» »

NBA sezona 2020-2021

NBA sezona 2020-2021

Temo vidijo: vsi
««
23 / 81
»»

Kurzweil ::

Lowryju letos poteče ja... je pa imel letos možakar plačo $30,500,000, kar je absolutno preveč... tip bo marca star 35 let in bo verjetno hotel še zadnjič pomolzti kolikor gre... bo pa tip za klube, ki so tanki s PGji še vedno relativno zanimiv, tako da se bojim, da ne bo pristal na neko plačo, ki bi bila sprejemljiva za DAL... če pa se da po kakem čudežu dogovorit za neko veteran za 2x manj, pa še mogoče... sem že pozabil kako gre s temi veteran pogodbami, ki so, če se prav spomnim, določene podobno kot rookie pogodbe... treba preverit.

Sicer pa danes mora DAL absolutno zmagat... uspelo jim je izgubit proti zadnji ekipi lige (DET)... upam, da ne izgubijo še proti predzadnji ekipi lige, ki je seveda v njihovi konferenci... ali drugače, tole bo dejansko tekma med zadnjo in predzadnjo ekipo zahoda... :D ... je pa res, da je med 14. Dallasom in 4-5. PHO in SAS samo 3 zmage razlike... če zanemarimo, da seveda niso vsi odigrali enakega števila tekem... v glavnem, danes šteje samo zmaga in upam, da zjutraj ko se zbudim, vidim samo zmago DAL in lep stat line Dončiča ;)

Obstaja kar velika možnost, da danes KAT ne bo igral za MIN... GupeM in IL_DIAVOLO, celoten injury update pa vama pošljem na privat sporočila 8-)

Smurf ::

Lowry bo ali iskal se zadnjo visoko pogodbo, ali pa sel v klub, ki se bo boril za prvaka.

Skratka sanse za Dallas so pomoje precej nizke.

Nedasemiveč ::

Komaj so ene boge Wolvese premagal (brez KAT-a in Russela, ki je igral 5 minut)

Lahko samo to napišem, dobro do so zmagali oz. preživeli po +23... je pa žalostno, da so relativno spočiti igrali proti zadnji ekipi zahoda, brez KAT in Russella... raje ne komentiram preveč... da bi pa zgubili to tekmo, pa bi folk danes DAL že pisal osmrtnice za to sezono :D

Nisem gledal tekme proti MIN... je pa treba zgleda pohvalit Porzingisa, ki je poleg standardno izpostavljenih statističnih podatkov, ukradel kar 4 žoge in 6x blokiral met... pri svoji velikosti in dolžini rok, je kar malce nerodno, da ni med top 5 blokerji v ligi... in ja, vem da niso blokade zgolj dolžina rok in višina...

Naslednja tekma DAL pa jutri/pojutrišnjem proti ATL doma... pri ATL bo manjkalo kar nekaj igralcev... tole bi bilo res fino, da bi zmagali, kar bi pomenilo, da so že v seriji 3 zaporednih zmag...

sheeshkar ::

Kurzweil je izjavil:

da ni med top 5 blokerji v ligi... in ja, vem da niso blokade zgolj dolžina rok in višina...

V resnici so blokade precej precenjena statistika (pa to vzemi samo kot dopolnilo tvojemu prispevku, ne pravim, da jo ti osebno precenjuješ). Veliko boljši pokazatelj učinkovitosti nekega igralca v obrambi je to, koliko metov uspešno ter kvalitetno ovira, tudi če jih dejansko ne blokira. Same blokade se lahko tudi "lovi" kot statistiko (podobno kot Westbrook pri skokih), po čemer je znan predvsem Hassan Whiteside, ki glede na statistiko lahko zavajujoče velja za precej boljšega obrambnega igralca kot dejansko je, čeprav zaradi tega, ker "lovi" blokade, pogosto s tem zgreši ali prehitro skoči ipd. in nasprotniku omogoči veliko lažji met in s tem škoduje ekipi.

Po drugi strani, Tim Duncan, eden najboljših obrambnih igralcev v zgodovini lige, nikoli ni vodil v številu blokad, vendar je bil vedno v samem vrhu (če ne kar najboljši) rim protectorjev. Če bi on želel loviti blokade, bi jih brez težav imel tudi po 4 na tekmo, ampak obramba bi zaradi tega bila precej slabša kot sicer.

Sicer za Porzingisa nisem šel gledati teh podatkov, tako da njegovega letošnjega doprinosa v tem elementu ne bom komentiral, ampak samo število blokad na tekmo v resnici ni prav pomembno. Je pa res, da z določeno višino in ustreznimi sposobnostmi do vsaj povprečne številke nek visok igralec že avtomatsko mora priti.

Mato989 ::

sheeshkar je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

da ni med top 5 blokerji v ligi... in ja, vem da niso blokade zgolj dolžina rok in višina...

V resnici so blokade precej precenjena statistika (pa to vzemi samo kot dopolnilo tvojemu prispevku, ne pravim, da jo ti osebno precenjuješ). Veliko boljši pokazatelj učinkovitosti nekega igralca v obrambi je to, koliko metov uspešno ter kvalitetno ovira, tudi če jih dejansko ne blokira. Same blokade se lahko tudi "lovi" kot statistiko (podobno kot Westbrook pri skokih), po čemer je znan predvsem Hassan Whiteside, ki glede na statistiko lahko zavajujoče velja za precej boljšega obrambnega igralca kot dejansko je, čeprav zaradi tega, ker "lovi" blokade, pogosto s tem zgreši ali prehitro skoči ipd. in nasprotniku omogoči veliko lažji met in s tem škoduje ekipi.

Po drugi strani, Tim Duncan, eden najboljših obrambnih igralcev v zgodovini lige, nikoli ni vodil v številu blokad, vendar je bil vedno v samem vrhu (če ne kar najboljši) rim protectorjev. Če bi on želel loviti blokade, bi jih brez težav imel tudi po 4 na tekmo, ampak obramba bi zaradi tega bila precej slabša kot sicer.

