Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi

gozdar1 ::

floyd1 ::
Se strinjam vojna je res nepotrebna, ne vem zakaj rusi niso ostali lepo doma. Ne bi bilo več tisoč miljard škode in miljon mrtvih. Verjetno bo še lep čas trajalo, preden bodo dojeli da so se zakalkulirali.
Mal je problem, ker se v šolah ne uči ničesar o realpolitiki. Oziroma se to filozofijo tiho privzema za Zahodni svet, še posebej za ZDA, dosti manj pa za Vzhod. Nemogoče je, da bi Rusija imela svoje interese, če pa že, pa morajo biti to samo pasivne reakcije na to, kar se odloči Zahod. Nemogoče je, da bi Rusi premislili, koliko in kaj se jim splača, pa kako bo med vojno šlo. Saj so itak samo z Vodko zapiti alkoholiki in nemoralneži. Al kako že gre tisto ...
Rusija je fašištična država in ne bodo še kmalu dali mir, vse dokler si ne polomijo zob. Tako pač funkcionirajo nasilneži. Upam, da ne potegnejo celega sveta v svojo bedo...
Spet - a je možno, da bi Rusi imeli kakšne legitimne interese, gledano iz njihovega stališča? Smo se spodobni postavit v njihovo kožo, ali je lažje strašit z norimi Rusi?
Preden me kdo ozmerja z rusofilom... Res mi niso posebej simpatični, njihova "demokracija" mi ni domača, kar so naredili z Alexejem Navalnim je navadna svinjarija, Pussy Riot, napadi z Novičokom ... Ničesar od tega ne zagovarjam. Ampak, preden na podlagi tega Ruse označimo za "posebej iztirjene", mal poglejmo, kaj tako zelo moralnega počnejo Američani... Od sojenja 14 in 15-letnikom kot odraslim dalje. Koliko mesecev je minilo od zadnjega policijskega trigger happy streljanja na osumljence? Al pa, če gremo mal po svetu - a je Guantanamo Bay zapor še odprt? Abu Ghraib - no problem, Američani so naši, oni lahko. Kontinuirano zalaganje Izraela z 1 tono težkimi bombami, kljub temu, da se je ICJ izreklo o možnem genocidu, kar med drugim zahteva, da države nehajo dobavljat orožje Izraelu? Američani (in ne samo oni) se na to itak požvižgajo; mednarodno pravo velja za vzhodnjake in tretji svet, ne za Zahod.
Dajmo mogoče razumet, da Rusi mogoče res ne pristajajo na to, da bo Zahod žvižgal, oni bojo pa plesali. Če bi mogoče pogledal skozi prizmo realpolitike; al pa preprosto razumeli, da se razmerja moči v svetu neprestano spreminjajo, da se Rusi ne počutijo več nemočne kot v času Jelcina in da imajo svoje interese - potem bi mogoče lahko opustili vrednostne sodbe o "nasilnežih" pred vrati, pa se vprašali, kaj Rusi pravzaprav hočejo.
Zanimivo razmišljanje, a kaj ko se potem izteče v whataboutism z ZDA in Izraelom, za katere vsi vemo, da niso svetniki. So navadni kavboji in velikokrat poskusijo svoje interese reševati kot na divjem zahodu.
Po tvojem je torej leta 202x povsem normalno, da za zaščito svojih interesov napadeš sosednjo državo?

Sc0ut ::
Proruski ukrajinski partizani že harajo po NATO državah, če je verjeti...
https://insajder.com/svet/ukrajinski-pa...
Jaz sem nekje videl obratno, samo se žal ne spomnim vira. Da obstaja precejšnja verjetnost, da bodo Ukrajinski diverzanti po EU prožili terroristične napade in za njih okrivili Ruse, zato, da bi še naprej dobivali EU podporo.
Kar pravzaprav ne bi bilo nič novega, plinovod so nam tudi razstrelili.
Bom probal najti vir.
Wtf, kaj vam dajejo. Ti ne moreš bit resničen, ziher si bot.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

