» »

Varnost 4g routerjev

Varnost 4g routerjev

Kdo sem ::

Pozdravljeni,

Ali mi lahko kdo pove, ker sem prevelik laik, kako varni so 4g routerji v primerjavi s hotspotom na samsung telefonu?

Laično se mi zdi, da če samsung telefon uporabljam kot hotspot, je bolj varno, da mi kdo ne vdre, ker v njem stojijo razne antivirusne zadeve, kot če bi pri hoferju kupil 4g router za sim kartico?

Mislil sem kupit hoferjev ZTE router, ki je v sloveniji najcenejša možnost, da vstaviš sim kartico in dela.

Pa sem bral nekje, da je ta router nevaren za vdor.

Ali obstoja kakšna druga varianta za cenovno ugoden 4g router, kjer lahko sim kartico vstaviš?

Hvala

SeMiNeSanja ::

V principu je pri routerjih tako, da takrat, ko se javno objavi, daje zadeva ranljiva, že obstaja popravek za to ranljivost, ali pa se intenzivno dela na njemu - ČE imaš nek model, ki ni starejši od X let.
X pa je odvisen od proizvajalca, modela in morebitnega plačevanja za posodobitve.

Podobno imaš z fakorjem X opravka pri mobitelih. S tem, da ima mobitel mnogo več ranljive 'površine' kot katerikoli router. Poleg tega običajno telefon ni najbolj 'poskočen', ko enkrat obesiš več kot enega uporabnika nanj.

Skratka, če mene vprašaš, bi se vedno raje odločil za router. Telefon pa je potem 'alternativa', če se z routerjem kaj 'zalomi'.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

SeMiNeSanja Hvala da si si vzel čas.
Ja, se strinjam z zadnjim delom.
Jaz ne obešam velik uporabnikov, bolj me moti moč signala, ki je kar boga. Že če vrata zaprem pri hotspotu, pade na 1 črtico.

A misliš da imajo antivirusni programi sploh funkcijo pri hotspotu al so dejavni šele na drugem telefonu, ki uporablja wifi iz hotspota?

BlaY0 ::

Nobene funkcije nimajo. Antivirusni program teče na sistemu telefona na nivoju frameworka ter višje in nima vpliva na omrežni del, ki je v uporabi pri hotspotu. Zagotavljanje varnosti v primeru hotspota je zgolj na OSI nivoju 1 in 2. Lahko bi eventuelno postavil firewall med WiFi ter mobile interfejs, samo to je že druga zgodba in ne poznam telefona, ki bi imel fw implementiran kar v funkcionalni del hotspota.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

AV v sam promet, ki gre skozi tethering hotspot po vsej verjetnosti ne posega, je bolj ali manj 'slep' zanj.

Istočasno pa AV (teoretično) pregleduje ta isti telefon, da se na njemu vzporedno ne poganja nekaj, kar bi lahko imelo vpliv na promet, ki poteka preko hotspota.
Tako bi teoretično lahko imel nek virus na tem telefonu, ki bi potem okužil računalnik, ki bi se povezal na hotspot.

Je pa vse skupaj precej v 'teoretičnih' vodah. V praksi ne vem za primer, da bi okužen telefon na hotspotu okužil drug računalnik.
Večja je verjetnost, da stakneš kakšno okužbo, ki ti prične spammat naokoli in nabijati porabo podatkov.
Za to pa si namestiš antivirus. Koliko so ti učinkoviti pa vrag vedi...

Gejspodar ::

Ah, antivirusi na telefonih so tam samo za zbiranje podatkov.

https://www.zdnet.com/article/two-third...

edit: še malo manj poljudna verzija, oziroma source: https://www.av-comparatives.org/tests/a...

Zgodovina sprememb…

Gejspodar je izjavil:

Ah, antivirusi na telefonih so tam samo za zbiranje podatkov.

https://www.zdnet.com/article/two-third...

edit: še malo manj poljudna verzija, oziroma source: https://www.av-comparatives.org/tests/a...

No, čisto tako pavšalno glih nebi vse 'mobilne' AV-je šel pribijat na križ, ampak nekako mi res niso nikoli vzbujali občutka, kot da se lahko kaj preveč zanašaš nanje.
Posledično pametni uporabnik tudi ne roota telefona, niti ne nalaga nanj aplikacij iz nekih čudnih nepreverjenih virov. Še preverjeni viri imajo preveč takih aplikacij, ki lahko predstavljajo resen problem.....
Kar tudi pomeni, da si niti iz preverjenih virov (npr. google play) ne nalagaš aplikacij, ki jih ne poznaš in ne potrebuješ (igrice,...).

BlaY0 je izjavil:

Nobene funkcije nimajo. Antivirusni program teče na sistemu telefona na nivoju frameworka ter višje in nima vpliva na omrežni del, ki je v uporabi pri hotspotu. Zagotavljanje varnosti v primeru hotspota je zgolj na OSI nivoju 1 in 2. Lahko bi eventuelno postavil firewall med WiFi ter mobile interfejs, samo to je že druga zgodba in ne poznam telefona, ki bi imel fw implementiran kar v funkcionalni del hotspota.

