Forum » Loža » Tiramisu - kompakten vmesni sloj
Tiramisu - kompakten vmesni sloj
kuglvinkl ::
Naredil sem vse po receptu. Se prav, ločil beljak in rumenjak, naredil peno iz beljaka, zmešal rumenjak s sladkorjem, mu dodal mascarpone, potem še beljakovo peno in ni prišlo kompaktno. Viskozno je bilo kot masa za palačinke, to sem potem polil po piškotih, dal še eno plast in spet polil.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
Your focus determines your reallity
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Uporabnik ::
Naredil sem vse po receptu. Se prav, ločil beljak in rumenjak, naredil peno iz beljaka, zmešal rumenjak s sladkorjem, mu dodal mascarpone, potem še beljakovo peno in ni prišlo kompaktno. Viskozno je bilo kot masa za palačinke, to sem potem polil po piškotih, dal še eno plast in spet polil.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
Lahko bi vmes dal v haldilnik, da se strdi prva plast.
edit, načeloma mi rata tudi brez hladilnika takole kot si dal slikco.
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Uporabnik ()
Ganon ::
Uporabil si surovo jajce? Jaz tega ne naredim nikoli. Rumenjak zmešaš s sladkorjem, ju med mešanjem obdelaš nad vodno kopeljo, da dobiš kremasto zmes, odstaviš, ohladiš in šele potem zmešaš z ostalimi sestavinami.
kuglvinkl ::
Naredil sem vse po receptu. Se prav, ločil beljak in rumenjak, naredil peno iz beljaka, zmešal rumenjak s sladkorjem, mu dodal mascarpone, potem še beljakovo peno in ni prišlo kompaktno. Viskozno je bilo kot masa za palačinke, to sem potem polil po piškotih, dal še eno plast in spet polil.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
Lahko bi vmes dal v haldilnik, da se strdi prva plast.
hladilnik tudi po 6 urah ni pomagal glede viskoznosti...
Uporabil si surovo jajce? Jaz tega ne naredim nikoli. Rumenjak zmešaš s sladkorjem, ju med mešanjem obdelaš nad vodno kopeljo, da dobiš kremasto zmes, odstaviš, ohladiš in šele potem zmešaš z ostalimi sestavinami.
Ja, surovo. OK, ideja je. Pa ti misliš, da rumenjak naredi kompaktno kremo?
Your focus determines your reallity
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Ganon ::
d0rK ::
Kugl jaz zmeraj uporabim ta recept in vedno uspe.
https://www.kulinarika.net/recepti/slad...
Ni variante da bi bil vmesni sloj tekoc ker je mascarpone tako cvrst. Uporabim en loncek iz hoferja ki je glih 500g. No jaz uporabim ogromen pelac in dvojne kolicine.
https://www.kulinarika.net/recepti/slad...
Ni variante da bi bil vmesni sloj tekoc ker je mascarpone tako cvrst. Uporabim en loncek iz hoferja ki je glih 500g. No jaz uporabim ogromen pelac in dvojne kolicine.
kuglvinkl ::
Ko dodaš beljak, moraš mešati zelo počasi in s kuhalnico, nikakor ne z aparatom.
Am, je zgleda tut tle zajeb...
Kugl jaz zmeraj uporabim ta recept in vedno uspe.
https://www.kulinarika.net/recepti/slad...
Ni variante da bi bil vmesni sloj tekoc ker je mascarpone tako cvrst. Uporabim en loncek iz hoferja ki je glih 500g. No jaz uporabim ogromen pelac in dvojne kolicine.
Thnx.
Your focus determines your reallity
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
nejcek74 ::
obe, beljakovo in rumenjakovo kremo narediš bolj stabilno, če jih segrevaš, ti pa to precej zaplete postopek:
Pravilna rumenjakova osnova za Tiramisu je "pate a bombe", kjer skuhaš sladkorni sirup na temperaturo 120°C in tega počasi vliješ na penasto umešane rumenjake. Podobno lahko narediš z beljaki (italijanski mering).
