» »

Kakšen strežnik?

Kakšen strežnik?

PhotoBlaz ::

Pozdravljeni,

kupujem strežnik za filesharing in pa SQL bazo. Vse bo teklo na Win 2008 R2 Foundation.
1. Predlagate kak drug server operacijski sistem od Microsofta in zakaj?
2. Ogledanega imam DELLov rack strežnik z UPS-om s spodnjimi specifikacijami. Ali mi kdo predlaga kaj drugega ali spremembo kakšne komponente pri spodnji konfiguraciji?
3. Tudi rack omaro moram kupiti, zato so ideje in nasveti dobrodošli.

Dell PowerEdge R310 BTO w/ UPS
PowerEdge R310 Chassis, Up to 4 Cabled HDDs, Quad-Pack LED Diagnostics
8GB Memory, DDR3, 1333MHz (2x4GB Dual Ranked LV UDIMMs)
16X DVD-ROM Drive SATA with SATA Cable
R310 EMEA1 Shipping Documentation (English/French/German/Spanish/Russian/Hebrew)
3Yr Basic Warranty - Next Business Day (Emerging Only)
Electronic System Documentation and OpenManage DVD Kit
Sliding Ready Rails
Intel Xeon X3470, 4C, 2.93GHz, 8MB Cache, 95W TDP, Turbo, HT, DDR3-1333MHz
2x Rack Power Cord 0.6M (C13/C14 12A)
PERC H700A RAID Controller, 512MB Cache, for Cabled HDD Chassis
No Bezel Option
C11 Cabled - RAID 5 for PERC H700, Requires 3-4 SAS/SATA HDDs
Redundant Power Supply (2 PSU) 400W
3x 1TB, SATA, 3.5-in, 7.2K RPM Hard Drive (Cabled)
Dell 2U Rack UPS, 1000W, 230V, incl. Cable Pack ~19-22 min Runtime
iDRAC6 Enterprise

Hvala za pomoč in mnenja!

ta-mau ::

Ko smo se odločali za omaro sem nekako na netu zbrskal spodaj naštete firme, smo pa se na koncu odločili da ne kompliciramo in vzamemo vse skupaj s strežnikom na fmcju..

Metal Pečnik - manjši privatnik če se ne motim
ODM - industrijske komunikacijske in serverske omare -> mislim da imajo kar zasoljene cene, kvaliteta najbrž ni vprašanje
technoware -> omare, upsi (imamo njihov ups in smo kar zadovoljni)
maros

Pri izbiri višine omare imej v mislih ups, server, dodatno zgornjo poličko, mrežno opremo, morebitne nadgradnje (dodaten strežnik, backup server, nas, etc...). Pa pozoren bodi ali nakupuješ komunikacijsko ali serversko omaro. Slednje so globlje, računaj na globino strežnika +10cm na zadnji in par cm na sprednji strani. Je pa res da ti potem omara zasede skoraj pol prostora :) Za vse te zadevščine obstaja tudi standardi glede nosilnosti, kvalitete izdelave, zračnosti, dostopnosti, v katere pa se nismo preveč spuščali.. Fajn je če imaš možnost snemljivih stranic.

Mogoče smešno vprašanje pa vendar me zanima ali imaš win srv 2008 foundation že pripravljen v ponudbi ali si ga samo naklikal preko spleta? Drugače povedano me zanima ali ga lahko dobiš tudi pri slovenskih ms partnerjih, ker nazadnje ko sem sestaljal opcije ga ni blo na voljo..

Za spec. bodo najbrž drugi boljše ocenili, je pa res da tudi nisi povedal za kaj se bo server in sql baza potrebovala ter kakšen load pričakujete..

Kontroler se mi zdi vredu, vsaj mi smo zadovoljni z njim, je pa res da nekega ekstremnega loada nimamo..

Sam se pri nakupu strežnika vzel v zakup še kako bomo zadevo backupirali, tako da smo rešli vse v enem paketu..

PhotoBlaz ::

Zanimivo,...bom preveril še navedene firme za omare.
Windows server 2008 Foundation sem dobil že v ponudbi.

Load bo max 10 userjev naenkrat za SQL in filesharing.
Ta-mau mimogrede, kako pa imaš rešen backup?

Naj se še kdo oglasi da se prediskutira specifikacije.

c3p0 ::

Poglej še kak SuperMicro, ponavadi dobiš več kot pri big name firmah, kvaliteta pa nič ne šepa.

Omara pa nikoli ni prevelika...

ta-mau ::

Sklepam da imate najbrž na tej bazi kakšno poslovno aplikacijo, tko da če ne druzga predlagam, da se posvetuješ z njihovimi razvijalci. Je pa tako da sql server teži k temu da pobere maksimalno rama kar se da, če se pa ne motim mislim da ga lahko v management consoli tudi omejiš..

