Forum » Strojna oprema » NVIDIA Lovelace (GPU 5nm)
NVIDIA Lovelace (GPU 5nm)
Temo vidijo: vsi
Constantine ::
Ekola, rezerviral eno MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio 24G. Pripelje kolega iz Nemčije 20 komada naslednji teden. So kar drage, okoli 1800€ pod mizo.
https://www.msi.com/Graphics-Card/GeFor...
Kupm! Kam prinesem denar? Pod mizo?
hujsk1999 ::
Ne se preveč zaletet. Prodaja strmo pada, AMD, Intel, Nvidia - rdeče številke in recesija se še ni dobro začela. RTX 4090 za 500EUR je kar realen scenarij čez kakšno leto, ampak vprašanje kdo bo takrat sploh razmišljal o grafični kartici. Prihajajo namreč najtežja leta naše generacije. Naslednjih 5 let bo ključnih.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hujsk1999 ()
Meizu ::
Ne se preveč zaletet. Prodaja strmo pada, AMD, Intel, Nvidia - rdeče številke in recesija se še ni dobro začela. RTX 4090 za 500EUR je kar realen scenarij čez kakšno leto, ampak vprašanje kdo bo takrat sploh razmišljal o grafični kartici. Prihajajo namreč najtežja leta naše generacije. Naslednjih 5 let bo ključnih.
Ah, sodeč po tvojem nicku, si ti še malo premlad, da bi dal kakšno od prejšnjih recesij skozi. Ni tako hudo kot zgleda. Recesije so bolj marketinški triki in prav nobene škode ne bo, če se bo par tovarn zaprlo, po dežju vedno zrasejo nove, lastniki se menjajo, življenje teče dalje.
4090 za 500eur v kratkem je pa (žal) izjemno naivno, milo rečeno. Nvidia nikoli ne bo pristala na tak pricing, ker če bodo enkrat, bo trg vedel, da to lahko ponovi večkrat in to je za nvidiine delničarje drek.
Kar pa ne pomeni, da bom dajal 2 jurja za karto, ker nisem ruknjen. Samo ruknjeni in tisti, ki so polni keša dajo 2 jurja za GPU, ki bo čez 2 leta (ali verjetno prej) spet obsolete in bo na voljo še hitrejši GPU.
2500eur sem kvečjemu dal za zvočno karto pred dobrim letom dni, ampak jo dejansko rabim, poleg tega pa ta produkt predstavlja nekaj, kar bo pro-grade še naslednjih 20 let dobesedno. Velika razlika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
FlyingBee ::
Do not feed a troll.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
FireSnake ::
Od kje si pa tole vzel?
Bi rabil še več tega, če si vzel iz kakega članka.
Moj post misliš? Tega je na internetu kakšnih 20 ton. :)
Ja, sem mislil, če si sliko vzel iz kakega članka.
Ker rabim take zadeve za poučevanje.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
https://www.computerweekly.com/rms/comp... computer WITCHpeople image 5
https://www.theguardian.com/technology/...
https://www.theguardian.com/technology/...
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
Mr.B ::
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
ziga1990 ::
Razlog da je RTX 4090 tako velika je, ker je Nividia pozabila da gre v ohišje in ne na odprt mining rig
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ziga1990 ()
globoko grlo ::
Res noro, da maticno prsraufas na grafo in ne obratno
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
Razlog da je RTX 4090 tako velika je, ker je Nividia pozabila da gre v ohišje in ne na odprt mining rig
Verjetno ko graficna porabi 600W nima nic s tem. Koliko pa porabi rtx 309 ti ? Pa tu ne mislim tisti na skatli napisani W.
Rtx 4090 je drugace zagotovo minimg monster, saj ima toliko cuda next gen jeder, da je morala nvida ustvariti v3 in in frame,. Ce bi porezali te nepotrebna cuda jedra in nebi prodajali dlss v3 bi bila ta karta se vedno raketa minus 200W.
Zulf ::
Če bo vlekla 600w, super, vsaj hladno ne bo pozimi, šalo na stran, osebno mi dol visi poraba, gre za moj užitek in me zanima le performance.
