» »

"Nov" energetsko učinkovit način kuhanja riža

"Nov" energetsko učinkovit način kuhanja riža

1
2
»

energetik ::

Marko40 je izjavil:

energetik je izjavil:

zee je izjavil:

15 minut na indukciji, zakurblas da zavre, nato zmanjsas na ~10 %, done.

Tudi mi tako, ko zavre na 1/9 ali celo 0,5/9 stopnjo indukcijo. Ne vem zakaj bi ugašal in zavijal v deko, če indukcija na 0,5/9 ne porabi skoraj nič, samo vzdržuje tistih 100°. Bi
Razmerje riž/vode = 1:2 in to je to, nič odlivanja.


V deko zavijaš zato da ti ni treba imati 20 minut indukcije na 1/9 + ventilator skupaj 240 W. V 20 minutah je to 80 Wh, kar za 86 % manjša poraba energije za skuhat riž (upoštevan liter vode za zavret, poraba je 93 Wh, namemesto 80 Wh + 93 Wh = 173 Wh). 86 % prihranek energije je velik prihranek in se ti, če si off grid ali kampiraš (ali tudi v vsakdanjem življenju) zelo splača da si vzameš 20 sekund in zadevo zaviješ v odejo. Drugač pa kuham tudi jaz tako da dam toliko vode kot jo riž spije in nič ne odlivam.
Sicer je povprečna poraba na ta manjši rinki na 0,5/9 po mojem še manjša od 240W, pa tudi če se skuri 80Wh imam pametnejše reči za počet kot zavijat riž v deko, da prihranim 0,8 centa 2x na teden, kolikor kuham riž. Isto prihraniš, če se zvečer tuširaš samo 10 sekund manj.

Kakšna potrata je potem šele kuhanje makaronov, kjer zliješ ene 2L vrele vode v odtok. Najbolje da se res namoči v mrzli vodi za par dni in poje mrzlo.

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

Sej ne vem, ali naj se smejem ali jokam.... ker svet po kovidu ni več enak... Ljudje so pa še bolj neumni, kot so bili prej :(
Riž JE POTREBNO namočiti čez noč v vodo, preden se ga skuha...
Res smo dosegli napredek, še malo ap bodo šolske počitnice za Luno.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Marko40 ::

Skuri 80 Wh, merjeno. To je za 3 ure napajanja prenosnega računalnika, ni to tako malo energije. Gre se za energetsko učinkovitost in 86 % prihranek energije pri kuhanju riža je ogromen prihranek. :P Zadeda je zelo prikladna za kampiranja in off the grid situacije, kjer električne energije ni na pretek.

Isto prihraniš, če se zvečer tuširaš samo 10 sekund manj.


30 sekund tuširanja, ne 10 sekund :P Ampak drži da je gretje sanitarne vode velik porabnik energije, zato se pa ne tuširaj predolgo :P

Kakšna potrata je potem šele kuhanje makaronov, kjer zliješ ene 2L vrele vode v odtok.


Odgovor je: še veliko hujša poraba. Pa ne mi rečt da to delaš? Zakaj bi rabil 2 litra vrele vode pri makaronih v odtok zlit? Jaz jo dam približno toliko kot jo makaroni spijejo, morda en kozarec več, nikakor pa ne rabiš 2 litra vrele vode v odtok zlivat.

dexterboy je izjavil:

Sej ne vem, ali naj se smejem ali jokam.... ker svet po kovidu ni več enak... Ljudje so pa še bolj neumni, kot so bili prej :(
Riž JE POTREBNO namočiti čez noč v vodo, preden se ga skuha...
Res smo dosegli napredek, še malo ap bodo šolske počitnice za Luno.


Ja eni ljudje so res neumni, recimo oni kar 2 litre vrele vode v odtok zlijejo pri kuhanju makaronov, jaz sem pameten in tega ne delam. Kakšna energetska potrata, popolnoma po nepotrebnem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marko40 ()

energetik ::

Skuri 80 Wh, merjeno. To je za 3 ure napajanja prenosnega računalnika, ni to tako malo energije. Gre se za energetsko učinkovitost in 86 % prihranek energije pri kuhanju riža je ogromen prihranek. :P Zadeda je zelo prikladna za kampiranja in off the grid situacije, kjer električne energije ni na pretek.
Am, npr. 2x 80Wh tedensko JE malo. Miniaturno. To ni ravno zadeva, pri kateri bi človek lahko kaj veliko šparal.
Drgač laptop mi kuri 20W 24/7, samo za potrebe shranjevanja vremenske postaje.

