» »

Kako "poteka" gostovanje streznika?

Kako "poteka" gostovanje streznika?

Microsoft ::

No, zanima me, kako poteka tole gostovanje streznika. Jaz si to predstavljam tako, da pac kupis nek PC, ga neses k njim, oni ga spravijo v en predal in potem lahko remote do njega dostopas.

Zdej, kot prvo me zanima, ce so kaka pravila glede strojne opreme. Recimo, ali mora biti server obvezno "predalckast" (rack) ali je lahko navadna skatla?

Druga stvar, ki me zanima, je cena. Sinfonika recimo ponuja nekaj takega, samo nisem nasel cenika. Je pa dokaj pomembno, da promet (mesecin) ni omejen, ter da je hitros vsaj nekaj 10M.

Potem pa bi me se zanimalo, ce lahko upravljalci omrezja kontrolirajo tvoj server. Recimo, ce se jim mora dovoliti prijava v server in dolocena raven pravic?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Bakunin ::

- velika vecina sedaj sprejema sedaj samo "rack"
- cena je odvisna od tega kar potrebujes.
Verjetno ne bo enaka ce imas 10M si prometa/1M tujine ali 1M si/10M tujine.
- lepo je ce jim posiljas syslog sporocila, ker tudi tebi vcasih prav pridejo (debug), sicer pa je to tvoj streznik

Microsoft ::

Glede teh ohisji mi ni jasno. Zakaj mora recimo tole ohisje stati ~150kSIT? Neko navadno ohisje stane 10kSIT, kar je neprimerno ceneje od zgornjega.

Sem pa nasel enega ponudnika, pri katerem najem stane nekje 50kSIT/mesec. So to realne cene?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

klemen22 ::

Kaj gradiš novi internetni imperij ali kako?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Bakunin ::

zakaj pa ne kupis streznika, ki je ze sam po sebi v rack ohisju?

navadno ohisje za 10k "pozre" precej prostora v omari in znajo ti zaracunati za dodaten prostor.

Cene so taksne kot se zmenis oz. kot rabis. Saj sem ti napisal zgoraj.

Pri kolokaciji moras paziti na:

- fizicna dostopnost (kako hitro lahko fizicno prides do svojega streznika)
- napajanje (UPS, generatorji ali OOOPS!)
- fizicno varovanje (kamere, senzorji, varnostniki, kartice za vhod...)
vec...
- zanesljivost povezave (ali so to preprodajalci ali imajo svoje povezave v svet)
....

Microsoft ::

Sej kaksen zgleda streznik, mi niti ni pomembno. Bolj gre za ceno, katera bi naj bila nekje ~250k, s tem da ima 64AMD 3000, 2GB RAM in RAID1 (2 SATA diska).

Kje pa pri nas pordajajo ze sestavljene komplete? Po moznosti, da imajo na netu cenik in specifikacije serverja.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Bakunin ::

- DELL strezniki
- IBM strezniki
- whateveryouwant/supermicro/dell

sigurno se bo naslo kaj zate...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

kklemenss ::

MS, jaz vem za gostovanje v sloveniji 155mbit linija poceni, ter lahko imas navadno ohisje, ce te zanima mi poslji privat msg, pa se zmeniva ;)

Reso ::

50k sit mesečno za gostovanje strežnika je pretiravanje. V sloveniji dobiš pri amis-u gostovanje strežnika za okoli 30k SIT mesečno.

Če se ti gre za bolj poceni varjanto si pa lahko pogledaš najem dedicated serverja v tujini za okoli 30k sit mesečno (webhosting ti priskrbi server) http://www.iweb.ca/en/index.php?page=de... . V sloveniji sem izvedel da naj bi 3dot.net tudi ponujal najem dedicated strežnika. Pri najemu bodi pozoren na podporo "Remote Reboot Port", ker drugače boš čakal kar nekaj časa na popravilo ob vsakem izpadu.

