» »

Solarne celice

Solarne celice

pe3c ::

Ce mi lahko kdo pomaga.

Gremo na morje, tam ne bo vira elektrike, ce ne bo muzike bomo znoreli.
Se bi dalo naredit vezje za koristenje soncne energije.

Prosim upostevajte, da se nisem nikoli v zivljenju naredil vezja.

Hvala, Jaka. :\

Brane2 ::

Paneli so kar dragi. Za take zadeve (odvisno od sonca in ozvočenja) rabiš soliden panel, ki te bo stal vsaj parsto EUR.

Pa seveda soliden akumulator, a ti so že cenejši. Recimo kak SIemensov panel moči cca 60W, ki pa IIRC tudi pokriva skoraj pol kvadratnega metra in stane 250-300 EUR.

V osnovni verziji rabiš torej panel, 12V akumulator, eno diodo za malo večje tokove in nekaj žice za povezavo.

pe3c ::

Kaj pa se tukaj kupim pa soncnih celic, to ni dovolj?

Jaka

Brane2 ::

Rabiš panel sončnih celic, ki ti bo pri dani osvetlitvi dal solidno moč. Par celic je premalo. No, odvisno kok močno ozvočenje rabiš in kakšen radio bi priklopil gor. Navedeno bi naj tako "čez palec" zadoščalo za napajanje povprečenga avtoradia na ne ravno največji moči, bolj ali manj čez cel dan. Seveda je odvisno tudi od osvetlitve. V oblačnih pogojih solarpaneli dajo od sebe samo delček moči, ki bi jo dali na poštenem soncu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pe3c ::

Zdaj si mi podrl vse upe :( .

Sem mislil, da za navaden autoradio in normalno glasnost to ni nikakrsen strosek, recimo 10K- 15K SIT.
Imas mogose kaksno resitev?

Hvala.

MadMax ::

Prisilno hlajena mašina od kakega novejšega (12V elektrika) Tomosovega dvokolesnika (APN 6...) in usmernik.
To je 50W agregat ;)

Ampak malo ga je slišat med delovanjem....:D
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Brane2 ::


Ampak malo ga je slišat med delovanjem....


Če prbijaš staro Mettalico, kar nekako pade v ambient... :D

Brane2 ::

Mogoče bi se dalo prepričat kak motor od motorne žage, da bi ti v povezavi z avtomobilskim alternatorjem periodično dofilal akumulator, samo to je očitno prekompliciran projekt zate.

Ne, razen solarpanelov ne vidim nobene druge rešitve. Razen seveda, če imaš tam štrom že napeljan. A potem ne bi razmišljal v to smer, upam... :D

Blisk ::

Za musko si s sabo vzam walkman.
za baterije akumulatorčke.
Za polnjenje akumulatorčkov, pa imaš polnilce na sončne celice, ki so dokaj poceni.
stvar rešena!

krneki0001 ::

Najdi kje kakega solexa(bicikl z motorjem) tist motor poveži z alternatorjem(dobiš za 5k al pa še manj na vsakem avtoodpadu) in ti bo dajalo ven 12V - 14,4V. Pazi pa da imaš s sabo 20l kanto mešance(bencin - dvotaktol(mešaš 32:1)).

LP
Nebivedu

pe3c ::

No fino, bom poskusil, vas obvestim kaj mi bo uspelo.

Hvala

pe3c ::

Kaj pa avtoradio na akumulatorcke, bi slo?

pe3c ::

Ce bi recimo kupil akumulator za katrco, pa bi ga polnil preko soncnih celic.
Zmorejo to? Ali je potreben se manjsi aku.?

Neandertalec ::

Si pomislil na tisti radio za afriske odrocne predele. Nekajkrat ga zavrtis, pa ti igra cel dan:D

pe3c ::

Ne nisem.
Bolj bi mi pasalo, ce bi lahko kaj uporabil kar ze imam:
avtoradio, zvocnike.

Brane2 ::


Ce bi recimo kupil akumulator za katrco, pa bi ga polnil preko soncnih celic.
Zmorejo to? Ali je potreben se manjsi aku.?


