» »

Major Linux distribucije

Major Linux distribucije

Highlander ::

Verjetno ste ot em ze govorili, a ker nisem redni na forumu, tega zal nisem zasledil...

Kakorkoli ze, zanima me kaj menite o odzivnosti (hitrosti GUI: KDE in Gnome) v major linux distribucijah, kot so SuSE 8.2, Mandrake 9.1, Red Hat 9.0. Na masino PII 400MHZ/128-256 RAM bom dal en Linux in bi rad, da bo cimbujs delal. Na Athlonu 1800 XP sem ze mel Mandrake 9.1, ki pa me je zaradi dokajsnje neodzivnosti GUI (napram Win XP) precej razocaral. So si te distribucije podobne ali so ksne vecje razlike med njimi?

Kaj pa Yoper - je kdo probal to zadevo? Na njihovi strani se dosti hvalijo...

Zanima me se, kako je z multimedijo v teh sistemih. Mandrake ima to kar dobro podprto, vem da z RH9 ne delajo mp3, je treba rocno ustimat.


Hvala za odgovore!

ank ::

Gnome je hitrejši, KDE pa lepše zgleda.

Yoper-ja sem probal pa mi ni bil všeč.

Od distribucij, ki jih omenjaš mi je še najboljši Mandrake (9.2 je že na voljo za člane, za ostale pa bo na voljo komaj čez nekaj časa)

Glede na to da imaš PII 400MHZ bi bilo boljše uporabiti namesto KDE/Gnome raje xfce ali fluxbox ali kar je še takih light weight GUI-ev

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

OwcA ::

Za začetek se lahko malo igraš s SloTech Linuxom (osnovan na Debian distribuciji in KDE namizju) in vidiš koliko hitro je. Vedi pa, da bo inštaliran in predvsem tvojim potrebam prikrojen sistem še mnogo hitrejši.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

moj_nick ::

SuSE, RedHat & Mandrake sodijo med bolj počasne distribucije. Drugače so pa extremno lahke za inštalirat in usposobit. Ne vem, če so najboljše za P400.

Na drugi strani so raznorazni Debiani, Gentooji, itd. ki se težje inštalirajo in usposobijo (beri: prebrat si moraš nekaj howto/guideov). Zraven dobiš opazno večjo hitrost in stabilnost in sploh in oh vse dobro, kar si slišal o linuxu.

Kaj specifičnega?
Poglej si npr. Debian (Gandalferjev vodič v sticky), ki bo kar dober za tak sistem. Kot window manager ti bi odsvetoval KDE/Gnome in priporočal Fluxbox/XFCE. Jst osebno uporabljam Fluxbox, čeprav bi glede na specifikacije lahko uporabljal KDE/Gnome :)). Poskusi oba, odločitev je čisto tvoja.

Aspirinix ::

SuSE zame rula, čeprav moram reči, da RH 9 ni od muh.
Pole gteh dveh je na sceni še Mandrake. Ostalo je bolj ali manj nekoliko zadaj. Seveda razen izjeme Debiana in mogoče še Gentooja.

ST-Linux pa itaq mora biti zakon nad vsemi.8-) Dela zelo lepo, še lepše pa, če ga namestiš na disk. Hitrost se konkretno zveča.

Bytheway, a zna kdo kako v namestitvi rh6 izbereš katerega od lažjih windowmanagerjev?

borchi ::

če te zanima razlika med kde in gnome preizkusi knoppix in gnoppix.

drugače pa bi jaz na takšno konfiguracijo dal gentoo (skompajlaj ga na kakšnem drugem računalniku) z kakšnim xfce ali podobnim light-weight desktop environment-om.

ravno včeraj sem skompajlal na athlonu-xp gentoo-ja, ki sedaj teče na 486-40 in 16mb rama (uporabljal ga bom za NAT, firewall, mogoče celo mail).
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214903 (9985) Eru
»

Kater linux je to?

Oddelek: Operacijski sistemi
311888 (1352) cryptozaver
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161477 (1198) MasterMind
»

Najprimernejši Linux za P 200 MHz (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
523527 (2886) CCfly
»

prvi Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
554708 (3668) mile

Več podobnih tem