Najcenejši "strežnik" je seveda virtual private server (VPS). Te zadeve so zelo nestabilne (sprobano na windows VPSju) in ti jih ne priporočam.

b ::

za 30 jurjev ne dobis NIKJER, ne v Sloveniji ne zunaj "par 10mbps".

Prakticno vsi strezniki na kolokacijah so prikljuceni s 100mbit na omrezje ponudnika, ampak pogodba pa doloca, koliko imas lahko prometa.

V mojem primeru (pa ne bom delal reklame, ce koga zanima -> PM) imam v pogodbi doloceno, da mi ZAGOTAVLJAJO 1mbps. Lahko sicer kurim vec (tudi peaki 100mbps niso noben problem - veckrat preizkuseno), ampak ce bo od tega bistveno odstopanje, se bomo morali dogovorit za nove pogoje ali pa mi bojo pipico priprli na 1mbps. To imam v Sloveniji, mislim da pride 35K+DDV.

Ce zelis pa imeti "neomejeno" 100mbps gostovanje (se pravi cca 30TB/mesec), to stane bistveno vec. Ne samo pri nas (kjer bi bile cene itak ubijalske), temvec tudi recimo v USA, kjer si vsi najemajo serverje za 10jurjev/mesec (ki pa imajo omejitev 200GB ali pa celo manj, nadaljnji promet pa noro veliko stane :). Taka storitev (100mbps) stane takoj $1000, raje vec.

Na tvojem mestu pa bi se vprasal, kaj res potrebujes. Tebi se sicer lahko zdi, da potrebujes veliko pipo, ampak prakticne izkusnje pa kazejo, da ni tako. Stranka je za blazne denarje pri Siolu najela streznik (ce bi kupili svojega enakega in ga posadili na gostovanje nekam drugam v Sloveniji, bi se jim to splacalo v 8 mesecih, ampak to ni bil moj problem :), ker so mislili, da bojo pokurili en kup bandwidtha. Imeli so nekaj srednje obiskanih strani (po par aktivnih obiskovalcev istocasno, recimo v povprecju en request na sekundo), parkrat na mesec se je razposlal mail na okrog 20K naslovov (velik po par 10kB), in koncni rezultat je bil, da bi streznik lahko 95% casa deloval na 256k linku brez razlike za uporabnike.

Glede najema v tujini je pa tako: ce so ti ciljna publika slovenceljni, potem ne it ven iz Evrope. V US so najemi sicer cenejsi, ampak izkusnja tvojih uporabnikov bistveno slabsa, sploh pri najcenejsih ponudnikih, ki so omrezno zelo zelo dalec. Ce imas RTT do streznika sekundo, potem se to ze kar posteno vidi. Po Evropi ponavadi nikjer ni dlje od 50ms, kar je za uporabnika prakticno nezaznavno.

Microsoft ::

Ciljna skupina je izkljucno Slovenija + kak obiskovalec iz zamejstva. Tako da skoraj zagotovo je prava resitev gostovanja pri nas.

Vsebina posamezne strani ni velika, pac neka stran z nekaj teksta in kako sliko. Tako da maksimalna hitrost niti ni tolko pomembna. Recimo, 10M se mi zdi prav lepo. Vendar bi bilo pomembno, da je pretok neomejen. Oz. se bom enkrat spravil racunat, kolko bi naj priblizno bilo.
Samo me pri tej omejitvi moti predvsem to, da ce promet naraste cez meje, lahko imas "sitnosti" ($$$), kar se mi ne dopade najbolj.

Heh, pa se kar ne morem nehat premisljevat, zakaj ze damn rack, ko bi mi pa tower tako pasal...

Recimo tale rack. Ali bi lahko v tole dal standardno plato (atx), pa kako pci kartico, diske, procesor in hladilnik, RAMe? Ker ce je tale skatla samo polozen tower, pac ni panike. Kupis tole skatlo in nameces notri, kar ti pase.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Bakunin ::

Tisti rack je 4U in ni polne globine.

