» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
310 / 715
»»

Pac-Man ::

Theiner ta teden objavlja podrobne niti o vseh aspektih ATGM. Ta je današnja:

https://twitter.com/noclador/status/163...

Here comes the thread about anti-tank guided missile (ATGM) guidance systems 🧵:
Thursday I did a thread about ATGM warheads & a thread about non-guided anti-tank rockets like the AT4 or Panzerfaust 3 (I will link these threads below); but now it's time for the big ones.

Let's begin with the Semi-Automatic Command to Line Of Sight (SACLOS) missiles, which we have to divide in two groups:

Direct attack:
🇺🇸 TOW, TOW-2A
🇫🇷 Milan, Eryx
🇷🇺 Konkurs, Metis-M, Metis, Fagot

Overfly top attack:
🇺🇸 TOW-2B
🇸🇪 BILL, BILL 2

...

The missile is tracked via an infrared beacon at the rear of the missile. In older missiles this was a simple flare activated at missile launch. As flares can be easily jammed by an enemy infrared source modern missiles use infrared or electronic-flash lamps, which blink at coded frequencies randomly chosen by the launch unit.
TOWs, like this one used in Syria, use a Xenon beacon as short-wave infrared tracking source & a high-intensity thermal beacon as long-wave tracking source.
The steering commands are sent from the launch unit to the missile via a wire: either a thin copper or steel wire, which unravels from the missile during flight.
A short clip of a French Milan training ground, where you can see dozens of wires in the grass.

...

If you look closely at these TOW missiles, you will see they have different cone shapes: direct-attack TOW-2A and overfly top attack TOW-2B missiles.

TOW-2A missiles have a extendedible probe with a precursor warhead to defeat Explosive Reactive Armor before the main HEAT warhead is detonated.
TOW-2B missiles have a sensor unit at the front, which uses laser profilometers and a magnetic sensor to recognize when it flies over the target and then detonates the missile's two Tantalum EFP warheads.

...
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pac-Man ()

Lesoto ::

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph...
K2 vs. Vagner: Kao u horor filmovima, bore se, puze, pucaju... umiru tek kada iskrvare VIDEO




Kako se navodi, borci grupe Vagner našli su se na udaru artiljerijske vatre i opkoljeni od strane ukrajinskog bataljona.
"Dolaze u grupama od 10-20 boraca, napreduju 30-ak metara, a zatim se ukopavaju i pokušavaju da održe položaj", rekao je jedan od boraca ukrajinskog bataljona K-2

On je dodao da se borci grupe Vagner ponašaju kao u filmovima o zomobijima, da iz rupa načinjenih artiljerijskom vatrom ili na brzinu iskopanih ruski plaćenici izlaze gazeći po telima svojih saboraca.

Ukrajinski mitraljezac potvrdio je čudno ponašanje boraca Vagner grupe.

"Mislio sam da ludim. Znam da sam ga pogodio više puta, ali je on jednostavno odbijao da padne. I dalje je koračao pucajuči. Mislim da je pao tek nakon gubitka velike količine krvi", rekao je ukrajinski borac.

Na snimku koji je objavljen tokom okršaja K-2 bataljona i Vagnera, mogu se videti ruski borci koji izranjavani puze i pokušavaju da pronađu spas.

Međutim, snimak se završava kadrovima sa ukrajinskim borcima na mestu okršaja i telima poginulih Rusa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Lesoto ()

Poldi112 ::

Ker viša naše stroške ter niža našo varnost.

Se ti zdi, da smo bolj varni, če smo:
- na bojni nogi z rusi
- rusi zavzamejo del Ukrajine in s tem pridejo bližje k nam
- ruse razbijemo in iz države z največ jedrskimi konicami naredimo failed state

Je treba malo razmišljati tudi o posledicah svojih dejanj.

Se ti zdi, da smo ruse prisilili v karkoli? Malo preveč evropsko hlapčevsko mentaliteto projicirate na ruse.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Sheteentz ::

Sj nimajo jedrskih konic, to je samo propaganda.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: zuz3k ()

Pac-Man ::

McBeth se je vrgel pa na mine. Slabe pol ure:


The Science of Land Mines - Featuring Combat Engineers (12B) and the Assault Breacher Vehicle


Land mines essentially come in two families: Anti-Tank and Anti-Personnel. Anti-personnel landmines have been banned by numerous countries, but Anti-tank land mines are still used.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Lesoto ::

https://twitter.com/UAWeapons/status/16...
#Ukraine: Everyone heard about the recent MQ-9 incident- but we received a recent video that shows a Russian fighter unsuccessfully attempting to take down a much lighter Bayraktar TB-2 over the Black Sea near the coast of Crimea using jet wash in a similar manner.

Malidelničar ::

Če koga zanima: V članku v Forbesu hvalijo slovenske tanke. En tak bolj strokoven članek:

Ukraine's Super-Upgraded M-55S Tanks Are Urban Demolition Vehicles
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2...