Sicer za Porzingisa nisem šel gledati teh podatkov, tako da njegovega letošnjega doprinosa v tem elementu ne bom komentiral, ampak samo število blokad na tekmo v resnici ni prav pomembno. Je pa res, da z določeno višino in ustreznimi sposobnostmi do vsaj povprečne številke nek visok igralec že avtomatsko mora priti.

No ja... za meneje referenca Ben Wallace... on je bil moj najljubši center ever... V svojih dobrih sezonah je gladko imel več kot 3 blokade na tekmo in bil je res power na defense strani.

Ben wallace v tej ekipi bi bil beast
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

@sheeshkar, se povsem strinjam... večkrat sem že v teh temah omenil zakladnico imenovano advanced stats, kjer vidiš tovrstne stvari, kot je kolikokrat je nek igralec bil na žogi nasprotnika, še bolj reprezentativen je morda podatek, kakšen % meta ima nasprotnik, ki ga pokriva določen igralec, seveda ne velik vzorec. Med temi advanced statsi je toliko bolj relavantnih podatkov, zato sem slednjim tudi rekel zakladnica. Vseeno pa je lepo videt tudi same blokade, ki znajo v nekih momentih povsem obrnit momentum, da ne rečem kar samozavesti nasprotnega igralca/ekipe, da se spušča v določene akcije in mete.

Po mojem mnenju je Ben Wallace greatest defensive player of all time (ne pa nek Duncan)

He blocked jump shots. He guarded point guards and stole from them. he's the only player in NBA history to average 15 rebounds and 3 blocks in one season. Imo he's the greatest defensive player of all time.

Ne pa tale Pussy Porzingis in lenuh Marjanovič... Ben Wallace v primu v tej ekipibi delal čudeže... In da presežeš vse to, tip je bil UNDRAFTED

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

@sheeskar, se deloma strinjam. Če res loviš blokade, to ponavadi pomeni slabšo obrambo. Če pa blokada pride kot posledica dobre obrambe (ali recimo takšna, kot je bila LeBronova v finalu proti GSW), pa je takšna blokada vredna, kot bi rekel moj nekdanji trener, vsaj 3 točke.

RoccoC ::

Pred Wallacom so bili kot najboljši obrambni igralci sigurno vsaj Robinson, Duncan, Olajuwon, Garnet, Russel, morebiti tudi Mutombo...tebi je pač Wallace verjetno najbolj všeč ker si ga največ gledal. Tako je meni najboljši ali Robinson ali Olajuwon. Je sicer mal smešna debata o najboljših iz različnih obdobij...

IL_DIAVOLO ::

Kateri stat je napomembnejsi? Oz. kar dva razmerje prekrskov in ukradenih zog. In tukaj je best of the best kawhi. Tip ima več ukradenih zog kot prekrškov. Poleg tega jih izgublja zelo malo. Da niti ne omenjam zahrbtnih blokad.

Prava tatinska hobotnica.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

RoccoC je izjavil:

Pred Wallacom so bili kot najboljši obrambni igralci sigurno vsaj Robinson, Duncan, Olajuwon, Garnet, Russel, morebiti tudi Mutombo...tebi je pač Wallace verjetno najbolj všeč ker si ga največ gledal. Tako je meni najboljši ali Robinson ali Olajuwon. Je sicer mal smešna debata o najboljših iz različnih obdobij...

Ja ampak a je kdo izmed teh defenzivcev sploh čez sezono uspel zbrat 15 reboundov + per game in >3 ukradene žoge v kateri od svojih sezon? Pa treba je povedat, da je verjetno od vseh teh kar si jih naštel Ben Wallace najnižji z like 204cm hkrati pa je edini izmed vseh naštetih bil undrafted.

Še Garnet ki ga mnogi imajo za vrhunskega obrambnega igralca ni v nobeni sezoni zmogel več kot 13,9 reboundov per game in več kot 2,2 blocka...

RoccoC je izjavil:

Morebiti tudi Mutombo? ...tule dobiš direktno rdeči karton.... Mutombo je bil tudi zverina v obrambi.

Ko je že ravno nanesla beseda tudi na Garnetta... kot se je lahko včeraj bralo tudi na RTVju in kar je seveda tudi jasno vsakemu, ki vsaj približno spremlja ligo NBA, bi ti možakarji o katerih govorimo, kot o obrambnih zverinah v obrambi, danes verjetno zaradi nešportnih in tehničnih napak končali 3/4 tekem... ne rečem, prav je, da se zaščiti grobost, ampak zadnja leta je šlo vendarle malce predaleč, sploh s temi mikro dotiki in izsiljevanjem prostih metov... kjer je objektivno tudi Luka v ligi NBA med vodilnimi, v Evroligi je bil nekoč prava tovrstna lisica tudi Jaka Lakovič, se mi pa zdi, da se je tega naučil pri Obradoviču v Panathinaikosu... mimogrede, ko že ravno omenjam Obradoviča... tip je prost in verjetno se je že malce nadihal svežega zraka in malce pomiril živce... glede na to, kako včasih DAL igra neagresivno, slabo v obrambi in se ne borijo morda, kot bi si želeli, bi ga lahko pri DAL angažirali za ekipnega motivatorja, kar se maksimalnega pristopa tiče :))

Na kratko, so pa te primerjave igralcev med generacijami smešne in popolnoma brez smisla... taktika, fizika, sojenje, pravila, stil igranja... vse se je toliko spremenilo, da je res povsem brezpredmetno o tem razpravljat... ponavadi poslušamo s strani legend in igralcev iz preteklosti, kako bi današnji igralci pogoreli na vsej črti... se mi zdi, da je danes fizika in taktika tako brutalno napredovala, da bi že en Russell Westbrook pojedel marsikaterega centra izpred par desetletij... torej če obrnemo ploščo... dan danes razni Chamberlaini, Jabbarji ne bi dosegali takšne bolane številke, kot je denimo rekord Kurta Russella, takrat za Boston, ko je pobral 51 skokov.

Mimogrede, se samo meni zdi, da se v primerljavi s par let nazaj, flopping precej manj sodi? Meni se zdi, da se skoraj ne sodi več... je pa res, da je tako vedno pri novih pravilih... na raznih seminarjih pred sezonami se poudarja razne stvari, novosti, katerih se prvo sezono sodniki primejo, kot pijanec plota, potem pa počasih stvar vedno bolj gre v pozabo...

