» »

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (III)

1
2
3

tomaz_1980 ::

Ko ti aplikacija pokaže, da si imel exposure, bi bilo zanimivo, če bi se dalo s kakšnim "hekerskim" pristopom ugotoviti, kdaj se je ta exposure zgodil. Ta informacija bi mogoče tudi povečala uporabo aplikacije.

Če prav razumem, so v telefonu shranjene bluetooth kode tvojih stikov in najbrž tudi dan stika (sicer se ne bi mogle brisati po 14 dneh). Na NIJZ serverju se vsak dan pojavijo kode novookuženih in potem bi bilo treba zadeve samo povezati. A je kdo kaj raziskoval v to smer? Mogoče obstaja kakšna tovrstna rešitev za nemško aplikacijo ker je tam večji "trg".

mojter ::

Recimo da imam aplikacijo in mi reče da je prišlo do tveganega stika. A lahko ostanem doma 10 dni, al je še kaka fora?

Master_Yoda ::

Dvomim da ti zaradi tega dajo bolnisko. Ampak k starsem in starim starsem tudi ce moras v sluzbo, preventivno raje ne gres.
Dovie'andi se tovya sagain.

nekikr ::

Če si v javni upravi greš do kadrovske in se sigurno da kaj zmeniti. Če si v gospodarstvu potem pa ne pametuj in delaj, dokler še lahko.

Ales ::

nekikr je izjavil:

Če si v javni upravi greš do kadrovske in se sigurno da kaj zmeniti. Če si v gospodarstvu potem pa ne pametuj in delaj, dokler še lahko.
Osami se raje, ne sili med ljudi.

2f4u ::

TAN koda... bivs je pozitivna... kode ni dobila niti ne vem kje je zapisana. Nic nima na papirju.

3ure sem videl. A kdo kaj ve kdo jo izda....

To je sramota, ker aplikacijo uporabljamo vsi bliznji in tudi v sluzbi....

miroB ::

Ko je bris pozitiven, te pokliče epidemiolog iz NIJZ in ti kodo pošlje po smsu... Kako dolgo traja, da te pokliče, pa je odvisno od obremenjenosti ljudi...
Mene so iz covid ambulante klicali ob cca 17uri in me obvestili da sem pozitiven, epidemiolog me je klical naslednje jutro okrog 9 ure....

mojter ::

zakaj pa ni sistem narejen tako da se ob vnosu pozitivnega testa avtomatsko generira in pošlje koda?

nekikr ::

Ker potem ne moreš jamrati kako si preobremenjen. Pa tudi v 8 mesecih je to težko realizirati v javnem sektorju.

mojter ::

nekikr je izjavil:

Ker potem ne moreš jamrati kako si preobremenjen. Pa tudi v 8 mesecih je to težko realizirati v javnem sektorju.

ja, lažje je krast in delat škodo :)

darkolord ::

mojter je izjavil:

zakaj pa ni sistem narejen tako da se ob vnosu pozitivnega testa avtomatsko generira in pošlje koda?
Ker ni tega še nihče naredil ...

mojter ::

verjetno če bi bil vladi interes da se epidemijo ustavi bi to kdo naredil

poweroff ::

Seveda. Ker vlda je vsemogočna. Samo s čarobno palčko zamahne, in je konec epidmije.

In ker konca epidemije še ni - je to dokaz (pazi: dokaz), da vlada NOČE, razumete, noče zamahnit s čarobno palčko!

Mater ste eni ****.
sudo poweroff

nekikr ::

Bralno razumevanje te daje, sumim, da imaš covid.

pirlo ::

Ni vsemogočna, samo če se majo čas ukvarjat z menjavi vodstev in vojšakimi zadevami, bi pričakovali, da so glede epidemije vse uredili. Ampak pustimo to, druga tema.
Na 1:20, to dela ena zaposlena ob svojem rednem delu, kjer ji pomaga družina. Ne me je*** ampak je verjetno še zimbabve bolj urejen, kdo se tu s koga norca dela? Da sploh do GDPR-ja ne pridemo.

nekikr ::

Ko bi le imeli kakšnega javnega uslužbenca viška, zdaj, ko polovica države stoji. Takega, vsaj dvojnega magistra, ki bi znal pretipkati dve imeni v Excel tabeli...

darkolord ::

Kaj pa stoji?

poweroff ::

Jože Prestor, vodja bolniške nege v ZD Kranj pove, da niti sam zvečer ne ve, kam so potovali brisi iz Kranja, po prejemu ustreznih tabel pa sledi še birokracija, saj morajo ustreznega pacienta povezati s pripadajočo telefonsko številko, da o rezultatih obvestijo pravo osebo. "To dela pri nas samo ena oseba, ki dela to ob svojem rednem delu," razloži Lili Gantar Žura, direktorica ZD Kranj.


