» »

Kako se pripraviti za službo po diplomi?

Kako se pripraviti za službo po diplomi?

moth ::

Zdravo,

trenutno sem v drugem letniku IŠRM na FRI. Malo sem pogledal po oglasih za službe in me skrbi, da če nadaljujem tako kot sem do sedaj lahko samo sanjam o službi v računalništvu. Vidim da tudi dela, ki ne iščejo ljudi s kakršnimi koli izkušnjami zahtevajo precej kompetenc in znanj, ki jih na faksu nikakor ne bom dobil, za večino pa sploh nisem še slišal. Nimam nobenih vez v podjetjih, tako da tudi preko tega ne bo šlo. Komaj sem se prebil v drugi letnik, tako da dvomim da si uspem nabrati kakšno delovno izkušnjo med študijem, kvečjemu kakšno poletno delo, ampak večina oglasov je za daljši čas. Torej moja vprašanja so:


    1. Kaj se mi splača najbolj učiti, da si zagotovim službo? Tukaj mislim programski jeziki/frameworki, itd. Kaj je najbolj in demand trenutno/bo v bližnji prihodnosti?
    2. Slovenija vs tujina? Bi se splačalo naučiti kak jezik (za neko osnovno komuniciranje) več kot angleščina?
    3. Kako sploh najti delo? Pošiljanje CV-ja vsakemu podjetju, ki ponuja službo, iskanje vez, itd. Imamo v Sloveniji kakšen 'career fair' ali kaj podobnega?
    4. Slišal sem, da obstaja možnost, da me vzamejo, tudi če ne izpolnim vseh pogojev na oglasu. Po vaših izkušnjah je to res? Kako naj presodim če znam dovolj? Ali se samo prijavim in upam na odgovor?


Dodajam, da sta moji idealni smeri interesta raziskovanje in game dev, vendar ta prva se mi ne zdi verjetna glede na moj uspeh na trenuten uspeh na faksu, za drugo pa nisem prepričan glede trga. Zadovoljen bi pa bil s katerokoli službo ki vključuje programiranje.
  • spremenilo: moth ()

Spxy ::

4. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem, da jemljejo tudi kandidate, ki ne izpolnjujejo vseh pogojev. Fajn je, če imaš kak projekt, ki ga lahko pokažeš. Se pa pripravi, da boš moral odgovoriti na kako programersko vprašanje ali rešiti kako nalogo, lahko tudi za domov. Ni tak bav bav dobiti skužbe, je pa res da jo je težko obdržati, če ne boš dal nič iz sebe.

A110 ::

sam sem na fmf, ze bolj proti koncu. vmes sem izgubil pomoje vsaj toliko let kot sem jih naredil pa vseeno nisem imel problema najti studentske sluzbe kjer me zelijo po koncu solanja zaposliti. imas drugace na strani fmf skoraj vsak dan kak oglas za delo (studentsko ali redno zaposlitev), pa tudi tu na slo techu se najde kaj uporabnega

nergac ::

golf3 ::

1. Moje mnenje je spletno programiranje. Iz vidika dostopnosti za sveže programerje in tudi iz vidika zaposljivosti, saj se to išče na veliko. Izberi si nek stack kot je MEAN ali podobni, ter ustvari nek projekt za referenco. Iz branja dokumentacije in sledenje youtube tutorialom se konec koncev naučiš bolj malo. Sam stack dejansko ni tako pomemben. Če znaš Angular lahko brez skrbi applyjaš tudi za kak drug framework. Je pa kul če pokažeš zanimanje in voljo po učenju. Na splošno je znanje JavaScripta related stvari trenutno zelo iskano.

2. Odvisno od tvojih želj. V Sloveniji se da po mojem mnenju lepo živeti od tega, vendar je mamljiva tudi Avstrija na primer, torej nemščina.

3. Jaz sem pošiljal CV-je in je zaenkrat vedno šlo. Odvisno od kompetenc. Career fairi obstajajo, se spomnem par mailov iz FRI o tem, ampak nisem posvečal veliko pozornosti.

4. Vsekakor. Kako oceniti če imaš dovolj? Pošlješ, se dogovoriš za sestanek (če pride tako daleč) in vidiš. Nič te ne stane (mogoče edino nekaj časa).

Pišem iz izkušenj in ni vse 100%. Lp

styrian ::

1. Ti najprej skrbi za to, da boš fakulteto čimprej naredil.
2. Če znaš angleščino se ti jezika ni potrebno učiti, saj nemško govoreči z 90% tujcev govorijo v angleščini.
3. CV-je boš pošiljal po diplomi.
4. Na trgu velja zakon ponudba/povpraševanje. Vzeli bodo najboljšega, ki si ga lahko privoščijo, četudi ne zna vsega.

moth ::

Hvala vsem za odgovore.

golf3 ::

Jaz mislim da je med študijem perfekten čas, da se naučiš še kaj koristnega poleg. Seveda če ti je časovno izvedljivo. Delat pa mogoče res ni tako priporočljivo, odvisno spet kako zmoreš.

joze67 ::

Mislim, da še vedno ni težko dobiti službe v računalništvu. Seveda je problem plača. Tam, kjer nimajo ali nočejo plačati veliko, na koncu vzamejo tudi take, ki zagotavljajo, da so računalnik že videli, oni dan, ponoči, v grmovju.
Skratka, kot so erkli, posveti se študiju.

nergac ::

Iz svojih izkušenj lahko povem, da je težava tudi zahtevnost študija na FMF.
V prednosti so tisti, ki so že od začetka fokusirani na področje, ki jih zanima, in iščejo dodatna znanja in izkušnje v tej smeri.
Tisti, manj odločeni oziroma manj fokusirani, pa izgubljajo energijo in čas.

