» »

VHS in Hi8 digitalizacija

VHS in Hi8 digitalizacija

-žiga- ::

Imam par VHS in Hi8 kaset, ki bi jih rad spravil v mp4 ali kaj podobnega.
Katerega ponudnika predlagate?
Ne pričakujem nič posebnega, bi pa vseeno rad izbral nekoga, ki bo dobro naredil pretvorbo, da potem fizične medije vržem stran.

starfotr ::

Nikar ne meči stran. Možno je, da bodo kasete zdržale dlje, kot pa kak bolj sodoben format.

MadMax ::

Kasete bodo že preživele, z "bralniki" je pa že danes bolj švoh...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

-žiga- ::

Ok, saj pod vreči stran, nisem mislil nujno takoj v prvo kanto:) Bolj v eno skatlo na podstreho in pozabim nanje. Itak pa že zdaj nimam ustreznih bralnikov, čez mnogo let bo pa to verjetno še težje najti?

floyd1 ::

VHS-a nisem nikoli digitaliziral, Hi8 pa kar nekaj. Že na 50" plazmi 720p resolucije so ti posnetki večinoma težko gledljivi in se vidi, da jih je totalno povozil čas. Je pa seveda spomin. Na 4k si jih nekako sploh ne predstavljam.
VHS je še slabši format (270 linij) od Hi8 (400 linij, enako kot S-VHS).

Koliko točno imaš tega in od kod si?

Še vedno imam namreč pri starših mint "polstudijski" S-VHS Panasonic videorekorder (boljši VHS predvajalnik za digitalizacijo boš težko našel), Sony Hi8 kamero in Sony TRV-900, ki naredi fenomenalno A-D pretvorbo videa iz Hi8 kaset. Sam sem si na ta način zdigitaliziral vse stare posnetke (razne čage, prireditve, obletnice...) in so (preizkušeno) kot originali, jaz na TV-ju nisem videl razlike.

MadMax ::

-žiga- je izjavil:

Bolj v eno skatlo na podstreho in pozabim nanje.
Nja, če s tem misliš čisto navaden odprt cimpr, kjer pozimi lahko fašejo pod -15, poleti pa prek +45 stopinj, pa kaj živega pride blizu, jih pa res lahko kar vržeš stran ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

floyd1 ::

MadMax je izjavil:

-žiga- je izjavil:

Bolj v eno skatlo na podstreho in pozabim nanje.
Nja, če s tem misliš čisto navaden odprt cimpr, kjer pozimi lahko fašejo pod -15, poleti pa prek +45 stopinj, pa kaj živega pride blizu, jih pa res lahko kar vržeš stran ;)

Jp, za namagneten trak to niso ravno idealni pogoji ;).

Blinder ::

Kje se nahajas, floyd? Jaz imam tudi nekaj stvari za digitalizirat.
Imam pa kitajski easycap, hi8 videokamero in honestech tvr 2.5 program. Kaka se ti zdi ta moja kombinacija?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

floyd1 ::

Sem iz Maribora.

Težko je rečt, danes so verjetno ti čipi že tako poceni, da tudi taka cenena naprava naredi čisto OK digitalizacijo. Roko na srce, ti stari posnetki so pač taki kot so - slabi. Sploh v slabših svetlobnih pogojih je bilo pri moji Hi8 kameri ogromno "šuma".
Ko zdaj to digitaliziraš, je skoraj vsak postopek dober, na TV nisem videl razlike med kaseto in AVI datoteko, narejeno iz tega traka. Je pa mogoče še vedno mala razlika med mojim "digitalizatorjem", ki je takrat v štacuni v tujini stal 1.5k EUR in temi današnjimi poceni škatlicami. Ampak rezultat bo na koncu gotovo povsem primerljiv, tu je največji problem kvaliteta originalnega posnetka.

Naredi testni posnetek in potem primerjaj z originalom. Tako sem naredil jaz. Zraven je bilo takrat še žensko oko, bolj občutljivo za detajle ;) ;((. Nisva videla razlik.

