se pojavi težava v eni od skrajnih točk ,odvisno kam priključim. (COM + gor ali COM+ dol)

V eni od skrajnih točk se lučka ne ugasne ??Ko so čisto odprta ali čisto zaprta. Oziroma če jih izklopim z daljincem deluje kot mora. Če pa deluje avtomatika ,pa v eni od skrajnih točk lučka ne ugasne ??
Je komu ki je bolj podkrepljen s tem kaj več jasno kje je finta ??

Zanimivo je tudi ,recimo da se vrata zaprejo ,lučka še kar utripa , če pa še na daljincu pritisnem stop ,čeprav so vrata že zaprta ,pa lučka ugasne ??

Tole ne bomo rešili imam občutek ??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sočan ()

Matej65 ::

Imaš mogoče podatek kakšne moči je ta lučka? Pomeri napetost med rjavo in črno žico motorja, nekajkrat sem to težavo rešil s priklopom lučke med fazi pogona(gor, dol), vendar prej preveri napetost!

sočan ::

@ Matej65
Sem poizkušal vse živo. Lučka je dejansko od 0-250 AC/DC tako da to ni problem.

Tako kot sem že napisal. Če dam med priključek com in gor ali dol ,zadeva deluje. samo v eni skrajni točki lučka ne ugasne. Je kot kaže neka stalna napetost notri.
Je pa to tubularni motor.

Sem pa našel drugo elektroniko ki pa že ima priključek za takšno lučko ,samo me moti ,ker gredo na motor samo tri žice ??

Čudno da sploh ni zemlje ?
Gledam tole elektroniko : https://www.aliexpress.com/item/1005001...

A bo to ok če bom priključil samo tri žice ??

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sočan ()

mirator ::

Kar si ugotovil, je to, za kaj sem ti predlagal reštev z dvema relejema. Sam si ugotovil da imaš proti motorju dve fazi. Ti dve pazi nista nič drugega (tudi to sem ti že zapisal), kot pogon v eno in v drugo smer. Če fazi zvežeš skupaj, ne bo kratkega stika, ker sta pač isi fazi, problem pa bi imel elekto motor, ker bi dobil istočasno komado "odpiraj-zapiraj". Z relejema bi to lahko razrešil. Potrdil pa si tudi mojo ugotovitev, da ta naprava nima predvidene svetlobne signalizacije.

sočan ::

Kar se tiče relejev nimam blage veze kako to izvesti. O kakšnem strošku govorimo okvirno ? Rabim pa za dvoje vrat.

errhec ::

Kakšno luč si vezal? LED?
dd

sočan ::

mirator ::

Za vsak pogon potrbuješ dva releja s podnožjema:
https://www.schrack.si/trgovina/krmilna...

https://www.schrack.si/trgovina/krmilna...
Najbolje da v škatlo pogona vstaviš tridelne vago sponke, ki jih povežeš tako:
1. za krmiljenje motorjev 2-krat
- ena žica v sponko pogona, v katero je sedaj priključen fazni vodnik proti motorju,
- vodnik, ki gre proti motorju
- ena žica ki gre na tuljavo releja (A1)
2. za stalno fazo 1-krat
- ena žica v sponko pogona, kamor je sedaj napeljan fazni vodnik,
- dovodni fazni vodnik
- ena žica na skupni kontakt obeh relejev

Iz normalno odprta kontakta relejev vežeš paralelno in naju priključiš fazo za svetilko. Na svetilko in tuljavo (A2) potem pripelješ še nulo.
Ko boš dal komando za odpiranje, se bo vklopil rele, ki je na tej krmilni fazi in svetila bo svetilka in vrata se bodo odpirala. Obratno, ko boš dal komando za zapiranje, se bo aktiviral drugi rele in zopet bo ob zapiranju vrat svetila svetilka.

Releje najbolje, da daš v PVC škatlo ustrezne velikosti (imajo jih v vseh trgovinah z elektromaterialom.

sočan ::

Zdravo, hvala..O kakšnem okvirnem znesku govoriva ?? Da vem ali delam to ali iščem drugo elektroniko ? Pa bi mi ti to naredil ? Jaz bi ti nakazal denar naprej ,to ni problem.

LpCvetko

mirator ::

Če si pogledal priložena linka, so zraven tudi cene. Material bi te tako prišel ca 40-50 evrov (4-krat rele, 4-krat podnožje, 6-krat wago sponka, 2-krat PVC ohišje (škatla))+ delo. Žal ti fizično ne morem pomagati, ker imam cel kup raznih obveznosti. Tole po forumih imam bolj za relaksacijo in če komu pomagam, je še toliko bolje. Lahko ti pa narišem vezalno shemo.

sočan ::

Če boš pri volji ,pa prosim nariši ,da vse skupaj v miru prečekiram in se odločim.
Hvala.