Podoben učinek je s kuhanjem nad vodno kopeljo (rumenjaki in sladkor) in švicarski mering (beljaki in sladkor)
Samo termično obdelane jajčne pene so stabilne, in te se uporabljajo v slaščičarstva, razen če greš na uporabo stabilizatorjev.
Naslednja stvar, ki se jo izogibaj je hitro mešanje, na splošno je boljše, če zmešaš kar z roko. Mascarpone, tako kot vsak sveži sir, lahko spremeniš v tekočo "omako" če ga zlorabiš v mikserju.
pate a bomb z uporabo termometra
postopek nad soparo
še par receptov za Tiramisu
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pat...
https://www.elle-et-vire.com/pro/en/rec...
Pravilna rumenjakova osnova za Tiramisu je "pate a bombe", kjer skuhaš sladkorni sirup na temperaturo 120°C in tega počasi vliješ na penasto umešane rumenjake. Podobno lahko narediš z beljaki (italijanski mering).
Podoben učinek je s kuhanjem nad vodno kopeljo (rumenjaki in sladkor) in švicarski mering (beljaki in sladkor)
Samo termično obdelane jajčne pene so stabilne, in te se uporabljajo v slaščičarstva, razen če greš na uporabo stabilizatorjev.
Naslednja stvar, ki se jo izogibaj je hitro mešanje, na splošno je boljše, če zmešaš kar z roko. Mascarpone, tako kot vsak sveži sir, lahko spremeniš v tekočo "omako" če ga zlorabiš v mikserju.
pate a bomb z uporabo termometra
postopek nad soparo
še par receptov za Tiramisu
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pat...
https://www.elle-et-vire.com/pro/en/rec...
Hypathia ::
Naredil sem vse po receptu. Se prav, ločil beljak in rumenjak, naredil peno iz beljaka, zmešal rumenjak s sladkorjem, mu dodal mascarpone, potem še beljakovo peno in ni prišlo kompaktno. Viskozno je bilo kot masa za palačinke, to sem potem polil po piškotih, dal še eno plast in spet polil.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
Sama sicer ne delam takšnega tiramisuja ampak glede na izkušnje z drugimi jedmi, bi rekla, da ima tale gospa prav:
"Sama delam tiramisu tako, da rumenjake s sladkorjem stepam ročno, z metlico, in ne z električnim mešalcem. Po moje je še bolj pomembno, da ročno vmešaš mascarpone in sneg v rumenjakovo maso. Kadarkoli mešam z mešalcem, je masa bolj tekoča, ko pa to naredim ročno, pa je lepo rahla in penasta, nič tekoča."
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
Ganon ::
Na koncu vedno ročno vmešaš.
Pa držim se nasveta Italijana, ki sem ga enkrat gledal na TV-ju in obe plasti izdatno posujem s kakavom. Piškoti, krema, kakav ...
Pa držim se nasveta Italijana, ki sem ga enkrat gledal na TV-ju in obe plasti izdatno posujem s kakavom. Piškoti, krema, kakav ...
d0rK ::
Kar se mene tice je pa vse larifari. Tiramisu sestavis v 15 minutah. Se najdlje traja da se kava ohladi in ni nobenega posebnega postopka. Vse mesam z elektricnim mesalnikom razen ko umesam sneg.
Najprej zmesaj cukr in rumenjake in penasto zmesaj, ločeno stepi beljake tudi z masino, dodaj v prvo mešanico masparpone in rum in zmesaj in potem se nežno dodaj sneg. Se vedno bo ful gosta krema.
Najprej zmesaj cukr in rumenjake in penasto zmesaj, ločeno stepi beljake tudi z masino, dodaj v prvo mešanico masparpone in rum in zmesaj in potem se nežno dodaj sneg. Se vedno bo ful gosta krema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d0rK ()
jocoj ::
Steinkauz ::
Vse mesam z elektricnim mesalnikom razen ko umesam sneg.To je edino, kar moraš biti posebej pazljiv in tukaj je pač naredil napako.