Pri hobijih se stegneš koliko pač dobušča budget. Life is too short for mediocrity...
Pri hobijih se stegneš koliko pač dobušča budget. Life is too short for mediocrity...
Če bo vlekla 600w, super, vsaj hladno ne bo pozimi, šalo na stran, osebno mi dol visi poraba, gre za moj užitek in me zanima le performance.
Koncno bos lahko igral pri 4k rt igre brez da se bos nanasal na dlss. Pa zaloga bo tudi, res da vecino v usa, tako da zagotovo ne bos rabil iti v kolono na dan 0.
DarwiN ::
NVIDIA GeForce RTX 4090 goes up to 3135 MHz with 493W peak power consumption
Lepa.. Torej 20-30% višja poraba in skoraj 100% višja zmogljivost od 3090.
Imam občutek, da se bo to prodajalo kot vroče žemljice navkljub visoki porabi in 2k€ ceni.
V torek ob 15:00 bodo testi zunaj.
Preliminarne (nekoliko napihnjene) cene na Geizhals.
Lepa.. Torej 20-30% višja poraba in skoraj 100% višja zmogljivost od 3090.
Imam občutek, da se bo to prodajalo kot vroče žemljice navkljub visoki porabi in 2k€ ceni.
V torek ob 15:00 bodo testi zunaj.
Preliminarne (nekoliko napihnjene) cene na Geizhals.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
mislim, da je tvoj občutek v zamoti oz. še vedno v času ko je mining blestel. Glede na trenutne razmere v svetu mislim da se nebo prodajalo kot vroče žemljice
DarwiN ::
Boš presenečen. Kar veliko folka ima še vedno toliko denarja, da ga skoraj serjejo.
You don't see faith healers working in hospitals
Magic1 ::
Sej je relativno. Prodajalo se bo ker je pač edini tak produkt. Sam to je tako kot da bi proizvajalec TVjev dal na trg v visoki sezoni prodajanja le najači OLED za 10k€. Prodalo se jih nekaj bo, samo celotna količina prodanih izdelkov bo porazna.
Magic
Jarno ::
Zgleda, da so za krmilom spet kravatarji, obsedeni z "benchmark wars".
Tipi pozabljajo, kako lepo so se prodajale GTX 970, GTX 1070, tudi HD 7950 in RX 580...
Določene monstrozitete pa precej slabše.
Tipi pozabljajo, kako lepo so se prodajale GTX 970, GTX 1070, tudi HD 7950 in RX 580...
#65W!
Boš presenečen. Kar veliko folka ima še vedno toliko denarja, da ga skoraj serjejo.
Da da, po drugi strani pa povzdiguješ nakupovanje i5 12400F oziroma preimenovani i5 13400F.
Zaloge RTX 3090 so v Ameriki polne, in ne bodo pošle na prvi dan, ampak TUDI kupcev RTX 2080 TI ni bilo ravno veliko ko potegneš črto napram ostali RTX 20xx seriji.
Je pa res da ne bo nikakršen problem kupcem RTX 3090 kupini novi napajalnik in novo ohišje.
Bolj idealne prilike Nvidia ne bo mogla dat AMDju. Če bi AMD šel zdaj full-in na nek medium market 250-600€ z novo generacijo, bi konkretno povečal market share. Hkrati bi še dobil prevlado na strani podpore izdelovalcev iger. Sej izgleda, da trzajo nekaj v tej smeri glede na zelo agresivno cenovno postavitev še aktualne serije.
Magic
Zgleda, da so za krmilom spet kravatarji, obsedeni z "benchmark wars".
Problem je da imaš oziroma moraš v Ameriki konkurirat....
660$ RX 6900 XT Amazon US
630$ v micro centru MSI Radeon RX 6900 XT Gaming X
To verjento deluje z 12400F bolje kot , no bomo videli.
Bolj idealne prilike Nvidia ne bo mogla dat AMDju. Če bi AMD šel zdaj full-in na nek medium market 250-600€ z novo generacijo, bi konkretno povečal market share. Hkrati bi še dobil prevlado na strani podpore izdelovalcev iger. Sej izgleda, da trzajo nekaj v tej smeri glede na zelo agresivno cenovno postavitev še aktualne serije.