30 sekund tuširanja, ne 10 sekund :P Ampak drži da je gretje sanitarne vode velik porabnik energije, zato se pa ne tuširaj predolgo
Bo kar 10s. Tuširam se s 0,25L/s in 40st vodo, pa računaj.
Oziroma imaš prav, ker vodo greje TČ s SCOP=3, pride potem 30s za isto količino štroma.

Odgovor je: še veliko hujša poraba. Pa ne mi rečt da to delaš? Zakaj bi rabil 2 litra vrele vode pri makaronih v odtok zlit? Jaz jo dam približno toliko kot jo makaroni spijejo, morda en kozarec več, nikakor pa ne rabiš 2 litra vrele vode v odtok zlivat.
Ja, če skuham makarone za vse 4, gre blizu 1,5L vode.

Zgodovina sprememb…

Cange ::

Plutasta podloga je prektična. Logičen praktičen "izkoristek" bi se doseglo še s posodo, ki ima nakako rešeno izolacijo stranice. Kuha na baterije ima alternativo plin, ampak še prej se je potrebno vprašat zakaj ne kuhaš na sonce?

Marko40 ::

energetik je izjavil:

Skuri 80 Wh, merjeno. To je za 3 ure napajanja prenosnega računalnika, ni to tako malo energije. Gre se za energetsko učinkovitost in 86 % prihranek energije pri kuhanju riža je ogromen prihranek. :P Zadeda je zelo prikladna za kampiranja in off the grid situacije, kjer električne energije ni na pretek.
Am, npr. 2x 80Wh tedensko JE malo. Miniaturno. To ni ravno zadeva, pri kateri bi človek lahko kaj veliko šparal.
Drgač laptop mi kuri 20W 24/7, samo za potrebe shranjevanja vremenske postaje.

30 sekund tuširanja, ne 10 sekund :P Ampak drži da je gretje sanitarne vode velik porabnik energije, zato se pa ne tuširaj predolgo
Bo kar 10s. Tuširam se s 0,25L/s in 40st vodo, pa računaj.
Oziroma imaš prav, ker vodo greje TČ s SCOP=3, pride potem 30s za isto količino štroma.

Odgovor je: še veliko hujša poraba. Pa ne mi rečt da to delaš? Zakaj bi rabil 2 litra vrele vode pri makaronih v odtok zlit? Jaz jo dam približno toliko kot jo makaroni spijejo, morda en kozarec več, nikakor pa ne rabiš 2 litra vrele vode v odtok zlivat.
Ja, če skuham makarone za vse 4, gre blizu 1,5L vode.


1. 80 Wh je 80 Wh, to je 3 ure napajanja laptopa, v off the grid situaciji ali na kampiranju je to veliko, kar sem tudi omenil v prvem postu.

Oziroma imaš prav, ker vodo greje TČ s SCOP=3, pride potem 30s za isto količino štroma.

2.Kot si pravilno ugotovil pol na konc je res 30 sekund, ne 10 (sej ne da je zdej nevem kako bistveno haha :D)
3. Jaz tudi dam 1,5 litra vode, ampak dam toliko makaronov da spijejo skoraj vso (morda jo za en kozarec odlijem na koncu po kuhi). Ti pa si prej trdil da pri makaronih zliješ 2 litra vrele vode stran. Kakšna potrata, popolnoma nepotrebno.

Cange je izjavil:

Plutasta podloga je prektična. Logičen praktičen "izkoristek" bi se doseglo še s posodo, ki ima nakako rešeno izolacijo stranice. Kuha na baterije ima alternativo plin, ampak še prej se je potrebno vprašat zakaj ne kuhaš na sonce?


Ja te sončni kuhalniki mi za kampiranja zgledajo kar fanj zadeva, bo treba kakšnega izdelat. 8-) Sicer niso za vse stuacije, ker kdaj sonca ni (takrat uporabiš plinsko kartušo recimo), ampak še vseeno ne zgleda švoh zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marko40 ()

Cange ::

Ciljal sem na hišo, če je sonce kuhaš direktno čez sončne panele brez obremenitve baterije, drugače plin ali omrežje. Obremenjevat baterije za "bojler" se ne izide dobro.

111111111111 ::

Marko40 je izjavil:


Ja eni ljudje so res neumni, recimo oni kar 2 litre vrele vode v odtok zlijejo pri kuhanju makaronov, jaz sem pameten in tega ne delam. Kakšna energetska potrata, popolnoma po nepotrebnem.

Ko kuhaš makarone, v odtok vliješ primerno čistilo. Ko poliješ z 2 litroma vrele vode, prepucaš odtoke, skoraj do greznice in nimaš težav z zamašitvami.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

IL_DIAVOLO ::

Science!