Pa saj to sem predlagal. vendar moraš imeti tako velike celice, da pokrijejo to, kar porabi radio preko dneva. Akumultaor je tam samo zato, da daje konstantno napetost, tako podnevi kot ponoči. še tako velik aku boš spraznil do konca (in s tem poškodoval) če ne boš imel zadosti velikih in močnih sončnih celic.

Tisto, kar podajajo kot moč solarnih celic v trgovini, je teoretična moč, ki je ti nikoli ne boš dosegel. Računaj z 1/3 tega. Če imaš torej 60W celice in je full sončen dan, računaj na 20W, kar pri 14V znese 1.4A. Ker je polnjenje samo 80% učinkovito, znese da boš za vsako uro, ko si polnil aku s tem tokom dobil eno uro časa, skozi katero ga boš lahko praznil s tokom 1A.

Velikost akumulatorja ti lahko da dalj časa igranja ponoči, ko ni napajanja iz celic, vendar potem tudi celice naslednji dan dalj časa polnijo akumulator, da "vrnejo kredit" iz prejšnje noči.
Če vzameš 55Ah aku, bi ta moral napajati radio skozi celo noč, vendar naslednji dan potrebuuje polnjenje.


Ker pa avtoradio zlahka potegne 2A in čez, ti ta sistem ne bo mogel ravno stalno in neprekinjeno napajati radia ki bi stalno nažigal na maximumu, bo pa dober za normalno poslušanje večji del dneva in zvečer. Če hočeš več, rabiš dve celici po 60W.

Mogoče boš spravil iz celice več moči, a sem raje računal s faktorjem varnosti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

krneki0001 ::

Tisto kar sem prej napisal (motorček od solexa in alternator pa akumulator) ti lahko prav pride za ponoči, ko bo motorček polnil akumulator, ki ti bo dajal stalno napetost, lahko pa to uporabljaš tudi podnevi.

LP
Nebivedu

Blisk ::

He he he tok mašinerije bo pelu s sabo na morje, da lahk fotra pa mamo doma pusti.

kolesar ::

Solarni sistem, ki bi ti gnal kak hud ojacevalec in se kako komponento bi te predrago stal.
Kakor pa razumem bi ti rad samo avtoradio nazigal in ne bi rad izpraznil avtomobilske baterije ze prvi dan.
Za tvoj problem je odlicna resitev manjsa solarna plosca s kablom za v avtomobilski cigaretni vzigalnik, ki jo ponuja Conrad za priblizno 12.000 SIT (se ne spomnim natancno..). Ta plosca naj bi polnila avtomobilsko baterijo, ker je pac dobro da je polna (oziroma v tvojem primeru - ker ni dobro da je prazna).
Poskusi! Najslabse kar se ti lahko zgodi je, da bo preslabo polnila in bos cez kak dan vseeno izpraznil baterijo - jo bos imel pa vsaj s cim napolniti...

pe3c ::

Ja ravno to hocem, saj ne bomo meli koncertov doli.
To sem nasel na Conradu, mislite da je to dobro?

Link

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

pe3c ::

Se opravicujem link ne dela,
bom dodal opis:
Technische Daten: Modulleistung max. 55 W (4 A) ˇ Systemspannung 12 V ˇ Ladespannung 13,8 V ˇ Eigenstromverbrauch ca. 3 mA
cena 9.90 EUR

QuickShot ::

To kar si opisal, je samo usmernk za enakomerno polnenje akumulatorjev s sončnimi celicami.
55 W sončne celice so okoli 100K SIT in še več.

lp

pe3c ::

kolesar,

kak pa naj to vse skupaj zvezem, da bo delovalo?
Namrec, vkolikor bi ta polnilec samo vezal na plus in minus, bi to vse skupaj delovalo, ali so potrebne se kaksne ozemljitve in podobno?

Hvala, Jaka

Brane2 ::

Če je to samo usmernik, potem še vedno rabiš solarne celice a ne ?

Poleg tega pri avtomobilskem akumulatorju ni panike za polnilni tok, saj ga en ubogi blok od 60W ne more uničiti.

Tista stvar (usmernik z regulacijo) je mogoče uporabna za stvari, ki jih dolgo puščaš nenadzorovane (planinske koče itd).

kolesar ::

Sem poskusil najti tisto zadevico na spletnih straneh Conrada oziroma Tehnika.net, vendar je ponudba tam obupno okrnjena..

