» »

ARDUINO - Krmiljenje hidravlike

ARDUINO - Krmiljenje hidravlike

ferdo ::

Pozdravljeni.

Za hoby delam en mini projekt. Hidravlični aktuator.
Mehansko+hidravlično sem že vse rešil, sedaj pa mi programiranje predstavlja oviro in iščem pomoč.

LCD kodo sem rešil. LCD 16x2 mi prikazuje pozicijo hidravličnega aktuatorja in sicer v [%] od 0=začetna pozicija hoda in 100=končna pozicija hoda.

Pogon hidravlične črpalke:
BLCD kodo sem naredil, vendar BLDC motor štartne pri 2 in dobi maksimalne vrtlaje pri 6, na skali potenciometra od 0-10.

Rešit moram še HOLD position, da mi sitem avtomatsko drži nastavljeno pozicijo hidrav-aktuatorja, ko jo z gumbom 1 ali 2 nastavim, LCD pa prikaže vrednost v [%].

GUMBI:
1-hod naprej
2-hod nazaj
3-HOLD position mode + led lučka
4-AUTOmatic mode + led lučka
5-VKLOP/IZKLOP + led lučka

opomba: Morda gumb 3 in 4 združim v [AUTO HOLD mode], ne poznam programiranja v takem obsegu, da bi bolje razložil.

V naprej hvala za pomoč.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.
  • spremenil: ferdo ()

grafični prikaz

grafični prikaz

styrian ::

A misliš da ti bomo zastonj napisali kodo?

Ne, hvala, vem, da so minili časi, prijaznih entuziastov.
Se tudi sam učim, morda je kdo tu, ki bi dal kakšen nasvet ali usmeritev.

Predvidevam, da je forum tudi temu namenjen, da širimo znanje. Jaz nikomur ne zavidam, če nekaj zna naredit. Vprašat pa me ni sram za pomoč ali nasvet.

Zgodovina sprememb…

Po Googlu sodeč to delaš za službo.

Programiranje sploh ni problem, večji problem je čas, ki je potreben, da se nekdo sploh loti razumevanja tega materiala, ki si ga prilepil.

Ne vse verjet googlu.

Ta hoby projekt se nanaša na mojo diplomo in patent, ki je opisan v tej diplomi. Obstoječe znanje gradim dalje.
Moja diploma pa ni skrivnost, jo je mogoče s spletnim rudarjenjem enostavno najti.

Torej, so ti popustile zavore, ali imaš še kakšne predsodke? moram še emšo povedat?
Pa če vrjamem v vesoljce?

Iskreno povem, da takšne odzive doživljam samo v rodni Sloveniji.

Je kdo tukaj zainteresiran za neko idejo-tehnično rešitev in posledica tega prisotnost poleg novih patentov? A slednjega ni za zavohat?

Zgodovina sprememb…

...jaz tudi nekaj ne razumem, pa si moram vzet čas, če imam interes.
Trenutno stanje je idealno za reševanje takih ali drugačnih problemov.
Poleg tega, da moram še otroke doma učit in merkat.

V projektu sva trenutno dva inženirja strojništva, in iščeva/rabimo znanje/oseb-o/e, ki zna rešit omenjen problem.

Zadevo se učim, morda pa zadevo pospešim-o. Vsega človek ne more vedet ali znat, zato pa mora bit nek team sposobnih, ki si razdelijo naloge.

Zgodovina sprememb…

priprava za testiranje

priprava za testiranje

Kaj točno je problem?

Programiranje poteka tako da probleme razdeliš na podprobleme. Ko boš imel vsak komponento delujočo, pa stvari logično povežeš v program.

Dvomim da bo kdo podpiral lenobo.

Zadeva JE opisana v mojem stilu, in sigurno ni ravno tako kot bi bilo najbolje, ker nisem elektro foha. Na situacijo gledam iz svojega zornega kota, neke ptičje perspektive, in opis problema je temu primeren.

Sogovornik me bo moral sigurno izprašat v detajle, zato rabim sogovornika, ker to so samo moje usmeritve-želje-predvidevanja.