"The new 47th Assault Brigade is one of the most interesting formations in the Ukrainian army. It's got a unique mix of armored vehicles that no other brigade in the world has.
Emirati Panthera-made T6 and American-made MaxxPro armored trucks, M-2A2 Bradley fighting vehicles also from the United States as well as all Slovenia's entire arsenal of 28 super-upgraded M-55S tanks."


"No, the M-55S these days is what Western armies call a "mobile gun": a powerful cannon attached to a thinly-armored hull.
Mobile guns are great for certain missions and terrible for others. You wouldn't send a mobile gun barreling across an open field while under fire in order to close with, and destroy, an enemy tank force.
You would send a mobile gun into an enemy-held city to blast cleverly-placed machine-gun nests and stubborn basement bunkers and to blow holes in walls. Think of a mobile gun system, or MGS, as an urban demolition vehicle whose main job is to help out the infantry when the infantry get stuck."
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Chalky ::

Da zaključim svojo misel izpred 14 dni:

Putina definitivno stiska panika od kar je dobil nalog za aretacijo s strani ICC-ja. Zadnjič sem sicer že komentiral dolgoročne posledice vendar sem zdaj po tem srečanju med Xi-jem In Putinom še bolj prepričan da gre Putin do konca saj zdaj res nima več nobene izbire. Kaj se je spremenilo? Zdaj strah izhaja dejansko od znotraj države. Jasno da nobena od 133 držav ki so del ICC-ja ne bo aretirala Putina saj se bo teh držav zagotovo izogibal, kar je zdaj precej večji problem je predvsem to da nihče ne ve kaj se bo zgodilo čez eno leto, 2 leti, 5 let, 10 let. Če bo kdajv bližnji prihodnosti prišlo do kakšne opozicije in njenega vzpona v Rusiji bo Putin v strahu moral ukrepati kajti če opozicija dejansko kdaj čez leta pride na oblast in če je Putin še živ ga bodo kot državljana zagotovo predali Haagu.

Putin se bo 100% popolnoma podredil Kitajski saj druge rešitve zanj ni več. Putinu je resnično vseeno za Ruse in jasno Ukrajince. Dokler so umirali drugi je zanj ta vojna povsem nepomembna vendar ker je zdaj dejansko Putin sam v veliki nevarnosti pa je vrag vzel šalo in se je zdaj absolutno pripravljen podrediti Kitajski v zameno da mu Xi v kateremkoli scenariju ščiti hrbet. Putin je javno povedal da je pripravljen trgovati s Kitajsko v Yuanih. To je bil zame pravi pokazatelj da se je pripravljen podrediti 100% brez premisleka in brez večjih pogojev (razen tega da mu bo Xi kril hrbet). Zaradi tega sem tudi prepričan da bo Kitajska kmalu začela v Rusijo pošiljati težko orožje v ogromnih količinah. Jaz pravim da se bo vse skupaj začelo sredi poletja oziroma odvisno od tega kako hitro bo ukrajinska ofenziva osvajala ozemlja.

Odločitev ICC-ja ni samo simbolična in tudi če bo vojne konec poziv ne bo kar izginil in to Putin dobro ve.

BorutO ::

Dobro, naši tanki res niso bili slabi, ampak brez kasnejše nadgradnje pa tudi ne bi bili tako dobri.

Drugače me pa zanima koliko rusov bo zdaj spet pobegnilo od svojega firerja, ker je vpoklical skoraj 200k novih civilistov v vojno v ukrajino.

Chalky ::

Kako pa kaj ostali komentirate objavo Bloomberga da so se zdaj Rusi odločili da se bodo posvetili predvsem branjenju in da so z ofenzivo zaključili? Kot kaže je nekaj na tem ker napredka že nekaj časa ni več in tudi smrtne žrtve so iz 1000 na dan padle na okoli 500-600 kar je sicer še vedno veliko vendar ni več tako velike agresije. Tudi število težkega orožja ki ga Rusi izgubijo na dnevni ravni se je precej skrčilo. Rusija je to vojno zagotovo že izgubila samo vprašanje je na kakšen način. Ukrajinska ofenziva pa bo izjemno močna, Ukrajinci celo pravijo da bodo "presenetili svet". Rusi medtem postavljajo prepreke po celotni bojni liniji, predvsem pa so dejavni pred Krimom saj se očitno zavedajo da bi lahko bil Ukrajinski prodor kar konkreten. Zdaj je že tudi jasno da Ruske ofenzive ne bo in da je le ta propadla. Zato so se zdaj pomaknili nazaj kar je kar precej sramotno za Rusijo ki naj bi imela "drugo najmočnejšo" vojsko na svetu. kaj menite ostali?

AvtoR ::

Upam da ukrajinci čimprej porinejo ruse nazaj v Rusijo in da se ta morija čimprej konča! Ta vojna bo imela strahotne dolgoročne posledice za obe strani, pa tudi za Evropo.

Poldi112 ::

Sanja svinja kukuruz.

> Putina definitivno stiska panika od kar je dobil nalog za aretacijo s strani ICC-ja.

Od kje ti ta ideja?