Kvinta ::

To je vse kar rabiš in to je tudi najbolj poceni varjanta cena cirka 20€

A.C.A.B

Blinder ::

Kaj je tista skatlica zgoraj? hi8 reader?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

d4vid ::

Scart -> SVideo adapter. Kvinta je pozabil omenit, da rabiš še videorekorder.

Mam tudi jaz kar nekaj te robe, pa razmišljam, da bi prek TVja snemal, glede na to da ponuja možnost snemanja TV programa...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d4vid ()

Kvinta ::

Nisem pozabo se mi je zdelo normalno ,da ga že ma al pa kamero. Videorekorder dobiš na bolhi za 15€ podobno ceno imajo Hi8 kamere al pa mogoče 1x več :)) Sony je mel 20 let nazaj nek video walkman za Hi8 to zna tud bit poceni. Skratka meni se je hitro nazaj vrnil nakup ,ker sem delal za celo familijo in za celo ulico :D

Lahko pa neseš k bilokomu ko se z videom ukvarja poroke ,ohceti itd tisti stari mački majo še en kup vse te opreme doma teh je cel kup v vsakem mestu in na vsaki vasi.
A.C.A.B

floyd1 ::

Pri starih VHS-ih je treba tudi malo pazit, da ne dobiš kakega ful zjahanega. Kolegu je en tak "kadilski" (mogoče nima veze, a vseeno omenim) prastar videorekorder potegnil noter trak iz precej kaset. Nekaj je šlo rešit, nekaj ne.

-žiga- ::

Hvala za vse odgovore.
@floyd, žal sem iz čisto drugega konca Slo :)

Bi se lotil sam, ampak predvajalnikov sicer nimam, ampak bi se že kje našli za izposojo
Večji del kablovja iz zgornje slike tudi imam.
Ampak ker gre samo za 5 ali 6 kaset, se mi zdi, da bo enostavneje, če dam to nekemu podjetju, ki se s tem ukvarja.

Rokomawh ::

Zdravo.
Že nekaj časa se tudi sam ukvarjam s podobnim projektom in bi vam posredoval dosedanje ugotovitve.

Če nimaš potrebnega hardverja in/ali znanja, je za par kaset brez nadalnjega najbolj ugodna varianta profi storitev. Poguglaj "presnamavanje VHS" in dobiš ponudnike ki posnetke digitalizirajo. Cena je v rangu cca 5€ za uro posnetka. Kvaliteta pa je seveda najboljša možna - glede na "vstopni material".

Če je kaset več kot samo par, strošek profi storitve hitro postane težko prebavljiv in se začnemo ozirati po DIY rešitvah. Za to potrebuješ minimalno a.)VHS predvajalnik (VCR oz. videorekorder) in b.)neko napravo, ki ti analogni signal (SCART, S-Video, Cinch...) pretvori v digitalnega.
Tako sem storil jaz. Sem mislil, da bodo stvari enostavne, pa ni ravno tako... VCR imam. Nabavil sem še poceni video capture device (DVR) za cca 10€.
Rezltat? Pri odločno ohranjenih kasetah deluje skoraj super, skoraj zato, ker se jakosti zvoka se na tej napravici ne da nastavljat in včasih pride do popačenj (zelo zoprno, hreščanje). Video pa je dober, ne več ali gledaš original ali digitaliziran posnetek.
Če vaše kasete (in VCR) niso več odlično ohranjene, well, tu se pa zgodba zakomplicira.
Tisto kar se spomnimo iz časov gledanja VHS, ko se po ekranu pojavi "sneg", ko slika za par sekund zatrepeta ali zapleše.... To so težave zaradi sinhronizacije signala. Pri digitalizaciji se te napake ne odpuščajo in rezultat je pogost par sekund-minut trajajoč moder ekran, nesinhronizirana zvok in slika, manjkajoči kadri v celoti itd. Skratka- neuporabno. Za pravilno digitalizacijo mora tak signal čez Time Base Corrector (TBC).
Priporočam ogled prvih 5 minut tega videa, tip lepo pojasni.

