» »

Desktop Outlook + Office365 (ArnesAAI)

Desktop Outlook + Office365 (ArnesAAI)

tonis ::

Zdravo,

Na šoli ki jo suportiram smo vzpostavili Arnesov AAI, potem pa sem iz nekega zakotnega POP3 serverja pošto preselil na Office365, do katerega uporabniki dostopajo preko že omenjenega AAI accounta.

Problem pa je sledeč...
Večina uporabnikov (učitelji) do pošte dostopajo preko outlook online - pri njih vse špila.
Problam pa je uprava, ki do mailov dostopa preko lokalnih Outlookov(v 2016 in 2019) - pri njih se na ekranu redno pojavlja okno za vpis v AAI, sploh nadležno je pri tistih, ki imajo več mail accountov. Pojavi se okno za vpis v account - nikjer pa ne piše v kateri account in potem uporabnik ugiba s katerim naj se vpiše.

Arnes se težave zaveda, s prstom kažejo na Microsoft, pomagati pa ne znajo...

Se je že kdo srečal s tem in morda tudi našel rešitev?

Han ::

Si nastavil na teh lokalnih Outlookih račune prek Nadzorne plošče - Mail (Microsoft Outlook)?

tonis ::

Bi rekel da nima vpliva - account sem dodajal in ob zagonu outlooka (ko še ni profila), in preko Outlooka (add new account)pa tudi preko te opcije, ki jo omenjaš.

Han ::

Samo prek starega Windows Control Panela lahko namreč prideš do vseh nastavitev. Mogoče bo treba še v "hosts" datoteko dopisat kakšno domeno...

tonis ::

Kar malo dvomim da je problem lokalno - jaz account lahko skonfiguriram, torej autodiscover deluje BP, problem se pojavi pozneje ko outlook zapreš/odpreš, takrat začne težit z vpisom.

Argonavt ::

Še moje skromno mnenje v zvezi z AAI in Office 365. Sicer administriram samo ženin šolski account + otroci, zato kak nov nasvet dobrodošel.

Definicije:
WinLogin= Windows prijava
365Login = Office 365 prijava


Izhodišče je:

- uporaba dveh različnih 365Login na enem WinLogin je nočna mora že samo po sebi.
- uporaba več 365Login preko AAI na enem WinLogin je nočna mora na 10 potenco in se je potrebno izogibat za vsako ceno.


Menjava 365Logina na istem win accountu pomeni menjavo 365 okolja, npr. zamenjavo OneDrive uporabnika in preden se to pravilno nastavi znotraj sistema, user ponori. Ko user ni prijavljen v pravi 365acc mu office aplikacije izklopijo/zamenjano OneDrive dostop in za povprečno učiteljico je to konec sveta, če gor shrani ves know how.

Ergo:
- na čistih clean PCjih sta AAI in 365Login nekoliko zoprna z vnašanjem AAI na začetku, a se zadeva postavi in stabilizira.
- na PCjih s predhodnim npr. privat 365 sem naredil backup stari OnDrive in pozabi stari 365 ( z free 5 GB) in gremo komplet na novi 365Login z 1 TB OneDrive account + backup na disk. Nujno se iz starih Office365 odjaviti, sicer še ves čas utruja s prijavo in AAI, četudi novi user vpisan.

Appropo Outlook Client v 365 bi jaz ločil master 365Login uporabnika, ki se dejansko vpiše preko AAI in je logiran v Office ves čas.
Če ima user še dodatne 365accounte, ki jih mora nujno uporabljati s polno funkcionalnostjo, bi jih vezal na svoj WInLogin user.

Za več različnih 365 Mail accountov v istem Outlook clientu pa dodatni accounti verjetno težijo za AAI zaradi Exchange povezave. Sam bi v Outlooku na Exchange pustil samo master 365 account, ki vpisan za cel office. Dodatne 365 mail acocunte bi speljal preko POP/SMTP 365serverja, ker se tam user/pass zapeče v mail account setup in ne bi smel težit z AAI ( hopefully!!!). Zadnja dva stavka sta špekulacija, ker nisem še testiral. Na enem Outlooku imam nastavljeno samo 365 / guest.arnes in gmail accounte.

Za online uporabo različnih 365Login v istem broswerju pa priporočajo "Ne zapomni si gesla" in private tab.


V glavnem pa po enem letu 365 OŠ šolstvu moja ugotovitev, da verjetno:" Nije žvaka za seljaka". Office 365 si slovensko šolstvo po moje ne more privoščiti, pa ne zaradi cene licenc, temveč zaradi cene admin znanja katerega ga v šolstvu ni in ob smešnem plačevanju adminov, ga verjetno nikoli ne bo. Če hočeš 356 izkoristiti recimo tudi s SharePoint (Powerapps/forms) funkcionalnostjo pa je znanja in tudi časa kar nekaj potrebnega.

Kak namig, kako Winse prepričati, da si AAI login zapomnijo za daljši čas ( razen zapomni si v AAi) pa dobrodošel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Outlook: prišlo je do neznane napake

Oddelek: Operacijski sistemi
221650 (1116) poweroff
»

Office 365 podjetja

Oddelek: Programska oprema
121464 (837) šernk
»

systemprofile user desktop folder unavailable in vse ostale tegobe

Oddelek: Pomoč in nasveti
8639 (540) SmeskoSnezak
»

Microsoft z Office 365 zasluži več kot z Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6925461 (22093) GupeM
»

Office 365 Personal - Free ?

Oddelek: Programska oprema
204370 (3502) Alexius Heristalski

Več podobnih tem