Pa pojdimo malo na področje science fictiona...

Franceljnu je oteklo oko. Počuti se slabo. Iz žepa potegne telefon z zdravstveno aplikacijo in pošlje sporočilo zdravniku. V njem najprej izbere, da bi se želel naročiti na pregled, nato pa opiše simptome. Sistem ga vpraša relevantne podatke, tudi koliko ima vročine, ali ga boli grlo, itd.

Sporočilo čez par trenutkov na zaslon svojega računalnika dobi medicinska sestra. Oceni, da mora s Franceljnom govoriti zdravnik. Sistem ji ponudi nekaj možnih prostih terminov, ko bo zdravnik na voljo. Francelj dobi povratno informacijo, da bo njegov primer pogledal zdravnik čez pol ure.

Čez pol ure zdravnik dobi obvestilo, da se je Francelj javil na pregled. Na zaslonu si ogleda simptome. Ker je sistem Franceljna vodil skozi opisovanje simptomov, Francelj ni pozabil poslati podatka koliko ima vročine. Ali navesti kakšne druge, za zdravnika pomembne informacije.

Zdravnik se odloči, da bo Franceljna poklical preko varne povezave implementirane v zdravstveno aplikacijo. Z njim se pogovori, prosi ga, da si z aplikacijo slika oko. Pri tem ga vodi, ker Francelj pač ni vešč delanja selfijev. Vpraša ga, če ima morda kakšno alergijo in se na koncu odloči, da mu bo predpisal antibiotično mazilo.

Ker pa se Francelj počuti slabo in zdravnik v aplikaciji vidi, da Francelj živi v kraju, kjer je v zadnjih dneh povečano število okužb, sistem zdravniku predlaga, da Franceljna pošlje na COVID testiranje. Glede na opis Franceljnovih težav se zdravnik odloči za testiranje in Franceljnu to tudi pove.

Francelj čez nekaj trenutkov na zaslon dobi informacijo, da se lahko na testiranje oglasi naslednji dan dopoldan, lahko pa se zapelje v sosednji kraj in bo na vrsti že danes.

Francelj označi, da se bo zapeljal v sosednji kraj, sistem mu potrdi termin in ga opozori, da se mora na pot odpraviti pol ure prej glede na oddaljenost in razmere na cesti. Hkrati COVID center za jemanje brisov dobi informacijo, da se bo pri njih ob določeni uri oglasil Francelj, ki ga je h njim napotil njegov osebni zdravnik. Zdravnik in sestra lahko vidita, da ima Francelj "odprto" napotnico in kdaj bo imel pregled.

Francelj popoldan pride na COVID točko. Tam mu odvzamejo bris. Čez par trenutkov Francelj vidi, da mu je bil dne tega in tega ob tej in tej uri na tej in tej točki odvzet bris. To informacijo vidi tudi zdravnik, ki bo naslednji dan pogledal kakšni so rezultati.

Zvečer bris odpeljejo v laboratorij. Ob sprejemu tehnik odčita črtno kodo na vzorcu. Francelj v aplikaciji lahko vidi, da je bil njegov bris sprejet v laboratorij. Tudi COVID točka vidi, da so tisti dan vzeli 300 brisov in da je 200 brisov sprejel laboratorij A, 100 pa laboratorij B.

Francelj gre vmes v lekarno po antibiotično mazilo. Ker ne ve, če je okužen, v lekarno pošlje hčerko. V lekarno pošlje sporočilo, če lahko pripravijo mazilo, ki ga bo prišel iskat nekdo drug. Lekarna mazilo pripravi in Francelj dobi obvestilo, da je zdravilo mogoče prevzeti. Hčerki posreduje kodo, ki jo je v aplikacijo dobil iz lekarne, s katero bo hčerka dokazala, da je upravičena do dviga zdravila.

Ko je analiza narejena, Francelj na telefon dobi obvestilo o okužbi. Tokrat ima srečo - ni okužen. Hkrati pa njegov zdravnik, COVID točka in epidemolog vidijo, da je Francelj sporočilo sprejel in prebral. Zato ga ne bodo klicali in po nepotrebnem izgubljali resursov. Zdravnik spremljanje pacienta zaradi suma na okužbo s koronavirusom zaključi.