To je sedaj strah,
Če AMD ne gre full in, in začen low end...
285$ Score an AMD Radeon RX 6650 XT GPU for less than the price of an RTX 3050
Žal je to v EU + 100$.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
m0LN4r ::
Nekdo je rekel, da "saj pa cene bodo sle dol" - me zanima, ce bo to se pred penzijo in bodo igre s casom nehale biti bolj zahtevne?
Itak da bos nekega dne dobil 4090 tudi za 200€ ampak takrat bo to ekvivalent kaksne 8050 ane.
Evo, kdor hoce high end poceni graficno jo dobi danes za 99€
https://www.ebay.de/itm/115555687033
Itak da bos nekega dne dobil 4090 tudi za 200€ ampak takrat bo to ekvivalent kaksne 8050 ane.
Evo, kdor hoce high end poceni graficno jo dobi danes za 99€
https://www.ebay.de/itm/115555687033
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
FireSnack ::
Jaz sem odjavil naročeno ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X, ker mi ne gre kartica v ohišje. Ne mislim menjavat še ohišja poleg napajalnika zaradi kartice. Bom kupil za ta denar raje QD-OLED televizor, Dolby Atmos sistem za zvok, PS5 in XBOX Series X. Za denar, ki bo ostal pa vzamem še ene 5 iger za vsako od konzol in 2 leti naročnin. Preostanek denarja (cca. 200€) pa nakažem zavetišču za zapuščene živali.
Preprodajalec NFT umetnin
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Jarvice ()
Sej igre niso pretirano zahtevne, če nočeš pretiravat. V PS5 in Xbox je not kaj? Nekaj na nivoju 3050-3060. Samo potem je treba veliko bolj na SWju delat, da izgleda ok. Ne samo brute force.
Haha vidite, folk ni popolnoma stupid. Na koncu razumnost prevlada. Sploh bo pa realnost v bližnji prihodnosti vedno bolj ostra.
Jaz sem odjavil naročeno ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X, ker mi ne gre kartica v ohišje. Ne mislim menjavat še ohišja poleg napajalnika zaradi kartice. Bom kupil za ta denar raje QD-OLED televizor, Dolby Atmos sistem za zvok, PS5 in XBOX Series X. Za denar, ki bo ostal pa vzamem še ene 5 iger za vsako od konzol in 2 leti naročnin. Preostanek denarja (cca. 200€) pa nakažem zavetišču za zapuščene živali.
Haha vidite, folk ni popolnoma stupid. Na koncu razumnost prevlada. Sploh bo pa realnost v bližnji prihodnosti vedno bolj ostra.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Apeliram na vse ki naročate RTX 4090 da prej izmerite ohišje. AIB kartice so res gromozanske napram prejšnji generaciji.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Jarvice ()
Pa sej če ima folk 2000€ za grafično, bo pa ja imel za šalo še par 200€ za ohišje in napajalnik. Folk je itak poln.
Magic
mtosev ::
A crypto manije je konec in ne bo več pomanjkanja grafičnih?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Apeliram na vse ki naročate RTX 4090 da prej izmerite ohišje. AIB kartice so res gromozanske napram prejšnji generaciji.
ali pa bo fleksarca pela
Kao je Nvidia res konkretno dala vse moči v izid 4090. Zaloge pri izidu naj bi bile vsaj 5x, kot pri 3090
Magic
Cena bo kot kaže v Nemčiji med 2000 in 2500€, pri nas pa med 2500 in 3000€ za kos grafične kartice. Ne pozabite dokupiti še big tower in 1500W napajalnik.
To bo taka gužva po trgovinah ob začetku prodaje da bo lahko prišlo do kakih stampedov.
Naslednje četrtletje bo spet rekordna prodaja in rekordni dobiček. Kripto itak ni predstavljal niti 1% prodaje za Nvidio.
To bo taka gužva po trgovinah ob začetku prodaje da bo lahko prišlo do kakih stampedov.
