» »

Izbira pretvornika iz composite video v FW ali po drugi poti v PC

Izbira pretvornika iz composite video v FW ali po drugi poti v PC

Scotch3M ::

Imam ogromno video kaset, ki bi jih rad pretvoril v digitalno obliko. Kupil sem video rekorder, ki ustreza mojim zahtevam in dobro predvaja video kasete. Potrebujem nekaj za realno-časovno pretvorbo composite video signala iz video rekorderja v FW ali kako drugače, da bi ga lahko shranil na PC-ju in obdelal.

Do sedaj sem preizkusil že vse mogoče TV tunerje in problem se pojavi, ker slika, ko jo enkrat digitaliziram, pa ne glede na to v katerem formatu ali s katerimi driverji jo dobim in kako dobro jo obdelam v VirtualDub-u, ni več tako lepo tekoča, kot na TV (o tem sem že pisal v eni temi na temu forumu). Ker sem torej nad TV tunerji obupal, sem se odločil, da si priskrbim nekaj bolj profesionalnega. V teoriji me je prepričal Canopus (Grass Valley) ADVC 110 in mislil sem, da sem našel rešitev in da ga bom kupil vse dokler se nisem odpravil na raziskovanje po googlu. Na nemalo forumih in tudi na amazonu sem zasledil pritožbe kupcev, da prihaja pri bolj izrabljenih kasetah do problemov v sync-u (kljub temu, da naj bi imel ADVC 110 možnost zaklenitve zvoka in videa), da slika ni tekoča in tudi nekaj problemov s kontrastom so imeli. Eden je napisal, da teh problemov pri pretvorbi na mini DV kameri ni imel. Največ priporočajo snemanje preko kamere in dvd recorderja kot komponente, ki sprejema video signal ali pa ima vgrajen tudi video rekorder in video zapiše na DVD-R medij, pri tem pa naj bi imel tudi zelo dobre filtre, ki lepo očistijo sliko (meni se sicer za to ne gre, ker lahko to napravim sam v VirtualDub-u).

Kaj sedaj? Ali res ne obstaja naprava, ki bi bila sposobna tako kvalitetne pretvorbe kot tista, ki se nahaja v mini DV kamerah ali v DVD recorderjih? In to pri tem, da ta converter od Canopusa sploh ni poceni (pri nas pride nov čez 360€). Še malo daš zraven in dobiš novo kamero, ki bolje opravi zadevo (ali je to logično?).

Kaj pa uporabljajo v studijih za pretvorbo iz njihovih profesionalnih JVC ali Panasonic S-VHS mašin oziroma kako spravijo to na PC?
  • spremenil: Scotch3M ()

#000000 ::

Poklič na telos http://www.telos.si/index.htm pa upraši kaj predlagajo, pol pa magar na ebay naročit.
Jest sem mel kamero in je čist spodobn posnetek prišel na PC, ampak je bil mini DV, ne vem kako se obnašajo kamer z VHS kasetami pri zajemanju na PC. Al pa kekega ki se bavi z snemajem porok upraši on bo vedu 1005 kaj se splača uzet.

zavajon ::

Bi rekel, da nimaš problemov s TV tunerji, ampak da zajebeš pri obdelavi.
Jaz sem vse VHS-e presnel pred leti z običajnim Terratec Cinergy 400 TV tunerjem, se mi zdi, da sem imel takrat v mašini Athlon 1200 procesor (tako švoh danes ne dobiš več), pa je vse bilo OK.
Sem pa zripal v nekompresiran avi 720x576 berz deinterlacanja, nato pa s TMPGenc stvar obdelal (deinterlacing, cropping,...), kodiral v MPEG2 in spravil v DVD format. Seveda je enkodiranje filma trajalo tma nekje 6 ur.

Zato ti priporočam, da najprej zripaš košček posnetka brez kakršnihkoli run-time filtrov, če ti ne bo predvajalo tekoče, poskusi kakšen drugi software za ripanje. Jaz sem uporabljal Fly 2000 TV, ruska roba, odličen program brez nepotrebnih navlak, vendar je bil narejen le za saa713x chipset.

Scotch3M ::

Saj problem z videom je še pred obdelavo. Obdelava z deinterlacanjem naj bi kao rešila problem "ne-tekočnosti" pri hitrih horizontalnih prehodih s kamero, a ga ne. Problem je pomoje ravno v tem sync-anju, s katerim so imeli problem tudi tisti kupci Canopusa, ker gre že za zelo slabotne kasete (posnetke). Žal ne poznam nikogar, da bi preko kamere preizkusil. Lahko pa ti pošljem na PMS kak video (link), da boš točno videl v čem je problem. Video začne utripati ob hitrih panih (kar je do neke mere normalno), vendar ob tem tudi izgubi pretočnost, s katero na TV, ko gledam kasete direktno iz videa, ni tega problema. Ideja je, da nebi rad presnel kaset v slabši kakovosti, kot jih je mogoče gledati na TV direktno iz videa.