Trenutno poznam dve rešitvi (še raziskujem in se priporočam za nasvet)
a.)Tvegaš z nakupom DVR, ki zna odpraviti težave s sinhronizacijo. Cca 100€! Tvegam sem napisal zato, ker je moj edini vir Youtube posnetek, na katerem tip trdi, da tak DVR reši problem. Konkretno gre za Elgato DVR. Jaz bi rade volje odštel tistih 100€, če bi bil prepričan, da bo tudi pri mojih 30 let starih kasetah učinkovalo. Tako pa...
b.)Kupiš rabljen VCR z vgrajenim TBC. Cca 300€+ Tudi toliko denarcev bi bil pripravljen odšteti, ker pa nimam zagotovila, da se bi obneslo, ne upam reskirat.

Obstajajo še nasveti, da kupiš DVD recorder z vgrajenim TBC in ga koristiš samo kot "passthrough" (vmesni člen med VCR in DVR) in seveda nakup samostojne TBC komponente. Cca 400€+

Vsake vaše izkušnje dobrodošle!

Če pa kdo razpolaga s hardverjem in ga ne potrebuje več (ker je svojo zbirko kaset že digitaliziral - se priporočam. Oglasi se na ZS.

Uživajte v "lock down" opravilih :)
----------- pa lep dan! Rokomawh

kalil ::

Sem v fazi rasikovanja in načrtovanja projekta cca 15 video kaset.

JVC & Philips z TBCjem je baje najboljša opcija, vendar pa, ko sem na gledal primerjave na yt, niso bile side by side in je težko videti razliko z in brez TBCja. Pri videorekorderjih na splošno je problem, da so stari in zjebani. In to zelo poveča riziko nakupa VCRja.

Osnovni problem je, da imajo VHS kasete 240p in slab zapis. Po trenutnih raziskovanjih zdi, da je z boljšo opremo kvaliteta izboljšana samo za nekaj %, kar pa je navadnem opazovalcu neopazno.

Zato sem se odločil, da uporabim tisto kar imam doma, 2 consumer level VCRja brez TBC, Lead tek TV tuner z S-Video vhodom.

Profi presnemavanje je za 15kaset & 30h cca 200€. In to je še vedno pol manj kot VCR s TBCjem.

Ali bom šel v ta projekt & investicijo se bom pa odločil, ko bom kaseto digitaliziral z mojo obstoječo opremo in jo primerjal z profi presnemavanjem.

Tukaj pa nastane drugi problem. Kdo od ponudikov te storitve dejansko ima profi opremo?

Ima pa ta projek velik potencial, da mi vzame zelo veliko časa & denarja za malenkostno izboljšavo v kvaliteti. Zame bi se šele začel konkreten projek pri video restauration & upscaling.

divide et empera

MadMax ::

Rokomawh je izjavil:

... Pri odločno ohranjenih kasetah deluje skoraj super, skoraj zato, ker se jakosti zvoka se na tej napravici ne da nastavljat in včasih pride do popačenj (zelo zoprno, hreščanje). Video pa je dober, ne več ali gledaš original ali digitaliziran posnetek. ...
Če je problem samo previsok vhodni audio level v "napravico", to rešiš enostavno tudi če nisi štromar. In da ne posegaš v original kablovje, kupiš najkrajši cinch podaljšek M-Ž, ga prerežeš in prispajkaš na potenciometer.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

janezl ::

Imam 20 miniDV kaset (po 1 uro). Pa sem imel MacMini (firewire) in še celo kupil program LifeFlix. Ta ni bil kompatibilen z zastarelim Minijem. Sem šel nekaj čarat z SSDji, pa nadgradnjo OSX. Na koncu je računalnik crknil in sem dal za 100 EUR presnet nekomu, ki se z presnemavanji ukvarja dnevno. Tako so spomini ohranjeni, jaz pa imam čas za druge stvari...
Originalna kvaliteta posnetkov zaradi poceni kamere, ni primerna za kakršno koli restavriranje, najvišja je sentimentalna vrednost.
73 de Jani

kalil ::

http://www.digitalfaq.com/forum/video-c...