Za backupe bi bilo idealno če bi imeli nas, smo se pa odločli za dodatne interne diske, kateri so standalone - brez raid arraya. Tako da prva faza se dela lokalno, remote pa moramo še poštimat do konca. Najbrž bomo probali rsyncat ali pa bomo uporabili acronisov backup and recovery na remote ftp mašino.. Kasete le malo kdo še uporablja, so pa fajn ker imaš v vsakem trenutku pri sebi fizično kopijo podatkov, ki jo lahko vzameš s sabo. V vsakem primeru boš pa moral premislit, kolko firmo košta 1dan izgube podatkov in na podlagi tega se potem orientiraš za frekvenco in tip shranjevanja. Za bolj low budget varjanto sem zasledil da omenjajo tudi navadne zunanje usb diske, ne vem, bi bilo za premislit..

SasoS ::

Na serverju so IMHO najbolj pomembna RAM in pa diskovni sistem. Vsak posebej bo v neoptimalni konfiguraciji mašino ubil. Procesor je ponavadi (pri tipičnih server operacijah) šele v drugi liniji...
Zatorej - premisli ali imaš 8GB dovolj. Na oko, 2008 rabi 2GB zase, pri SQLu je pa odvisno koliko imaš velike baze, vendar praviloma več je rama, bolje dela (dokler ni recimo cela baza ali pa vsaj set podatkov ki se nucajo, v ramu, kadar je to mogoče).
Diski so glede na same mašine počasnejši in počasnejši. Dober kontroler (kar H700 je) je nuja. RAID5 je tako za nezahtevno delo mogoče v redu...kadar imaš pa v igri baze (seveda govorimo o bazah vsaj nekaj 100MB ali giga...ne zdej če imaš 30K cookijev od weba :)) pa ponavadi ne najbolj pametna izbira. SATA diski so poceni...daj notri še en komad in naredi R10.

PhotoBlaz ::

Tece Pantheon Baza, ima pa okoli 700mb. Pri diskih ne rabim ne vem kaksnih ekatremnih performansev, najbolj rad bi videl da je cimbolj ziher, npr kateri RAID bi mi prisel prav da bi recimo lahko crknila dva od treh(ali stirih) diskov?
Trenutno uporabljamo raid1 z dvemi diski na nasu.
Kako je z uporabo 1U rack serverja... Se veliko bolj pregreva kot 2U varianta? Ali se pri mojih osnovnih zgoraj nastetih operacijah tu sploh nimam za bati pregrevanja pri 1U serverju?

Se dodatno vprasanje: mi priporocate da win srv 2008 namestim direktno ali naj dam kot osnovo WMware sistem in potem windowse kot virtual masino? Plusi in minusi obeh variant?

Hvala za vaso pomoc, mi bo precej laze pri vseh teh odlocitvah.

levaky ::

RAID10 ti omogoča, da ti odletita 2 diska od štirih, a morata biti diska iz različnih raid1 polj.

Za backup bi jaz vzel HP Microserver, notri 8GB rama, 4 ali 5 1-2TB diskov(raid 5 + hotspare), usb ključ za sistem, naložil OpenIndiano oz Solaris(čeprov s slednjim znajo bit problemi zaradi licence) in Napp-it gor, potem pa backup preko rsynca oz česa drugega. Dnevno bi delal snapshote in tako imaš dovolj prostora za kar nekaj dni oz mesecev backupa.

Edini strošek tukaj je HPjev microserver, ram in diski, ostale je freee.

lp, Matej

Invictus ::

Za večjo varnost imaš RAID 5EE in RAID 6. Zahteva malo več diskov, ampak varnost je tudi večja.

http://www.adaptec.com/en-us/_common/co...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

krho ::

levaky je izjavil:

RAID10 ti omogoča, da ti odletita 2 diska od štirih, a morata biti diska iz različnih raid1 polj.
Dokler crkneta oba v istem mirrorju, drugače eden.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

levaky ::

Če crkneta oba v istem mirrorju, se polje podre, ni res? A ni RAID10 sestavljen iz dveh RAID1 polj, ki sta dana potem v RAID0?

Matej

Če crkneta oba v istem mirrorju, se polje podre, ni res? A ni RAID10 sestavljen iz dveh RAID1 polj, ki sta dana potem v RAID0?

Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

c3p0 ::

Res je, prednost RAID10 je predvsem performance.

Ziga Dolhar ::

Komentar zgolj na način nakupa - FMCja se ogibaj kot hudič križa. So peklensko dragi.

Ko sem sam kupoval, so mi Dellov R200 ponujali za 1900 EUR. Nato sem ga preko posrednika naročil z Irske (enako konfiguracijo), ki je tam stala 650 EUR. Skupaj z dvojno poštnino in provizijo za posrednika sem plačal ca. 850 EUR.
https://dolhar.si/

ta-mau ::

Mislim da glede pregrevanja s temi mašinami ti ni treba skrbet, moraš pa vzet v zakup da nimaš lih omaro v istem prostoru kjer delaš, ker zna bit moteče. V spec strežnika bi morala biti navedena tudi glasnost. Maš pa notri high rpm ventilatorčke, ki znajo kar konkretno letet, če je mašini vroče..

