» »

RAM Dual Channel vs Single

RAM Dual Channel vs Single

nkilar ::

Pozdrave! :)

Kot se že po topicu vidi me zanima razlika med Dual channel in Single channel modeom.

Na netu je dosti testov ampak nič konkretno novega. Predvidevam, da se dandanes prepustnost in what not še tolko bolj upošteva zate me zanima vaše mnenje, kakšna je dejanska razlika?

Sprašujem pa predvsem zato ker imam že dalj časa 3GB DDR2 sedaj pa mi je kolega odstopil svoj 2GB modul, ki ga ne rabi več. Konkretno to pomeni, da v nobenem primeru nimam dual channel razen če si dokupim 1GB... Nekako me zanima a se bolj splača imet vsega skup 5GB pa single mode al se splača dokupit 1GB in met vsega skupaj 4GB?
:)

Pa hvala :P

Janac ::

ce imas 2 palcki pol mas dual channel nima veze velikost

heh ja :)
Bol me zanima kakšna je v praksi razlika med načinoma... če ne drugega za radovednost :)

Blinder ::

A ne obstajajo tudi neke fore, da v primeru 3GB bi imel 2GB v dual channel in preostali GB pa single?
Razliko najbolj vidiš na testih. V praksi pa je premičkena razlika da bi na oko opazil. Se pa sigurno lepše sliši dual channel.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Mislim da obstaja finta oz. t.i vmesni način... Govorim na pamet, mislim da je flex mode?
Dva identična modula sta v dual channel en pa pač ne.

Če je res tako majhna razlika v praksi potem res ni fore da je zdej že Quad channel mode... marketing ftw?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nkilar ()

ne ker se pa pozna quad

mr1two ::

To je povsem odvisno od dela, ki ga na računalniku opravljaš. Če je to neka light weight zadeva tipo brskanje po netu, office ipd, potem razlike ne boš opazil, pa če s štoparco meriš.
Mogoče se malo, ampak res malo pozna na recimo kakšnih aplikacijah koliko časa potrebujejo, za zadeve naložit(kakšna igra npr)- definitivno premalo, da bi si s tem belil glavo.
Se pa pozna, če delaš zahtevnejše delo, recimo takšno, kjer obdeluješ velike količine podatkov, več časa naenkrat.

Največja razlika je seveda v sintetičnih testih.

Če je zadeva zate zanimiva je torej povsem odvisno od tega, kaj ti pravzaprav rabiš. Ferarija za do špara in nazaj recimo nihče ne rabi. Če bi pa rad dirkal, pol pa kr :).
(seveda, DC ali TC ni niti približno dražji v proporcijah z običnim avtom in ferarijem).

Odgovor na tvoje vprašanje: flikni not še ta 2 gb palčko. Boš opazil več boosta(tudi po dooolgem delovanju in z veliko odprtimi programi) zaradi same količine, kot bi bilo sicer opazne razlike.

Pošteno povedano... Se mi je zdelo da bo nekaj takega :) hvala all!

54j0 ::

Za dual channel - ne da rabiš module istih velikosti, tudi identični morajo biti med sabo (isti model iste firme). Lahko kombiniraš istočasno npr. 2x1gb + 2x2gb, 2x1gb + 2x4gb ipd. To pod pogojem, da je vsak posamezni par sestavljen iz identičnih modulov. V redkih primerih lahko v dual channel načinu delujeta tudi dve različni palčki ram-a, pod obveznim pogojem, da sta iste velikosti. Redko! Feelin' lucky? ;)

p.s.: hitrost med single in dual channel se pri povprečnemu uporabniku pozna (že OS je bolj odziven). Medtem ko razlika med dual, tripple in quad channel postane opazna pri "resnih" zadevah (in ne, to niso igre :)).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 54j0 ()

opeter ::

54j0 je izjavil:

... tudi identični morajo biti med sabo (isti model iste firme)

Preverjeno delujejo moduli različnih proizvajalcev.
Vse kar je pomembno je sledeče: hitrost in kapaciteta.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

54j0 ::

Opeter: se strinjam, samo je odvisno tudi od osnovne plošče, chipseta itd. Ni pravilo, se pa dogaja.

Pa kolikor vem je lahko tut različen latency na ramu ker se itaq nastavjo vsi po najpočasnejšem (vsi pa morjo bit 800 mhz)... Sam kot rečeno včasih dela včasih pač ne :D

Glede na to da kombiniram 3x1GB pa 1x2GB ne preostane drugega kot flex. To predvidevam da spada po hitrosti nekje umes med SC pa DC?

stock ::

Ma niti velikost ni tako pomembna, pomembna je predvsem razporeditev v slotih!

Namreč na plati imamo npr. 2 slota rumena (1. in 2.) ter 2 črna (3. in 4.). Tako za dual-chanel npr. 2 palčki morata bit v 1. in 3. slotu torej ista barva slota. Oziroma imamo označeno tudi z A1, B1 in A2, B2.

Pomembno je samo, da se sklapata palčki na enem in drugem kanalu, tako lahko imaš npr. slot A1(rumen) 2Gb B1(črn) 1Gb ter A2(rumen) 2Gb B2(črn) 1Gb in bo še zmeraj dual chanel z 6Gb.

5Gb pa pomojem ne bo špilalo. Pa tudi količina ni preveč smiselna. Že 4Gb je vrh glave kar se tiče normalne uporabe in igric.

opeter ::

stock je izjavil:

5Gb pa pomojem ne bo špilalo. Pa tudi količina ni preveč smiselna. Že 4Gb je vrh glave kar se tiče normalne uporabe in igric.

Odvisno, kaj je zate normalna uporaba. Jaz lahko trenutno brez težav koristim 8 GB RAM-a.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

stock ::

Netkanje, lowdanje filmov in gledanje, tudi igrice zaenkrat ne rabijo kaj več kot 1,5gb + windows 1gb.

Verjamem pa, da se s kakšnim programom, da to hitro preseč.

opeter je izjavil:

54j0 je izjavil:

... tudi identični morajo biti med sabo (isti model iste firme)

Preverjeno delujejo moduli različnih proizvajalcev.
Vse kar je pomembno je sledeče: hitrost in kapaciteta.

tudi hitrost ne

polozweii ::

Obstaja program s katerim preveriš če rama res delujeta v Dual Channel modu?

mtosev ::

Cpu-z
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pepso3 ::

najbolša kombinacija ti je 2x16gb. po vseh testih še skoraj najhitreje deluje tako. za igranje špilov je to najboljša kombinacija.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje o dual channel RAMu?

Oddelek: Kaj kupiti
252251 (1080) Mitja358
»

RAM DDR2

Oddelek: Pomoč in nasveti
152369 (2212) Brias
»