> Če bo kdajv bližnji prihodnosti prišlo do kakšne opozicije in njenega vzpona v Rusiji bo Putin v strahu moral ukrepati kajti če opozicija dejansko kdaj čez leta pride na oblast in če je Putin še živ ga bodo kot državljana zagotovo predali Haagu.

In kaj bi imeli od tega? Če niso hlapčevali nacijem, tudi jenkijem ter njihovim hlapcem ne bodo. Rusi in večina sveta razume, da je ICC zgolj eno od orodij zahodne dominance. Bolj verjetno je, da bodo države izstopale iz te nesmiselne organizacije, kot da bodo aretirale predsednika velesile. Katera država sploh ima jajca, da ga aretira?

> Putin se bo 100% popolnoma podredil Kitajski saj druge rešitve zanj ni več.

Indija, Afrika, Latinska Amerika po tvojem ne obstajajo?
Svet ni črnobel - čeprav MSM delajo 24/7, da ga slikajo kot takega. Ja, Putin se bolj povezuje z Azijo kot bi si želel, ampak to je bolj v škodo nam kot njim. Oni vzpostavljajo vzporedni svetovni ekonomski red, mi pa ostajamo na ketni gospodarja, ki tone in nas vleče v propad.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Malidelničar ::

Chalky je izjavil:

Da zaključim svojo misel izpred 14 dni:

Putina definitivno stiska panika od kar je dobil nalog za aretacijo s strani ICC-ja. Zadnjič sem sicer že komentiral dolgoročne posledice vendar sem zdaj po tem srečanju med Xi-jem In Putinom še bolj prepričan da gre Putin do konca saj zdaj res nima več nobene izbire. Kaj se je spremenilo? Zdaj strah izhaja dejansko od znotraj države. Jasno da nobena od 133 držav ki so del ICC-ja ne bo aretirala Putina saj se bo teh držav zagotovo izogibal, kar je zdaj precej večji problem je predvsem to da nihče ne ve kaj se bo zgodilo čez eno leto, 2 leti, 5 let, 10 let. Če bo kdajv bližnji prihodnosti prišlo do kakšne opozicije in njenega vzpona v Rusiji bo Putin v strahu moral ukrepati kajti če opozicija dejansko kdaj čez leta pride na oblast in če je Putin še živ ga bodo kot državljana zagotovo predali Haagu.

Putin se bo 100% popolnoma podredil Kitajski saj druge rešitve zanj ni več. Putinu je resnično vseeno za Ruse in jasno Ukrajince. Dokler so umirali drugi je zanj ta vojna povsem nepomembna vendar ker je zdaj dejansko Putin sam v veliki nevarnosti pa je vrag vzel šalo in se je zdaj absolutno pripravljen podrediti Kitajski v zameno da mu Xi v kateremkoli scenariju ščiti hrbet. Putin je javno povedal da je pripravljen trgovati s Kitajsko v Yuanih. To je bil zame pravi pokazatelj da se je pripravljen podrediti 100% brez premisleka in brez večjih pogojev (razen tega da mu bo Xi kril hrbet). Zaradi tega sem tudi prepričan da bo Kitajska kmalu začela v Rusijo pošiljati težko orožje v ogromnih količinah. Jaz pravim da se bo vse skupaj začelo sredi poletja oziroma odvisno od tega kako hitro bo ukrajinska ofenziva osvajala ozemlja.

Odločitev ICC-ja ni samo simbolična in tudi če bo vojne konec poziv ne bo kar izginil in to Putin dobro ve.


Zanimivo razmišljanje. Dejansko je bil Putin Xi-ju podrejen. Ne vem sicer kaj to pomeni za "status" Sibirije na dolgi rok :) Kitajci so že sprejeli politiko da na svojih zemljevidih pišejo stara kitajska imena naselbin na ruskem daljnem vzhodu. Poleg tega je pomembno, da bo imela Kitajska sestanek z državami Srednje Azije, torej z vsemi Stan-i in jih vabi pod svoje okrilje. To je pomembno predvsem za Kazahstan, ki je šel izven ruske orbite ima na severu države še kar nekaj Rusov in so Rusi nekaj fantazirali, da bi tudi tam spreminjali meje.

Pomoč Kitajske je možna, vprašanje pa 1) ali ima Rusija manpower za to orožje pametno uporabiti. 2) Ali bi kakšna druga država kontra Kitajski lahko poslala svoje lastno orožje v Ukrajino (Japonska, Koreja, Indija)? 3) Ali je sploh v interesu Xi-ja zmaga Rusije v Ukrajini ali je v njegovem interesu bolj iztrošenje Rusov?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

BorutO ::

Največji problem po tej vojni bo samo ta - kdo bo hotel živeti še čisto ob meji z Rusijo, ker ne bo nikoli imel garanta, da se mu v naslednjih letih spet ne bo podrla hiša v katero bo vložil ogromno let truda in denarja ... Po mojem bo tisti del Ukrajine stalno v zelo veliki napetosti pred Rusi. Ampak je pa nekaj jasno, Rusi verjetno več nikoli ne bodo upali napasti Ukrajine.