Nisi razumel, napisal sem da je morebiti tudi Mutombo bil boljši kot Ben Wallace. Seveda je bil Mutombo zverina v obrambi, bil je 4krat obrambni igralec lige. Verjetno si mislil Billa Russella, ne Kurta? Poznam sicer tudi Kurta Rambisa, sam ne vem če je imal kdaj 51 skokov, no pa movie igralca Kurta Russella. Sicer je imel Russell povprečje celotne kariere preko 22 skokov na tekmo, pa je igral preko 10 sezon. Blokad takrat še niso beležili. Sicer se strinjam da ne moreš primerjat igralcev različnih obdobij, sam sem pa vseeno prepričan da bi vsaj Robinson, Duncan, Olajuwon tudi danes kraljevali v raketi.

Kurzweil je izjavil:

@sheeshkar, se povsem strinjam... večkrat sem že v teh temah omenil zakladnico imenovano advanced stats, kjer vidiš tovrstne stvari, kot je kolikokrat je nek igralec bil na žogi nasprotnika, še bolj reprezentativen je morda podatek, kakšen % meta ima nasprotnik, ki ga pokriva določen igralec, seveda ne velik vzorec. Med temi advanced statsi je toliko bolj relavantnih podatkov, zato sem slednjim tudi rekel zakladnica.

Se strinjam. Je pa potrebno dodati, da so vse napredne statistike veliko boljše za napadalni del igre, pri obrambnem je še mnogo stvari (predvsem malenkosti, ki pa v obrambi veliko pomenijo), ki jih zaenkrat še ne zmoremo ustrezno prikazati v statistiki. So pa stvari, ki si jih omenil, definitivno boljše od osnovnega podatka o povprečnih blokadah na tekmo.

Kurzweil je izjavil:

Vseeno pa je lepo videt tudi same blokade, ki znajo v nekih momentih povsem obrnit momentum, da ne rečem kar samozavesti nasprotnega igralca/ekipe, da se spušča v določene akcije in mete.

Absolutno, nikakor ne želim reči, da so blokade ničvredne. Kot je že nekdo drug prav tako omenil, odlična blokada ima lahko fantastičen psihološki vpliv tako na lastno ekipo, kot tudi obratnega na nasprotnika. Želim samo poudariti, da je pri vsem potrebno pogledati dlje kot samo BPG v statistiki. Če ima odličen bloker z visokim BPG tudi odlične napredne statistike, toliko bolje!

Mato989 je izjavil:

Po mojem mnenju je Ben Wallace greatest defensive player of all time (ne pa nek Duncan)

Wallace je bil fantastičen. Če ga imaš pred Duncanom, s tem nimam nobenih problemov, ker sta si po mojem mnenju zelo blizu (vsaj na vrhuncu svojih moči - po številu vrhunskih sezon ga Duncan poje za zajtrk). Ampak, kot ponavadi, kažeš svoje pomanjkanje osnovnega znanja NBA košarke, če na tak način kažeš nespoštovanje do Duncana, še posebej njegove obrambe. Nisem pa nikjer napisal, da je Duncan najboljši obrambni igralec vseh časov (mimogrede, to je Bill Russell, človek, ki je skupaj z Auerbachom izumil moderno obrambo tako iz individualnega, kot iz ekipnega vidika).

@RoccoC... a OK sorry... se mi je zdelo čudno :D ...Billa Russella ja... sem ravno prej nekaj štefnaril po IMDB...

Če koga zanima, to je video o Bill Russellu in Wilt Chamberlainu, ki odlično razloži, zakaj je Bill bil boljši od Wilta in poleg tega (nekje od 7.03 dalje) govori tudi o njegovi obrambi (in zakaj sem mnenja, da je Bill Russell najboljši obrambni igralec vseh časov).

Avtor se zanaša izključno na napredne statistike, ki jih zelo razumljivo razloži in poleg tega precej stvari prikaže tudi na videoposnetkih.

Kodrnusa ::

Ne vem kaj govorite o obrambi.. Danes se obrambe vec ne igra. Igra se pozicijska obramba, ki je danes zelo dodelana, ampak obrambe danes ni več mogoče igrati. Nba je šel v smer šova in čim več košev. Ko gledam Dončiča ko na trojki skoči meter naprej in v stran, da izsili faul mi gre na kozlanje.. Na nivoju nogometa in simuliranja... Pa vsi to danes delajo (vsaj ta dobri)... Rick Carlyle je 2 let nazaj rekel da se obrambe ne igra več ker se je ne da po teh pravilih.
Ko pa slišim da bi Westbrook dominiral centre (Ewinga, Olajuwona, Duncana...) se pa sam nasmejim. Ravno sem poslušal komentatorje zadnjič ko so govorili da igra pac ni vec tako fizicna kot vcasih, in sami ne morejo več določit kdaj je faul, flagrant faul, je pa igra hitrejša. Če se dotakneš igralca je faul in to Dončič, Harden, James dobro izkoriščajo.. Sami vpostavijo kontakt in hopa prosti... Upam, da spoznajo, da je obramba del košarke in jo vrnejo v Nba...

Kodrnusa je izjavil:

Ne vem kaj govorite o obrambi.. Danes se obrambe vec ne igra. Igra se pozicijska obramba, ki je danes zelo dodelana, ampak obrambe danes ni več mogoče igrati. Nba je šel v smer šova in čim več košev. Ko gledam Dončiča ko na trojki skoči meter naprej in v stran, da izsili faul mi gre na kozlanje.. Na nivoju nogometa in simuliranja... Pa vsi to danes delajo (vsaj ta dobri)... Rick Carlyle je 2 let nazaj rekel da se obrambe ne igra več ker se je ne da po teh pravilih.
Ko pa slišim da bi Westbrook dominiral centre (Ewinga, Olajuwona, Duncana...) se pa sam nasmejim. Ravno sem poslušal komentatorje zadnjič ko so govorili da igra pac ni vec tako fizicna kot vcasih, in sami ne morejo več določit kdaj je faul, flagrant faul, je pa igra hitrejša. Če se dotakneš igralca je faul in to Dončič, Harden, James dobro izkoriščajo.. Sami vpostavijo kontakt in hopa prosti... Upam, da spoznajo, da je obramba del košarke in jo vrnejo v Nba...