skrtuh ::
Zanimivo razmišljanje, a kaj ko se potem izteče v whataboutism z ZDA in Izraelom, za katere vsi vemo, da niso svetniki.
Potem pa razloži odziv Evrope/nas v primeru Ukrajine in v primeru Izraela - to ni whatabautisem, ker ničesar ne zagovarjam z napadom, ampak samo analiziram. Jaz trdim da, ker imamo dvojna merila, to pomeni da naš odziv ni odvisen od tega, ali je kdo okupiral tuje ozemlje ali ne, ali kdo pobija civiliste ali ne, ali ima kdo "naše vrednote" ali ne, ali je demokracija ali ne, ali spoštuje mednarodne norme ali ne - ampak gre samo za geopolitične igrice. Če to enostavno logiko sprejmeš, potem tudi enostavno razloži vse to dogajanje.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

UkrFTW!! ::
Takoj ko je argument what about Amerika, že vidiš da ni argumenta. Oboji ga serjejo, torej ne bomo opravičevali nobenega, ne pa v kvizlinškem stilu, obeh, oziroma kar samo Ruzzijo. Ker kao samo oni imajo interese. Imajo. Po ubijanju, posiljevanju, uničevanju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: UkrFTW!! ()

sir_mha ::
@imagodei
Če že omenjaš realpolitiko, kako si predsatavljaš da bo Rusija uveljavljala v Ukrajini svoje interese med množico 33M ljudi? Misliš, da so oni sposobni tacga projekta? Tudi če bodo sprejeli permanentno varnostno destabilizacijo in velike finančne stroške, da za silo vzdržujejo "kolonijo", so hkrati za nagrado dobili uničeno gospodarstvo in veliko varnostno luknjo na vzhodu. Da ne omenjamo demografske "kokoške". Ko Kitajska galopira v 21. stoletje, ko se prebujajo sile drugega ranga, se je Rusija obrnila v mitologijo 19. stoletja.
Putin je enostavno dobil prevelike apetite po zavzetju Krima in za slikco na zemljevidu zakockal prihodnost dveh, štirih generacij. Desetletje bo Rusija plačevala to avanturo.
Če že omenjaš realpolitiko, kako si predsatavljaš da bo Rusija uveljavljala v Ukrajini svoje interese med množico 33M ljudi? Misliš, da so oni sposobni tacga projekta? Tudi če bodo sprejeli permanentno varnostno destabilizacijo in velike finančne stroške, da za silo vzdržujejo "kolonijo", so hkrati za nagrado dobili uničeno gospodarstvo in veliko varnostno luknjo na vzhodu. Da ne omenjamo demografske "kokoške". Ko Kitajska galopira v 21. stoletje, ko se prebujajo sile drugega ranga, se je Rusija obrnila v mitologijo 19. stoletja.
Putin je enostavno dobil prevelike apetite po zavzetju Krima in za slikco na zemljevidu zakockal prihodnost dveh, štirih generacij. Desetletje bo Rusija plačevala to avanturo.

Takoj ko je argument what about Amerika, že vidiš da ni argumenta. Oboji ga serjejo, torej ne bomo opravičevali nobenega, ne pa v kvizlinškem stilu, obeh, oziroma kar samo Ruzzijo. Ker kao samo oni imajo interese. Imajo. Po ubijanju, posiljevanju, uničevanju.
Jaz ne opravičujem Rusije s tem ker to dela Izrael - oba delata narobe. Ampak govorim o odzivu Evropi/nas v obeh primerih. To ni whatabautizem - ne razumem, kaj tukaj ni jasno?
Zgodovina sprememb…

nejcek74 ::
Jaz ne opravičujem Rusije s tem ker to dela Izrael - oba delata narobe. Ampak govorim o odzivu Evropi/nas v obeh primerih. To ni whatabautizem - ne razumem, kaj tukaj ni jasno?
Zakaj bi bilo narobe pomagati Ukrajini, to je tako moralno zaželeno kot geopolitično pametno. Bolj kot pomagamo, boljše je za nas Evropejce. Zraven pa se lahko tudi trudimo, da spremenimo evropsko politiko do Izraela (pa še mnogih drugih držav). Ne razumem, kaj tukaj ni jasno?

