Forum » Kaj kupiti » Strežniška omara
Strežniška omara
nightbird ::
Pozdravljeni,
prvič se srečujem z nakupom strežniške omare in bi prosil za malo pomoči.
Planiram montirati za cca 14U opreme, zato je verjetno primerno, da gledam omare velikosti cca 20U. Je globina 800mm OK? 600mm sem izključil, ker so serverska ohišja globine cca 750mm. Ali je potrebno gledati še globlje omare? Katere znamke omar so OK? Katera trgovina ima najbolj pestro izbiro? Vodila za izvlek enot so univerzalna? Ali sem potem z nakupom znamke neke omare vezan samo na njihova vodila?
Glede na to, da gre za kos železja bi si lahko ufural tudi kakšno rabljeno omaro. Kje naj pogledam? Na Bolhi kaže bore slabo :)
Po pregledu več spletnih trgovin sem našel naslednjo, ki se mi zdi, da bi lahko služila namenu. Je cca 400€ OK cena?
https://www.tehnox.si/19-omara-22u-600x...
Hvala za morebitne odgovore :)
prvič se srečujem z nakupom strežniške omare in bi prosil za malo pomoči.
Planiram montirati za cca 14U opreme, zato je verjetno primerno, da gledam omare velikosti cca 20U. Je globina 800mm OK? 600mm sem izključil, ker so serverska ohišja globine cca 750mm. Ali je potrebno gledati še globlje omare? Katere znamke omar so OK? Katera trgovina ima najbolj pestro izbiro? Vodila za izvlek enot so univerzalna? Ali sem potem z nakupom znamke neke omare vezan samo na njihova vodila?
Glede na to, da gre za kos železja bi si lahko ufural tudi kakšno rabljeno omaro. Kje naj pogledam? Na Bolhi kaže bore slabo :)
Po pregledu več spletnih trgovin sem našel naslednjo, ki se mi zdi, da bi lahko služila namenu. Je cca 400€ OK cena?
https://www.tehnox.si/19-omara-22u-600x...
Hvala za morebitne odgovore :)
Taip4n ::
Glede globin itd. ne vem kaj preveč. Vodila pa pridejo ponavadi zraven strežnikov in ne omar, če jaz kaj vem.
Fsegula62 ::
Alec999 ::
Glibina 80cm je malo pase. Če misliš dajati notri strežnike. Raje glej za 120cm globine (zunanja mera). 21U je potem polovična višina normalne omare. Glej, da boš upošteval tudi prostor za organizatorje pri komunikaciji, drugače bo sračje gnezdo.
Vodila pridejo zraven strežnika.
Ne igraj se s home made varijantami, ker gre pri strežnikih za ornk težo. Sploh kakšen storage je res težak.
Jaz bi pogledal, kaj se dobi v TechTrade Trzin. Sam sem rabil samo za komunikacijo, zato sem vzel manjšo stensko omaro.
Za strežnik, bi gledal omaro, ki ima na sprednjih vratih mrežo in ne steklo, tako kot je na povezavi. Zaradi samega hlajenja strežnikov. Komunikacija se ne greje toliko, zato je tam steklo ok.
Drugače omaro kupiš enkrat in ko imaš za skoz. Tako, da se splača ornk kupiti.
Ne igraj se s home made varijantami, ker gre pri strežnikih za ornk težo. Sploh kakšen storage je res težak.
Jaz bi pogledal, kaj se dobi v TechTrade Trzin. Sam sem rabil samo za komunikacijo, zato sem vzel manjšo stensko omaro.
Za strežnik, bi gledal omaro, ki ima na sprednjih vratih mrežo in ne steklo, tako kot je na povezavi. Zaradi samega hlajenja strežnikov. Komunikacija se ne greje toliko, zato je tam steklo ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Alec999 ()
FireSnake ::
Mene pa zanima če kdo ve za kake firme, ki bi lahko mojo komunikacijsko omarico razširila.
Do komunikacijske omarice pelje optika, zato bi rabil nekoga, ki ve kaj dela.