Ce si iz Ljubljane, najbolje da se sprehodis (odkolesaris:) do BTC-Hala D in v Conradu pogledas, oziroma narocis. V prodajalni se nahaja nasproti blagajne (gledano z vhoda takoj na levih policah). Zadevica je modra plosca z rumeno plasticno obrobo velikosti racunalniske tipkovnice.

Glede povezovanja: ti samo zvezi in je. Usmernika za tvojo rabo nima smisla kupovat... V vednost: soncne celice za gospodinjsko rabo v kocah, vikendih... morajo biti vecje in so zato drazje, za resnejso (vsakdanjo dolgoletno) rabo potrebujes tudi poseben akumulator, ki dovoljuje globoko praznjenje (brez hujsih posledic) in nenadne obremenitve. Tudi tak akumulator je drazji od avtomobilskega. K taki opremi pa nujno spada tudi usmernik, ki skrbi, da se akumulator ne prenapolni, usmerja tok k porabnikom, ko je to mogoce direktno iz plosc, ohranja poln akumulator, skbi da ne pride do polnjenja s premocnim tokom itd., vse to boljsi izdelki opravljajo se glede na temperaturo okolice itd.....zato je pametno imeti dober usmernik in zato dober usmernik precej stane.

AMPAK: Ti rabis samo eno manjso 12V ploscico in kabel na akumulator. Ce si zagrizen, pa si lahko nabavis se cenen mini-usmernik (cca 5000 SIT - narisano kako povezes - nobena umetnost) , ki bo posredoval med akumulatorjem in radiem. V enem tednu pa akumulatorja itak ne bos toliko zjebal, da ti nebi vec delal. V najslabsem primeru bo plosca presibka in bos preklinjal vsak oblak......pa lep dopust :-)

Brane2 ::

Plošča velikosti računalniške tipkovnice... :\
Kakšno moč ima lahko tak panel ? Če vemo, da sonce sije vekvatorskih puščavah z močjo približno 1kW/m2, da lahki pri takih celicah računamo (pri dražjih modelih) na dejanjski izkoristek 10% svetlobne moči.
ČE nadalje upoštevamo, da je dejanjska sončna moč pri nas manjša in da je povprečna moč del najvišje dosežene (sonce ne sije vedno tako kot opoldne in panel ni vedno usmerjen natanko v sonce), potem lahko moč takega panela tudi ocenimo.

Ne vem. Hudo sem skeptičen do tega. Če kupuješ take stvari, moraš nekaj vedeti o kakovosti. Drugače mečeš denar stran.

Za avtoradio rabiš 2-3A za solidno glasnost. To pomeni, da rabiš tok polnjenja vsaj 6A, da lahko to porabo pokriješ tudi ponoči, ko ni sonca. To pa pomeni še več panelov, kot v mojem prvem postu. Muslu sem, da bi zaradi bolečih stroškov lahko spustil toliko, daq bi zadoščal že en 60W panel...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kolesar ::

Mogoce malo bolj optimisticno dejstvo:

Meni mini-ploscica velikosti skatlice od cigaret na soncu mirno goni kaseto v walkmanu, ki preko pasivnih malih zvocnikov svira dovolj naglas, da mi ni dolgcas ko na morju pripravljam kosilo...:)
Ker pa nimam akumulatorja (vezano direkt), mi vsak oblak zadevo ustavi.:(

Ker je tista plosca cca. 10xvecja bi mogoce celo slo, saj avtoradio ne bi smel biti toliko bolj potraten....ali pac? Sploh pa bo imel fantina vmes se akumulator, ki ga bo polnil tudi ko ne bo paral uses sosedom...

pe3c ::

Kolesar,

v Ljubljano mi ne bo treba, ker imam blizje V Graz. V Ljubljani stane ta stvar 11000 SIT, v Avstriji pa samo 7000 SIT opazna razlika. Tako, da si lahko za tak denar se kupim aku.
Mislim, da bo spilalo.
Kaj pa mislite, bi se splacalo se kupit zadevo, ki bi mi kazala koliko je prazen akumulator?