Tukaj je vsa teorija opisana...

divide et empera

kalil ::

To je to, kar se lahko pričakuje

https://www.youtube.com/playlist?list=P...

divide et empera

BoredMarvin ::

Tako kot opisano - če je vir soliden je manj težav. Moja izkušnja s slabše ohranjenimi VHS kasetami je taka, da jih moderen HW enostavno ni dobro "prežvečil". Nato sem na nekem forumu prebral namig - use the oldest HW you can get your hands on in postavil eno WIN XP mašino s prastaro PCI kartico s PHILIPS čipom in voila - občutno boljša digitalizacija. Video in audio sinhrona, brez prekinjanja enega ali drugega.

VDUB lossless capture 720x576 in nato handbrake z deinterlace filtrom in dodaten filter po želji. Sam uporabim rahel denoise NLMeans tape filter.

Rokomawh ::

kalil je izjavil:


Ali bom šel v ta projekt & investicijo se bom pa odločil, ko bom kaseto digitaliziral z mojo obstoječo opremo in jo primerjal z profi presnemavanjem.

Tukaj pa nastane drugi problem. Kdo od ponudikov te storitve dejansko ima profi opremo?


Ko boš naredil primerjavo te prosim daj, sporoči ugotovitve. Pa še kakšno minuto screen capturing istega kadra od profi izdelka in "domače produkcije". Res me zanima...
----------- pa lep dan! Rokomawh

floyd1 ::

BoredMarvin je izjavil:

Tako kot opisano - če je vir soliden je manj težav. Moja izkušnja s slabše ohranjenimi VHS kasetami je taka, da jih moderen HW enostavno ni dobro "prežvečil". Nato sem na nekem forumu prebral namig - use the oldest HW you can get your hands on in postavil eno WIN XP mašino s prastaro PCI kartico s PHILIPS čipom in voila - občutno boljša digitalizacija. Video in audio sinhrona, brez prekinjanja enega ali drugega.

VDUB lossless capture 720x576 in nato handbrake z deinterlace filtrom in dodaten filter po želji. Sam uporabim rahel denoise NLMeans tape filter.


Posnetki so verjetno dobri zaradi tiste philipsove katice. Imam 2 prastari kartici s strojnim mpeg2 encoderjem (hauppauge pvr 150 in ATI theatrix), obe sta delali zelo dobro digitalizacijo v mpeg2 stream, ki je bil potem direktno "DVD-ready". Za stare, slabše Hi8 posnetke je bilo to to, če nisi rabil nič montirat.

kalil ::

floyd1 je izjavil:


Posnetki so verjetno dobri zaradi tiste philipsove katice. Imam 2 prastari kartici s strojnim mpeg2 encoderjem (hauppauge pvr 150 in ATI theatrix), obe sta delali zelo dobro digitalizacijo v mpeg2 stream, ki je bil potem direktno "DVD-ready". Za stare, slabše Hi8 posnetke je bilo to to, če nisi rabil nič montirat.


Teatrix ali all in wonder? za male pare kupim obe :P

divide et empera

Rokomawh ::

BoredMarvin je izjavil:

namig - use the oldest HW you can get your hands on


Ne razumem logike, zakaj bi starejši hardver bolje kompenziral reprodukcijo starih pretegnjenih kaset? ALi je morda vzrok v PCI tunerju, ki je bil uporabljen?

