» »

davek, freelance delo

davek, freelance delo

xsum1 ::

zanima me, če delam za firmo iz EU. Nimam pogodbe, freelance delo v bistvu nekaj za prevedit in zdaj oni hočejo VAT št. od mene in me sprašujejo, če sem registriran v VIES sistem, da mi plačajo oziroma, da jim navedem člen kjer piše da sem izvzet iz DDV, kako jim naj razložim, da sem fizična oseba in da nimam registrirane VAT št.?

Plačilo bi šlo na Paypal.

V najslabšem primeru, a jim lahko tole napišem?
po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 - obrnjena davčna obveznost. (angleško: VAT reverse charge under Article 44 of VAT Directive 2006/112/ES.)."

Ker zdaj, če bo plačilo preko Paypal verjetno sploh ne bo nikjer vidno, da sem jaz karkoli bil plačan, ni tako?
  • zaklenil: bluefish ()

styrian ::

Delo na črno je v naši državi prepovedano.

chort ::

Češ rečt, da bi delal na črno, pa ti stranka ne pusti? ;)

Za kakršnokoli poslovanje z EU moraš biti (vsaj atipični) davčni zavezanec, in moraš zaporositi za ID za DDV (kot atipični vsaj za tujino). Potem lahko uporabiš tisto, kar si citiral, o obrnjenem davčnem bremenu. To mora biti napisano na računu, na katerem je tudi tvoj ID za DDV.

Sicer ne velja popolnoma nič.

Dogovori se z nekom, ki ima S.P., da gre preko njega. Pušnil boš pač tistih 10%, ki bodo šli njemu v davek in v pokojninsko, če je normiranec.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

xsum1 ::

@chort

Ne, ne želim delat na črno, ampak ker je to one-time deal in gre za nekje eno plačo priliva vse skupaj a naj za to postanem atipični zavezanec?

A se da pol kakorkoli preklicat, da ne bi več bil atipični zavezanec?
Oziroma, kaj pa če samo prijavim ta dohodek, ko dobim nakazano in obdavčijo, tako ni ok?

Poleg tega kot pravim zakaj potem firma sploh hoče plačat na Paypal, a ne bi mogli na Trr v tem primeru?

HappyPills ::

Odpreš SP, dobiš, zapreš SP.

Gama ::

Edina pametna varianta je da jim direktno poveš da nimaš podjetja in ne VAT številke in da ga ne nameravaš odpreti za to 'enkratno' delo ker se ti ne splača.
Sigurno ti pa ni potrebno odpirat S.P-ja zaradi ene mikro-transakcije. FURS ima veliko bolj pametnega dela kot ubadat se z enkratnim 1000€ nakazilom
Tukaj gre bolj verjetno za to da naročnik potrebuje nekoga z lastnim SP-jem, da zmanjša stroške in prišpara par €.

bluefish ::

WhiteAngel ::

Gama je izjavil:

Edina pametna varianta je da jim direktno poveš da nimaš podjetja in ne VAT številke in da ga ne nameravaš odpreti za to 'enkratno' delo ker se ti ne splača.
Sigurno ti pa ni potrebno odpirat S.P-ja zaradi ene mikro-transakcije. FURS ima veliko bolj pametnega dela kot ubadat se z enkratnim 1000€ nakazilom
Tukaj gre bolj verjetno za to da naročnik potrebuje nekoga z lastnim SP-jem, da zmanjša stroške in prišpara par €.

Problem je, da mora plačnik upravičiti odliv, za kar potrebuje eno fakturo. Te pa kot fizična oseba ne moreš izdati.

OP: Najbolje je, če poznaš kakšnega sp-ja in izda fakturo v tvojem imenu, pustiš mu pa, ne vem, 20% da pokrije svoje stroške.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SP račun podjetju iz ZDA

Oddelek: Loža
399631 (414) KOSIUS
»

Freelance, sp, in davkarija (strani: 1 2 3 )

10422729 (16075) matic492
»

W-8BEN

143419 (3237) Invictus
»

Remote programiranje - prejetje plačila (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5115175 (12525) M.B.

Več podobnih tem