Marko40 ::

111111111111 je izjavil:

Marko40 je izjavil:


Ja eni ljudje so res neumni, recimo oni kar 2 litre vrele vode v odtok zlijejo pri kuhanju makaronov, jaz sem pameten in tega ne delam. Kakšna energetska potrata, popolnoma po nepotrebnem.

Ko kuhaš makarone, v odtok vliješ primerno čistilo. Ko poliješ z 2 litroma vrele vode, prepucaš odtoke, skoraj do greznice in nimaš težav z zamašitvami.


Narobe si tole zastavil: velika večina ljudi ne da v odtoke nobenega čistila preden zlije notri 2 litra vrele vode od makaronov. Pa tudi če, ne rabiš tega početi vsakič ko kuhaš makarone (npr. 2x na teden), ampak največ 2x ali 1x na leto.

IL_DIAVOLO ::

Vrela voda je cistilo ;)

Science!

Marko40 ::

dexterboy je izjavil:

Sej ne vem, ali naj se smejem ali jokam.... ker svet po kovidu ni več enak... Ljudje so pa še bolj neumni, kot so bili prej :(
Riž JE POTREBNO namočiti čez noč v vodo, preden se ga skuha...
Res smo dosegli napredek, še malo ap bodo šolske počitnice za Luno.


Neumen si samo ti, ostali nismo. Riž lahko namočiš v vodo, brez da bi prej to vodo segreval na štedilniku in neracionalno trošil energijo (namočiš ga čez noč recimo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marko40 ()

blackbfm ::

Kaj kremasto pomeni skup zbito kot ilovica? Riz mora biti rahel in nelepljiv.


Riz mora bit tak kot v kitajski, kdo pa bolje ve od njih, lih prav lepljiv, da ga lahko jes s palckami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

koyotee ::

Za sticky rice rabiš dolgozrnatega z veliko glutena, drugače tudi kitajci ne delajo čudežev, pa kuhan je na sopari ne v vodi.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

blackbfm ::

Tut z vodo ga lahko naredis.. Saj lih zato je fajn ker kitajci ne delajo cudezev, ampak minimalistično, voda sol riz, brez kompliciranja z nekimi jusnimi osnovami itd

koyotee ::

Ne. Sticky rice is a different type of grain from other types of cooking rice. Steaming, not boiling it, is also crucial for creating its unique texture. You want to use long-grain Thai sticky rice (or Thai glutinous rice), which should be available at your local grocery store or Asian specialty market.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

blackbfm ::

Ja, ti ves bolj kaj imam jz v piskru.. Long grain iz lidla v zeleni embalazi, brez steaminga

Marko40 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Vrela voda je cistilo ;)

Science!


Čistila ne rabiš dvakrat na teden ko kuhaš makarone, ampak ga rabiš morda 2x na LETO. In vrela voda je bolj slabo čistilo za odtoke brez surfactantov ;) Science! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marko40 ()

c3p0 ::

Sticky rice občasno kupim v kaki azijski trgovini, gre za nekaj čisto druga. Če ga ne skuhaš prav, dobiš kepo lepila.

FTad ::

A ni že basmati riž dovolj gurmanski za malce bolj lepljiv občutek?

mitjau ::

koyotee je izjavil:

Za sticky rice rabiš dolgozrnatega z veliko glutena, drugače tudi kitajci ne delajo čudežev, pa kuhan je na sopari ne v vodi.

Upam, da si mislil ŠKROB, ker riž ni pšenica oz. pšenici podobno žito ki vsebuje gluten.
Riž NE vsebuje glutena.

svecka ::

sploh ne razumem kaj tole čarate z loncem. Azijci so že dolg pogruntal in imajo za to namenske kuhalnike riža. tudi jaz ga imam in z različnimi programi za vrste riža je vedno popolno.

Invictus ::

Tudi sam razmišljam o kuhalniku riža. Ker bi rad več hrane jedel iz voka, pa se mi ne da vedno pacati tistega riža...

DObesedno je želja, da si priporavim zelenjavo, meso, in riž za cel teden, tako da potem samo zmečem v vok in je to to.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tikitoki ::

Najboljse, da kupis zmrznjeno mesanico zelen jave za wok:)

matobeli ::

Še en glas za kuhalnik riža. lvl up

c3p0 ::

Najboljši so japonski, za silo pa je vsak za 20 EUR iz hoferja dober.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30868247 (20028) koyotee
»

Kuhalnik riža, izkušnje

Oddelek: Loža
439912 (8148) ttommy
»

Katero pečico kupiti?

Oddelek: Loža
3712401 (4934) Mare2
»

Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7628070 (25192) radmannsdorf
»

Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13136499 (31977) amigo_no1

Več podobnih tem