Mislim, da smo vsi sodelujoči na tej temi toliko podkovani, da nihče ne pročakuje 4K kvalitete iz 30 let starih kaset. Resolucija posnetka je stvar, ki se je pač ne da povečat (brez sodelovanja Walt Disney ali Pixar studia :))Gre za to, da so nekateri slabi efekti čisto odpravljivi s pravim harverjem - tu mislim na utripajoče črte, "plavanje" zaslona (ko gre slika počasi "en štuk višje" itd.

@Kalil - hvala za povezave na demo. Kot je videti, TBC lahko v resnici iz negledljivih posnetkov naredi čisto OK produkcijo!!

A je kdo probal tako opevani Elgato Video capture dongle?
----------- pa lep dan! Rokomawh

Miki N ::

A ne bi dosti tega rešil tracking na VHS "rekorderju" - sploh pri temu "bežanju" slike, ker gre v osnovi za korigiranje hitrosti. Nekateri so imeli tracking +/- kar na daljincu, praktično vsi pa na sami napravi tako ali drugače.

Rokomawh ::

@Miki N: Ne, ne pomaga. Kakorkoli je tracking nastavljen. Ker je trak pretegnjen, vsake par minut ( +, -, odvisno od kasete) prizor "odpotuje" počasi v zgornji štuk. Na TV to pomeni da kakih 5 sekund slika počasi pomika navzgor (zanimivo da nikoli navzdol..) in s spodnje strani ekrana se dvigije zgornji del prizora, dokler ni spet v celoti na ekranu, čez par minut se pa zgodba ponovi. Na VideoDVR donglu je pa za normalno delovanje potrebna pravilna sinhronizacija in ker je ni - naPCju to zgleda tako, da vsake par minit sliko zamenja blue screen, in ko se spet čez 5-10 sekund pokaže sta slika in zvok malo zamaknjena. Po nekaj takih ponovitvah je zamik že xx sekund. Skratka: negledljivo. Tracking tu ne pomaga..
----------- pa lep dan! Rokomawh

floyd1 ::

kalil je izjavil:

floyd1 je izjavil:


Posnetki so verjetno dobri zaradi tiste philipsove katice. Imam 2 prastari kartici s strojnim mpeg2 encoderjem (hauppauge pvr 150 in ATI theatrix), obe sta delali zelo dobro digitalizacijo v mpeg2 stream, ki je bil potem direktno "DVD-ready". Za stare, slabše Hi8 posnetke je bilo to to, če nisi rabil nič montirat.


Teatrix ali all in wonder? za male pare kupim obe :P

ATI Sapphire theatrix 550 pro piše gor. Kaj bom prodajal - vredno ni nič, lahko pa še prav pride.Imam pa še eno win xp mašino za to.

Kvinta ::

Če montirate prenešene posnetke v stilu celovečernih fancy filmov z efekti napisi plus audio itd pol stvari postanejo še kak zakomplicirane ja ..... meni je važno samo da se vidi kaj je posneto in ne zanima me čisto nič druga :D
A.C.A.B

kalil ::

Rokomawh je izjavil:

BoredMarvin je izjavil:

namig - use the oldest HW you can get your hands on


01 > Ne razumem logike, zakaj bi starejši hardver bolje kompenziral reprodukcijo starih pretegnjenih kaset? ALi je morda vzrok v PCI tunerju, ki je bil uporabljen?

02 > Mislim, da smo vsi sodelujoči na tej temi toliko podkovani, da nihče ne pročakuje 4K kvalitete iz 30 let starih kaset. Resolucija posnetka je stvar, ki se je pač ne da povečat (brez sodelovanja Walt Disney ali Pixar studia :))Gre za to, da so nekateri slabi efekti čisto odpravljivi s pravim harverjem - tu mislim na utripajoče črte, "plavanje" zaslona (ko gre slika počasi "en štuk višje" itd.

03 > @Kalil - hvala za povezave na demo. Kot je videti, TBC lahko v resnici iz negledljivih posnetkov naredi čisto OK produkcijo!!