Comandante ::

Meni je predvsem zanimiv podatek, da naj bi Ukrajinci pokupili komponent za 50-100k FPV dronov (racing variante, ki lahko ali letijo 200km/h, ali pa nesejo par kil). Prav tako pospeseno izurjajo operaterje, naj bi jih imeli ze okoli 1000 komadov.

Koliko je res ne vem, ampak 50k dronov, na vsakem je z vezicami zvezana glava od RPG-7 ali kaj podobnega... to je lahko kar dober force multiplier, in zna pomembno vplivati na potek prihajajoce ofenzive. Rusi nimajo niti priblizno dovolj EW opreme za obrambo pred tem.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Malidelničar je izjavil:

Ali je sploh v interesu Xi-ja zmaga Rusije v Ukrajini ali je v njegovem interesu bolj iztrošenje Rusov?


Kitajci dobro razumejo, kdo jim nabija sankcije ter kdo jih je 100 let brutaliziral.

In ne, to niso rusi. In kitajcem poraz rusije definitivno ni v interesu, saj bi se v tem primeru cel svobodni svet (aka imperij + hlapci) obrnil proti njim.

Rusi bodo pač razbili Ukrajino ter počakali kakšno generacijo, da zahodna propaganda naredi svoje in spet normalno sodelujejo z Evropo, saj je to vsem v interesu. Alternativa je zgolj, da se v Eu stepemo med seboj, ko bo sla vsa industrija in konkurenčna prednost po gobe in bodo politiki hitro našli krivca v sosedah. Videno že ničkolikokrat.

Lahko pa seveda še naprej verjamete v pravljice naših politikov. Ziher nas ne bi vlekli za nos, saj so naši, anede?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

gozdar1 ::

Rusi so kitajcem odvzeli kup teritorija, 50 let nazaj sta bili državi dobesedno na pragu jedrske vojne.

Ruska vojna je predvsem ruska norost in eden zadnjih žebljev v propadajoči rsuki imerij.

Da bi rusi razbili ukrajino bi pred enim letom morali doseči svoje cilje. Sodelovanju so se odrekilrusi sami, ko so poslali tanke na zahod.

LAhko paše naprej ponavljate ruske propagandne pravljice.

Poldi112 ::

Kaj hočeš reči - da bi z Ukrajino dobro sodelovali, ko bi šla v NATO? Po tistem, ko je amerika investirala miljarde v puč in izvolitev svojih lutk?

Na pragu jedrske vojne so bili rusi z američani. S kitajci so se zgolj nežno povohali.

Izjave državnikov, ki so zmagali hladno vojno, so ruska propagandna pravljica?
Še dobro potem, da imamo svobodne medije, ki so tako nekritično ponavljali dejstva o WMD v Iraku in napredku v Afganistanu, ki so nam jih trosili neokonzervativci, katerim potrošniki svobodnih medijev še danes verjamete.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

gozdar1 ::

Malo si preberi koliko je v nastavljanje svojih ljudi po ukrajini investirala rusija. Tako v zadnjih 10 letih kot priparvo na invazijo kot tudi prej pri ohranjaju ruiji nakonjene politike.
Majdan pa ima malo globje vzroke, med drugim tudi v zaostalosti ruske ekonomije in možnostih , ki jih nudi sosednjim državam, ki jih bi rusija rada smatrala kot del svojega sveta.

Stvar je bila malo bolj resna je pa res da seo njej govori precejn manj kot o kubanski krizi.

Kakšno sodelovanje lahko pričakuješ od države, ki zaradi ukrajinske želje po priključitvi eu začne največjo vojno v evropi po 2 sv vojni.
Proti iraški invaziji se je izrekla praktično cela evropa vključno z evropskim parlamentom. Rusofili razen vsemogočih opravičil, niste sposobni reči bobu bob okrog ruske agresije.

Poldi112 ::

Zakaj bi me zanimalo, kakšne lutke nastavljajo rusi po svojih kolonijah? Nisem jaz tisti, ki verjame v pravljice o suverenih malih državah, ki imajo sveto pravico do svobode, ki jim jo zagotavlja kdo že? Božiček?

O kubanski krizi se ne govori, ker je daleč v preteklosti. Raje se vprašaj, zakaj enoumje MSM-ja ni sposobno izpostavljati laži o WMD v Iraku in podobnih oslarij, pa rušenja plinovoda s strani "zaveznikov" in podobno.

Pričakujem pa pragmatično sodelovanje, ki se ne ukvarja z moraliziranjem. Sploh, ker so v luči ameriških zločinov po svetu ruska posredovanja dobesedno statistična napaka.

Zakaj pa ti misliš, da smo poslali vojake v okupacijo Iraka in Afganistana? Ker smo bili proti?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

gozdar1 ::

Poldi112 je izjavil:

Zakaj bi me zanimalo, kakšne lutke nastavljajo rusi po svojih kolonijah? Nisem jaz tisti, ki verjame v pravljice o suverenih malih državah, ki imajo sveto pravico do svobode, ki jim jo zagotavlja kdo že? Božiček?