So danes drugačne okoliščine kot v devedesetih, po vprašanjih OP-a vidim, da se nekatere stvari tudi niso kaj dosti spremenile.

Najbolje verjetno lahko svetuje generacija 30-40.

matobeli ::

Moje izkušnje, sicer vezane na elektrotehniko, ampak palijo rudi pri programiranju:

Začni izkoriščat prosti čas za praktično implementacijo teorije ki jo dobiš na faksu oziroma na netu. Če se vsaj malo znajdeš z elektrotehniko imaš ogromen segment avtomatike, raspberry pi, arduino...
Če bi striktno sw fural, pa lahko začneš pri android ali web aplikacijah ipd.

Če te zanima kot hobi še kaj tretjega poiskusi tam najti projekt ki bo vključeval programiranje.

Skratka, nekaj takega kjer boš tudi dobil nek končni izdelek ki bo imel neko praktično vrednost. (če je dovolj dobro narejen projek ga komot kot referenco uporabiš)

TheBlueOne ::

Prvo koncaj faks, za naprej pa vidis kaj potrebujes sele ko imas prvo sluzbo. Glede na to koliko je tehnologij je verjetnost da bos na blef zadel kar bos potreboval smesno nizka. Ce ti bo to vplivalo na hitrost koncevanja faksa bo verjetno vse skupaj kontraproduktivno.

oemdzi ::

joze67 je izjavil:

Mislim, da še vedno ni težko dobiti službe v računalništvu. Seveda je problem plača. Tam, kjer nimajo ali nočejo plačati veliko, na koncu vzamejo tudi take, ki zagotavljajo, da so računalnik že videli, oni dan, ponoči, v grmovju.
Skratka, kot so erkli, posveti se študiju.


Jaz pa mislim, da je težko dobiti službo, če si "frišn iz faksa", brez praktičnih znanj, ki jih lahko pridobiš preko študentskega dela in brez konkretnih poznanstev.

Sam sem bil v tej vlogi pred dobrimi 6 leti.. Prva 3 leta sem delal xy job, praktično za minimalca, nato skoraj do nedavnega nekaj obrobnega IT support joba (edino tu te ponavadi vzamejo brez konkretnih izkušenj, pa še to ne ravno vsi oz. niti ne večina, ne govorim sicer o klasičnih prvonivojsih helpdeskih), šele pred kratkim lahko rečem, da sem sem preko teh crappy shitty jobov prebil do neke resne priložnosti, kjer lahko pridobivam znanja, ki sem si jih vedno želel in ob pogledu na plačilno listo ne izgubim volje do življenja.

Če bi imel kakšne praktične študentske izkušnje iz ITja, verjamem, da bi lahko do službe prišel precej lažje, še lažje pa s poznanstvi, ki znajo dostikrat biti "jeziček na tehtnici" (sodeč po firmi kjer sem delal in z vsemi s katerimi sem sodeloval).
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

mojter ::

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: PromeuZ ()

MasterKiD ::

Imaš prav, o službi v računalništvu lahko samo sanjaš, če nimaš veliko izkušenj.
Še bolj pa lahko sanjaš, če nisi iz LJ ali bližnje okolice.

IT kader ni tako iskan, kot pišejo na raznih novičarskih portalih. Daleč od tega.
Gre kvečjemu za garaško delo.

Zgodovina sprememb…

golf3 ::

Kakor je @oemdzi napisal, brez izkušenj dobiš nek shitty job. Počasi prilezeš višje ampak nevem zakaj nebi že takoj začel nekje na sredini.

Val202 ::

Lahko ti zagotovim, da bos kot diplomant FRIja v drzavni upravi sigurno dobil sluzbo. Ne bos bogat sicer, bos pa imel stabilno sluzbo, ki ti bo omogocala dovolj prostega casa in mirnih zivcev, da si bos ustvaril druzino in z njo tudi prezivljal cas.
Glede izkusenj ne skrbi. Vazno, da naredis faks. Izkusnje pridejo z delom. Bodi seznanjen z nekaj tehnologijami, ni pa potrebe, da si delal na prehodnih projektih.
Ce gres na drzavni portal bos videl, da v informatiki zaposljujejo npr. MNZ, SOVA, MJU,... verjemi, da jim manjka dober kader in predvsem kader, ki je mlad in ki je se pripravljen razmisljati o novih izzivih.
Ampak brez faksa pozabi na moznost dobre place. Ne garej za oceno izpitov ali diplome, ker te kasneje zivkrst ne bo vprasal po oceni. Vazen je samo papir. Koliko si dober, potem tako ali tako pokaze delo, ki ga opravis.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
779428 (7543) Ahim
»

Finančna Matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5012033 (9270) neverlucky
»

Koliko dejansko pomeni izobrazba informatike? potrebujem nasvet kako naprej...

Oddelek: Pomoč in nasveti
468043 (6374) kuall
»

FRI-mnenja, opis

Oddelek: Šola
174141 (3458) kuall
»

Študij in zaposlitev v IT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14233749 (27995) lobo_feroz

Več podobnih tem