Če bi bral vsaj malce dosledno, bi videl, da je bila to bolj kot ne prispodoba, da bi Westbrook povprečne centre tistega časa imel pod kontrolo in absolutno ne te, ki si jih ti napisal, to si ti zelo površno bral... bistvo tega zapisa pa je bil, da so danes igralci fizično precej bolj napredovali... danes ni "vsak 2." play recimo zabija na alley-up... včasih se je v 99% samo polagalo... da ne naštevam dalje... pač v vseh športih je šlo vse tako naprej, da ni primerjave s takrat... moti pa mene tudi to izsiljevanje osebnih napak... pa še nekaj imam globoko potlačeno v svoji podzavesti... včasih me prav boli ko gledam... namreč en zelo klasičen pristop, ko največjrat C ali PF drži blokado na čelni trojki, da mimo njega priteče PG, kjer mu visoki igralec vroči žogo... na pri tem prevzemu žoge s strani PGja, bi rekel, da so v 50% vedno storjeni koraki... seveda eni igralci to izvajajo pravilno, eni pa praktično vedno naredijo korake, sojeno to ni nikoli...

judoka ::

Druga stran nostalgicnega BS:

https://www.cbssports.com/nba/news/kevi...

Ne vem ce bi rekel, da so fizično napredovali, nekateri ja nekateri ne.. (Steve Francis, Baron Davis, Carter, Barkley, Mason, larry Johnson, Malone, wilkins, Rodman, drexler... ...) enako so bili fizicno out of this world takrat kot danes nekateri. Westbrook je čudo narave se strinjam, sam mu nic ne pomaga ker je moron in ne razume košarke dobro :)
Ce bi napredovali ne bi bilo toliki poškodb je pa res da je tempo hjtrejsi danes, pa najbrz zato toliko poskodb...
O korakih ne bom zgubljal besed, ko gledam lebrona ko naredi 3 korake vsak 3 tretji napad pa nic ne piskajo. Groza res

Kodrnusa je izjavil:

Ne vem ce bi rekel, da so fizično napredovali, nekateri ja nekateri ne.. (Steve Francis, Baron Davis, Carter, Barkley, Mason, larry Johnson, Malone, wilkins, Rodman, drexler... ...) enako so bili fizicno out of this world takrat kot danes nekateri. Westbrook je čudo narave se strinjam, sam mu nic ne pomaga ker je moron in ne razume košarke dobro :)
Ce bi napredovali ne bi bilo toliki poškodb je pa res da je tempo hjtrejsi danes, pa najbrz zato toliko poskodb...

Se strinjam, v resnici športniki danes niso naravno fizično boljši, hitrejši, močnejši itd.

Napredek je predvsem v tehnologiji, prehrani, metodah treninga, zdravljenju poškodb in podobno. Konkretno v NBA lahko dodamo še razvoj taktik, pravil, ki omogočajo povsem drugačno driblanje kot v preteklosti (če kdo misli, da je Bob Cousy driblal na način kot sedaj otroci v vrtcu, zato ker ni znal drugače, se krepko moti in si naj prebere kaj o takratnih pravilih - Iverson, Kyrie in podobni bi takrat vsako posest bili v prekršku zaradi dvojnega vodenja), mnogo več finančnih sredstev, ki omogočajo, da se na tekme prevažajo v luksuznih letalih in avtobusih, namesto kot običajni smrtniki včasih itd. Poglejte si samo razvoj superg in v kakšnih je recimo igral včeraj omenjeni Bill Russell (ki je poleg vsega živel tudi v povsem drugih, precej bolj rasističnih časih, kjer so mu rasisti vlamljali v hišo in se mu dobesedno posrali v posteljo - danes so igralci spoštovani kot mali bogovi in tudi to ima vpliv).

Če gremo v primerjave igralcev iz preteklosti s sedanjimi, se moramo najprej odločiti, ali jih primerjamo s "časovnim strojem", kjer nekoga iz 60ih kar vržeš v moderno košarko in se mu nato posmehuješ, ker ni v koraku s časom - ali pa si predstavljaš, da je npr. Michael Jordan bil rojen v 90ih, celotno otroštvo igral s poudarkom na trojkah, modernem načinu driblanja zaradi conskih obramb brez hand checkinga in predpostaviš, da bi v moderni košarki MJ z vsemi siceršnjimi prednostmi bil tudi vsaj soliden v metu za tri in precej drugačen dribler. Najverjetneje bi tudi igral PG v stilu Westbrooka (vendar mnogo bolj učinkovit, z veliko višjim IQjem ter mnogo boljšo obrambo seveda).

Poleg tega se je pri vsem potrebno zavedati, da brez napredkov, ki so jih s svojo izjemnostjo igri prinesli velikani preteklosti, današnji igralci ne bi imeli vseh teh veščin, ki so jih posnemali ravno od svojih idolov. Kobe niti slučajno ne bi bil Kobe, če ne bi fanatično oponašal Jordana na vsakem koraku, Kyrie ne bi imel takšnega driblinga, če ne bi pred tem gledal Iversona ali Trae Young metal iz polkroga, če tega ne bi uspešno počel Steph Curry itd. (ne pravim, da ne bi vseeno postali izjemni, temveč povsem drugačni tipi igralcev). Vsaka naslednja generacija posnema in napreduje najboljše elemente prejšnje, zato je včasih neumno poslušati, kako je npr. Klay Thompson boljši od Reggie Millerja, ker ima višji procent meta za tri, če pa igra v neki povsem drugi eri, ki je v veliki meri produkt prav Reggijeve uspešnosti v preteklosti. Pri takšnih primerjavah, ki so že v osnovi zelo težke, je potrebno v zakup vzeti mnogo več faktorjev kot samo neko osnovno statistiko.