Zdravnik tudi vidi, da je Francelj že včeraj zvečer v lekarni dvignil zdravilo. Sistem ga opozori, da naj Franceljna sestra čez nekaj dni povpraša kako je z očesom. Čez 2 dni Francelj dobi na telefon vprašanje ali je z očesom kaj bolje. Označi, da je, in zdravnik ter sestra njegov primer zaključita, saj nadaljnje spremljanje pacienta ni več potrebno.

Francelj je imel pred pol leta bolečine v hrbtu. Zdravnik ga je poslal na rentgen. Podobno kot za COVID testiranje, se je Francelj tudi na rentgen naročil preko aplikacije. Ko je bil slikan, je preko aplikacije že čez nekaj trenutkov že lahko videl svoje RTG slike, ko pa je rentgenolog čez nekaj dni pripravil izvid, pa še tega. Te informacije lahko vidi tudi njegov osebni zdravnik, zdravnik, ki ga nadomešča ali pa osebje na urgenci, ki bo Franceljna sprejelo, ko bo naslednjič spet padel iz lestve, neroden kot je.

Francljevo oko je sedaj v redu. Zdaj lahko spet vidi na koledar. Francelj živi v letu 2050. Včasih se nasmehne ob misli, kako je bil sistem zdravstva v njegovi mladosti neorganiziran. Zdravstvena aplikacija ni bila na voljo, zdravniki so sezname vodili na papir in izgubljali energijo in čas z birokracijo.

Ampak takrat informatika še ni bila tako razvita. Ljudje niso imeli mobilnih telefonov, interneta ni bil na voljo. IT strokovnjaki niso poznali protokolov za varno izmenjavo podatkov, podatkovne baze niso bile dovolj zmogljive, da bi lahko hranile in hitro obdelale podatke o vseh pacientih... Ali pa je bilo morda drugače? Francelj tega ne ve, saj je že v letih. Občasno tudi pozablja stvari in na srečo ga zdravstvena aplikacija vsak dan spomni, da ne pozabi vzeti predpisanih zdravil.

Mogoče pa bo o tem kdaj napisala kakšno seminarsko nalogo njegova hčerka, ki študira zgodovino...
sudo poweroff

Ales ::

Čisto tako, s stališča IT, bi to že morali imeti, itak.

Npr. bolnikom bi lahko za čas bolezni začasno dali ustrezno napravo, ki bi omogočala obveščanje in to osnovno komunikacijo. Niti ni treba, da je vse skupaj povezano z obstoječimi pametnimi telefoni, tablicami, itd., če tega ljudje nimajo ali ne želijo povezati.

nekikr ::

Pa pojdimo malo na področje science fictiona...

Še dobro, da je to le fikcija. Danes, oziroma včeraj, ko nas še ni preganjal Apokaliptični Virus, se je Francelj pokazal pri zdravniku, ta mu je v dveh minutah predpisal mazilo in Francelj je šel na kavo ali pir. Leta 2050 bo pa res klikal, tipkal, pošiljal sporočila dva dni za nekaj, kar je prej opravil v 5 minutah.
Za mlajše (ki pa so prej ali slej stari, če jih le Covid ne poseka v cvetu življenja, kot že nešteto njih) je ta scenarij delno ok, za starejše je pa samo totalno debilni sistem poklicnih birokratov, ki živijo od dodatnih predpisov, ki jih uvedejo.

Irbis ::

nekikr je izjavil:

Pa pojdimo malo na področje science fictiona...

Še dobro, da je to le fikcija. Danes, oziroma včeraj, ko nas še ni preganjal Apokaliptični Virus, se je Francelj pokazal pri zdravniku, ta mu je v dveh minutah predpisal mazilo in Francelj je šel na kavo ali pir. Leta 2050 bo pa res klikal, tipkal, pošiljal sporočila dva dni za nekaj, kar je prej opravil v 5 minutah.

Optimizem. Imam enega precej zasedenega osebnega zdravnika, pred 10 leti je to bilo videti tako, da si za vsako malenkost čakal dve do tri ure v čakalnici. Zadnji dve leti ima elektronsko naročanje na termine, ko sem enkrat lani gledal, so bili vsi termini zasedeni za naslednja dva tedna (najbrž obstaja kakšna možnost, da v nujnem primeu prideš prej na vrsto, na srečo je še nisem potreboval).

Ales ::

Seveda v nujnem primeru prej prideš na vrsto, v najslabšem primeru greš na urgenco.