O kubanski krizi se ne govori, ker je daleč v preteklosti. Raje se vprašaj, zakaj enoumje MSM-ja ni sposobno izpostavljati laži o WMD v Iraku in podobnih oslarij, pa rušenja plinovoda s strani "zaveznikov" in podobno.

Pričakujem pa pragmatično sodelovanje, ki se ne ukvarja z moraliziranjem. Sploh, ker so v luči ameriških zločinov po svetu ruska posredovanja dobesedno statistična napaka.

Zakaj pa ti misliš, da smo poslali vojake v okupacijo Iraka in Afganistana? Ker smo bili proti?


Lahko nadaljujeva, ko boš sposoben več od standardnih whataboutismov.

Poldi112 ::

Kolega, nič ne bom imel proti, če prenehate prodajati bučke o pomoči ubogi Ukrajini.

Smo pa že 100x slišali, kako imate dovolj, pa jih še kar prodajate. Zanimivo, mar ne?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

sparklyslo ::

O kubanski krizi se ne govori, ker je daleč v preteklosti. Raje se vprašaj, zakaj enoumje MSM-ja ni sposobno izpostavljati laži o WMD v Iraku in podobnih oslarij, pa rušenja plinovoda s strani "zaveznikov" in podobno. [/st.citat naj bi izjavil:



Pa kdo se sploh sekira za tisti plinovod? Noben ga več noče in ne rabi (razen Putin in slovenski rusofili). To je preteklost, v pozabo z njim.

O kubanski krizi se ne govori, ker je daleč v preteklosti. Raje se vprašaj, zakaj enoumje MSM-ja ni sposobno izpostavljati laži o WMD v Iraku in podobnih oslarij, pa rušenja plinovoda s strani "zaveznikov" in podobno.



Pa kdo se sploh sekira za tisti plinovod? Noben ga več noče in ne rabi (razen Putin in slovenski rusofili). To je preteklost, v poz


Pa kdo se sploh sekira za tisti plinovod? Noben ga več noče in ne rabi (razen Putin in slovenski rusofili). To je preteklost, v pozabo z njim.

O kubanski krizi se ne govori, ker je daleč v preteklosti. Raje se vprašaj, zakaj enoumje MSM-ja ni sposobno izpostavljati laži o WMD v Iraku in podobnih oslarij, pa rušenja plinovoda s strani "zaveznikov" in podobno.



Pa kdo se sploh sekira za tisti plinovod? Noben ga več noče in ne rabi (razen Putin in slovenski rusofili). To je preteklost, v pozabo z njim.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Kako simpatično - Evropa je investirala miljarde v plinovod, ki bo omogočal konkurenčnost lokalne industrije.

In sedaj ga kar naenkrat ne potrebuje več?

Kako zelo - prepričljivo. Skoraj tako kot Colin Powell v UN.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Kebo ::

Tok 2 je bil itak ruski politični projekt, ki z ekonomsko realnostjo ni imel prav pretirano veliko skupnega. Hoteli so se izogniti Ukrajini in Poljski in prodajat plin direktno v Nemčijo. Nič jim ne brani, da po obsotječih plinovodiš pošiljajo maksimalno količino plina zmožnega, pa začuda tega ne počnejo. No sedaj je itak o tem brez veze debatirati, ker s tako nezanesljivi političnimi partnerji, kot so rusi itak ne moraš na dolgi rok sodelovati. Also Poldi kaj se je zgodilo z argumentom, zeblo vas bo in gospodarstvo bo propadlo? Sedaj je nek nov "konkurenčnost lokalne industrije" bavbav argument aktualen al kako?

Chalky ::

Finska ravnokar postala članica NATA:

BREAKING: Turkish parliament ratifies Finland's NATO accession - Reuters

Turkey's parliament unanimously voted in favour of Finland joining the alliance. All 30 NATO countries have now ratified Finland's NATO bid

Lonsarg ::

Evropa kot država z malo surovin mora dolgoročno energetiko lavfat na tehnologijah kjer gre za enkraten uvoz (če sploh) elektrarne. Vsekakor pa ne na zadevah ki rabijo sprotni gromozanski influx v tonah (plin, nafta,...).

Sheteentz ::

Propaganda in svobodni mediji je oksimoron posebne vrste, ki ga rusofil res težko prebavi. Najbolje, da se ta tema kar stalno zaklene, oziroma se v njej debatira samo o stanju na fronti, ker ostalo je žaljitev za razum.

Poldi112 ::

Mi boš ti razložil, kako to, da MSM, aka svobodni mediji, brez izjeme tulijo eno in isto pravljico?

Kako bi ti to drugače opisal, kot propagando?

Ter kaj je danes drugače, kot pred 20 leti, ko so v en glas tulili, da ima Saddam WMD?

Se pa seveda strinjam, da je najlažje zariti glavo v pesek in vse, ki ne padajo na te poceni pravljice, označiti z rusofili.

