» »

Arhiviranje (S)VHS kaset v digitalno obliko

Arhiviranje (S)VHS kaset v digitalno obliko

DarkLord69 ::

Pozdravljeni!

V omari imam ogromno VHS in SVHS ter DV video kaset. S časom bo šlo vse k vragu, zato vas prosim za pomoč. Želel bi arhivitati obstoječe kasete v najboljši možni kvaliteti. Kateri format zajema video (npr. MPEG2,MPEG4,DV25) in pri kakšni resoluciji bi bilo to najboljše narediti (da se nebi nič zgubilo na kvaliteti oz. da bi bilo celo boljše od originala). Posnetke bi pred končnim zapisom v video datoteko še malo zmontiral. Ali priporočate za končni zapis po montaži MPEG4 kodek (ali kakšenga drugega)? Sam sem poskušal poguglati pa sem še bolj zbegan (eni pravijo tako, drugi drugače). Hvala za kakršno pomoč!

Lep pozdrav!

avian2 ::

Vsako prekodiranje videa in audia stane nekaj na kvaliteti. Karkoli boš naredil, boljše od originala ne bo (izgubljene informacije se pač ne da povrniti nazaj).

Kar se kaset tiče: DV kasete so že v digitalnem formatu, tako da vsebino teh je najboljše shraniti v takem takem kodeku, kot so, se pravi DV. Včasih se je dalo z ustrezno kamero prenesti preko Firewire digitalne podatke s kasete brez izgube kvalitete v .dv datoteke. Te se je potem dalo naložiti direktno v program za montažo. Kako je sedaj z moderno opremo ne vem.

VHS in SVHS so analogni formati. Tukaj boš rabil neko (čim bolj kvalitetno) napravo, ki ti bo digitalizirala analogni PAL video iz videorekorderja. Najboljše, da shraniš video v takem formatu, kot ti ga naredi ta naprava, brez še enega prekodiranja. Če imaš izbiro, je najboljše uporabiti kak kodek, ki ima samo intraframe kodiranje, ker je pri teh najmanjša izguba kakovosti pri montaži. Jaz osebno pred (zelo amatersko) montažo običajno uporabljam MJPEG kodiranje, ampak delam samo z kratkimi posnetki.

Kar se tiče formata po montaži je po mojem glavno vprašanje, kaj bodo predvajalniki čez 5 let še znali predvajati. Ravno pred kratkim sem ugotavljal, da imam neke stare posnetke iz 2008 v .avi z MPEG4 kodiranjem. Takrat so se predvajali čisto v redu, danes se jih pa ne da več gledati ("marker does not match f_code", karkoli že to pomeni).

Zoran7 ::

Dvigujem to temo, sem na isti zadevi kot original poster (arhiviranje oz. digitaliziranje). Imam navadne VHS kasete ter soliden videorekorder.
Manjka mi se naprava za zajem - tu bi vas vprasal za nasvet, kaj kupiti. Na trgu je polno naprav, kaksne so kaj vase izkusnje.
Zanima me se, ce podpira katera direkten zajem v Adobe premiere, ali gre vse preko tistih cunga lunga programov, ki so prilozeni?

Zoran7 ::

Gendale hvala za hijack teme...

Torej kako je s temi capture napravami. So kaksne izkusnje?

Gambino ::

Tudi mene zanima, kako oz če se kdo s tem ukvarja in se plača seveda.

Jesenican2 ::

Jaz sem uporabil tole zadevo

Za zadevo sem preko bolhe dal 20€, torej cena ni visoka. Na računalnik se prenese/prekodira lahko preko različnih programov, google: how to vhs to pc. Programov praktično neomejeno za to. Nisem se pa še toliko poglobil, da bi vse uredil, sem le nekaj minut posnetkov za preiskus. Deluje pa brez težav.

Zoran7 ::

Videorekorder imas z izhodom svhs? Ali konvertas na kompozitno preko adapterja - se izgubi kaj na kvaliteti se dodatno s tem pretvornikom?

LeQuack ::

Če nimaš ravno kakšne sodobne naprave bo najbrž izguba kvalitete že pri VHS glavi, ki bere kaseto, in potem še na izhodu iz VCR ter po možnosti še na vhodu v PC, povsod kjer je konverzija iz analog/digital in obratno. Najbolje bi bilo imeti za to namensko napravo ali pa nesti nekam, kjer to delajo.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

jype ::

Zoran7 je izjavil:

Videorekorder imas z izhodom svhs?
Načeloma uporabiš SCART na S-Video adapter in S-video pripelješ na DV kamero/pretvornik.

Gagatronix ::

Drugac je v LJ na Wolfovi en k dela te backupe. Pa VOM v pasazi med Copovo pa Nazorjevo tud arhivirajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako stare kasete digitalizirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5315945 (10113) BorutK-73
»

Z VHS na DVD

Oddelek: Zvok in slika
212986 (2368) KeKc7
»

iz video na DVD in kvaliteta zajema TV tunerjev

Oddelek: Zvok in slika
162435 (1938) zcetrt
»

iz hi8 (analog) ali vhs na pc z VIVO kartico

Oddelek: Zvok in slika
141728 (1520) lalan
»

Kartica za zajem videa iz zunanjih virov?

Oddelek: Kaj kupiti
62190 (2119) kurjač

Več podobnih tem