Zakaj bi bilo narobe pomagati Ukrajini, to je tako moralno zaželeno kot geopolitično pametno. Bolj kot pomagamo, boljše je za nas Evropejce. Zraven pa se lahko tudi trudimo, da spremenimo evropsko politiko do Izraela (pa še mnogih drugih držav). Ne razumem, kaj tukaj ni jasno?
Ravno to je bistveno - ne gre za nobeno moralo, ampak samo za geopolitiko.
Potem naj nam pa naši politiki nehajo bučke prodajat...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: skrtuh ()

mancslo ::
Meni je pa fascinantno kako ti diktatorji hitro stopijo skupaj in pomagajo en drugemu. Kitajska naj bi v Iran poslala nek material za približno 800 raket kar je precej nevarno ne samo za Izrael ampak tudi za nas v Evropi. Kim se je dogovoril s Putinom da bodo tam pri njemu izdelovali te drone, kar pomeni neposredna grožnja tako Južni Koreji kot tudi Japonski. Še prej je Iran prodal tehnologijo in drone Rusiji, ki zdaj že skoraj 2 leti terorizira Ukrajino s temi droni in nič ni videti da bi napadi pojenjali.
To se mi zdi zanimivo predvsem ker tu na Zahodu za kaj takšnega potrebujemo leta in leta in se ne moremo dogovoriti in sprejeti nekaj podobnega ker vsak gleda za svoje interese in zvišano do drugih držav. Očitno na zahodu ne cenimo dovolj našega načina življenja da nismo sposobni narediti kompromisov in nismo sposobni sprejeti logičnih odločitev ki bi omogočala varnost celotni Evropi in tudi ostalim državam. Res prav sramotno, da tudi v tako resnih časih nismo sposobni stopiti skupaj, hitreje in se vse skupaj vleče in vleče.
Pri teh diktaturah je pa tako da če diktator dvigne telefon in se dogovori z drugim diktatorjem da bodo predali tehnologijo oziroma začeli prodajati orožje, je že naslednji dan vse na poti. To je kar velik problem sploh če je na drugi strani Kitajska ki proizvaja orožje in drone v neomejenih količinah.
Drugače bodo pa ti droni kar konkretno mešali štrene predvsem Južni Koreji in bi lahko Severna Koreja zdaj dejansko izpostavila nek deterrence ker so droni tako poceni da si jih tudi Severna Koreja lahko privošči. Poleg tega je pa Južna Koreja še izjemno majhna kar je še dodatni problem in bi dejansko lahko prišlo do hude škode v primeru večjega napada dronov.
Enako velja za Evropo, dobesedno nimamo obrambe za roj dronov. Zaenkrat se številke še gibljejo okoli 200 do 500 dronov v enem napadu, ko bo ta številka tam okoli 10k-20k na napad, bo to ogromen problem tudi za Evropo, če bi Rusi dejansko napovedali vojno Evropi.
Ja sej sam danske ritocmokce poglej. V času, ko smo se v EU začeli zavedati, da je Nato nateg in da rabimo svojo vojsko, oni spustijo američane na svoje ozemlje. D best stari...

AvtoR ::
Ravno to je bistveno - ne gre za nobeno moralo, ampak samo za geopolitiko.
Potem naj nam pa naši politiki nehajo bučke prodajat...
Geopolitika?
Dejstvo je da hoče bit rusija velesila, pa že zdavnaj ni več. Prehiteva jo tako Indija, kot Kitajska. To je pač real politika. Izgubili bodo še kakšno državo, ki je sedaj v njihovi interesni sferi. Rusi nimajo nič za ponudit, razen bede in revščine. To je njihova glavna težava, zato vsi bežijo od njih.