Ko dobro premisliš o vseh teh zadevah, se zaveš, da današnji najboljši igralci niso nič boljši od igralcev preteklosti in da stare legende niso nič boljše od modernih. Najboljši igralci neke ere bi bili najboljši tudi v drugih erah, ker so takšni igralci preprosto preveč talentirani, da to ne bi držalo in da se ne bi bili sposobni prilagoditi, zato je pri vsem tem edino smiselno primerjati samo, koliko je nek igralec v svoji eri izstopal in to izstopanje nekako skušati postaviti v kontekst z drugimi erami. To je seveda zelo težko, vedno vsaj do določene mere subjektivno in nikoli ne more nihče trditi, da je njegovo mnenje 100% resnica. Zato pa je to lahko zelo zabavno (ali pa, če debatiraš s kretenom, zelo utrujajoče).

Pač ja, to sem posplošil, da ni treba pisat na dolgo in široko... boljši in bolj pravilen je trenažni proces, že v nekem fitnesu se dela veliko bolj kakovostno, pametno in za celo telo, boljša je fizioterapija, regeneracija, sanacija poškodb, pripravljenost, spočitost... you name it... in kot takšni so igralci veliko bolje trenirani, pravilno trenirani, fizično močnejši, bolj sposobno, pripravljeni, spočiti... že ko gledaš centre tistega časa kakšen slab footwork, slaba moč nog, predvsem pa obupna gibljivost... temu recimo danes klasični centri tistega časa, ko so kampirali v raketi, danes je center tudi vse kaj drugega, po možnosti, da se potegne na polrazdaljo, da ne rečem trojko, da kakšno zadene, kar so včasih počeli Litvanci in peščica ostalih. Več je seveda tudi tranzicijske igre, kjer centri dejansko aktivno sodelujejo v napadu, za razliko od včasih, ko si te sekvoje gledal stati in čakati na drugi polovici... ja, danes so igralci sigurno bolje fizično pripravljeni in bolj sposobni, še enkrat govorim overall... od prehrane, treninga, fizioterapije, regeneracije, handlanja/zdravljenja poškodb... mogoče se pri najboljših igralcih niti ne kaže ta razlika tako očitno... se pa mogoče dosti bolj pozna pri povprečnih igralcih... tisti, ki so spremljali basket že v 90' letih in prej, se verjetno spomnite, kako so izgledali centri nekoč oz. nasploh, kako so igralci izgledali, če seveda izvzamemo nekaj posameznikov... nimam sedaj časa, ampak stavim, da se je poleg same fizike pri igralcih, če govorimo o centrih izboljšal shitload stvari... od % meta, od prostih metov, do razdalje... mogoče se bo slišalo smešno, ampak dejansko na all-staru v tekmovanju v zabijanju vidiš, kje se pozna napredek... to kar je včasih počel Jordan, jih zna sedaj v tem kontekstu početi veliko več igralcev njegove višine... bi lahko o tem cel roman... kot rečeno govorimo nasplošno o fizični pripravljenosti, ki je danes 100 let pred tisto, ali drugače, niso vidni bicepsi vse, to ve hudičevo dobro vsak, ki je kdaj bil oz. spremljal trenažni proces, no dejansko so lahko bicepsi tudi velika ovira, v kolikor jih je preveč, if you know what I mean...

Kurzweil je izjavil:

Zanimivo... Mark Cuban Says The Mavericks Will No Longer Play The National Anthem Before Games

Nikoli mi ni jasno, zakaj se v tako international ligi kot je NBA vrti USA himna pred vsako tekmo. Ajde ne rečem v finalu, ampak za vsako tekmo!? Sicer me ni motilo, ker itak preskočim uvod, se mi je pa zdelo trapasto.

bambam20 ::

Kurzweil je izjavil:

bistvo tega zapisa pa je bil, da so danes igralci fizično precej bolj napredovali... danes ni "vsak 2." play recimo zabija na alley-up... včasih se je v 99% samo polagalo...

Takšnih potez , da bi nizki igralci zabijali preko visokih, dominantnih igralcev ne vidimo več. Zato mi ni jasno, kako so današnji igralci napreovali, če niso sposobni več izvedet atraktivnih zabijanj? NBA je nekoč slovela kot liga, kjer so se dogajala najbolj atraktivna in brutalna zabijanja. Kjer so bekom bil izziv, da so zabijali preko visokih centrov. Ti so bili njihove trofeje in je nekaj štelo, če ti je uspelo, da si zabil preko Olayowona, Ewinga, Robinsona, mtomba in podobnih težkokategornikov.

Danes so zabijanja generično dolgčasna, včasih so igralci celo med tekmo samo izvajali atraktivna zabijanja, ki si jih pogledal večkrat.

Povej mi, ko bodo 1.85 cm visoki igralci znova takole zabijali preko 215-216 cm visokih.

Takole... enih par...

Sej pravim, nima smisla primerjat teh 5% izjem,... ampak overall... ostalih 95% igralcev je včasih polagalo, niti malo z mislimi na neko atraktivno zabijanje... danes vidiš 3/4 PGjev, ki zabija...

... da dodam še beloved injury report za tekmo DAL - ATL danes:

ATL - De'Andre Hunter (knee) will not play.
ATL - Bogdan Bogdanovic (knee) will not play.
ATL - Kris Dunn (knee) will not play.
ATL - Rajon Rondo (back) will not play.

Bi bilo več kot super in nujno, da danes DAL zmaga... to bi bila že 3. zaporedna zmaga DAL

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kurzweil ()

Model je napopal Derick Rosa, enga najbolj explozivnigh igralcev vseh časov... Westbrooka prej... Nasplošno ni več tok zabijanj kot nekoč. Igralci so pa danes višji in tehnično bolj podkovani (trojka, prosti meti). Ostalo je pa šlo nazaj v mojih očeh.. Ko bo šel James v penzijo kdo bo nov superstar NBA ja? Jokič? Dončič? 2 ki skočta za želetko.. Gianis? Ki ma proste tm nekje k shaq in na koncu vedno pogori?
Igrajo taki igralci kot jih danes rabijo. Dolge za obrambo in da znajo s strani trojko zadet. Ne predstavljam si danes pri teh pravilih enga Barkleya, shaqa, malona? Kdo bi jih ustavil?
Pa se en legendaren kuc, ki ga danes ne vidis vec:

Danes ce gre kdo tko not se umaknejo obrambbi igralci ponavad, oziroma samo 1 skoci mogoce. Tukaj so 3 probal met blokirat. Danes bi imel še 1 prosti met...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kodrnusa ()

Saj ni v posnetku samo Derrick Rose :D

... sicer pa Barkleya res ni bil tak strašen problem ustavit... Malona je ustavil še Boštjan Nachbar... malce za nostalgijo...

