Forum » Elektrotehnika in elektronika » Glavna varovalka
Glavna varovalka
Jodlarcek ::
Pozdravljeni
Zadnja dva meseca mi doma "ven meče" glavno varovalko. Imam 3x25A. Ven mi vrže vedno isto varovalko. Ja vem..to je prvi znak da je faza preobremenjena, vendar ni tako enostavno. Vse imam enako zvezano že zelooooo dolgo in nikoli ni bilo problemov. Ničesar novega nisem priklapljal na to fazo. 2x mi je ven vrglo ponoči, ko nimam ničesar prižgano...tako da sem skeptičen glede preobremenjenosti.
Prosim za vašo pomoč.
Zadnja dva meseca mi doma "ven meče" glavno varovalko. Imam 3x25A. Ven mi vrže vedno isto varovalko. Ja vem..to je prvi znak da je faza preobremenjena, vendar ni tako enostavno. Vse imam enako zvezano že zelooooo dolgo in nikoli ni bilo problemov. Ničesar novega nisem priklapljal na to fazo. 2x mi je ven vrglo ponoči, ko nimam ničesar prižgano...tako da sem skeptičen glede preobremenjenosti.
Prosim za vašo pomoč.
Voluharr ::
Nič nisi napisal starosti inštalacije.
Koliko stara je napeljava? So dovodni kabli še v pletenem opletu in se namakajo v cevi polni kondenza?
Se je kondenz nabral v trifazni zbiralki pod avtomatskimi varovalkami ?
Koliko stara je napeljava? So dovodni kabli še v pletenem opletu in se namakajo v cevi polni kondenza?
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si
Napeljava v hiši je zelo stara. Tam kjer so kabli v pleten opletu celo dvomim da so v cevi..po moje so kar direktno v steno položeni.
To pa ne vem kje je?? Če to misliš varovalke v glavni omarici...tam imam še stare talilne varovalke
To pa ne vem kje je?? Če to misliš varovalke v glavni omarici...tam imam še stare talilne varovalke
Invictus ::
Moje sožalje za napeljavo. Raje ne kliči uradnih meritev in elektra, ker boš moral vse zamenjati.
Če ti je ven vrglo varovalko, 2x ponoči, vprašaj raje malo svojo familijo kaj počnejo...
Lahko da je kdo kaj priklapljal, in itak ne bo povedal, če je skuril varovalko...
Če ti je ven vrglo varovalko, 2x ponoči, vprašaj raje malo svojo familijo kaj počnejo...
Lahko da je kdo kaj priklapljal, in itak ne bo povedal, če je skuril varovalko...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Voluharr ()
Težko verjamem da je kdo kaj "ilegalno" priklapljal. v hiši živim jaz z ženo in otrokom in sem prepričan da ni nihče ob 03.00 ponoči ničesar priklapljal.
pa tudi če bi...a ne bi prej ven vrglo varovalke v razdelilni omarici ali pa FID-a? Moram reči, da sem že 20 let v hiši in do sedaj še nikoli nisem doživel, da bi glavno varovalko ven vrglo.
pegasus ::
Pred cca 20 leti smo imeli pri nas nekaj podobnega - izkazalo se je, da je ležišče glavne varovalke zoksidiralo do take mere, da se je varovalka začela pregrevati. Elektro ti mora to urediti zastonj.
Invictus ::
Poglej omarico, če imaš kje 20A varovalke. Dostikrat amaterji tako rešujejo, ker imajo prešvoh napeljavo za določene naprave...
Potem je varovalka na dovodnem kablu premočna, pa ti vrže ven glavno varovalko. Kar je tudi super scenarij za kak požar, ker se izolacija pregreva zaradi prešibkih kablov in premočne varovalke.
Tako da se ti ponoči lahko vžge kaka pralni, sušilni stroj na premočni varovalki plus kako gretje, skrinja na isti fazi, pa ti vrže ven...
Problem je preprosto preveč porabnikov na isti varovalki.
Potem je varovalka na dovodnem kablu premočna, pa ti vrže ven glavno varovalko. Kar je tudi super scenarij za kak požar, ker se izolacija pregreva zaradi prešibkih kablov in premočne varovalke.
Tako da se ti ponoči lahko vžge kaka pralni, sušilni stroj na premočni varovalki plus kako gretje, skrinja na isti fazi, pa ti vrže ven...
Problem je preprosto preveč porabnikov na isti varovalki.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Voluharr ()
Voluharr ::
Napeljava v hiši je zelo stara. Tam kjer so kabli v pleten opletu celo dvomim da so v cevi..po moje so kar direktno v steno položeni.
Če imaš še stare talilne varovalke, potem nimaš trifazne zbiralke.
Potem bo treba verjetno menjat dovodni kabel od omarice Elektra do tvoje razdelilne.
Že videno, da je cev v kateri so se tej stari kabli namakali dobesedno vrela in tudi štender je bil že večkrat pod napetostjo zaradi teh pletenih kablov.