04 > A je kdo probal tako opevani Elgato Video capture dongle?


01> vmesnih členov, pri katerih se kvaliteta poslabša je veliko in en izmed teh je capture card, kar je že nekdo omenil. Nekdo drug je omenil kabel. Eno izmed pravil je tudi, da ni vsak VCR primeren za vsako kaseto.

03 > ni panike, je tudi mene presenetilo. Vseeno pa malenkost dvomim v te dotične posnetke, ker tip opravlja storitev digitalizacije.

04 > Po tem kar sem bral na forumu, za katerega sem dal link je to ElCrapo...

Kar nekaj časa sem preživel na tistem forumu prišel do zaključka, da se mi ne splača investirati v opremo, eden izmed razlogov je, da imam premalo kaset imam, drugi je pa čas, tretji je pa da 20let staro opremo težko dobiš ohranjeno. Za digitalizacijo lahko plačam nekoga drugega, jaz se pa posvetim drugim projektom, za katere ne morem drugih ljudi plačat. In glede na to, da hočem najboljšo kvaliteto dobit iz VHS kaset je investicija v opremo cca 1k (dober VCR, zunanji TBC > 500€, .... )
VHS projekt se zame začne šele po digitalizaciji, v softwaru očistit, kar se da in najbolj pomembno upscalat, da bo gledljivo tudi na TVju.

02 > Sem experemintiral z AI upscalerji in se trenutno, da na 720p upscalat in ne zgleda slabše. Upscaling software bo pa z leta v leto boljši. Kasete so bile 20 let v shrambi, tako da mi ni panike počakat še par let :) Zato bom digitalizacijo prepustil nekomu s profi opremo, shranil bom pa v uncompressed AVI, ki baje zasede 300GB na kaseto. Kar pomeni, da rabim kupit velik disk.


Kar mi v tej fazi projekta preostane je najti nekoga, ki ima prej omenjeno profi opremo. Ali ima kdo izkušnje z ponudniki digitalizacije v SLO?


ATI Sapphire theatrix 550 pro piše gor. Kaj bom prodajal - vredno ni nič, lahko pa še prav pride.Imam pa še eno win xp mašino za to.


Se strinjam, ampak sem vseeno upal, da nimaš iste logike kot jaz.

divide et empera

beta1 ::

Pozdravljeni.

Jaz pa iščem nekoga, ki bi mi probal skopirat 30let staro VHS video kaseto na HDD. Pred 8 leti sem dal video kasete presnet. Ampak te ni **potegnilo** (tak so mi rekli).

Maribor-Celje-Ptuj.

Na ZS.

LP
Huawei LTE CPE master.

bulekk ::

Zdravo,

a je morda kdo kje zasledil/uporabil tudi kakšen SW, ki bi izboljšal te video digitalne posnetke
iz VHS kaset ?

Recimo nekaj podobnoega, kot delajo s starimi filmi...

Hvala in lp,
Bulek.

floyd1 ::

Težko boš kaj takega našel.

Pri starih filmih pa gre v bistvu za zelo dobro osnovo, snemano s profiči in profi osvetlitvijo na filmski trak, kar je čisto nekaj drugega kot amaterski VHS in (Hi)8. Tam so morali "samo" kvaliteto digitalizacije in kako poškodbo traku porihtat, ni pa tu bilo neke blazne izboljšave slike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arhiviranje VHS posnetkov

Oddelek: Zvok in slika
91441 (1117) floyd1
»

Arhiviranje (S)VHS kaset v digitalno obliko

Oddelek: Zvok in slika
91605 (1092) Gagatronix
»

Kako stare kasete digitalizirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5315948 (10116) BorutK-73
»

Digitalizacija VHS kaset

Oddelek: Zvok in slika
388299 (7029) dottor
»

Izbira pretvornika iz composite video v FW ali po drugi poti v PC

Oddelek: Zvok in slika
81407 (1237) Scotch3M

Več podobnih tem