Potem pa razloži odziv Evrope/nas v primeru Ukrajine in v primeru Izraela - to ni whatabautisem, ker ničesar ne zagovarjam z napadom, ampak samo analiziram.
1. Mi smo izraelsko klanje že večkrat obsodili, ne vem kaj ti spremljaš...
2. Čisti whataboutism. Ampak te razumem, če že redno zagovarjaš tiste, ki vojni 2 leti niso smeli rečt "vojna", tiste, kjer se nasprotniki režima redno spotikajo skozi okna in tiste, ki še vedno ne znajo štet do tri. Jeba je to, se pa ne čudim.
Jaz trdim da, ker imamo dvojna merila, to pomeni da naš odziv ni odvisen od tega, ali je kdo okupiral tuje ozemlje ali ne, ali kdo pobija civiliste ali ne, ali ima kdo "naše vrednote" ali ne, ali je demokracija ali ne, ali spoštuje mednarodne norme ali ne - ampak gre samo za geopolitične igrice.
3. Preveč poenostavljaš, kar ti ne paše namerno spregledaš (točka 1), in potem iz tega potegneš svoj (napačni) zaključek. Ah, ta čudoviti svet pod plašnicami

Če to enostavno logiko sprejmeš, potem tudi enostavno razloži vse to dogajanje.
4. Bom za konec še jaz razložil eno logiko... Če bi bil ti sposoben človeške debate, ne bi rabil vsak teden novega nicka na forumu. Si eden izmed uničevalcev te teme, ki so sposobni ob gori argumentov še vedno zagovarjati svoj pravljični svet. Če to enostavno logiko sprejmeš, potem tudi enostavno razloži

Jaz čisto človeško in argumentirano debatiram. In kaj dobim v odgovor - whatabautism:
Jaz sem govoril o odzivu Evrope/nas...
1: Kdo so to mi - vi na forumu? Tudi jaz sem obsodil početje Izraela in Rusije. A potem ne smem debatirat. Govorim o odzivu Evrope.
2: To ni whatabautisem - daj preberi si definicijo. Je pa to tvoj čisti izgovor.
3: Glej točko 1. Če pa si mislil slučajno evropo - potem pa si poglej ukrepe evrope v enem in drugem primeru. Če je obsodba maksimalno kar zmoremo, potem nam gre pa res slabo. Mogoče obstaja bolj enostavna razlaga - ni problem kaj se počne, problem je kdo počne...
4: Ne vem zakaj je tema uničena. A ker nekdo ne misli ravno tako kot ti?
Geopolitika? Dejstvo je da hoče bit rusija velesila, pa že zdavnaj ni več. Prehiteva jo tako Indija, kot Kitajska. To je pač real politika. Izgubili bodo še kakšno državo, ki je sedaj v njihovi interesni sferi. Rusi nimajo nič za ponudit, razen bede in revščine. To je njihova glavna težava, zato vsi bežijo od njih.
Jaz sem govoril o odzivu Evrope/nas...
1. Mi smo izraelsko klanje že večkrat obsodili, ne vem kaj ti spremljaš...
2. Čisti whataboutism. Ampak te razumem, če že redno zagovarjaš tiste, ki vojni 2 leti niso smeli rečt "vojna", tiste, kjer se nasprotniki režima redno spotikajo skozi okna in tiste, ki še vedno ne znajo štet do tri. Jeba je to, se pa ne čudim.
3. Preveč poenostavljaš, kar ti ne paše namerno spregledaš (točka 1), in potem iz tega potegneš svoj (napačni) zaključek. Ah, ta čudoviti svet pod plašnicami
4. Bom za konec še jaz razložil eno logiko... Če bi bil ti sposoben človeške debate, ne bi rabil vsak teden novega nicka na forumu. Si eden izmed uničevalcev te teme, ki so sposobni ob gori argumentov še vedno zagovarjati svoj pravljični svet. Če to enostavno logiko sprejmeš, potem tudi enostavno razložizakaj se mi s tabo navadno niti ne da preveč diskutirat. Get a life, al pa vsaj službo.
1: Kdo so to mi - vi na forumu? Tudi jaz sem obsodil početje Izraela in Rusije. A potem ne smem debatirat. Govorim o odzivu Evrope.
2: To ni whatabautisem - daj preberi si definicijo. Je pa to tvoj čisti izgovor.
3: Glej točko 1. Če pa si mislil slučajno evropo - potem pa si poglej ukrepe evrope v enem in drugem primeru. Če je obsodba maksimalno kar zmoremo, potem nam gre pa res slabo. Mogoče obstaja bolj enostavna razlaga - ni problem kaj se počne, problem je kdo počne...
4: Ne vem zakaj je tema uničena. A ker nekdo ne misli ravno tako kot ti?
Zgodovina sprememb…