Tako, sneg morš res nežno premešat.
Probaš lahko tudi kak beljak manj kot rumenjak, sploh če so velika jajca.
Pa light mascarpone je tudi bolj tekoč.
Večji % maščobe, bolj bo gost.
MIHAc27 ::
Jaz imam prav lazy boy varijanto, ki vzame max 10 minut, pa jo vsi hvalijo na polno.
Jajce samo ločim. Rumenjake, sladkor in mascapone zmešam z metlico. (Ja, surovo jajce).
V kremo kapnem 2-3 kapljice rumove in pomarančine arome.
Nato vmešam še sneg z metlico res narahlo.
Kavo naredim kar iz avtomata. Expresso ali pa še raje cappuchino.
Piškot pomočim za 2 sekunde v kavo, položim na pladenj, nanj kremo. Posujem z kakavom in to je to.
Nujno v hladilnik za vsaj 6 ur.
Mase nisem imel še nikoli tekoče.
Pa za otroke se namesto kave lahko uprabi kakav/mleko. Pride tudi ok. Če je masa tekoča že v štartu.. nekaj ne bo ok. Je mascapone tekoč v štartu? Ali pa ga utekočini miksanje.
Verjetno bi zadevo lahko rešil z gustinom ali želejem.
Jajce samo ločim. Rumenjake, sladkor in mascapone zmešam z metlico. (Ja, surovo jajce).
V kremo kapnem 2-3 kapljice rumove in pomarančine arome.
Nato vmešam še sneg z metlico res narahlo.
Kavo naredim kar iz avtomata. Expresso ali pa še raje cappuchino.
Piškot pomočim za 2 sekunde v kavo, položim na pladenj, nanj kremo. Posujem z kakavom in to je to.
Nujno v hladilnik za vsaj 6 ur.
Mase nisem imel še nikoli tekoče.
Pa za otroke se namesto kave lahko uprabi kakav/mleko. Pride tudi ok. Če je masa tekoča že v štartu.. nekaj ne bo ok. Je mascapone tekoč v štartu? Ali pa ga utekočini miksanje.
Verjetno bi zadevo lahko rešil z gustinom ali želejem.
Smrekar1 ::
Naredil sem vse po receptu. Se prav, ločil beljak in rumenjak, naredil peno iz beljaka, zmešal rumenjak s sladkorjem, mu dodal mascarpone, potem še beljakovo peno in ni prišlo kompaktno. Viskozno je bilo kot masa za palačinke, to sem potem polil po piškotih, dal še eno plast in spet polil.
se pravi, da bi tudi izgledal takole:
https://images.24ur.com/media/images/15...
Okus je še vedno OK, samo če kdo ve, kako "do konca" speljat tiramusu, se prav, da se lepo vidijo plasti, bi blo pa super.
thx.
Težava je v količini maščobe v Mascarponeju. Ni vsak dober, tudi znotraj ene znamke (Galbani) imaš vodene klopotce. Žal ti ne morem svetovati drugega, kot da najprej testiraš ali imaš dovolj viskozen preliv in ga po potrebi zabrišeš stran in zamenjaš z drugim.
3p ::
Kar se mene tice je pa vse larifari. Tiramisu sestavis v 15 minutah. Se najdlje traja da se kava ohladi in ni nobenega posebnega postopka. Vse mesam z elektricnim mesalnikom razen ko umesam sneg.
Najprej zmesaj cukr in rumenjake in penasto zmesaj, ločeno stepi beljake tudi z masino, dodaj v prvo mešanico masparpone in rum in zmesaj in potem se nežno dodaj sneg. Se vedno bo ful gosta krema.
Tako nekako ja.
Kaj pa si dal vmes? Bistkvit?
Pri nas delamo s "savoiardi". Ti vpijejo odvečno tekočino, seveda pa traja par ur v hladilniku, da se reč prepoji. (Aja, seveda jih napiješ s kavo, ampak ravno dovolj, kar terja malo vaje.)