V kaksno dell/hp/ibm/asuscom/supermicro 1U skatlo bi verjetno spravil vec.
Poleg tega imajo doloceni modeli se redundancno napajanje/omrezne kartice... in dodatne "goodies", ki prav pridejo za uspesen "hosting".

Microsoft ::

Ma ti rack serverji so me cist razocaral z ceno. Sploh zato, ker ne rabim 10 napajalnikov, 10BG RAMa, 10 procesorjev, 10 SCSIjev itn. Recimo tale server. Vse, kar dobis je en 3GHz procesor, 1GB RAMa ter ohisje. In za tako zadevo das 2200$, s tem da si dokupis se kak SCSI disk, ki ni glih zastonj.

In to je totalno predrago, kar bi jst rabil. Tole je ze skor pol miljona. Za tak denar si v navadni kisti sestavis pravo bombo, ki popaca zgornjo po dolgem in pocez.
Tko da, zaenkrat sem trmast in vztrajam pri tower ohisju.


by Miha

p.s.: kklemenss, precekiri PM.
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

r5r ::

Kupiš 4U, 3U ohišje in vgrajuješ komponente kot običajno. :)

Lahko pa pogledaš barebone rešitve Tyan.
And it makes me wonder.

Microsoft ::

Ja no, potem U4 ohisje omogoca, da das notri atx plosco, pa atx napajalnik, procesor z box hladilnikom, diske...

Sej, kolko ti pa sploh dajo prostora za streznik, ce je ta v rack ohisju?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

r5r ::

4U rack ohišje je podobno navadnemu ohišju, ki je le položen kot desktop, in ima nosilce standardnih mer za pritrditev v TK omaro. Seveda omogoča pritrditev ATX plošče in uporabo "dolgih" in "polnih" kartic. Glede napajalnika ne vem, samo verjetno ne proizvajajo ločeno napajalnike za 4U ohišja, ampak vgrajujejo navadne. Gledam iz ekonomskega vidika. :)

Verjetno je 1U, 2U rankiran kot mali strežnik; 3U, 4U pa nekje srednji.
And it makes me wonder.

DC- ::

Na.

Potegnu sm vn Amisovo ponudbo za kolokacijo strežnika.

Povezanost Vaše strežniške opreme v našem prostoru je popolnoma neomejena v okviru naših skupnih kapacitet, kar pomeni, da ne omejujemo prenesenega prometa, ne omejujemo števila dostopov, kot tudi ne omejujemo pasovne širine priključenega strežnika v naše hrbtenično omrežje.

Dostop do opreme v kolokacijskem prostoru:
Dostop do našega kolokacijskega prostora je mogoč ob predhodni najavi v spremstvu našega tehničnega osebja v delovnih dneh med 8.00 in 22.00 uro, izven navedenega časa pa po predhodnem dogovoru.

Tehnični in ostali pogoji gostovanja strežnikov:
Gostovanje in kolokacija strežnika v našem telekomunikacijskem prostoru je urejena profesionalno, v zato namenjenih 19" ?rack? omarah. Zato je edini pogoj, da je vaš strežnik nameščen v 19" rack ohišju, z ustreznimi vodili za pritrditev v 19" ?rack? omaro. Ohišja in vodila za pritrditev v omaro Vam lahko v skladu z dogovorom dobavimo tudi mi, saj imamo v ta namene na zalogi 19" ?rack? ohišja, posebej pripravljena za naše stranke, ki koristijo kolokacije strežnikov pri nas. Drugih posebnih tehničnih zahtev nimamo.

Stroški kolokacije strežniške opreme:
Za gostovanje oziroma kolokacijo strežniške opreme v našem telekomunikacijskem prostoru v Mariboru Vam bomo zaračunali zakupnino v višini skupnega mesečnega stroška v znesku samo 38.850,00 SIT + DDV (46.620,00 SIT z 20% DDV).

mercutio ::

Microsoft:
"Ma ti rack serverji so me cist razocaral z ceno. Sploh zato, ker ne rabim 10 napajalnikov, 10BG RAMa, 10 procesorjev, 10 SCSIjev itn. Recimo tale server. Vse, kar dobis je en 3GHz procesor, 1GB RAMa ter ohisje. In za tako zadevo das 2200$, s tem da si dokupis se kak SCSI disk, ki ni glih zastonj.