Koliko se zdaj čaka v čakalnici?

poweroff ::

Lepo fantazirate.

Pred letom dni je Franclja bolel hrbet. Klical je h zdravniku in rekli so mu naj pride čez tri dni ob 14h uri. Ob 14 uri je bil tam, čakalnica nabita, in je čakal ene 2, 3 ure.

Potem je dobil napotnico za MR.

Usedel se je za računalnik in začel brskati po internetu kam naj se prijavi. Sicer so na spletu objavljene neka čakalne dobe, ampak ko je poklical tja, so mu povedali čisto druge številke, kot so bile objavljene.

Ko je prišel na vrsto, je spet čakal - ampak tokrat samo kakšno uro.

Potem je čakal na slike in izvid. Včasih so se slike kje izgubile ali pa v mesecu dni niso uspeli pripraviti izvida, pa je spet klical tja.

Potem je slike in izvid dobil na dom.

In je to nesel h svojemu osebnemu zdravniku. Da je dal v karton. Ker sicer njegov osebni zdravnik izvidom in slik ni imel.

Ko je prišel v zdravstveni dom in je bil njegov zdravnik odsoten, so iskali njegovo kartoteko. Ko je pa prišel na urgenco, pa sploh niso imeli možnosti videti njegove kartoteke.
sudo poweroff

LeQuack ::

Zdaj ko so zaprte občine je aplikacija brez pomena.
Quack !

Ales ::

Internet signal ne gre čez zaprte meje občin?? Sam to pa je višek! Le vkup uboga gmajna!

/s

poweroff ::

Saj sem napisal, da bo to možno leta 2050. Mogoče še kakšno desetletje kasneje.

Zdaj tehnologija preprosto ni na ustreznem nivoju za kaj takega!

Oh, wait...! :))
sudo poweroff

Irbis ::

Ales je izjavil:

Seveda v nujnem primeru prej prideš na vrsto, v najslabšem primeru greš na urgenco.
Koliko se zdaj čaka v čakalnici?

Ne vem, še nisem bil pri zdravniku, odkar ima nov sistem. Bil sem tam edino za cepljenje proti KME lani, ampak to naredi sestra in ne potrebuješ zdravnika. Ampak kar nekaj ljudi je bilo v čakalnici, dvomim, da pridejo v pol ure na vrsto.

Gregor P ::

Mislim Matthai, da je tvoj scenarij preveč naštelan na Slovenijo :P

Ker kje drugje v tujini (znotraj EU) dejansko nisem čakal dolgo na nič in to prek običajnega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Je pa res, da bi morda šlo še hitreje s klikanjem po app-u kot pa prek telefonov in e-sporočil; ali pa tudi ne>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nekikr ::

poweroff je izjavil:

Lepo fantazirate.

Tudi ti samo fantaziraš. Ko sem spomladi potreboval MR glave je šlo vse "avtomatično", brez teh izmišljenih scenarijev, ki jih tipkaš. Se da kaj izboljšati? Seveda. Je stanje katastrofalno zaradi tega, ker nimamo nekega vsemogočnega appa, v katerega bodo upokojenci v nedogled tipkali in ugotavljali kaj morajo sploh narediti? Ne, niti slučajno.

Daliborg ::

@Matthai, tehnologija je že tu.....niso pa ljudje na tem nivoju :)

Počaka bo treba malo:


lp
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

poweroff ::

No, par konkretnih primerov...

Zdravstvo.

V času korone so me poslali na RTG in MR. Čakati res ni bilo treba, so me pa klicali po telefonu. Z zdravnico sem se vse dogovoril po e-mailu, ampak ko sem se želel naročiti, sem pač iskal po internetu... in pošiljal maile. Ko sem se naročil, so mi poslali mail, nato so me klicali po telefonu. Ta del bi bil lahko avtomatiziran. Ravno tako iskanje specialista. ko sem na dom dobil izvid, sem ga moral poslati v zdravstveni dom. Ker si zdravstveni dom in privat ustanova ne izmenjujeta podatkov. Čeprav ima privat ustanova koncesijo.

Eden od sorodnikov je potreboval specialističen pregled. Na katerega se čaka. Kaj sem naredil... najprej sem šel pogledati čakalne dobe. Potem kličem specialista... pravi, pošljite mail. Pošljem mail. Pove, da je čakalna doba pri njih daljša. Rečem kako to, če pa na portalu piše drugače. "Ja, to so informativni podatki".