Mi, SLO. Država.
Uničevalci... Pojasni, zakaj rabiš vsak teden drug nick na forumu? Je to nek znak, kako trdno stojiš za svojimi besedami?
Uničevalci... Pojasni, zakaj rabiš vsak teden drug nick na forumu? Je to nek znak, kako trdno stojiš za svojimi besedami?

WhiteAngel ::

Mi, SLO. Država.
Uničevalci... Pojasni, zakaj rabiš vsak teden drug nick na forumu? Je to nek znak, kako trdno stojiš za svojimi besedami?![]()
Jaz ga ne rabim in trdno stojim za svojimi besedami - z argumenti. Pojasni zakaj ti na vsak način hočeš debato iztirit in se izmikaš za izgovori - mogoče zato, ker nimaš odgovora in ker je res kar trdim?
Zgodovina sprememb…

WhiteAngel je izjavil:
Evropa je obsodila Izrael. Pa Haag išče Bibija. Več držav je že priznalo Palestino. Morda te novice prepošlješ TASSu in RTju, da jih objavijo.
Še dobro da smo jih obsodili, ker to pomeni, da smo kul.
Zgodovina sprememb…

sir_mha ::
@skrtuh
Mal si se zaplezal v svoji "komparativni" študiji, zato ni mogoče smiselno debatirat s teboj. Če ne razumeš, kaj je Whataboutism, potem si preberi.
Vsekakor pa vabljen da odpreš svojo temo "Odzivi EU na svetovne krize", kjer boš lahko potem debatiral še o "odzivih" na krizo v Libiji, Sudanu, pa recimo ZDA, zakaj pa ne. Takih tem sicer ni veliko, zato srečno s privabljanjem sogovornikov. Če boš vsaj uspel definirat, kaj je to odziv konfederacije 27 držav, od Madžarske do Irske, se mogoče še sam vključim.
Mal si se zaplezal v svoji "komparativni" študiji, zato ni mogoče smiselno debatirat s teboj. Če ne razumeš, kaj je Whataboutism, potem si preberi.
Vsekakor pa vabljen da odpreš svojo temo "Odzivi EU na svetovne krize", kjer boš lahko potem debatiral še o "odzivih" na krizo v Libiji, Sudanu, pa recimo ZDA, zakaj pa ne. Takih tem sicer ni veliko, zato srečno s privabljanjem sogovornikov. Če boš vsaj uspel definirat, kaj je to odziv konfederacije 27 držav, od Madžarske do Irske, se mogoče še sam vključim.

Mi, SLO. Država.
Uničevalci... Pojasni, zakaj rabiš vsak teden drug nick na forumu? Je to nek znak, kako trdno stojiš za svojimi besedami?![]()
Jaz ga ne rabim in trdno stojim za svojimi besedami - z argumenti. Pojasni zakaj ti na vsak način hočeš debato iztirit in se izmikaš za izgovori - mogoče zato, ker nimaš odgovora in ker je res kar trdim?
Znan modus operandi. Lažeš, argumentov ne komentiraš, obesiš se na nekaj nepomembnega (in tu spet lažeš.) Fajn bodi, pa idi rajš delat kaj pametnega, debata ti ne gre.