In to je totalno predrago, kar bi jst rabil. Tole je ze skor pol miljona. Za tak denar si v navadni kisti sestavis pravo bombo, ki popaca zgornjo po dolgem in pocez."

Primerjat pravo desktop "bombo" s strežnikom je neumestno. Očitno nisi še nikoli postavljal nobenega strežnika, ki bi ga uporabljalo več ljudi in bi deloval 24/7. Če boš strežnik imel za sebe ali znance se lahko hecaš. Ko pa ponujaš neko storitev kot podjetje potem je to druga stvar. Sicer lahko poskušaš z običajnimi računalniškimi komponentami in narediš cenovno ugodno rešitev in nikjer ne piše, da ne bi smela delovati dobro. Lahko pa se kje zalomi. Kot mojemu frendu, ki je mislil, da je RAID kontroler, ki ga je dobil zraven na plati dovolj dober, da ga bo obvaroval izgube podatkov. Pa ga ni. Ampak to je že druga zgodba.

jerry2000 ::

Ne vem, jaz iščem ali kolokacijo ali pa najem strežnika. Za sledje pri nas še niso slišali, imajo le kolokacije. Strežniki so po 500 jurjev, kolokacija pa najmanj 50 z DDV s tem da še omejujejo peak prepustnost in promet. Pri vseh je omejitev prometa 50-100Gb, moja stran žre 100Gb na mesec, tako da...

V tujini so edini ki sem jih našel, da mi ustrezajo www.server4you.de. Z njimi se da zmeniti za 25 jurjev na mesec da imaš najet strežnik z Windws 2003, Plesk panelo, Opteron procesorjem, 2Gb ram, 120x2 diska.... Po 2 letih ti opremo pošljejo domov za 20 EURO torej jo v bistvu odplačuješ. To se mi zdi ugodno in bi že vzel, samo me skrbi, ker če sesuješ Windowse, si pol v ri... ker ne moreš zraven in moraš njih plačati da ti spet postavijo osnovo :-( Drugače mi pa kar lepo odgovarjajo in tudi strani tam postavljene se meni hitro odpirajo (ne moje, od drugih)... Sicer je pa omejitev prometa 4000 Gb mesečno, kar po mojem meni zadošča (1 vepčja stran za 100Gb prometa in 10 manjših strank). IP-je za domene imam potem pri njih...

Verjetno bom kar njih vzel, ker v SLO se mi zdijo popolnoma nori pogoji...
Jerry and Tom

Microsoft ::

Pa se eno malenkost bi vprasal. 19" predstavla globino te skatle. Nikjer pa nisem videl, da bi kdo razlicno obravnaval U1 - U4 velikosti ohisja. Recimo, jst sem za sebe nasel tole skatlo, notri namecem stvari, ki jih rabim in je to to.

A je zdej cena za to skatlo ista, kot bi bila za U1?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

r5r ::

Priporočeno:
Globina do 570mm.
Širina = 427mm.
Višina se meri v U, kjer je U = 43mm

To ohišje na sliki je 4U. 175mm / 43mm = 4.06
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r5r ()

Bakunin ::

> 19" predstavla globino te skatle.

sirino

U/H/E pa visino. (1U,2U,4U)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolokacija strežnika

Oddelek: Omrežja in internet
233361 (2171) schtr4jh
»

Spletni streznik - hardware?

Oddelek: Omrežja in internet
111526 (1242) krneki0001
»

Zakup ali koolokacija strežnika? Kje, kako?

Oddelek: Omrežja in internet
213089 (2733) Uporabnik
»

Strežniki za nadaljno prodajo ...

Oddelek: Omrežja in internet
312330 (1767) [BISI]
»

Gostovanje streznikov - kolokacija

Oddelek: Omrežja in internet
143214 (2933) Ales

Več podobnih tem