Torej sem se usedel in en dan klicaril in pošiljal maile, da sem dobil realno informacijo kdaj je lahko sorodnik sprejet.

Ko nekomu zmanjka zdravil, ki jih kronično jemlje, pokliče zdravnika. Včasih je moral osebno tja, zdaj se da s klicem ali preko maila. Zakaj se ne da tega avtomatizirati? Zakaj mora sestra iz maila "kopirati" podatke v sistem za izdajo receptov?

Pošljem mail zaradi zdravstvene težave... moje zdravnice ni, kliče nadomestna. Ne ve katere podobne težave/poškodbe sem že imel v preteklosti. Ne ve katera zdravila sem že dobil predpisana. In me sprašuje. Reče pošljite sliko. Pošljem sliko, pa pravi, no, to ste lepo slikali, večina pacientov ne zna lepo slikat in iz slike ne vidim dosti. In nato pač napiše kar rečem da sem že dobival.

Znanka je šla na preiskavo krvi. Krvni izvid je že pripravljen, ampak ga ne more dobiti, ker bo specialist napisal še mnenje. In ne bodo pošiljali obojega ločeno. Zakaj ne morem videti svojih izvidov takoj in on-line?

Zakaj se ne da z enim klikom potegniti statistike koliko je bilo v zadnjem mesecu te in te bolezni? Predpisanih teh in teh zdravil? Zakaj se register raka vodi posebej. Zakaj se ne vodi register za vse bolezni?

In tako dalje.

Verjamem, da če si "mlad mulc", s starši okrog 50, brez večjih zdravstvenih težav, pač nimaš stika z zdravstvom. Razen, če se poškoduješ in pristaneš na urgenci. Nimaš izkušenj s tem, kako zdravniki po kartoteki iščejo zadnje slike (ker pač niso kronološko zložene). Kako specialist ne ve katera zdravila jemlje starejši gospod pred njim in na katerih drugih preiskavah je še bil - razen, če mu pacient sam to pove.

Potem imaš pač občutek, da sistem še kar deluje. Kar pa ni res.

Emm, sodstvo... dobim po e-mailu vabilo s PDF prilogo. V subjectu, pazi to!, piše: "VABILO na *** v zadevi *** (Prosimo, da nam pisno po e-mailu potrdite prejem tega e-maila. Hvala!)".

A je to normalno, tako dolg subject? Poleg tega, ja, dejansko nimajo pametnega mehanizma, s katerim bi lahko vsaj približno vedeli, ali je nekdo pošto dobil ali ne. Mail receipt lahko blokiraš, varnih elektronskih predalov (VEP) ljudje nimajo,... in to bi se dalo rešiti preko e-uprave. Je pa treba seveda pamet v roke in cel sistem ustrezno zasnovati.
sudo poweroff

showsover ::

Izgleda, da odločujočim ljudem ni v interesu, da storitve javnega sektorja informatizirajo.
Preračunljivost ali samo nesposobnost?

darkolord ::

Nič od tega. Niti ni problem v pameti ali zasnovi.

Prevelik zalogaj je.

poweroff ::

Nagradno vprašanje... svetovalna skupina za COVID-19 je po poročanju medijev včeraj zdravnikom poslala priporočilo, da zmanjšajo število testiranj. Beovićeva je navedla primer "optimizacije testiranja" v primeru družine, kjer naj bi se po novih priporočili testiral samo en družinski član, saj če so vsi ostali bolni in je pri enem potrjena okužba, potem imajo verjetno vsi COVID-19.

Sliši se logično, ampak če si pozitiven, ti epidemiologi posredujejo potrditveno kodo, ki jo vpišeš v aplikacijo OstaniZdrav, s katero označiš, da si okužen in posledično tvoji stiki dobijo opozorilo.

Kako bo sedaj s temi kodami? Če bo testiranj manj, bo tudi razdeljenih kod manj. Se pravi bo aplikacija postala manj učinkovita.

Te nove smernice mi zato ne gredo skupaj s promocijo aplikacije. Če imamo aplikacijo vsi in se število testov zmanjša, drugega mehanizma za delitev potrditvenih kod ne bo, je pomen aplikacije bistveno zmanjšan.

Zanima me, ali je kdo pomislil na to in kako stroka in politika nameravata rešiti ta problem?
sudo poweroff

darkolord ::

Seveda so pomislili, samo kaj naj?

showsover ::

darkolord je izjavil:

Prevelik zalogaj je.