Razmerje za maso pa je enostavno. 100g maskarpona, 1 jajce, velika žlica cukra. X5 za neko "normalno" dozo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
Smrekar1 ::
Najprej zmesaj cukr in rumenjake in penasto zmesaj, ločeno stepi beljake tudi z masino, dodaj v prvo mešanico masparpone in rum in zmesaj in potem se nežno dodaj sneg. Se vedno bo ful gosta krema.
Rum v tiramisuju? Fuj in fej. Barbar!
V Tiramisu (znan tudi kot Dvignimé) gre samo Marsala, če je nimaš lahko izjemoma daš tudi Portovec. Rum sodi v piškote, ne v Tiramisu.
rkobarov ::
Tiramisu je preprosta zadeva.
Rumenjake in sladkor stepes, dodas mascarpone (kupite italianski, ker tej nasi so fuj), nato se sneg od beljaka.
Piskote namocimo v kavo, nato dodamo kremo in prekrijemo z 2 plasjo piskotov. tadaaaaaaa.
Rumenjake in sladkor stepes, dodas mascarpone (kupite italianski, ker tej nasi so fuj), nato se sneg od beljaka.
Piskote namocimo v kavo, nato dodamo kremo in prekrijemo z 2 plasjo piskotov. tadaaaaaaa.
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
harvey ::
Uporabil si surovo jajce? Jaz tega ne naredim nikoli. Rumenjak zmešaš s sladkorjem, ju med mešanjem obdelaš nad vodno kopeljo, da dobiš kremasto zmes, odstaviš, ohladiš in šele potem zmešaš z ostalimi sestavinami.
Točno, enako vedno termično obdelam. Sploh na poletnih piknikih je tiramusu specialka od kakšnih domačih mojstrov in mojstric, zato jih ne jem .
Rum v tiramisuju? Fuj in fej. Barbar!
V Tiramisu (znan tudi kot Dvignimé) gre samo Marsala, če je nimaš lahko izjemoma daš tudi Portovec. Rum sodi v piškote, ne v Tiramisu.
Ali pa amareto, rum nikoli.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
Smrekar1 ::
link_up ::
Tiramisu je vedno bolj tekoc, kot ne. Zaradi tega pa mora v hladilnik za najmanj dve uri...bolje cez noc. In ja, seveda surova jajca. Tukaj se ne gre za jajcno kremo...kaj potem tudi meringo peces? :) Pa kaksen Portovec? Kot, da bi pohal s kornfleksom...
In and Out
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: link_up ()
harvey ::
Tiramisu se dela in je v obdobju november-marec, nikoli poleti.
Ja, ker je enostaven, ga delajo tudi poleti, sploh moderne so jagodne izpeljave. Tako kot eni, ne vem kako jim sede, celo leto pijejo Bombardino. Očitno so tako padli v vibe od smučanja v Italiji.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Smrekar1 ::
Steinkauz ::
Najprej zmesaj cukr in rumenjake in penasto zmesaj, ločeno stepi beljake tudi z masino, dodaj v prvo mešanico masparpone in rum in zmesaj in potem se nežno dodaj sneg. Se vedno bo ful gosta krema.
Rum v tiramisuju? Fuj in fej. Barbar!
V Tiramisu (znan tudi kot Dvignimé) gre samo Marsala, če je nimaš lahko izjemoma daš tudi Portovec. Rum sodi v piškote, ne v Tiramisu.
Ne dejemo vsi "domači rum" not.
Jst dam tole not in je zakon.
https://www.astorwines.com/SearchResult...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kreativne jediOddelek: Loža | 1969 (1300) | betmen |
» | JajcaOddelek: Loža | 7900 (6424) | Unknown_001 |
» | Slovenska tradicionalna hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22651 (21000) | ales85 |
» | Mašina za sladoledOddelek: Loža | 2410 (2227) | barbarpapa1 |