Voluharr ::

Torej mehansko in električno deluje.
Kar se tiče programiranja si se lotil v Arduinu ali si šel pisat za native v Atmel Studiu ?

Kar se tiče štarta pri 2 in max obrati pri 6.
Si preveril, kolikšen je razpon napetosti na sredinskem kontaktu?
Si preveril, pravilno odčitavanje analognega vhoda pri tej napetosti ?
Si preveril, pravilno delovanje BLCDja pri željeneh izhodu ?

Kar pa se tiče gumbov in signalov (LED) boš moral točno opisat željeno delovanje.
Naprimer: Hod naprej: začetek hoda naprej, ustavi se po pritisku tipke hold.
Ali Hod naprej: Cilinder se premika "naprej" dokler držimo tipko.
Hold: Ustavi premikanje in si zapomni pozicijo.
...
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Jaz sem se lotil pisanja kod. Da tudi kolegom pokažem, da neki pa znam, sej na koncu ni nek bav-bav..ampak princip je dosežen.
Vsako kodo sem pisal zase.

LCD koda deluje brez problema. Sem ponosen.
BLDC koda je delno uporabna, kje tiči problem še ne vem.

Lotil sem se več krat s temi žicami, upori, diodami zvezat te gumbe in je res teško "če si samo strojnik", ko neki delaš sam, se tudi sam sebi nasmejem, ker hodim v elektro-področje.

Hvala za komentarje.

Ja, mehansko vse deluje, električno pa v smislu, da jaz znam sistem tako naredit, da ne rabim programiranja, vendar potem sem prepuščen usodi, če spusti tesnilo na batnici ter zgubim željeno pozicijo. Nujno potrebujem elektroniko za krmiljenje.

Zato sem v hidravliko integriral senzor pozicije, ki da signal katerega uporabim za LCD-prikaz pozicije ter, da bom z njim krmilil HOLD position.

Voluharr;
- za 1x sem se lotil samo v ARDUINO, ker sem pač smatral, da je tu najbolj enostavno in open source
- vse kar si napisal nisem preverjal, ker za to bi moram vedet stvari, ki jih očitno veš ti. Ker se jaz srečujem povsem z drugačnimi problemi za reševanje, to je pa nekaj novega zame in lahko izvedem nek check edino, če me nekdo vodi do tega.
- problem je edinstven, in mi je že malo presedlo da to sam delam, kolegi ki to vejo mi pa vsi pravijo, da so zasedeni s službo. Saj verjamem, jaz sem tudi, mislim, da te mora pač nek problem pritegent, da se ga lotiš. Mene je, ko sme moral nekaj plačat, pa sem si sam naredil boljše za manjši denar. Tu je dodana vrednost.

Zgodovina sprememb…

Na s5tech.net je polno penzionistov, poskusi tam.

Zgodovina sprememb…

offtopic; styrian,hvala. Sem v službi delal z bodočimi penzionisti, ki so sedaj že odšli v penzijo. Poznam dva komada, ki sedaj še bolj delata kot prej. Samo pred penzijo sta mela polno izgovororv, da ne moreta delat.
Žal nobenega ne poznam iz elektro+software foha

Zgodovina sprememb…

Voluharr ::

V Arduinu je res najenostavneje.
Za debugiranje potenciometra, vzameč v roke multimeter in izmeriš ali gre napetost od 0V do 5V ko le tega obrneš od ene skrajne lege do druge.
Vrednost vhoda izpiši na LCD in preveri ali gre od 0 do 1024 oziroma do 256 (odvidno od nastavljene ločljivosti vhoda).

Za prehod čez celoten postopek, do rešitve bi pa tole vzelo precej časa.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Voluharr; ok, bom tole preveril.

KraitPay ::

Imaš res takšne počasne pomike, da lahko rešiš sistem z navadnim 4/3 vantilom? Ne potrebuješ proporcionalnega ventila?