Prevelik zalogaj za koga? Že v Sloveniji imaš dovolj izkušenih izvajalcev, ki lahko obstoječe stanje analizirajo in informatizirajo. Če v JS nimajo formaliziranih kakšnih postopkov, je to tudi odlična priložnost, da se napravi zdaj. Storitve edavki, euprava, evem, zvem so, recimo, korak v pravi smeri in čeprav je UX bolj skromna, se da in se dogaja, počasi sicer, ampak vseeno. Tako fancy integracije (ali pa vsaj ustrezne translacije podatkov), kot je bila omenjena prej, sicer menda še ni, verjetno bo. Ne vem pa, kako je se pravosodjem, se dogaja kaj bolj konkretno glede informatizacije in preglednosti?

poweroff je izjavil:

Te nove smernice mi zato ne gredo skupaj s promocijo aplikacije. Če imamo aplikacijo vsi in se število testov zmanjša, drugega mehanizma za delitev potrditvenih kod ne bo, je pomen aplikacije bistveno zmanjšan.

Saj te stvari niso statične skozi čas, je pa tudi možno in verjetno, da bo kakšna izboljšava/nadomestil, to pač tako je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: showsover ()

Ales ::

poweroff je izjavil:

... primer "optimizacije testiranja" v primeru družine, kjer naj bi se po novih priporočili testiral samo en družinski član, saj če so vsi ostali bolni in je pri enem potrjena okužba, potem imajo verjetno vsi COVID-19. ...

Če že na ta način sklepajo, da so vsi družinski člani bolni, naj jim tudi posredujejo potrditvene kode za aplikacijo. In omogočijo bolniško, itd..

poweroff ::

Darko, kako veš, da so pomislili? Glede na vse skupaj bi rekel, da je splošno ravnanje stihijsko in da ni nekih hudih premislekov zadaj.

Opcija bi sicer bila, da bi kode razdelili vsem članom družine, ampak je pa par dilem tukaj... epidemiologi verjetno nimajo dostopa do Centralnega registra prebivalstva, kar pomeni, da bi morali verjeti okuženi osebi na besedo kolik kod rabi. Niti ni nujno, da imajo vsi člani gospodinjstva aplikacijo. Čisto možno je, da kodo dobi tudi neokužena oseba - s tem se smisel obveščanja o okuženih izgubi.

Zanima me, ali bosta NIJZ in vlada še vedno delala promocijo aplikacije v teh novih okoliščinah?
sudo poweroff

darkolord ::

showsover je izjavil:

darkolord je izjavil:

Prevelik zalogaj je.

Prevelik zalogaj za koga? Že v Sloveniji imaš dovolj izkušenih izvajalcev, ki lahko obstoječe stanje analizirajo in informatizirajo.
Lahko navedeš koga?

Problem je, ker je že količina informacij, ki se tu pretakajo, za večino ljudi nepredstavljiva.

Matthai je dal primer za neke trivialne probleme, ampak če želiš zadevo rešiti celovito in ne ad-hoc za primer bolečega žrela, moraš seveda obdelati tudi ostale.

Po mednarodni klasifikaciji bolezni je bolezni in sorodnih zdr. problemov 18955. Zdravstvenih storitev je približno 2000. In v vsaki ustanovi (ali celo znotraj ustanov) se zdravljenja in vse te storitve izvajajo malenkost drugače, podatki so različni, sistemov je veliko in se med seboj močno razlikujejo.

Sem že delal na več sistemih na tem področju in že za posamezno bolezen lahko traja tudi nekaj let ping-ponganja s stroko (ki je za to zainteresirana!), da se zadeva izpili, pa tehnični del ni bil nikoli bottleneck.

Seveda ne trdim, da se ne da, ampak nekaterim tu se zdi, da se lahko nekaj ljudi usede in se lahko v enem sittingu vse zmenijo in rešijo problem e-zdravstva.

PS. Nemci so samo za #OstaniZdrav app plačali 20 milijonov eurov.

poweroff je izjavil:

Darko, kako veš, da so pomislili?
Vem, ker je ta pomislek trivialen.

Optimalne rešitve za to pa ni videti.

Jaz mislim, da je aplikacija uporabna, tudi če kode ne dobijo vsi, glede na to, da je še vedno plan testirati okrog 5000 ljudi dnevno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

pirlo ::

darkolord je izjavil:

Nič od tega. Niti ni problem v pameti ali zasnovi.

Prevelik zalogaj je.