Kakšno pa je stanje na fronti? Boste spet limali sličice gorečih tankov in na podlagi njih vlekli zaključke? Tankov, ki jih je rusom bojda zmanjkalo že pred letom dni, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Kebo ::

Evropa ni investirala milijardne, ampak so to investicijo izvedli gazprom in nemški plinarji z požegnanjem nemške vlade. Zakaj, vprašaj Merklovo in ostale nemške politike, ki so podmazani z rublji. Vsa ostala Evropa je bila proti drugemu toku. Kar se pa tiče gospodarstva, kako to da imamo potem še vedno gospodarsko rast? Zgleda je ruski plin res samo to en plin, en prdec ki na koncu nima niti zanemarljivega vpliva na Evropsko gospodarstvo. Šli smo it 50% ruskega plina na 10% in vse je še vedno tako kot je bilo, ne razumem kako je to mogoče. Prosim pojasni mi, zakaj Evropa ni v recesiji?

mailer ::

Inflacija je cca 20%, recesija je samo nadaljevanje tega. Če misliš, da to ni recesija, ko ljudje za isto plačo dobimo vedno manj se motiš.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

fur80 ::

Kebo je izjavil:

Evropa ni investirala milijardne, ampak so to investicijo izvedli gazprom in nemški plinarji z požegnanjem nemške vlade. Zakaj, vprašaj Merklovo in ostale nemške politike, ki so podmazani z rublji. Vsa ostala Evropa je bila proti drugemu toku. Kar se pa tiče gospodarstva, kako to da imamo potem še vedno gospodarsko rast? Zgleda je ruski plin res samo to en plin, en prdec ki na koncu nima niti zanemarljivega vpliva na Evropsko gospodarstvo. Šli smo it 50% ruskega plina na 10% in vse je še vedno tako kot je bilo, ne razumem kako je to mogoče. Prosim pojasni mi, zakaj Evropa ni v recesiji?




Gerhard Schröder bekommt hoch dotierten Gazprom-Job

https://www.swr.de/swr2/wissen/archivra...

Kebo ::

mailer je izjavil:

Inflacija je cca 20%, recesija je samo nadaljevanje tega. Če misliš, da to ni recesija, ko ljudje za isto plačo dobimo vedno manj se motiš.


Ne to ni isto, predvsem ker investicije laufajo, denar se obrača in življenje gre dalje. V recesiji pa je problem ohlajanje gospodarstva, kjer gredo investicije v maloro, negotovost je visoka in posledično tudi dobra podjetja propadajo, če ne dobijo kredita/niso dovolj likvidna. Danes propadajo samo podjetja, ki se ne morejo prilagoditi trenutnim cenam na trgu, samo takih je relativno malo, zato tudi nismo v recesiji. Je pa povprečen Janez na slabšem, samo jebat ga, v modernem svetu so plače itak že 50 let za produktivnostjo, danes pa je to zaostajanje samo še pospešeno.

BorutO ::

ZDA so usposobile več kot 7000 ukrajinskih vojakov
Od začetka ruskega napadalnega vojne proti Ukrajini so ZDA po lastnih navedbah usposobile več kot 7000 članov ukrajinskih oboroženih sil. Usposabljanje je potekalo na različnih lokacijah v državi in v tujini, je dejal govorec ameriškega obrambnega ministrstva Pat Ryder v četrtek v Washingtonu. Šele v zadnjih dneh je 65 Ukrajincev v državi Oklahoma dokončalo usposabljanje na protiletalskem sistemu Patriot in se zdaj vrnili nazaj v Evropo.

V zadnjih mesecih so ukrajinske vojake usposabljali tudi na lokacijah ameriške vojske v Nemčiji. Ryder je dejal, da je do konca marca več kot 4000 ukrajinskih vojakov dokončalo usposabljanje na oklepnih vozilih Bradley in Stryker. Trenutno potekajo tudi druga kombinirana usposabljanja z orožjem na vojaških vajah Grafenwöhhr in Hohenfels, pri čemer se usposablja 1200 ukrajinskih vojakov. Tudi usposabljanje za vzdrževanje določenih sistemov orožja se nadaljuje.

Zgleda, da bo ta vojna še zelo pestra. To je samo 7000 ukrajincev, ki jih šolajo ZDA, kje so še druge države. Nekje sem bral kakšen teden dni nazaj, da Američani šolajo ukrajince, na katere ukrajinci polagajo največ upanja.

BorutO ::

Niti približno nisem amerofil ... Vem pa, da so američani veliko bolj napredni v vojaški tehnologiji. Navijam za Ukrajince, ker so žrtve Ruskih okupatorjev in ne odobravam ničesar kar Rusi počnejo v Ukrajini že od 2014. Pa mi je vseeno kdo se vmeša v pomoč Ukrajini, magari bi bili to sami Severno Korejci, Iranci ali pa nima veze kdo. Rusom nisem nikoli verjel in nikoli ne bom. Da jim pa res ni nič za verjeti, pa svoje dokazujejo še toliko bolj v tej vojni.