... kar se zabijanj tiče, pa saj pravim, nekaj so tisti top notch igralci iz različnih obdobij, ki so zabijali oz. zabijajo še danes... govorim nasplošno... če bi bila tendenca po zabijanju takšna, kot je bila v 90' letih, bi gotovo bili oz. so danes igralci sposobni še česa več... se pa vedno manj igralcev sicer odloča, da ne zabija več, kot naprimer Blake Griffin (poškodbe), ki je ena takšna žival, ki/ko je bil v zlatih časih, si mu težko našel par v 90'... se mi pa zdi da je to never ending debata... sam sem v 90' letih gledal NBA res ogromno in zdi se mi pač, da so sedaj igralci fizično pripravljeni in sposobni bolj - subjektivno mnenje... bi pa znali kakšni trenerji za fizično pripravljenost dejansko kaj objektivnega povedat na to temo, kako so športniki dan danes veliko bolj fizično sposobni. Bi pa nekaj omenil, ne vem zakaj ste si tako vbili igralce iz 90' let, ko je dejansko igra bila najbolj atraktivna in groba, kar verjetno večini ugaja... mi smo govorili o igralcih iz 70-80' let... Chamberlainu, Jabbarju, Russellu... vsaj jaz sem mislil na njih in to tudi napisal... že gibljivost in fleksibilnost centrov v prejšnjem tisočletju je bila svetlobna leta zadaj kot je danes... ni vse v zabijanju... vemo, da v rubriko fizična pripravljenost/sposobnost sodi 1001 stvar in ne samo to, kako zabijaš na koš...

---

Mimogrede, zanimive številke Setha Curryja letos...

met iz igre - 50,3%
met za 3 točke - 50,7%
prosti meti - 100% (32/32)

aborko ::

Pomoje se je pač igra spremenila, če zmoreš konstantno šutirat 40-50% za 3pt, se je brezveze matrat, uletavat v raketo (večja možnost poškodbe, stopiš na nogo, gleženj gre papa...), tvegat osebno v napadu,izgubljeno ali izbito žogo, izgubljat energijo z zabijanji zgolj za gledalce, tekem je ogromno v sezoni, load managment is a thing,... Mogoče bojo eni rekli, da je igra nazadovala, jst bi pa temu reku evolucija igre glede na pravila.Verjetno so tudi kake AI simulacije poganjali, ker je ogromno denarja v igri + imajo malo morje statističnih podatkov in če statistika pokaže, da se 3pt zelo splača, bo pač igra temu podrejena, tale zabijanja pa to, to je bolj za umetniški vtis...

@Kordnusa... še na video, ki si ga dal... zabijanj branilcev je dan danes malo morje... tek guard posterizing centers kompilacij imaš cel shitload...

Saj ni neke znanosti, če ti 3p pomeni 50% več, statistično pa zadaneš 25% manj 3p metov, valda da jih boš metal.

aborko je izjavil:

Pomoje se je pač igra spremenila, če zmoreš konstantno šutirat 40-50% za 3pt, se je brezveze matrat, uletavat v raketo (večja možnost poškodbe, stopiš na nogo, gleženj gre papa...), tvegat osebno v napadu,izgubljeno ali izbito žogo, izgubljat energijo z zabijanji zgolj za gledalce, tekem je ogromno v sezoni, load managment is a thing,... Mogoče bojo eni rekli, da je igra nazadovala, jst bi pa temu reku evolucija igre glede na pravila.Verjetno so tudi kake AI simulacije poganjali, ker je ogromno denarja v igri + imajo malo morje statističnih podatkov in če statistika pokaže, da se 3pt zelo splača, bo pač igra temu podrejena, tale zabijanja pa to, to je bolj za umetniški vtis...

Nekak tako ja... zato pa sem tudi napisal, da fizična sposobnost ni samo zabijanje with authority in podobno sranje... in ja, tudi load management je del tega, da so igralci dan danes fizično bolje pripravljeni za tekme... ja če maš v ekipi Duranta, Curryja in Thompsona, potem si že rahlo idiot, da se greš neko igro po globini, da ne rečem na centre... pri metih za tri točke ostaja seveda več energije, manj je poškodb in konec koncev je tudi manjša možnost, da žogo izgubiš oz. si že takoj v boljšem položaju, da ti nasprotnik ne more uničevat moralo z nekimi fast early break akcijami.. pa še bi lahko našteval... seveda pa je fino imeti za nameček še spodobno visoko linijo... točno tako, igra se prilagaja pravilom in hudičevo dobro naštudirani igri/vzorcem iz katerih izhajajo...

Dejansko igra res nazaduje. Ni več spektakularnih zabijanj na "drug obroc", v obrambi se ne znajo postavljat in na tak nacin "izsiljevati" prekršek, kar je neprimerno bolj ok, kot iskati prekrsek v stilu hardna.