Hvala,
Jaka Pe3c.

QuickShot ::

Naj samo povem, da te celice dajo ven 0,13 A, radio pa porabi okoli 2 A, zato ti priporočam, da si kupiš akumulator za vsaj 60 Ah in ga napolniš preden se odpraviš na morje.

pe3c ::

QuickShot,

kaj poznas mogoce, kaksno drugo resitev. Kaj mocnejsega?

Jaka

QuickShot ::

Hja, sej z akumulatorjem (60 Ah) maš 30 ur poslušanja muzike, s celicami pa pridobiš kake 3 ure.
Lahko pa si seveda kupiš močnejše celice (vsaj 50 W), ki bodo dale ven več toka kot ga radio porabi, samo take celice so drage (v slovenskem conradu so 50 W celice čez 100 K SIT).
Mogoče je v tujini malo ceneje. Te celice imajo življenjsko dobo 20 - 30 let.

lp

Brane2 ::

Ko sem bil v Nemčiji na sejmu (par let nazaj), sem med španciranjem po štacunah videl SIemensove solarpanele moči 60W za 550 DM.

Kje jih dobiti pri nas ? Siemens v Sloveniji nima maloprodaje, sodelujejo pa z mnogimi firmami, ki ti bodo prodale tudi tak panel. Ena od teh bi lahko bila denimo IC Elektronika...

Conradove robe bi se izogibal v širokem loku. Tako zaradi cene kot kakovosti.

pe3c ::

Zakaj pa?

Brane2 ::

Zato, ker so solarpaneli resne in prdvsem drage zadeve. Če ga že plačaš, verjetno hočeš vedeti odkod podatek o moči panela. Mislim, a ga podaja prizvajalec ali si ga je zmislil trgovec glede na velikost panela. Tudi če ga podaja proizvajalec, te verjetno zanima a so do tega prišli skozi resen test ali jo podajajo tako kot tajvanci moč zvočnikov.:D

Nenazadnje, je več vrst solarnih celic. IIRC so monokristalne najboljše(najvišji izkoristek), vendar so najdražje, pa še starajo se. Po drugi strani pa folk, ki jih montira pravi da so podatki o staranju bolj tko. Baje sistemi, ki so postavljeni 25 let nazaj še vedno delajo z 90% zmogljivosti novih.

Polikristalne celice itd so bistveno cenejše, vendar tudi imajo bistveno slabši izkoristek. Če torej vidiš v štacuni dva panela enake velikosti, pa je eden bistveno dražji od drugega, je lahko razlika na račun tehnologije. Itd itd. Skratka, pri teh zadevah se ne splača kupovati kar nekaj, ker boš nezadovoljen in boš zadevo zabrisal stran. Tudi če je 2x cenejša je še vedno predraga, če ne dela.

Polikristalne celice boš spoznal po tem, da imajo marmornato strukturo- niso lepo enobarvne- ni pa to nujno zanesljiv znak. Obvezno pred nakupom poglehj na website proizvajalcain primerjaj z ostalimi...

Sicer je sedaj za to sezono verjetno ža prepozno za pripravo vsega in nakup, boš pa vedel za naslednjo...

To je tko, bolj iz glave. Nisem maher za tovrstne zadeve, imel sem komajkaj izkušenj z njimi. Mogoče bi kaka bolj izkušena glava tu vedla povedat več...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

madmitch ::

Glede na to, da greš na Jadran (predvidevam na otok), si morda pomislil na vetrnico?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Blisk ::

Maš še eno dobro alternativo.
vzameš mali generator, ga zmontiraš zadi na bicikl in ko se akumulator sprazni, se usedeš na bicikl in goniš tok dolgo da se nafila.
:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

fotovoltaika, solarni paneli kje jih dobit ugodno ?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2510382 (5696) BigWhale
»

Kapaciteta akumulatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
759555 (8282) madog
»

sončne celice, fotovoltaika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162186 (1636) Rikotech
»

elektrika v stanovanjskem vikendu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4412949 (12021) Bias
»

home made klima+ napajanje s sončnimi celicami. (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6011818 (8244) energetik

Več podobnih tem