Lesoto ::

https://twitter.com/SamRamani2/status/1...
"Unfortunately, I don't want to spoil anyone's mood, but there are no power outages in Kyiv anymore, Ukrainians do not sit without electricity"

https://twitter.com/NOELreports/status/...
Incredible work. "No power shortage is expected in Ukraine in the next 6 months. If we are short on electricity, we can import it from the EU energy system," the head of Ukrenergo Volodymyr Kudrytskyi reported.

Malidelničar ::

zadnjič sem zasledil zanimivo tezo, da ima Ukrajina pri Chasiv Yaru tam za Bakhmutom več kot 50.000 vojakov. Rusija jih ima na drugi strani fronte 30.000. Ni logike, da bi Ukrajinci v Bakhmutski kotel pošiljali 50.000 vojakov ker s tem zgostiš tarče za topništvo. Poleg tega je po teoriji razmerje za napad 1:3 torej bi morali imeti 150.000 vojakov samo na tem odseku.

Namesto tega Ukrajinci pošiljajo v Bakhmut in rotirajo bistveno bistveno manjše skupine vojakov. Največji napor je usmerjen v držanje odprtih obeh cest v Bakhmut medtem, ko Rusom počasi za visoko ceno prepuščajo hišo za hišo. S tem, da Rusi pa morajo uporabiti bistveno večji delež od tistih 30.000 vojakov (to so verjetno mobilizirani vojaki, od 45.000 Wagnerjevcev jih je baje živih manj kot 7.000).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Lesoto ::

https://twitter.com/Gerashchenko_en/sta...
Solid argumentation on a Russian propaganda show why Russian army is in defense.

:D

fikus_ ::

Comandante je izjavil:

Meni je predvsem zanimiv podatek, da naj bi Ukrajinci pokupili komponent za 50-100k FPV dronov (racing variante, ki lahko ali letijo 200km/h, ali pa nesejo par kil). Prav tako pospeseno izurjajo operaterje, naj bi jih imeli ze okoli 1000 komadov.

Koliko je res ne vem, ampak 50k dronov, na vsakem je z vezicami zvezana glava od RPG-7 ali kaj podobnega... to je lahko kar dober force multiplier, in zna pomembno vplivati na potek prihajajoce ofenzive. Rusi nimajo niti priblizno dovolj EW opreme za obrambo pred tem.



Si res toliko naiven, da verjameš temu na sliki?!

PS Fizika je za vse enaka!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

tiborrr ::

Ena za kulturni intermezzo:
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

janezvalva_5 ::

Lesoto je izjavil:




mislim, da je to vojni zločin, kako slaba je resolucija v tem posnetku. nič se ne vidi.

torej, pravijo, da putinu slabo kaže?

Zgodovina sprememb…

ripmork ::

BorutO je izjavil:

Navijam za Ukrajince, ker so žrtve Ruskih okupatorjev in ne odobravam ničesar kar Rusi počnejo v Ukrajini že od 2014. Pa mi je vseeno kdo se vmeša v pomoč Ukrajini, magari bi bili to sami Severno Korejci, Iranci ali pa nima veze kdo. Rusom nisem nikoli verjel in nikoli ne bom. Da jim pa res ni nič za verjeti, pa svoje dokazujejo še toliko bolj v tej vojni.


Enako mnenje.

Da so rusi en čuden narod že dolgo vemo. Da njihov firer pobija kritične novinarje, opozicijo zastruplja / zapira v gulage in zganja splošno tiranijo prav tako.
V zadnjem letu so pa predvsem pokazali, da niso nobena velesila, ampak skrumpirana podrtija od države, kjer so šli full retard tudi z opresijo nad lastnim prebivalstvom. Predvsem pa, kako izredno lažniva je ruska propaganda.



Slika 12 letne punce, zaradi katere je ruska šola klicala policijo: punca je zdej v sirotnišnici, oče pa aretiran in mu grozi dveletna zaporna kazen.
Vatniki, kaj pravite na tole? Ob vsem penjenju čez zlobni zahodTM bi pričakoval, da boste šli v luft ob takih krivicah.

pegasus ::

Comandante je izjavil:

Meni je predvsem zanimiv podatek, da naj bi Ukrajinci pokupili komponent za 50-100k FPV dronov (racing variante, ki lahko ali letijo 200km/h, ali pa nesejo par kil). Prav tako pospeseno izurjajo operaterje, naj bi jih imeli ze okoli 1000 komadov.
Mene skrbi, kakšne posledice bo to imelo na modelarstvo. Trenutno izgleda kot da bo zaradi bodoče pretirane regulacije izginilo, tako kot so izginili npr. domači seti za nadebudne kemike ...

gozdar1 ::

Nekoč so ljudje modele delali iz nule, ker je bil dostop do rc opreme otežen so se šli ljudje samogradnje. Pa to so bili časi analogne tehnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gozdar1 ()

fur80 ::

ripmork je izjavil:

BorutO je izjavil:

Navijam za Ukrajince, ker so žrtve Ruskih okupatorjev in ne odobravam ničesar kar Rusi počnejo v Ukrajini že od 2014. Pa mi je vseeno kdo se vmeša v pomoč Ukrajini, magari bi bili to sami Severno Korejci, Iranci ali pa nima veze kdo. Rusom nisem nikoli verjel in nikoli ne bom. Da jim pa res ni nič za verjeti, pa svoje dokazujejo še toliko bolj v tej vojni.