Meritve tu po mojem nimajo smisla, če bo treba menjat bo treba menjat.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si
starfotr ::
Moje sožalje za napeljavo. Raje ne kliči uradnih meritev in elektra, ker boš moral vse zamenjati.
Res je, bolje ne klicati preglednika inštalacij, ker potem boš moral uredit stanje. Raje še malo čakaj, pa potem kar direktno pokliči gasilce oz. 112.
IL_DIAVOLO ::
Menjaj celo instalacijo. Bo najbolj pametno. Najboljša investicija, ki jo lahko naredis v stari bajti.
darthvader ::
pri meni se je začelo ko sem zamenjal grelnik vode (bojler) ker ima funkcijo dezinfekcije in je vrglo ven glavno varovalko
vedel sem da je napeljava boga ampak tako zelo pa ne
Jaz sem trenutno v fazi menjave celotne napeljave po hiši, sobo po sobo kolikor le dopušča čas in finance, veliko lahko narediš sam.
Naroči meritve, dogovori se za ceno, pri meni so ugotovili napako ker imam v hiši tri faze ampak cela hiša je bila vezana na eno fazo. Kar veliko smo rešili po meritvah. Mogoče imaš napako samo v enem delu hiše...
Je pa res da najdeš mojstra ki se spozna in razume traja, pri meni je trajalo pet let da se je nekdo sploh hotel ukvarjati s sračjim gnezdom v mojih stenah pa še to zato ker je pri nas v podjetju delal in sem ga na ta način malo stisnil
vedel sem da je napeljava boga ampak tako zelo pa ne
Jaz sem trenutno v fazi menjave celotne napeljave po hiši, sobo po sobo kolikor le dopušča čas in finance, veliko lahko narediš sam.
Naroči meritve, dogovori se za ceno, pri meni so ugotovili napako ker imam v hiši tri faze ampak cela hiša je bila vezana na eno fazo. Kar veliko smo rešili po meritvah. Mogoče imaš napako samo v enem delu hiše...
Je pa res da najdeš mojstra ki se spozna in razume traja, pri meni je trajalo pet let da se je nekdo sploh hotel ukvarjati s sračjim gnezdom v mojih stenah pa še to zato ker je pri nas v podjetju delal in sem ga na ta način malo stisnil
mirator ::
Pozdravljeni
Prosim za vašo pomoč.
Greva po vrsti:
1. Varovalka pregori, če skozi steče prevelik tok (vem, da to veš, ampak vseeno)
2. Če ti pregori samo v eni fazi, potem pride do preobremenitve v tej fazi (ja, tudi to veš, ampak vseeno)
3. Zakaj ponoči, ko ni nič priklopljeno, varovalka pregori, je pa treba ugotoviti. Prvič, da ti pregori glavna varovalka in ne varovalka v tokokrogu pomeni, da imaš neselektivnost. Drugič, sicer ne vem, kako imaš tokokroge razdeljene, vendar se ponoči termostatsko priklapljajo hladilnik, zmrzovalna omara, bojler, toplotna črpalka itd.
4. vsi takšni samodejni vklopi so lahko tudi sekvenčni vklopi na okvarni tok (ali kratek stik), predvsem, ker se vklapljajo elektromotorji. Elektormotor je v kratkem stiku, dokler se po vklopu ne zavrti. Elektromotorje pa imajo vsi kompresorji, črpalke, ventilatorji itd.
Predlagam ti, da ti res kakšen električar pregleda napeljavo in pa se strinjam s tistimi, ki ti priporočajo obnovitev celotne elektroinštalacije. Pregorevanje glavne varovalke je res neznosno in tudi določen strošek, vendar še vedno tako velik, kot je lahko škoda zaradi eventualnega požara.
Telbanc ::
Ponoči ma verjetno priklopljen boljer v kopalnici. In če je tko, se najprej to pogleda, kak ma priključeno. Če je kondenz pršel v kontakte. Tud če ni pržgan čez noč, se najprej tle kej dogaja. Pogleda se stikalo, in priklop.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Kawl6 ::
Kot je razbrati glavno varovalko zamenjaš sam .Verjetno je na EZ elementu 35A?
Poglej opasni vijak če ni zdrobljen in ti varovalka 25A ki je po velikosti manjša od 35A sede postrani.
Zato kontakt ni dober in se pregreva.Tudi če kapo EZ zategneš z "rorcangam" ne bo večjega efekta.
Poglej opasni vijak če ni zdrobljen in ti varovalka 25A ki je po velikosti manjša od 35A sede postrani.
Zato kontakt ni dober in se pregreva.Tudi če kapo EZ zategneš z "rorcangam" ne bo večjega efekta.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 30254 (11710) | energetik |
» | Dolocanje faz v vticnicah (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 19723 (11390) | javr |
» | Elektriko mece ven, kaj preveritiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12359 (10638) | floyd1 |
» | Priklop električnega štedilnika s pečicoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15807 (6962) | starfotr |
» | Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 45556 (32149) | borut_p |