» »

kako krmiliti naprave preko pc-ja

kako krmiliti naprave preko pc-ja

Cuoresportivo ::

zanima me kako bi krmilil, npr: luči, tv,...itd preko pc-ja. s tem mislim vklop/izklop. nekaj sem našel, samo nisem ziher , da je to to. ZAdevo si lahko ogledate TUKAJ.

V conradu pride zadeva nekje 10.000 sit. če je to kar mislim, naj mi prosim nekdo odgovori oz če ima kdo kakšno drugo idejo za predlagat.
hvala že vnaprej.
lep pozdrav(best regards)

SaLLamoN ::

Zelo enostavna in poceni varianta ti je preko LPT porta. Na LPTju lahko dvigas pine na 1 in 0 oz. 5V ter 0V. Seveda moras najprej napisati mali programcek, ki bo to delal, nato pa se kaksno ploscico, da ti preko tranzistorjev vzigajo releje. Nekaj v tem smislu. Klasika. Upam, da ni pretezko. :)

enTelet ::

Odvisno kako kompleksno zelis stvar nardit. Tisto z LPTjem je zelo enostavna varjanta sam js se nebi špilu pa luči pa tvja gor daju, vsaj ne brez optokoplerjev... Js sem to naredu tako da sem vse skupi nataknu na com port, ker ga mam frej (na LPTju je printer skoz). No vglavnem na COMu mam kontrolercek, ki sprejema ukaze in jih pol obdeluje, recimo nardis par stikal za direkt na omrežje, seveda prek zascite (optokopler al pa rele) pol za TV priklucis gor IR lediko pa lahko s klikanjem przigas pa ugasas TV, menjas kanale, enkrat v zgodovini sem naredu tut vezje za ugasat pa przigat luc z daljincem, tak da lah s to lediko tut to pocnem... sam js mam to samo kot del ene bol kompleksne stavri ki ji pravim "room system".
James C. Maxwell rulz!

Cuoresportivo ::

torej ma zadeva omejitev, oz kakšna je največja moč oz voltaža, ki jo lahko preklopi. na elektroniko in elektriko se ne spoznam ravno profesionalno. kaj pa ona zadeva kaj sem jo navedel, ima ta optokontroler, oz bi bila primerna vsaj za majhne porabnike?
lep pozdrav(best regards)

msmiha ::

Na Elektro-nju imaš odprtih več tem v forumu, kot sta na primer tale in tale pa še tale. Upam da ti bo kaj pomagalo:P.

P.S. Gori je še bla neka tema, ko je blo tiskano vezje in vse narisano in opisano. Probaj jo najdit.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: msmiha ()

egomez ::

v decemberskem moj mikro 2002 je razloženo(rubrika sam svoj mojster ali nekaj podobnega), kako krmilit naprave(vklop/izklop) preko usb.

Cuoresportivo ::

vidim da zgornji link ni deloval, zato ga znova prilagam

link
lep pozdrav(best regards)

enTelet ::

LPT je narjen za komunikacijo. Njegovi noviji so signalni ne mocnostni, ne mors gor priklopt motorja, ker ga lahko skuris ce spusti velik tok al pa ce mu prpeles vlko napetost, racunalnik je ceu tak, napetosti nekje do 15V, mal zascite je, sam kaka faza bi bi ti nardila vlko zmesnjavo. zadeve se resuje z dodatnimi elementi, ki sprejemajo signale in glede na njih potem ravnajo z vlkimi tokovi in napetostmi, npr optokopler ma na eni strani niskonapetostni vhod, na drugi pa lah prikljucis motor, ki mora met svoje napajanje recimo iz vticnice. fora tu je da ni galvanskega stika med eno in drugo napravo. v optokoplerju je narjen stik s svetlobo. ko na vhod das mali signal, lucka v njem posveti na element obcutljiv na svetlobo ki takrat zacne prvejati. v bistvu je to stikalo sam da namest da pritisnes, posvetis:) podobn je rele, ki pa dobesedno nardi mehanski stik ko cez prva dva vhoda stece relativno majhen tok. dokler tok tece je tko kot ce bi tiscal tipko, ko pa ga prekines, se stikalo razklopi. to ni vgrajeno na LPTju, mors kupit in prav zvezat... to je pa ze druga:)
James C. Maxwell rulz!

Cuoresportivo ::

torej če sem prav razumel, to ni za naprave na 230 v ampak 12v. Te pa so v conradu itak narobe napisali, ker tam namreč piše da zadeva lahko služi za krmiljenje luči na odru v diskoteki,......da se jih da krmilit po nekem časovnem zaporedju, kar se nastavi v priloženem programu. Jaz sem si to razlagal, da ta naprava služi kot recimo naavadno stiklo, kiga da vmes med eno prekinjeno žico in eno neprekinjeno, torej da rabi zadeva 12 v recimo za preklop releja , kije na vezju. Razumljivo mi je da ne morš dat gor nekega ful porabnika, ampak nekaj z manjšo porabo. vidim, da je to kar zakomplicirana zadeva. sem mislil, da je ta modul , ki sem ga navedel prava rešitev.
lep pozdrav(best regards)

enTelet ::

je sej v tistem modulu so vse te stvari not, tak da ce zelis nabavit kr...
James C. Maxwell rulz!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garancija uvozenih komponent pri nas

Oddelek: Pomoč in nasveti
11954 (815) Tomay
»

Problem z žarnicami

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61008 (784) Mikron
»

kaksno žico za vcore mod?

Oddelek: Navijanje
341819 (1248) asus
»

Kateri pomnilnik?

Oddelek: Kaj kupiti
331559 (1124) tx-z
»

Solarne celice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
355764 (5175) Blisk

Več podobnih tem