Saj se ne rabi čez noč vse naredit. Začneš pri povezavi zadev, ki jemljejo največ časa in kjer je vse podvojeno.
Moj primer, ko sem čakal na zapuščinsko razpravo in smo čakali pol leta samo zato, ker ni bilo enotnih podatkov o nepremičninah (mislim da gurs in zamljiška knjiga). Potem povezava med zdravstvenimi informacijami in policijskimi (razne zdravstvene prepovedi, opombe). Pa bolnice med sabo že če bi se povezale, ne da moram sam nosit papirje iz ene bolnice v drugo. Da ne govorimo o enotnem naročanju zadev, ki jih naročuje vsaka za sebe. Marsikaj bi se dalo rešit v letu dni razvoja, samo prava arhitrektura bi bila potrebna. Pol se pa vsak podsistem dopolnjuje in ne vsak sistem razvija za sebe ter nekompatibilen z ostalimi. Ne rabi to niti ena firma delat, ampak če se razvije neka pametna platforma, jo kompatibilno lahko razvija n-firm. Pa to platformo prodaš drugim državam in še zaslužiš :)

Invictus ::

darkolord je izjavil:

Nič od tega. Niti ni problem v pameti ali zasnovi.

Prevelik zalogaj je.

Nesposobnost kot odločitev >:D.

Nič ni prevelik zalogaj. Saj ni treba vse naenkrat.

Samo potem bi cel kup parazitkov izgubilo službo.

Poleg upokojencev je javni sektor največji pool volilcev... In ti volijo za tistega, ki jim da več. Boste videli na naslednjih volitvah.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

poweroff ::

Darko, tudi jaz poznam sisteme, kjer se pretakajo ogromne količine podatkov. In sem tudi delal na takih sistemih. Kjer je podatkov nekajkrat več, ko jih bo v zdravstvu v naslednjih 10 letih (če se malo posplošeno izrazim).

Se tudi strinjam, da lahko traja nekaj let ping-ponganja z naročnikom, da se zadeva izpili.

Tudi ne trdim, da se lahko nekaj ljudi usede in se lahko v enem sittingu vse zmenijo in rešijo problem e-zdravstva. Ne vem od kje si dobil tak vtis.


Govorim pa o tem, da to NI RAZLOG, da se o teh stvareh ne bi začeli pogovarjati. Ker do sedaj se tega problema resno ni lotil še nihče.

Vemo, da bo reševanje trajalo leta. Ampak če bomo čakali par let, preden sploh začnemo, bo trajalo še dlje.

Poglej recimo FURS, kako so uspeli rešiti zadeve. Ali pa UJP. Vemo zakaj. Ker so imeli dve sposobni ženski za direktorici. One dve pa kar nekaj sposobnih svetovalcev/sodelavcev.
sudo poweroff

nekikr ::

Saj se tudi v zdravstvu premika. Počasi, kot vse ostalo v javnem sektorju, ampak se. Časi, ko smo bili vsi naročeni ob 7 zjutraj in čakali do 12 so mimo. Tudi enaročanje in erecepti niso prišli čez noč. Torej se pogovarjamo in se dela, ampak nekje med prostim tekom in prvo prestavo...javni sektor pač.

Gregor P ::

Najbrž zato, ker zmanjka časa še "za to":8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

J.McLane ::

Aplikacija deluje, pravkar dobil opozorilo o izpostavljenosti, sicer malo pozno ker je že 7 dni od izpostavljenosti ampak deluje. Res škoda, da ne napiše točne ure in trajanja, ker ti podatki bi mogli biti jasno znani.

Morda bo ob naslednjem valu okužb, ko ne bodo tako obremenjeni in bo več folka imelo aplikacijo, tole kaj bolj koristno. V trenutni situaciji pa nima neke teže.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

poweroff ::

Jaz sem tudi dobil obvestilo o dveh izpostavljenostih nizkega tveganja. Tako da to vsekakor deluje.

Problem je:
a) teorije zarote o tem, kako aplikacija menda sledi ljudem
b) premalo ljudi ima aplikacijo
c) sistem potrditvenih ključev, ki je vezan na testiranje, bi moral biti drugačen. Torej: ključ morajo dobiti vsi, ki so pozitivni in to čim prej. 7 dni po stiku je že daleč prepozno.

