» »

subnet(?) za počasne

subnet(?) za počasne

astrofizik ::

Pozdravljeni,
rad bi doma poveza na ruter, na katerega sta povezana 2 računalnika, še en ruter, nanj pa bi povezal še dva računalnika in ga uporabljal še kot WiFi hotspot. Takole nekako:
Ruter1 -----računalnik
       -----računalnik
       -----Ruter2 -----računalnik
                   -----računalnik
                   +WiFi

Sicer se računalniki povežejo na Ruter2, nikakor pa ne kam drugam. Prosim, povejte mi, kaj naj storim in mimogrede še (če je možno) pojasnite morebitno ozadje.
Hvala

pviran3 ::

je možno :)
Najbolj enostavno je, da Ruter2 uporabiš kot stikalo - iz ruterja1 povežeš v LAN vhod v ruterju2 in na ruterju2 izklopiš dhcp

NeMeTko ::

Čisto tako preprosto pa spet ni!

Vsaj ne verjamem, da bi želel, da vsakdo, ki se priklopi na hotspot lahko dostopa da VSEH tvojih računalnikov v OBEH omrežjih?

Komunikacijo vzpostaviti ni noben problem, težava pa je v tem, da v taki konfiguraciji nimaš prav nobene varnosti.

Če imaš možnost, da stvar obrneš in hotspot postaviš na router1, bo stvar že malo boljša. Če pa potem še izbereš takšen router, ki omogoča več SSID-jev, od katerih lahko enega definiraš kot hotspot (včasih se temu tudi reče 'guest network'), ki ima izključno možnost izhoda na internet, bo stvar kolikor toliko spodobno rešena.

pviran3 ::

a ta hotspot je posebi accesspoint al je to v ruterju2?
Mogoče bi lahko mel na ruterju2 nat postavlen, pa če maš kak ddwrt ima tam neke možnosti za hotspot.

NeMeTko ::

Ne bo to rešilo vprašanja varnosti, če stvar postavi na routerju2, saj tam lahko prepreči le dostop do računalnikov, ki se nahajajo na temu routerju, medtem ko so računalniki na routerju1 izpostavljeni komurkoli, ki se priključi na hotspot.

Kot sem že napisal, bo stvar najbolj elegantno in preprosto rešena, če zamenja vlogi routerja 1 in 2, tako da poganja hotspot na tistemu routerju, ki je priključen direktno na ponudnika.

Poldi112 ::

Pa kakšna varnost človek, to je domače omrežje. Nastavi zaščito na wlan in je to to. Dvomim, da hoče, da uporabniki na routerju2 ne vidijo tistih na routerju1.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

NeMeTko ::

Poldi112 je izjavil:

Pa kakšna varnost človek, to je domače omrežje. Nastavi zaščito na wlan in je to to. Dvomim, da hoče, da uporabniki na routerju2 ne vidijo tistih na routerju1.

@Podli112 - ne trollaj! Sploh veš, kaj je hotspot? To NI domači wifi ampak JAVNI dostop! Ti bi pustil da vsak, ki ima 5 min časa malo brska po tvojem privat omrežju, če imaš mogoče odprt kakšen share, mogoče celo z BT gre raziskat, kateri od tvojih računalnikov bi imel kakšno ranljivost in potem prebrskaval po datotekah, ki jih imaš na njemu? Jaz definitivno ne!

Tudi ni bilo govora o tem, da 'uporabniki' ne vidijo omrežja, ampak izključno o tem, da gostje na hotspotu ne vidijo zasebnega omrežja, ker tam nimajo kaj iskati. DOMAČI uporabniki pa po mojem predlogu lahko vidijo celotno omrežje.

Res ne vem, kaj se oglašaš, če nimaš pojma, o varnosti pa še najmanj.

astrofizik ::

Ja, omrežje je domače, tko da varnost ni nek strašen problem. Najbrž sm se slabo izrazil s 'hotspot'. Router1 nima WiFija, in mora bit tm kjer je in ne obratno (razlog je nerazložljiv in neumen, vključuje pa nerazumevanje sveta s strani mojga očeta.). Bom v kratkem sporočil, kako stvari stojijo.
Hvala za odgovore :)

Zgodovina sprememb…

Bakunin ::

ce imas dinamicni IP dostop, potem lahko oba routerja das "vzporedno".

NeMeTko ::

@astrofizik - torej ne boš poganjal 'javnega' hotspota, ampak zgolj 'access point' za LASTNE brezžične naprave?

V tem primeru slediš navodilom po varianti 'router2 priklopi preko lan porta na router1 in ugasni dhcp na router2'.

Na router2 lahko potem računalnike priklapljaš tako preko wifi, kot tudi preko preostalih LAN portov (ne pa tudi preko WAN porta).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ASUS RT-N66U 3x (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7813957 (12546) styled
»

Router kot repeater - nekaj vprašanj

Oddelek: Omrežja in internet
165122 (2635) mile
»

Dva dva berezžična ruterja skupaj

Oddelek: Omrežja in internet
61400 (1161) kockish
»

Postavitev mreže z dvema routerjema

Oddelek: Omrežja in internet
313617 (3091) NeMeTko
»

Omrežje - public/private - zaščita

Oddelek: Omrežja in internet
91055 (824) imagodei

Več podobnih tem