Hvala za odgovor.
Ker nisem toliko podkovan v tem, ne vem če sem te dobro razumel.
Če imaš torej Hotspot vklopljen, antivirusni programi ne ščitijo niti telefona, ki ima vklopljen hotspot, niti telefona, ki ima vklopljen wifi? No, seveda, tist telefon, ki ima wifi ga ščitijo njegovi antivirusni.

Mislim, da tako ali tako nisem dobro zastavil vprašanja. Bolj se mi gre, da ne bi kdo videl ip naslov, pa da ti ne more vredti v email in podobno.
Ali je za te zadeve sploh razlika hotspot vs. poceni hoferjev zte router?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kdo sem ()

SeMiNeSanja je izjavil:

AV v sam promet, ki gre skozi tethering hotspot po vsej verjetnosti ne posega, je bolj ali manj 'slep' zanj.

Istočasno pa AV (teoretično) pregleduje ta isti telefon, da se na njemu vzporedno ne poganja nekaj, kar bi lahko imelo vpliv na promet, ki poteka preko hotspota.
Tako bi teoretično lahko imel nek virus na tem telefonu, ki bi potem okužil računalnik, ki bi se povezal na hotspot.

Je pa vse skupaj precej v 'teoretičnih' vodah. V praksi ne vem za primer, da bi okužen telefon na hotspotu okužil drug računalnik.
Večja je verjetnost, da stakneš kakšno okužbo, ki ti prične spammat naokoli in nabijati porabo podatkov.
Za to pa si namestiš antivirus. Koliko so ti učinkoviti pa vrag vedi...

Sliši se logično.

Še tebe vprašam: kaj pa varnost ip naslova, emaila... pred vdorom, ali je kakšna razlika med hotspotom in poceni zte routerjem iz hoferja?

Gejspodar ::

WiFi nima antivirusnega programa.

Antivirusni program teče izključno na napravi.

Še enkrat, preprosto: noben antivirusni program te ne bo zavaroval pred vdorom v mrežo. S tvojim IP-jem se lahko pod nosom obrišejo. Odveč skrbiš.

Zadevo z hotspotom in avtivirusom si lahko predstavljaš kot "črpalko" za podatke v primerjavi z črpalko za vodo.

Voda (podatki) prihajajo po eni cevi (prenosnem mediju), odhajajo pa po drugi cevi (prenosnem mediju - žični ali wifi).
Ti lahko črpalko potopiš v protikorozijsko sredstvo (namestiš antivirus), pa ne bo nič tega sredstva prišlo do vode (podatkov), ker ti tečejo po zaprtem sistemu.

To pa tudi pomeni, da imaš lahko najboljše protikorozijsko sredstvo, pa zaradi tega druge naprave na napeljavi (mreži) ne bodo popolnoma nič zaščitene proti koroziji.
----

Stvar seveda ne smeš mešati z požarnimi pregradami, katere pa niso zgolj 'črpalke', temveč imajo vgrajen 'aktivni filter', ki čisti vodo (podatke), katero črpaš skozi sistem.

----

Tvoj IP naslov je vedno do neke mere izpostavljen. Imaš pa cel kup scenarijev, kjer je ta izpostavljenost manjša.
Eden teh scenarijev so mobilna omrežja, kjer že v osnovi ne dobiš zares javnega IP naslova, temveč si ga deliš še z celim kupom drugih uporabnikov.
Torej je v tem oziru ravno tvoj scenarij uporabe eden najmanj izpostavljenih, kar se tiče IP naslova (če govorimo o možnosti, da te nekdo 'napade' na osnovi znanega IP naslova).

V današnjem času so neposredni "napadi na IP naslov" sicer še vedno prisotni, vendar če ne ponujaš nekih javnih internetnih storitev (nimaš odprtih / forwardiranih portov), je ta možnost praktično zanemarljiva, sploh če svoj router redno posodabljaš.

Ravno zaradi tega so se nepridipravi že dolgo tega preusmerili v grožnje, kjer vpletejo tebe kot naivnega nevednega 'pomočnika'. Tako ti npr. pošljejo mail z nevarno priponko ali nevarnim linkom. Če nisi pozoren in se ne držiš osnovnih načel 'higiene', si lahko kaj hitro nakoplješ težave z enim ali dvema klikoma preveč.
Antivirus tu teoretično pomaga, v praksi pa običajno nepridipravi svoje priponke toliko časa preoblikujejo, da pridejo do variante, ki jo ne prepozna noben antivirusni program. Zato je fino imeti AV program, nikakor pa ne smeš misliti, da te lahko zaščiti pred vsako neumnostjo.

Kdo sem je izjavil:

Če imaš torej Hotspot vklopljen, antivirusni programi ne ščitijo niti telefona, ki ima vklopljen hotspot, niti telefona, ki ima vklopljen wifi? No, seveda, tist telefon, ki ima wifi ga ščitijo njegovi antivirusni.

Ne, sam telefon na katerem je hotspot je še vedno zaščiten.