Torej ni problem v aplikaciji. Problem je v vladi, ki ni zagotovila dovolj testiranja. Imeli so čas celo poletje, da povečajo kapacitete. Konec koncev, bi lahko sklenili tudi pogodbe s raznimi instituti in s tem povečali kapacitete testiranja.
sudo poweroff

svecka ::

poweroff je izjavil:

Darko, tudi jaz poznam sisteme, kjer se pretakajo ogromne količine podatkov. In sem tudi delal na takih sistemih. Kjer je podatkov nekajkrat več, ko jih bo v zdravstvu v naslednjih 10 letih (če se malo posplošeno izrazim).

Se tudi strinjam, da lahko traja nekaj let ping-ponganja z naročnikom, da se zadeva izpili.

Tudi ne trdim, da se lahko nekaj ljudi usede in se lahko v enem sittingu vse zmenijo in rešijo problem e-zdravstva. Ne vem od kje si dobil tak vtis.


Govorim pa o tem, da to NI RAZLOG, da se o teh stvareh ne bi začeli pogovarjati. Ker do sedaj se tega problema resno ni lotil še nihče.

Vemo, da bo reševanje trajalo leta. Ampak če bomo čakali par let, preden sploh začnemo, bo trajalo še dlje.

Poglej recimo FURS, kako so uspeli rešiti zadeve. Ali pa UJP. Vemo zakaj. Ker so imeli dve sposobni ženski za direktorici. One dve pa kar nekaj sposobnih svetovalcev/sodelavcev.


to da moraš na vsako odločbo FURSa, ki jo izdajo se pritoževat ni ravno uspeh, še posebej ker še lastnih zakonov ne poznajo. Letos je sploh obup. Kup nesposobnežev.

Ales ::

No ja, ostane upanje, da bomo to epidemijo preživeli v kolikor toliko doglednem času in bodo naši zdravstveni sistemi prav zaradi nje precej boljši v prihodnosti.

Sicer pa ja, vsake toliko časa preseneti, kako "nesposobni" izpademo pri marsičem...

Kar se testiranja tiče, so zgleda povečali zmogljivosti, a vprašanje če dovolj. Kolikor sem opazil je med prvim valom bil maksimum nekje pri 1500 dnevno, zdaj pa smo prišli nekje do 7500.

PCR testi zahtevajo znatna materialna sredstva, so delovno intenzivni (sploh z vključeno logistiko), relativno dolgotrajni in dragi. Kar me z laičnega vidika jezi je, da očitno nimamo možnosti proizvesti zanesljiv (!) in cenen test za domačo uporabo. Obstoj tega bi konkretno spremenil stanje v gospodarstvu in družbi nasploh.

Če vzamemo da je 70 EUR nek realen strošek (?) enega PCR testa, je dnevni strošek testiranj zlezel že na cca. pol miljona EUR, torej 15 MIO mesečno in 180 MIO letno.

Kadar bi obstajala možnost, da je nek delovno sposoben osenek negativen, pa je danes vseeno v karanteni brez testa, bi le bilo bolje testirati... Izpad dohodka zaradi karantene je vseeno višji kot 70 EUR, ne?

Kar se tega tiče čisto razumem države, ki nudijo brezplačne teste svojim državljanom tudi na zahtevo. S stališča gospodarstva je precej bolj testirati kot zapirati karkoli, s potovanji vred, a ni?

poweroff ::

Ales je izjavil:

PCR testi zahtevajo znatna materialna sredstva, so delovno intenzivni (sploh z vključeno logistiko), relativno dolgotrajni in dragi.

Logistiko bi lahko vlada rešila relativno hitro. Aktivacija vojske, civilne zaščite, dodatne zaposlitve... za logistiko ne rabiš izobražene delovne sile - zgolj dobro načrtovanje in množico voznikov.

In za to, da tega niso rešili je odgovorna vlada. Ne "ljudje, ki niso naložili aplikacije".
sudo poweroff

nekikr ::

Točno tako. Škoda, da Vaši tega niso nikoli uredili, Naši pa tudi ne (kdorkoli je že vaš, naš in njihov) in so se vsi ukvarjali izključno z nastavljanjem svojih ljudi na pomembna mesta in velikimi, strateškimi projekti, od katerih je ostala le kakšna maketa.
Po desetletjih pregovarjanj kdo bo uredil zdravstvo in kako, te na urgenci še vedno pričakata dve sobi v katerih delata po en zdravnik na katerega čakaš, če je v čakalnici pet ljudi, 6 ur. Levi, desni, sredinski, levosredinski, desnosredinski, sredinskosredinski, vsi so bili enaki. Je pa res, da je za vse kriv Janša ;)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11524416 (12701) DeeJay
»

Atipične pljučnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10111359 (9412) vilicarist

Več podobnih tem