Zdaj je notri modem in še neke malenkosti, pa je skoraj polno. Jaz bi pa rad notri dal še:
- router,
- NAS (Synology DS920+).
Do komunikacijske omarice pelje optika, zato bi rabil nekoga, ki ve kaj dela.
Zdaj je notri modem in še neke malenkosti, pa je skoraj polno. Jaz bi pa rad notri dal še:
- router,
- NAS (Synology DS920+).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Glibina 80cm je malo pase. Če misliš dajati notri strežnike. Raje glej za 120cm globine (zunanja mera). 21U je potem polovična višina normalne omare. Glej, da boš upošteval tudi prostor za organizatorje pri komunikaciji, drugače bo sračje gnezdo.
Hvala za konkretne odgovore :) Sem malo pregledal in trenutno se mi zdi, da največ kriterijem zadosti naslednji kabinet:
https://www.techtrade.si/kabinet-600x-9...
Kaj meniš? Globine 120 ne najdem pri teh manjših omarah. Mogoče je to bolj relevantno za večje omare?
LP
starfotr ::
Če imaš prostor v višino, se vzame 42U ali 45U, kjer je le možno.
Vedno je treba pretiravat z merami in prostorom, ker ga vedno primanjkuje. Če ne danes, pa čez 1 leto ali 5 let. Takrat se odločitev za večjo omaro šele izkaže v vsem svojem sijaju.
https://www.triton-racks.de/en/data-cab...
Pa še ena pozornost. Pri nakupu omare se dogovori, da boš vgradil svoj cilinder v ročko. Če imate sistem generalnega ključa, je to super. Kot na sliki levo. Na desni je standardna ročica z že vgrajeno ključavnico.
Vedno je treba pretiravat z merami in prostorom, ker ga vedno primanjkuje. Če ne danes, pa čez 1 leto ali 5 let. Takrat se odločitev za večjo omaro šele izkaže v vsem svojem sijaju.
https://www.triton-racks.de/en/data-cab...
Pa še ena pozornost. Pri nakupu omare se dogovori, da boš vgradil svoj cilinder v ročko. Če imate sistem generalnega ključa, je to super. Kot na sliki levo. Na desni je standardna ročica z že vgrajeno ključavnico.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
pegasus ::
Globina te zanima v primeru, da hočeš omaro zapret spredaj in zadaj ter imaš cel kup ene špagetarije od kablov, za katere nočeš, da ti visijo ven. Če te to ne moti, potem je tudi 80cm ok.
Nisi povedal, ali bo teh 14U opreme pasivne (patch paneli) ali aktivne (serverji, storage, networking, ...). Če slednje, moraš v primeru zaprte omare zelo dobro poskrbeti za hlajenje in če nimaš UPSa na elektriki, ki jo boš pripeljal v omaro, še za lokalni UPS primernih dimenzij. Hlajenje je odvisno od moči naprav v omari in organizacije prostora. Neka osnovna varjanta je montaža omare brez dna in z ventilatorji na vrhu, ki vlečejo topel zrak ven, nadaljne pa so poljubno komplicirane. Sam največ planiram za 1KW na 1U, torej cca 40KW za celo omaro.
In ja, če imaš prostor, kupi full height omaro (42U ali 47U). Prihodnost ti bo hvaležna.
Nisi povedal, ali bo teh 14U opreme pasivne (patch paneli) ali aktivne (serverji, storage, networking, ...). Če slednje, moraš v primeru zaprte omare zelo dobro poskrbeti za hlajenje in če nimaš UPSa na elektriki, ki jo boš pripeljal v omaro, še za lokalni UPS primernih dimenzij. Hlajenje je odvisno od moči naprav v omari in organizacije prostora. Neka osnovna varjanta je montaža omare brez dna in z ventilatorji na vrhu, ki vlečejo topel zrak ven, nadaljne pa so poljubno komplicirane. Sam največ planiram za 1KW na 1U, torej cca 40KW za celo omaro.
In ja, če imaš prostor, kupi full height omaro (42U ali 47U). Prihodnost ti bo hvaležna.