Si prepričan da boš tako lahko natančno vodil pozicijo? Kako se spoznaš z regulatorji? PD, PI, PID?

hod naprej, hod nazaj, v kodi samo aktiviraš izhod, zadožen za posamezno vejo na ventilu. En if stavek z vklopom in izklopom izhoda je dovolj. Kako boš krmilil tako "visoke" tokove?
Za hold se malo zakomplicira, ker moraš imeti pozicisko vodenje oz. pozicisko relgulacijo PI, na osnovi napisanega, predlagam, da najdeš nekoga ki se s tem ukvarja in mu pošteno plačaš.

settler ::

Glede na narisano shemo predvidevam da ima za hold rešeno kar z ventilom, ki zapre oba dovoda/izvoda.
Kakor vidim tudi regulacija BLDC motorja ni zahtevna, saj uporablja modelarski krmilnik, ki sprejme PWM od 0 do 100%.
Se mi pa zdi da to ni najboljša rešitev saj bo hitrost motorja odvisna od obremenitve s tem tudi tlak itd. Tam bi celo mogoče bilo bolje imeti svoj zaprt sistem regulacije tlaka.

Hvala za sodelovanje;

Ventil je HYDAC 4/3 solenoid direction valve - klik

settler; ja, tako je, hold je že rešen na tak način, vendar, če mi spusti tesnilo na batu mi le to ne pomaga, aktuator se pomakne v smeri, kamor deluje večja sila. Sila, ki pa jo potrebujem oz. zadržujem je max.1200kg.

Ventil ima dve tuljavi - 12V@0,98A, ki jih napajam z I2C motor driver TB6612FNG .Digitalni signal S1 in S2 ki gre na I2C...
Ja, zadeva je iz modelarskih vod, ti dve področji bom združil, modelarsko in industrijsko hidravliko.
Hod imam res zelo počasen, obrati motorja [motor rpm`s] mi dajejo pretok na pumpi, posledično hitrost hoda cilindra. Zato bi rad vsaj pri testiranju imel možnost preverjat to - kakšna hitrost je optimalna, tudi za korekcijo pozicije. Samo s testiranje bom rešil neke uganke, ki jih teško predvidim - recimo natančno.

KraitPay; kako se spoznam z PD, PI, PID? Prvič se s tem ukvarjam, iskreno povem.
Poznam porporcionalne ventile, ki so dragi ko pes, obenem pa jih ni za mojo aplikacijo ker je zadeva kar majhna, tako bom nekak naredil porporcionalni ventil s klasiko, saj bo pretok na pumpi zelo zelo nizek.

Zgodovina sprememb…

miki133 ::

Po mojem najprej potrebuješ dajalnik pozicije, ki naj bo zanesljiv, štetje vrtljajev
črpalke to ni, ker se preveč spreminjajo pogoji ( temperatura olja - viskoznost )
Podatek iz dajalnika pozicije ti bo potem služil za regulacijo hold funkcije,
lahko tudi začetne in končne pozicije.
Morda lahko preko kake mehanske kombinacije (zobnik - zobata letev) prilagodiš
potenciometer -> analogni vhod kot dajalnik pozicije, težava je vejetno majhen hod ( 18mm ? )
Malo teorije glede dajalnika pozicije:
http://lrtme.fe.uni-lj.si/lrtme/slo/UNI...

Recimo regulacija hold bi nekako izgledala:
- če je pozicija bata na željeni točki + ali - y% ne delaj nič
- če je pozicija bata manjša (željena točka - x%) odpri ventil +
- če je pozicija bata večja (željena točka + x%) odpri ventil -
Tu je potrebno upoštevati nekaj histereze (y) , da ne bo le odpiranja ventilov ( enkrat +, drugič - )
to je v bistvu PID regulator: PID controller @ Wikipedia

Zimonem ::

Pa je ziher kiravlika sploh preveč rešitev za problem?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upravljanje žaluzij preko časovnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
518511 (6377) floyd1
»

Imp sistem 200, kako priklopiti ?

258400 (2718) AntonL
»

Sledilnik sonca oz. izvora svetlobe s fotodetektorjem in servomotorjem.

113876 (3876) Bug
»

Gumb za jakost zvoka

81317 (1113) Anton013
»

DIY-Avtomehanika...

Oddelek: Na cesti
143029 (2831) Brane2

Več podobnih tem