Lepa kosarka je vredu, ampak naj to simuliranje sankcionirajo, trice pa otezijo. Strategije tako rekoc ni vec. Tisti ki zadane več trojk, zmaga.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Spet si dal video kjer so westbrook, rose, wade, pol pa mal starih vmes pa par novih... Pac se danes igra ne igra vec pod obroc. Se bol splaca trojke metat ker je bolj ucinkovito in lazje kot se matrat 1 na 1 pa med tri not kucat. Vse razumljivo do tu. Ampak kriva so pravila, košarka je postala brezkontakten šport kot odbojka zal. Ta izsiljevanja foulov doncica, hardna.. Je grozno za igro. Ubija bit igre zame. Ce ne bojo kmalu spremenili kej bo gledanost sla dol po moje (mogoce se motim).
Da so pa igralci bolje pripravljeni se ne strinjam nikakor. Vcas so igrali brez load managmenta sezone playoffe, noben se ni pritozeval... Poskodb tetiv in kolen je bilo pol manj, tako da ne vem kako so sedaj igralci bolje pripravljeni mi ni jasno.imajo boljse programe aparature prehrano pa ne pomaga kej dosti. Ker danes se isce tesno sposobne igralce namesto talentiranih.. Dokaz doncic 3 pik...
Da pa Nachbarja vleces not haha. No comment

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO je izjavil:

Dejansko igra res nazaduje. Ni več spektakularnih zabijanj na "drug obroc", v obrambi se ne znajo postavljat in na tak nacin "izsiljevati" prekršek, kar je neprimerno bolj ok, kot iskati prekrsek v stilu hardna.

Lepa kosarka je vredu, ampak naj to simuliranje sankcionirajo, trice pa otezijo. Strategije tako rekoc ni vec. Tisti ki zadane več trojk, zmaga.

V obrambi je postavljanja ogromno... mene bolj boli, ko vidim da liga ščiti superstarje na način, da ko se dejansko zaletijo v korektno postavljen blok, da namesto da bi dobili osebno v napadu, dobijo proste mete... ti mi nekako sodi v kategorijo izsiljevanja prostih metov... oboje je direktna destrukcija pravega basketa. Se mi pa zdi, da se zadnja leta precej več sodi korake, kot se je nekoč... ampak seveda, še vedno premalo... včasih izpade smešno tudi pravilo tistega kroga pod košem, ki ščiti ofenzivca... česar nekoč ni bilo... namreč razumem, da ščitiš napadalca, da ne pride do poškodb.. ampak včasih preprosto vidimo situacije, ko napadalec gre kot bik v rdečo barvo.. se zaleti v defenzivca in ker je slednji 2cm stal na črti tistega kroga, je de facto storil osebno v napado defenzivec, kar se mi ne zdi vedno prav, sploh ker znajo razni igralci "with attitude" delat kar boleče stvari... mi je pa več kot prav, da po "novem" piskajo tehnično igralcu, ki stopi pod tistega, ki je v metu... ker tisto je res zelo nevarno za poškodbe. Včasih za ceno lepe akcije pustijo te posterizing dunke nesankcionirane, pa čeprav kdaj vidimo, da kakšen igralec dobesedno naskoči obrambnega igralca kot majmun... da pa zaklučim ta čreva... ne bom imenoval igralca, ki je igral v slovenski ligi in tudi v tujini, gre pa za centra, ki pri svojih 210+ centimetrih ni zabijal, češ, da je škoda energije... pa čeprav je potem grešil polaganja.

belo mleko ::

Kodrnusa je izjavil:

Spet si dal video kjer so westbrook, rose, wade, pol pa mal starih vmes pa par novih... Pac se danes igra ne igra vec pod obroc. Se bol splaca trojke metat ker je bolj ucinkovito in lazje kot se matrat 1 na 1 pa med tri not kucat. Vse razumljivo do tu. Ampak kriva so pravila, košarka je postala brezkontakten šport kot odbojka zal. Ta izsiljevanja foulov doncica, hardna.. Je grozno za igro. Ubija bit igre zame. Ce ne bojo kmalu spremenili kej bo gledanost sla dol po moje (mogoce se motim).
Da so pa igralci bolje pripravljeni se ne strinjam nikakor. Vcas so igrali brez load managmenta sezone playoffe, noben se ni pritozeval... Poskodb tetiv in kolen je bilo pol manj, tako da ne vem kako so sedaj igralci bolje pripravljeni mi ni jasno.

Več poškodb in metanje trojk ne gre skupaj. Bo že nekaj na tem, da se da veliko na atletiko. Čančarja je prišel v ligo shiran, zdaj je Hulk. Mišična masa je tako vseeno pomembna, lažje se prerineš pod koš. Poglejte Porzingisa, res je visok, ampak tako švoh da se z težavo pride pod koš. Pri drugih gre za hitrost.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Kodrnusa je izjavil:

Da so pa igralci bolje pripravljeni se ne strinjam nikakor. Vcas so igrali brez load managmenta sezone playoffe, noben se ni pritozeval... Poskodb tetiv in kolen je bilo pol manj, tako da ne vem kako so sedaj igralci bolje pripravljeni mi ni jasno.imajo boljse programe aparature prehrano pa ne pomaga kej dosti. Ker danes se isce tesno sposobne igralce namesto talentiranih.. Dokaz doncic 3 pik...
Da pa Nachbarja vleces not haha. No comment

:)) ... pa spet si videl samo tisto kar si hotel... niso samo ti trije... tako kot niso bili v prejnjem videu tudi ne... gre za kompilacijo, v obeh videih je cel kup različnih igralcev... boš pa tudi v kompilacijah iz 90' videl par igralcev, ki bodo skupni imenovalec vseh kompilacij....

Ima pa vsaka generacija posebneže... nekoč Spud Webb, Mugsy Bogues in podobni... kasneje pa pač Nate Robinson, Allen Iverson (ki je sicer začel kariero v 90', ampak končal 2011)...

Mimogrede.... Vince Carter, Tracy Mcgrady in podobno še spadajo v veliki meri med dunkerje tega tisočletja...

Govorimo o danes, ne o 2000...
Dons so top 10 trojke, vcas kucanja, ce ti je lazje

Zgodovina sprememb…

Prepričujete nekoga, ki enači met za tri točke na treningu in na dejanski tekmi ;) Nekoga, ki je popolnoma fasciniran nad zaporednimi 45 zadetih trojk s strani shooting guarda (na treningu seveda).