Matej65 ::

sočan je izjavil:

@ Matej65
Sem poizkušal vse živo. Lučka je dejansko od 0-250 AC/DC tako da to ni problem.

Tako kot sem že napisal. Če dam med priključek com in gor ali dol ,zadeva deluje. samo v eni skrajni točki lučka ne ugasne. Je kot kaže neka stalna napetost notri.
Je pa to tubularni motor.

Sem pa našel drugo elektroniko ki pa že ima priključek za takšno lučko ,samo me moti ,ker gredo na motor samo tri žice ??

Čudno da sploh ni zemlje ?
Gledam tole elektroniko : https://www.aliexpress.com/item/1005001...

A bo to ok če bom priključil samo tri žice ??

lp


si poskusil med obe fazi (gor, dol) in ne na com? ker ti motorji imajo med ti dve žici vgrajen kondenzator in bi napetost na teh dveh žicah morala biti nekje do 200V, odvisno od hitrosti pogona.

sočan ::

Poizkusil vse živo .. Ne gre.

Bom zaenkrat udejanil @mirator načrt. Čakam releje. Potem pa akcija. haha

Imam pa že drug problem .
Gre za fotocelico.
Spet mi ni jasno kako priključiti ,ali rabim kakšne čudne fotocelice.
Na moji elektroniki je za celice namenjeno 2x napajanje 12V G G 12V in še konektor D ??
Dooya Dc43b
 elektronika

elektronika





Gledam recimo te celice : https://bit.ly/3mUdNbl , pa imajo poleg napajanja še dva izhoda ??

Ima kdo idejo oziroma ve kako to priključiti ?? jaz enostavno ne najdem na spletu nič od moje elektronike (Dooya dc43b ). Nobenih navodil ,shem...

In še dodatno. NC ali No . Na kaj mora biti mastavljeno ,če želiš da se ob oviri avtomatsko odprejo ? na normaly open ali closed ?

Že vnaprej hvala.

mirator ::

Fotocelica je namenjena zaščiti pred eventuelno poškodbo, če v trenutku zapiranja, stojiš med vrati. Takrat se fotocelici prekine žarek in vrata se zaustavijo. Foto celico po moje priklopiš med desna kontakta G in 12 V (nisem pa 100% prepričan). Kontakt D ne vem, kaj bi pomenil.
Sponke na fotocelici pa imajo namen:
- kjer sta samo dve je to 12 V napajanje in jih povežeš s sponkami G in 12 V v elektroniki.
- kjer so štiri, sta dve enako kot zgoraj, drugi dve pa eventualno signalizacijo na oddaljeno mesto ali mogoče kakšno zvočno opozorilo.

sočan ::

Tole pa ne vem če bo držalo ?? Sponke na fotocelici kot sem gledal so na eni dve in na drugi štiri . Po dve za napajanje ,preostali dve pa stikalo ( COM IN - COM OUT )?

Finta je spet ,da je na moji elektroniki samo eno mesto ki je po mojem namenjeno fotocelici in to je D ?

Začetek problema je že ,ker nikjer ne najdem navodil ,sheme...za to mojo elektroniko Dooya dc43b . Po moje ima ta elektronika v osnovi eno drugo ime ,zato ni nikjer nič ??

mirator ::

Saj ta COM in OUT pomeni izhod za signalizacijo. Na COM pripelješ ali 12 V (prebrikaš) OUT pa zopet pelješ na nek zunanji rele, svetilko ali hupo. Imaš pa gumb, kjer izhodni kontakt nastaviš na NC ali NO, kar ti pač bolj odgovarja (hočeš imeti stalni signal, ki se prekine ob varnostni zaustavitvi vrat ali pa se signal ob zaustavitvi vrat pojavi).
Res vezalne sheme ni nikjer.

Kako pa priklopiš fotocelico na sponke elektronike pa sem potegnil analogijo iz neke druge sheme na googlu.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag...
Poglej sponke 10, 11, 12 in 13.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vezava zvonca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2812140 (4692) mirator
»

Izvodi navitij elektromotorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
222550 (2170) XeonAdvanced
»

Proženje releja, pomoč pri vezju/vezavi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
123320 (3192) T0RN4D0
»

Shema za uklop pumpe s PCjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
334227 (3487) DimmniBurek
»

Potrebujem pomoč pri vezavi fotocelice (avtomatska vrata)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
62771 (2729) ali3n

Več podobnih tem