Če bi ga virtualiziral najbrž ne bi imel problemov (proc -> ok, memory -> odvisno kolko vm-jev in kateri, controller -> ok, diskovje -> raid10). Vmwarow esxi zgleda fajn. Majhen footprint, deluje mi robustno, je pa tako da virtualk lokalno na njem ne moreš upravljat tako da nimaš dostopa do konzole. Če se ne motim maš za to vsphere clienta, s katerim se konektaš gor. Zastonjska varjanta ima omejitev na količino rama. Ostale opcije so še hyperv server, hyperv role na srv std 2008, kvm, xen..

Glede performnsov je raid5 nekoliko hitrejši v branju, medtem ko je raid10 hitrejši v pisanju. Sam bi raje izbral raid10. Pri raid5 sem že nekajkrat po forumih zasledil, da se je med računanjem paritet ob odletelem disku zrušil še dodaten, tako da so podatki odleteli.. Problem, ki ga vidim pri raid5 je ta da če imaš veliko število diskov se za izračun izgubljenega bloka morajo upoštevati bloki v vseh ostalih diskih, kar pa lahko znaša kar nekaj operacij in dostopov in posledično dolg čas izvajanja in možnost da odleti še kakšen disk. Pri raid10 se na nov disk naredi le njegova kopija iz mirrora..

@žiga: Se priporočam za kontakt posrednika :) Za fmc pa smo se odločili najprej zaradi dobrega supporta in korektnega odnosa, kjer smo skupaj predebatirali vse možne kombinacije, kljub temu da na koncu od nas niso imeli toliko profita kot od kakšnega velikega datacentra. Drugače pa zato ker so ostale ponudbe slo. podjetij bile nekako v istem rangu z njihovo. Če se ne motim mislim da so tudi uradni distributer za dell.. V tujini nismo gledali ker smo želeli imeti opravka s slovenskimi podjeti pa tudi zanesljivega kontakta iz tujine nismo imeli. V dveh primerih se je izkazalo za dobro odločitev, kjer je okvarjen disk prišel naslednji dan. Sklepam, da tudi v tvojem primeru podobno, če pa je drugače bi bilo zanimivo vedet kako rešuješ, ko ti kakšna stvar odpove, na koga se lahko obrneš in kakšen je postopek reklamacije..

SasoS ::

Jaz imam dobre izkušnje z Alldeo. Do sedaj so se fantje vedno potrudili, tudi cene so bile ok.

Ziga Dolhar ::

Moj kontakt je bil kolega. Njegova "provizija" je znesla 50 funtov.

Morebitne probleme bi reševal preko njega, seveda. Časovno bi trajalo dlje.

Vendar - za vrednost izdelka pri FMCju dobim 2,3 strežnika direkt pri Delluđ. Does not compute, resno.
https://dolhar.si/

PhotoBlaz ::

Kaj pa varianta, da imam tudi v bodoče kar RAID1 s tremi diski, pa je na vseh treh ista kopija in je recimo to najbolj ziher?
Hitrost dostopa in zapisovanja menim da ne igra neke velike vloge pri naših trenutnih potrebah, kjer vsako minuto recimo eden od 6-tih uporabnikov poisce ali shrani en mali pdf....zadaj pa teče še baza pantheona, ki pa tudni ni nevem kako obremenjena.

ta-mau ::

Na raid polja moraš pomoje gledat kot na dodatno opcijo če se stvar sesuje in ne kot opcijo backupa, katere potem poštimaš ločeno. Kot je meni znano tri diske v raid1 ni mogoče spravit tako da ne verjamem da h700 omogoča to varjanto... Nisem šel računat vendar bi se na podlagi mtbf in statistike okvar dalo izračunat da je verjetnost da bosta oba diska iz mirrora hkrati odletela zelo majhna. Res je, da če ti en odleti je potem drugi pri prepisovanju bolj obremenjen, a vendar je recovery preprostejši kot pri raid5. Sam bi vzel raid10, to pa zato ker se v primerjavi s petko boljše odreže pri pisanjih in je bolj zihr če kateri izmed diskov odpove. Če imaš že na izbiro h700 bi diske vključil v enega izmed arrayov. Če se performance ne bo videl pri poizvedbah na bazi, pa se bo pri nalaganju modulov za pantheon.. no vsaj pri saopu je blo tko ..

žiga če boš imel v kratkem kaj časa poizvedet kako je z garancijo in njenim uveljavljanem tle pri nas kar sporoči. Mi zadeve rešujemo prek proservisa, dellov callcenter pa mislim da imajo nekje v tujini - vsaj pa echotu sodeč..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394337 (1900) pegasus
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515744 (12839) ta-mau
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293559 (2318) element
»

[Linux] Kateri RAID postaviti?

Oddelek: Operacijski sistemi
231660 (1477) zee
»

RAID5 / RAID1 ali kaj drugega?

Oddelek: Strojna oprema
131876 (1678) urosbe

Več podobnih tem