Aja, TMPGenc je tudi moj "favorit" in sem zelo zadovoljen z njim, tisto čakanje nekaj ur pa se na koncu še kako izplača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scotch3M ()

floyd1 ::

Na čem pa potem gledaš ta video in s čim ga predvajaš? Na LCD in plazmah je štekanje pri takih premikih dokaj pogost pojav, sploh pri starejših, ko predvajaš filme s katerim od mkv predvajalnikov na TV, ki nima 24p podpore.

Jaz sem najprej poizkušal z digitalizacijo preko (takrat še) "nove" Sonyjeve mini DV digitalne kamere, a se mi je zdelo preveč dela. Vse sem delal preko S-VHS videorekorderja ali pa Hi8 kamere priključene preko S-VHS kabla (in chinchov za zvok) na zgoraj omenjeno digitalno kamero, od tam pa preko FW do računalnika. Potem pa dvopasovno MPEG2 kodiranje, zdi se mi da s CCE enkoderjem, ki je opravil super delo (a noro počasno).

Potem pa sem preizkusil hitrejši sistem preko TV kartice z vgrajenim strojnim Mpeg2 enkoderjem (Hauppauge PVR-150 MCE in stara kamera na S-VHS vhodu) in primerjal razliko v kvaliteti. Ker je bil originalni analogni video itak precej slab (Na Hi8 so bili posnetki večinoma "LP"), razlike praktično ni bilo. Na ta način je šlo potem skozi en kup analognih kaset (Hi8 kamera, enih 30 kaset po 120 min), pa nisem nikoli imel težav s sinhronizacijo. Pred nakupom TV kartice sem vprašal kolega, ki je že veliko delal s tem, kaj moram paziti pri izbiri, mi je rekel le to, da naj ima strojni Mpeg2 in pa tudi vhod za zvok - da skodira vse hkrati in ne rabiš peljati zvoka preko zvočne kartice - tu je največkrat prišlo do težav s sinhronizacijo.

zavajon ::

Sori, sem spregledal, da želiš prenesti posnetke iz kamere.
Verjetno so TV tunerji prilagojeni TV signalu in se zato s kamerami ne razumejo najbolje.
Morda se bo oglasil kdo, ki ima izkušnje s PVR oz. ADVC karticami.

Scotch3M ::

No, očitno sem našel delni odgovor. Tale video, ki je bil narejen z ADVC 300, ki pri nas nov pride 600€+, ima podobne težave.

Moti me utripanje ob premikanju kamere. Takega utripanja pri videu direktno na TV zaslonu zagotovo ni v tolikšni meri, ko pa isti video preneseš v digitalno obliko, začne ob takih panih utripati. Pa ne pomaga noben filter v virtualdubu in verjemite, preizkusil sem jih malo morje. Kaj torej storiti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scotch3M ()

floyd1 ::

Ena poceni TV kartica s hardverskim Mpeg2 (če to še sploh obstaja), brez deinterlace-a in potem pretvoriš v video DVD format, pa po mojem ne bo skakanja, ko boš predvajal iz DVD predvajalnika na TV - pri meni ga ni. Sem napisal že 2 posta višje. Vem, da to ni čisto to, kar bi ti hotel, a boš imel vsaj tekoč video in ne bo problemov s sinhronizacijo...

Scotch3M ::

No tako, po dolgem času se spet javljam.

Med tem nisem ugotovil nič pametnega, razen dejstva, da je pri miniDV kamkorderjih enak efekt. Namreč, če preko analognega video izhoda gledam na klasični (katodni) televiziji, je slika lepo tekoča, ko pa preko firewire-a posnetke spravim v DV .avi, je efekt enak, kot pri zajemanju videa z VHS kaset na računalnik in to kljub temu, da naredim deinterlacing v virtualdubu. Grem pa stavit, da če bi ta isti video spet prekopiral na miniDV kaseto (trak) na kameri in predvajal na televiziji, bi bila slika spet tekoča. Verjetno je kriv način predvajanja na PC-ju.
Opazil pa sem tudi, da je slika iz kamkorderja na PC-ju nekoliko temnejša, kot na televiziji ali LCDju od kamere. Verjetno so za to krive nastavitve grafične kartice, čeprav sem z njimi kar se tiče gledanja filmov in vsakdanjega desktop dela, povsem zadovoljen.

Če je slika iz VHS kaset boljša preko kamkorderja (firewire-a) ali preko tv tunerja pinnacle pa bom kmalu primerjal in javim rezultate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scotch3M ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako stare kasete digitalizirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5316044 (10212) BorutK-73
»

VHS na DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
114357 (3250) free2dark
»

VHS v Divx in podobno

Oddelek: Zvok in slika
425949 (3539) francek1
»

prenos iz video kaset preko video rekorderja na pc (scart)

Oddelek: Zvok in slika
225126 (4882) NazgulRR
»

TV tunerji (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
507084 (5151) Tiash

Več podobnih tem