Zgodovina sprememb…

Ko je en zgoraj pravil kako blokade niso tako pomembne

Vsaka blokada je zlata vredna z vidika psihološke prednosti in udarca nasprotnikovi morali... Povejte katere blokade so zgoraj tako "brezveze" =) Zdaj pa mi pokažite kje je Marjanovič ali pa Porzingis tako talal banane kot Wallace in njemu podobni, in to na Shaquilu, Duncanu in podobnimi superstarji

To je bla košarka.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Vsaka blokada je zlata vredna z vidika psihološke prednosti in udarca nasprotnikovi morali... Povejte katere blokade so zgoraj tako "brezveze" =) Zdaj pa mi pokažite kje je Marjanovič ali pa Porzingis tako talal banane kot Wallace in njemu podobni, in to na Shaquilu, Duncanu in podobnimi superstarji

To je bla košarka.

Marjanović je pa itak čisto drug tip igralca in niti ne spada v NBA.

Nedasemiveč je izjavil:

Prepričujete nekoga, ki enači met za tri točke na treningu in na dejanski tekmi ;) Nekoga, ki je popolnoma fasciniran nad zaporednimi 45 zadetih trojk s strani shooting guarda (na treningu seveda).

Kdo je rekel da je isto? Se pa vid kdo je rojen šuter in kdo ni. Dončič jih najbrz niti 20 ne zadane, prav tako james.. Pa ma James letos 41% trojke. Ne prbiji če nimaš pojma. Curry jih je 105 zadel. Ja na tekmi ne zadne nc ja. OMG

Meni so bolj vsec blokade, ko zoga ze poleti proti obrocu in jo branilec zabije v tablo.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Kodrnusa je izjavil:

Nedasemiveč je izjavil:

Kdo je rekel da je isto? Se pa vid kdo je rojen šuter in kdo ni. Dončič jih najbrz niti 20 ne zadane, prav tako james.. Pa ma James letos 41% trojke. Ne prbiji če nimaš pojma. Curry jih je 105 zadel. Ja na tekmi ne zadne nc ja. OMG

Hahahahahahahaha o fak o fak o fak jst umiram od smeha model :))

Kot 16 letniki smo jih cepal po 10 zapored brez vecjih tezav, oni jih pa nebodo 20? Fak nehi no hahaha, prov na glas sem se zasmeju, hvala ti za to.

Zgodovina sprememb…

Kodrnusa je izjavil:

Govorimo o danes, ne o 2000...
Dons so top 10 trojke, vcas kucanja, ce ti je lazje

Ravno tolk, koker js v samem bistvu nisem govoril o 90'... ampak o 70-80'... Russellu, Chamberlainu, Jabbarju,... tudi jaz ne govorim samo o 90' ;) Sicer teh akcij skoraj ne gledam, ampak kadar pogledam je še vseeno veliko zabijanj... res da kakšna trojka... so pa tudi lepe podaje... kot rečeno, vsak ki resno gleda basket ve, da zabijanje ni vse... oz. prej obratno... ena odlična obramba + par dobrih podaj, pa magari trojka, v trenerskem smisli in v sami igri pomenijo precej več... isto velja za dobre akcije, ki se ne končajo nujno z zabijanjem... nekaj je igra, nekaj pa atraktivni zaključki, ki absolutno ne definirajo fizično pripravljenost igralcev.

Pa da bo jasno, jaz sem v basketu od 90' pa tja do max 2010 precej bolj užival kot v tem kar imamo sedaj... včasih sem lahko gledal vse tekme, sedaj pa samo moj klub in naše igralce... lagal bi, če ne bi priznal, da pogledam še marsikaj, ampak ni to isto kot takrat... če mene danes kaj veliko bolj moti je to, da so bila včasih franšize precej bolj kompaktne entitete... vedel si kdo je obraz franšize, vedel si kaj te čaka, borba, rivalstvo... sedaj pa so igralci 3x tradani na sezono... ni neke zgodbe... franšiz... obrazov... pravih rivalstev... včasih dejansko igralci za 5 min naprej ne vedo, kam bodo trejdani... to me moti 10x bolj, kot dejstvo, da vidimo danes 2 zabijanji manj na tekmo... ne trenutke se zdi, kot da taktike skoraj ni (kar seveda je) zaradi teh metov "iz prve"... suhoparno metanje trojk na obeh straneh je seveda boring, edino tisto parkrat na sezono, ko jih neka ekipa zadene 25... ali igralec 10 in če je slučajno to ekipa/igralec, ki ti je pri srcu.

Samo še enkrat bom napisal... zabijanja niso indikator fizične pripravljenosti in sposobnosti... na tem področju je 1001 faktor kako biti bolje pripravljen, ostati pripravljen, se regenerirati.... in potem ves vpliv na igro... ni nobenega dvoma, da je zaradi takšne igre in boljše fizike, tudi boljši % meta... up to 50% za 3...

Nedasemiveč je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To je bla košarka.

Po polovici videa Porzingisa sem opazil veliko razliko, tip daje take bolj "soft" blokade, ne zabije ne pokaže moči pri defensu... Je pa tudi res da mu nasproti stojijo večinoma bolj meh igralci. Medtem pa je bil recimo Wallace DPOY 4x v eri Garneta, Duncana, O'Neala, Minga ipd... in to v svoji best sezoni whooping 3,1 blocks per game.

Ajde moram pa dat Porzingisu to da je eno sezono uspel blokirat 2,4 per game, kar je zelo dobro na rangu Duncana, Garneta ipd... ampak zdaj pa tema, ker ni fizike ki je za razliko pri top defenderjih pomembna... če pogledaš postavo Porzingisa in Dončiča recimo pa ju primerjaš z Lebronom in Wallecom se ti zdi kot da je nekaj junior highschool drugo pa NBA...

Marjanović je pa itak čisto drug tip igralca in niti ne spada v NBA.

Ja tip je center, in v NBA, to ali spada ali ne je drugo... Okoren je tako da bi ga še jaz prelisičil

Mato989 glede primerjave centrov iz 90'. pa tudi pozneje Duncana naprimer, se seveda strinjam

Bi bil pa Porzingis kar žival v obrambi, če nebi očitno imel tega straha pred poškodbo.

Marjanoviću pa so morali že v Crveni Zvezdi skrbno odmeriti minute in.

Zgodovina sprememb…

««
23 / 81
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko prvenstvo v košarki 2017 (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Šport
914180064 (58743) bambam20
»

NBA (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Šport
759217817 (115126) Samael

Več podobnih tem