Enako mnenje.

Da so rusi en čuden narod že dolgo vemo. Da njihov firer pobija kritične novinarje, opozicijo zastruplja / zapira v gulage in zganja splošno tiranijo prav tako.
V zadnjem letu so pa predvsem pokazali, da niso nobena velesila, ampak skrumpirana podrtija od države, kjer so šli full retard tudi z opresijo nad lastnim prebivalstvom. Predvsem pa, kako izredno lažniva je ruska propaganda.



Slika 12 letne punce, zaradi katere je ruska šola klicala policijo: punca je zdej v sirotnišnici, oče pa aretiran in mu grozi dveletna zaporna kazen.
Vatniki, kaj pravite na tole? Ob vsem penjenju čez zlobni zahodTM bi pričakoval, da boste šli v luft ob takih krivicah.



Če bi dobro pogledal sliko, se točno vidi, da je to USA propaganda. Na sliki so ameriški otoci in mama. Punca naj bi pošiljala v Ameriko tudi podatke o ruskih bombnikih, ter letališča in načrte, ter sliko raket, ki jih uporabljajo. Točno na tej sliki sta dve supersonični raketi ,še novi neizdelani v tetiranju. Tako da vsa čast Putlerju, da je to opazil in še pravi čas preprečil eskalacijo.

Malidelničar ::

Mene pa zanima, kako je možno, da je tisti dron iz kartona tako močan da ima takšno nosilnost in doseg?
Ali ni to v nasprotju z zakoni fizike, da takšna stvar stoji skupaj in sploh vzleti?
Recimo ok les se je uporabljal v letalstvu, ampak načeloma so se vedno za vse zadeve zaradi materialnih lastnosti uporabljali kovinski materiali ....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

TESKAn ::

Dandanašnji so droni iz CF. Iz ene male baterijice tudi spraviš 1kW moči. RPG granata, samo 'eksploziven' del se verjetno tudi da naredit relativno lahek in če ti ni panika, da boš z hardwerom zmogel samo kak let ali dva, se kar da v okviru zakonov fizike to naredit.
Recimo tudi ameriški dragsterji spravijo 8000 konjev iz 'majhnega' motorja. Samo ga morajo po vsaki dirki razstavit in ponovno sestavit.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bciciban ::

Malidelničar je izjavil:

Mene pa zanima, kako je možno, da je tisti dron iz kartona tako močan da ima takšno nosilnost in doseg?
Ali ni to v nasprotju z zakoni fizike, da takšna stvar stoji skupaj in sploh vzleti?
Recimo ok les se je uporabljal v letalstvu, ampak načeloma so se vedno za vse zadeve zaradi materialnih lastnosti uporabljali kovinski materiali ....


Ni vsak karton enak.
Pa veliko doda k trdnosti tudi sama struktura, ne vemo kako je krilo v prerezu.

20 let nazaj smo delali modelarska letala iz balze in papirja. Sem prepričan da je lahko karton močnejši od tega. Sploh če je to za enkratno uporabo.

ripmork je izjavil:




Slika 12 letne punce, zaradi katere je ruska šola klicala policijo: punca je zdej v sirotnišnici, oče pa aretiran in mu grozi dveletna zaporna kazen.
Vatniki, kaj pravite na tole? Ob vsem penjenju čez zlobni zahodTM bi pričakoval, da boste šli v luft ob takih krivicah.


To je res grozno in je za povprašat po zdravju vsakega podpornika tega zločinskega režima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bciciban ()

fikus_ ::

TESKAn je izjavil:

Dandanašnji so droni iz CF. Iz ene male baterijice tudi spraviš 1kW moči. RPG granata, samo 'eksploziven' del se verjetno tudi da naredit relativno lahek in če ti ni panika, da boš z hardwerom zmogel samo kak let ali dva, se kar da v okviru zakonov fizike to naredit.
Recimo tudi ameriški dragsterji spravijo 8000 konjev iz 'majhnega' motorja. Samo ga morajo po vsaki dirki razstavit in ponovno sestavit.


Fizika te tepe!

Saj iz dragsterja spraviš 8000 KM, kot pišeš, ne veš pa, za koliko sek????
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ ::

Da ne bomo kar na pamet:
RPG7 bojna glava tehta od 2 kg do 4,6 kg, odvisno od namena.

Tukaj so pa podatki za nekaj dronov:
Drone Model Payload Capacity
Freefly Systems Alta 8 9 kilograms
DJI Phantom Pro 4 2.72 kilograms
DJI Matrice 600 Pro 6.80 kilograms
OnyxStar HYDRA-12 12 kilograms

Da se z ustreznim dronom, ampak ne s tistim na sliki zgoraj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
««
310 / 715
»»