» »

Informativno vprasanje o prenapetostni zasciti

Informativno vprasanje o prenapetostni zasciti

Yeznick ::

Dobro. To vem, da je namen prenapetostne zascite da uravnava nihanja v elektricnem omrezju. Samo kako pa zavaruje racunalnik ob takem sunku, kot je bil danes ob 3:30 zjutraj, kjer je samo naredil OFF-ON v eni sekundi? Ali bi se moral racunalnik ugasniti, ali delovati naprej? Torej ali zavaruje racunalnik pred takimi OFF-ON sunki?
Recimo meni je racunalnik zmrznil in nimam prenapetostne zascite.
Yeznick

Tody ::

Kako misliš zavarovati ? Notri je varovalka in če gre moreže čez to voltažo varovalko skuri pa če je sekundo ali pa več.

Predator ::

če boš imel samo prenapetostno, se ti bo računalnik ugasnil/resetiral, da bi tisto sekundo 100% preživel pa rabiš UPS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

mare_ ::

Jaz imam na prenapetostni zaščiti comp, switch, telefon, tisto škatlo za isdn pa isdn modem, medtem ko printer zaradi prekratkega kabla ni.
Večkrat se zgodi, da recimo luč malo požmigne. Takrat se TV-ji ugasnejo, klima piska, printer se resetira,... računalnik in tiste ostale stvari pa delajo OK.

Za včeri zjutraj pa ne vem točno, vglavnem so vse stvari delale OK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

Yeznick ::

To sem hotel slisat :D
Hvala
Yeznick

mare_ ::

Grrrrr! A sem mogu to rečt! Zdaj je bil en tak OFF-ON sunek in se je seveda vse skup ugasnilo!;(( ;((
Pa še switch se neče pržgat!

Yeznick ::

Potem je verjetno prenapetostna zascita narejena tako, da ce rata tak eno sekundni OFF-ON sunek, potem se stvar ugasne - dozivi samo OFF, ON-a pa ne dozivi, po domace povedano.

Ali imam prav?
Yeznick

Senitel ::

Prenapetostna zaščita te ščiti pred prehudimi sunki elektrike, da ti pač kaj ne skuri. Če elektrike za sekundo zmanjka ti prenapetostna čisto nič ne pomaga! UPS pa ima baterijo in v primeru izpada (eno sekundnega, deset minutnega,...) se ti računalnik napaja iz te baterije. UPS te prav tako kot prenapetostna zaščita ščiti proti prevelikim sunkom (če se ti namesto 220V v vtičnici pojavi 300V...).
"OFF-ON sunek" ne obstaja (ok kaj si pač predstavljaš pod "sunek") ampak enostavno zmanjka elektrike in čez sekundo pride nazaj. Če je ta čas brez elektrike ZELO kratek računalnik tega niti ne bo čutil, če bo nekoliko daljši se bo ugasnil in prižgal nazaj, če bo pa še nekoliko daljši se bo pa pač ugasnil in ostal ugasnjen.

Prenapetostna zaščita je samo ena ekstra varovalka in te ne more branit pred izpadi elektrike. UPS je pa varovalka + baterija + lepa aplikacija, ki ti lahko pove, da se bo računalnik čez 10s ugasnil... >:D

mare_ ::

:)
Vem, ja... Samo imam take izkušnje... Kar je bilo vštekano v prenapetostno, se ni ugasnilo oz. resetiralo, če je elektrike za kratek čas zmankal, kar je pa bilo, je pa delalo OK. Sam je moglo elektrike zmankat za res kratek čas(>1s)...

Yeznick ::

Premišljam, da bi si res kupil prenapetostno zaščito. A mi lahko katero priporočate in da ni predraga?

A se splača kupit tako z eno vtičnico, potem pa bi nanjo priklopil še en velik navaden razdelilec?
Yeznick

Senitel ::

klori: Jah pa kaj... Meni se tudi dogaja, da se mi računalo resetira, sestri v drugi sobi se pa ne (pa imam jaz prenapetostno, sestra pa ne)...
Yeznick: Imaš tudi razdelilce z prenapetostno... Jaz imam od SurgeMasterja razdelilec in deluje že kakšno leto brez problema (knock, knock,... >:D). Mi je pa prej kar ene parkrat napajalnik skurlo, enkrat pa še matično...

mare_ ::

Jah že, sam meni se je to do sedaj skoraj vedno tako dokajalo...
No, pa saj bom dal mir:)

Yeznick ::

Sentinel: Mene zanima to, ali lahko za manj denarja kupim prenapetostno z enim vticem in nato v ta vtic vtaknem navaden razdelilec, ki je NAVADEN brez kake zascite. Ali se ti ne zdi to boljsa nalozba denarja? Saj za ceno enega vtica s prenapetostno zascito lahko celo bajto napajas 8-O :D .

No malo pretiravam, samo ali se mi to splaca?:\
Yeznick

Senitel ::

Po moje nebi smelo bit problema...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

SasoS ::

Jaz sem tudi že to razmišljal...mislim, UPS za domačo uporabo ni nujen (tiste 3x na leto ko zmanjka elektrike že potrpiš :D), bolj so problemi te kratki izpadi saj ne vem kolk je to ravno zdravo za naprave kot je disk. Sicer nisem štromar ampak a se ne bi dalo vezat kak kondenzatorček u prenapetostno zaščito? Sej komp ne porabi velik štroma pa recimo bi bil zadost velik za sekundo al pa kej tazga...ravno tolk da rač. preživi? :D

BigWhale ::

Ja, kupis ene 250 faradni kondenzator, ta bi potem zdrzal nekaj casa ;>

Mercier ::

IMHO se splača razmislit o UPS-u. Je boljša prenapetostna zaščita (vsaj v veliki večini primerov + premosti karjše izpade + ob daljših izpadih nežno ugasne računalnik + lahko vštekaš noter več naprav. Stane pa spet ne toliko (več).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714945 (11411) mojca
»

Ali prenapetostna zaščita deluje tudi ugasnjena?

Oddelek: Loža
91635 (1338) SkyEye90
»

Blažilec napetostnih sunkov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253587 (2982) Saladin
»

Prenapetostna zaščita!!

Oddelek: Kaj kupiti
305399 (4526) Tomson
»

kako ves, kaj je crknilo?

Oddelek: Strojna oprema
191826 (1355) jero_no1

Več podobnih tem