Alec999 ::
@nightbird kar nekaj storage strežnikov in 1U strežnikov z močnimi grafičnami so 90-95cm globine, takšnega ne spraviš v tako omaro. Sedaj če veš, da takšnih ne boš imel, potem je ok. Bi pa res priporočal, kar je napisal starfotr če višina ni problem potem vzami 42U ali 45U. 42U je cca. 210cm višine. Pa magari imaš potem med strežniki po 1-2U prostora pa blende čez. Res pogosto se zgodi, da je prostora še prehitro premalo. Sploh če bo notri še komunikacijska oprema.
c3p0 ::
Spredaj/zadaj z zračnimi rešetkami, ne s plexi steklom, ki je sicer lepo, serverji se pa kuhajo.
Vzameš pa 2x večjo, kot misliš da rabiš.
Vzameš pa 2x večjo, kot misliš da rabiš.
OK, hvala za dobre iztočnice. Ja večinoma bo aktivna oprema. Patch panel bo samo 1U. Od aktivne opreme pa bo mreža (modem, switch, morebiti posebej firewall), 4U server s 16 diski in 3-4U UPS in morebiti še naknadno en manjši storage strežnik. Ni predvidenih strežnikov z močnejšimi grafičnimi karticami. Tak da po moji oceni bi naj blo max 14U opreme. Pa vmes par praznih panelov. Zato sem razmišljal o cca 20U omari. Želja je, da je spredaj in zadaj omara zaprta. Omara je komot perforirana. Za predvideno opremo sem tudi sam razmišljal o ventilatorjih na vrhu in spodaj odprto. A bo to dovolj hlajenja?
Dami ::
Jaz imam (mislim da ena druga firma, triton mogoče) 22U vendar 90cm globine. Če boš imel not standardne 66cm globine serverje boš z 80cm omaro zelo na tesnem, zato sem jaz raje vzel 90cm. Drugače pa če imaš prostor v višino, kupi polno. Bo zelo pomagalo tudi pri hlajenju, oz. ga ne boš niti rabil, če bo sama soba dovolj hladna.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
Vanadium ::
Preverite se https://www.odm.si/sl/ in https://www.monel.si/ glede omar kaj in kako, jih delajo po naročilu in znajo svetovat. Smo v bivši firmi vzel pri odm in so nam naredil perforirano kjer smo hoteli...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vanadium ()
pegasus ::
Ja, vsaka resna firma ti ponudi ene 40 parametrov za racke, ki si jih potem poljubno zmišljuješ in ti sestavijo točno to, kar želiš. Od barve, vrat, notranje opreme, elektrifikacije, ... ni da ni. Aja op, PDU ali dva si upošteval na zadnji strani?
Torej stvari so se malo izkristalizirale :D V prostoru imam max 1,70m v višino prostora, tako da bo max 32U visoka omara prišla v poštev. Glede globine omare sem nekak odločen, da bo 90cm ali 100 - odvisno od ponudbe. Širino pa razmišljam, da vzamem kar 60cm, ker mislim, da ne bom imel toliko kablov, da jih ne bi mogel lepo speljati. PDUja bom montiral 2, da bo dovolj še za v prihodnje. Dilemo še imam glede tega ali rabim omaro na koleščkih. Verjetno je fino, če jo lahko ven zapelješ in dostopaš še iz zadnje strani do robe. Še posebej, ker ne bo dostopna od strani. Razmišljam v pravi smeri? Kako pa naj to speljem, da se bo omaro dali premikati ven in notri poleg tega, da bo vanjo speljan en šop mrežnih kablov iz stropa? :D
LP
LP
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen strežnik?Oddelek: Kaj kupiti | 2125 (1478) | ta-mau |
» | Izdelava 19" rack omare, točne dimenzije, standard?Oddelek: Strojna oprema | 4336 (3146) | bastadu |
» | Računalniška miza.Oddelek: Kaj kupiti | 16820 (7157) | nodrim |
» | Kako "poteka" gostovanje streznika?Oddelek: Omrežja in internet | 3076 (2584) | Bakunin |
» | Delovno spalna sobaOddelek: Loža | 5874 (4679) | STASI |