Kdo sem je izjavil:

Mislim, da tako ali tako nisem dobro zastavil vprašanja. Bolj se mi gre, da ne bi kdo videl ip naslov, pa da ti ne more vredti v email in podobno.

Ne, ni razlike.

Gejspodar je izjavil:

WiFi nima antivirusnega programa.

Antivirusni program teče izključno na napravi.

Še enkrat, preprosto: noben antivirusni program te ne bo zavaroval pred vdorom v mrežo. S tvojim IP-jem se lahko pod nosom obrišejo. Odveč skrbiš.

Hvala ti za zelo jasen odgovor. Mi je logično zdaj.

SeMiNeSanja je izjavil:

Zadevo z hotspotom in avtivirusom si lahko predstavljaš kot "črpalko" za podatke v primerjavi z črpalko za vodo.

Voda (podatki) prihajajo po eni cevi (prenosnem mediju), odhajajo pa po drugi cevi (prenosnem mediju - žični ali wifi).
Ti lahko črpalko potopiš v protikorozijsko sredstvo (namestiš antivirus), pa ne bo nič tega sredstva prišlo do vode (podatkov), ker ti tečejo po zaprtem sistemu.

To pa tudi pomeni, da imaš lahko najboljše protikorozijsko sredstvo, pa zaradi tega druge naprave na napeljavi (mreži) ne bodo popolnoma nič zaščitene proti koroziji.
----

Stvar seveda ne smeš mešati z požarnimi pregradami, katere pa niso zgolj 'črpalke', temveč imajo vgrajen 'aktivni filter', ki čisti vodo (podatke), katero črpaš skozi sistem.

----

Tvoj IP naslov je vedno do neke mere izpostavljen. Imaš pa cel kup scenarijev, kjer je ta izpostavljenost manjša.
Eden teh scenarijev so mobilna omrežja, kjer že v osnovi ne dobiš zares javnega IP naslova, temveč si ga deliš še z celim kupom drugih uporabnikov.
Torej je v tem oziru ravno tvoj scenarij uporabe eden najmanj izpostavljenih, kar se tiče IP naslova (če govorimo o možnosti, da te nekdo 'napade' na osnovi znanega IP naslova).

V današnjem času so neposredni "napadi na IP naslov" sicer še vedno prisotni, vendar če ne ponujaš nekih javnih internetnih storitev (nimaš odprtih / forwardiranih portov), je ta možnost praktično zanemarljiva, sploh če svoj router redno posodabljaš.

Ravno zaradi tega so se nepridipravi že dolgo tega preusmerili v grožnje, kjer vpletejo tebe kot naivnega nevednega 'pomočnika'. Tako ti npr. pošljejo mail z nevarno priponko ali nevarnim linkom. Če nisi pozoren in se ne držiš osnovnih načel 'higiene', si lahko kaj hitro nakoplješ težave z enim ali dvema klikoma preveč.
Antivirus tu teoretično pomaga, v praksi pa običajno nepridipravi svoje priponke toliko časa preoblikujejo, da pridejo do variante, ki jo ne prepozna noben antivirusni program. Zato je fino imeti AV program, nikakor pa ne smeš misliti, da te lahko zaščiti pred vsako neumnostjo.

Ful ti hvala za tako obširen odgovor.
Zelo kreativna ideja je tale z vodno črpalko. Bravo.
Emailov, ki jih ne poznam nikoli ne odpiram. Mi je logično kar si napisal.

Kaj pa pomeni posodabljanje routerjev? Kot sem omenil, najcenejša zadeva v Sloveniji je hoferjev 4g router, kjer vstaviš sim kartico. Stane 40 evrov. Naslednja stvar na slovenskem trgu se začne šele pri 90 evrih.
In ta hoferjev router je ZTE MF920V, ki je po mojem star kar nekaj let.
A si to mislil glede posodobitve - da je tak router ki je toliko star pač neposodobljen?

By the way, Tukaj ima zelo slabe ocene. Nekateri praviji da je celo nevaren za samovžig.
https://www.productreview.com.au/listin...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kdo sem ()

BlaY0 je izjavil:

Kdo sem je izjavil:

Ne, sam telefon na katerem je hotspot je še vedno zaščiten.

Kdo sem je izjavil:

Ne, ni razlike.

Hvala za oba odgovora. Mi je jasno zdaj.

starfotr ::

Ne kupuj ZTE jajc. Raje na bolhi kupi kakega huawei za 50 eur.

Jaz tem blackbox-om ne zaupam ravno najbolje... sem pa svoje cajte fural Huawei E3276 USB dongle v navezi z GL.iNet 6416 pocket routerčkom.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hot spot in izklop med klicem

Oddelek: Mobilne tehnologije
111798 (1387) Racunalnik
»

Corrupted files - omrežje ne dela prav?

Oddelek: Omrežja in internet
372654 (1348) Zvitor
»

Wrt54gl repiter

Oddelek: Pomoč in nasveti
6904 (656) zmelkoow
»

Sledenje uporabnika preko IP (strani: 1 2 )

658952 (7976) kunigunda
»

subnet(?) za počasne

91188 (978) NeMeTko

Več podobnih tem