» »

Na matični plošči mi ne delajo vsi sloti za ram...

Na matični plošči mi ne delajo vsi sloti za ram...

prowb ::

Kot piše v naslovu, mi na matični plošči (Asus Z9PA-D8C), ne delujejo vsi sloti za ram.

Zadevo sem kupil rabljeno in na enem slotu (H1) meni (prodajalec pravi, da mu je delalo, načeloma mu tudi verjamem) ram nikoli ni delal, display na plošči je obstal na kodi 6A).

Zamenjal sem nekaj ventilatorjev, ko sem že bil pri delu pa sem zamenjal še termalno pasto pod hladilniki procesorjev...

Situacija je sedaj takšna, da mi ne deluje še en slot (B1) za ram, ne obstane na isti kodi, ampak se zažene za par sekund, ugasne, spet zažene...

Odstranil sem vse module za ram in z enim preizkusil vse slote in rezultat je enak: če je modul v slotu H1 ali B1 ne pride niti čez post. Če isti modul vtaknem v kateri drugi slot se računalnik lepo boota in naloži sistem...

Kaj lahko naredim?
Kje iščem napako?

Hvala!

hojnikb ::

fuč slot, fuč memory controller v procesorju ali kakšni zviti pini.
#brezpodpisa

Baja ::

0. resetiraj bios
1. spihaj slote
2. poradiraj kontakte na ramih
3. v slotu h1 in b1 uporabi vecjo silo ko vstavljaš rame
4. v slotu h1 in b1 uporabi manjso silo ko vstavljaš rame
5. z rami je vse OK? naredi mem test na drugi masini
6. preveri manual, če dela single stick v teh slotih

7. kupi drugo plato

hojnikb je izjavil:

fuč memory controller v procesorju

Procesorja sem zamenjal med seboj in napaka ostaja ista, se pravi, da sta proca verjetno ok?

hojnikb je izjavil:

kakšni zviti pini.

Sem pogledal, pa nisme kaj opazil - bom še enkrat vzel ven in dal pod malo boljšo luč.

Baja je izjavil:

0. resetiraj bios

Bom probal, čeprav, mislim, da sem že pred kakim mesecem, ko mi prvi slot ni delal...

Baja je izjavil:

1. spihaj slote

Sem, ko dobim bolj tanek nastavek, bom še enkrat...

Baja je izjavil:

2. poradiraj kontakte na ramih

Načeloma sem očistil z izopropanolom in papirnato brisačko - bi radiranje, kaj bolje očistilo kontakte?

Baja je izjavil:

3. v slotu h1 in b1 uporabi vecjo silo ko vstavljaš rame
4. v slotu h1 in b1 uporabi manjso silo ko vstavljaš rame

Bom probal in javim.

Baja je izjavil:

5. z rami je vse OK? naredi mem test na drugi masini

Ta modul, s katerim sem testiral kateri slot dela in kateri ne, sem predhodno testiral z memtestom.

Baja je izjavil:

6. preveri manual, če dela single stick v teh slotih

Načeloma je napisano kako bi naj po vrsti vstavljal module, ne vidim kakih omejitev, glede uporabe samo enega modula.
Je pa en nedelujoč slot od procesorja 1 in drug nedelujoč slot je od procesorja 2...

Baja je izjavil:

7. kupi drugo plato

S tem bom zaenkrat počakal - načeloma mi je vseeno za teh par gb rama manj - edino jezi me, ker ne dela vse ;)

B34ST ::

Kakor vidim so to tisti smotani ASUS sloti, ki na eni strani nimajo zapaha.
Da pobrskam po spominu kako sem jaz to reševal, najprej daš noter seveda na strani kjer nimaš zapaha, poravnaš palčko s slotom na strani zapaha, pritisneš noter na strani kjer ni zapaha in še na kontra strani. Nekaj takega, saj to če boš delal, pomoje ne moreš falit. Glavni korak, preveriš če si naredil dobro, tako da pritisneš še enkrat na strani kjer ni zapaha. Tam se včasih ne zaskoči, ker pač nimaš zapaha, ker tisti ko enkrat klikne, veš da je ok. Tukaj imaš pa nekje 50/50 šanse da bo delalo, če ne pritisneš dobro na obeh straneh.
MSI in Gigabyte sloti s klasičnim sistemom z dvema zapahoma, nisem imel nikol problemov. Res pa da jaz ne dam čez roke več kot kakšno plato na leto ali dve.
ASUS je pač hotel nekaj inovirat, pa je naredil še večji fail. Tudi tisti vmesni člen za front panel konektorje, nisem videl smisla, ko sem delal brez tega pri MSI, nisem imel najmanjšega problema.
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: B34ST ()

B34ST je izjavil:

Kakor vidim so to tisti smotani ASUS sloti, ki na eni strani nimajo zapaha.
Da pobrskam po spominu kako sem jaz to reševal, najprej daš noter seveda na strani kjer nimaš zapaha, poravnaš palčko s slotom na strani zapaha, pritisneš noter na strani kjer ni zapaha in še na kontra strani. Nekaj takega, saj to če boš delal, pomoje ne moreš falit. Glavni korak, preveriš če si naredil dobro, tako da pritisneš še enkrat na strani kjer ni zapaha. Tam se včasih ne zaskoči, ker pač nimaš zapaha, ker tisti ko enkrat klikne, veš da je ok. Tukaj imaš pa nekje 50/50 šanse da bo delalo, če ne pritisneš dobro na obeh straneh.
MSI in Gigabyte sloti s klasičnim sistemom z dvema zapahoma, nisem imel nikol problemov. Res pa da jaz ne dam čez roke več kot kakšno plato na leto ali dve.
ASUS je pač hotel nekaj inovirat, pa je naredil še večji fail. Tudi tisti vmesni člen za front panel konektorje, nisem videl smisla, ko sem delal brez tega pri MSI, nisem imel najmanjšega problema.

Je ta čudni slot z enojnim zapahom, ampak dvomim, da je to problem - samo an dveh slotih me heca, drugje je VEDNO mi v prvo uspelo... Hvala vseeno za idejo...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAM Dual Channel vs Single

Oddelek: Strojna oprema
182518 (237) pepso3
»

Pametne ključavnice in protivlomna vrata

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162281 (1883) borut_p
»