@skrtuhČe ne razumeš, kaj je Whataboutism, potem si preberi.
Fino bi bilo, če bi vsaj argumentiral svoj izgovor, da bi vedeli, kje ga vidiš, kot sem to npr. jaz:
Potem pa razloži odziv Evrope/nas v primeru Ukrajine in v primeru Izraela - to ni whatabautisem, ker ničesar ne zagovarjam z napadom, ampak samo analiziram.
Ta primerjava razloži dogodke v Ukrajini - to je bistveno. Ne gre za kar neke nepovezane stvari...
Znan modus operandi. Lažeš, argumentov ne komentiraš, obesiš se na nekaj nepomembnega (in tu spet lažeš.) Fajn bodi, pa idi rajš delat kaj pametnega, debata ti ne gre.
Kje lažem - citiraj. Kaj je nepomembno - a to ti presojaš? Tvoj modus operandi je znan...
Zgodovina sprememb…

Windlass ::
https://www.threads.com/@anton_gerashch...
Ruski telegram kanali poročajo, da so izgubili še enega Su-25.
Ruski telegram kanali poročajo, da so izgubili še enega Su-25.

bm1973 ::
Napad na civiliste, čeprav jedrske znanstvenike, je teroristično dejanje.
Saj to non stop obtožujete Ruse...
Saj to non stop obtožujete Ruse...

JohnyQ_ ::

kow ::

bbbbbb2024 ::
https://www.threads.com/@anton_gerashch...
Ruski telegram kanali poročajo, da so izgubili še enega Su-25.![]()
Su-25 je avijon za podporo:
Sukhoi Su-25 @ Wikipedia
so ga skušali večkrat modernizirati. Vendar ga takega, moderniziranega, ni hotel nihče kupiti. Verjetno je problem v ceni na enoto.
Ta draga reč pa je Su-35:
Sukhoi Su-35 @ Wikipedia
Je pa Su-35 precej ovit v tančico problemov. Predvsem ima težave s pregrevanjem komponent, eden je strmoglavil 2021. Putina so dolgo na njegovih poteh spremljali starejši lovci Su-27, kar je tako povedno. Ampak zdaj ga menda vendarle spremljajo Su-35.
Je pa tako, da tudi Rusi ugotavljajo, da lahko Patrioti relativno zlahka sklatijo Su-35. Ideja je bila, da lahko Su-35 "pobegne" z manevriranjem. Bil je posnetek, kjer je en Su-35 ušel s poškodovano anteno (komaj-izstrelek je eksplodiral v bližini). Ukrajinci so povečali pavzo med dvema izstreljenima Patriot izstrelkoma. Medtem ko se Su-35 matra, da uide prvemu izstrelku, je izgubil toliko energije, da ga drugi izstrelek Patriot počaka za vogalom.
Su-34 pa sploh ne more uiti Patriotu. Gre se samo za to, če lahko odvrže bombe dovolj daleč stran, da lahko uide izven dosega Patriotov.

Windlass ::
Hvala za razlago ampak saj jaz drugače razumem da Su25 ni zdaleč tako prestižna tarča kot Su35. 
Ko jim bo zagustilo, bodo šli tudi tega uporabljat in takrat bo en manj (čeprav teh imajo pomojem res nešteto). Vseeno ti lahko kaj neprijetnega odvrže na glavo.
Saj nekaj časa se je govorilo, da bi dali tudi Ukrajincem Warthoge, ampak so v te vojni ročni proti-letalski sistemi tako ubikvitarni, da bi samo zgubljali ljudi in avijone.

Ko jim bo zagustilo, bodo šli tudi tega uporabljat in takrat bo en manj (čeprav teh imajo pomojem res nešteto). Vseeno ti lahko kaj neprijetnega odvrže na glavo.
Saj nekaj časa se je govorilo, da bi dali tudi Ukrajincem Warthoge, ampak so v te vojni ročni proti-letalski sistemi tako ubikvitarni, da bi samo zgubljali ljudi in avijone.

mtosev ::
o0o0o0o0o0 je izjavil:
Najmočnejša vojska na svetu
https://www.reddit.com/r/UkraineWarVide...
Res lepo

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013