Naslednje četrtletje bo spet rekordna prodaja in rekordni dobiček. Kripto itak ni predstavljal niti 1% prodaje za Nvidio.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
Sam res bi nekdo že lahko naredil ohišje, kjer imaš motherboard na glavo obrnjen, da je zgoraj namesto napajalnika GPU. Oziroma imaš napajalnik spredaj, kjer je bil včasih cd/dvd rom. Tako bi oba zgoraj na polno pihala ven iz ohišja(sam napajalnik bi verjetno moral bit pokonci pa še to dvomim da bi šlo).
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
mailer ::
Kripto je verjetno, kar se grafik tiče predstavljal 80+% prodaje. Smo vidli slike z paletami, ki so šle direktno v rudnike. Nisem pa videl nikjer palet v trgovinah, tudi na oni strani luže ne. Je bila tu in tam kakšna v vitrini zvečer, ko se je trgovina zaprla in je 5 čez 8 ni bilo več. Je čakalo 100 ljudi na dan izida pa so po 10 minutah ostalim devetdesetim že spoočili, da so zaloge pošle.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Kolk vlko mora bit ohisje?
Mam neko prastaro ohisje, ampak gre not 40cm dolga graficna komot. Bo dovolj?
PS: V predalu se mi od 2017 valja nek napajalnik BQ napajalnik, pise gor 996W 12V, predvidevam, da za silo bo.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
PS: V predalu se mi od 2017 valja nek napajalnik BQ napajalnik, pise gor 996W 12V, predvidevam, da za silo bo.
Ne ne bo, ker vemo koliko pije 3090 ti. Zraven se dober intel gen 13 13700k, in bos jamral da se ugasa..
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Ohišja so dolga nekje 45-60cm. S tem da so 50+ že big tower. Glede nato da so 4090 skoraj 40, zna bit problem jo spravit že v big tower brez pomoči fleksarce. Torej imaš s 4090 hitro strošek še 200€+ za ohišje in še enkrat toliko za napajalnik Dobr vas to hočejo scuzat.
Magic
Kupci 4090 ne komplicirajo, sicer ne bi bili kupci 4090.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Teh 3000€ vložka tako ali tako pokriješ takoj. Pravijo da narudariš komot 3 ETH na mesec s tako veliko kartico.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
Konec je, mining ni več tema.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
GrimReaper ::
Jaz sem včeraj meril svoja ohišja, ni tak problem 358mm grafična, ASUS Strix 4090. Povsod odstranjene HDD kletke.
Corsair 600T - 440mm
Phanteks Enthoo Luxe - 470mm (po manualu gre brez kletk samo 347mm)
Be Quiet 802 - 420mm
Večji problem je, da ima povsem enako velikost tudi Strix 4080 16GB.
Na srečo obstajata tudi MSI in Gigabyte. Od AMD ne pričakujem dosti manjših kartic, če ima že XFX MERC319 6900 XT 340x139x57. Strix 4080/4090 imata pa 358x149x70. ASUS TUF pa 348x150x72.6, še 50.000 mm2 večji volumen.
Težko rečem kje je meja za en GPU, sigurno pa obstaja, kot obstaja za mobitel. Bi rekel da so ASUS Strix/TUF in ZOTAC 4080 16GB/4090 že kar blizu.
Jaz bi rekel da je max možno 370x155x75.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
tikitoki ::
Odstranili so cene vsaj ni jih na geizhals
12.10, verjetno ob 15. po našem času.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Počasa, jutri šele.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Constantine ::
Kaj se pritožujete, nad nečim, ki si itak ne morete privoščit? A nad Ferrariji se tudi vsak dan zgražate? :P
Edino škoda, da vsaj 4080 serija nebo po normalnih cenah, za 4090 itak vemo, da je bivši Titan in tile so bile vedno precej višje pozicionirani cenovno, dočim perf ni spet toliko boljši, marketing pač.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nvidia predstavila RTX 4070 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Grafične kartice | 9271 (3947) | FlyingBee |
» | Nvidia še pred izidom umaknila in preimenovala RTX 4080 12 GB (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Grafične kartice | 11206 (6853) | FlyingBee |
» | Cene nVidia kartic na trgu danes (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 10662 (7522) | ziga1990 |