» »

Nemško Ustavno sodišče: Vsesplošno vohunjenje na mednarodnih vodih neustavno

Nemško Ustavno sodišče: Vsesplošno vohunjenje na mednarodnih vodih neustavno

Spiegel Online - V začetku leta 2018 je skupina novinarjev in aktivistov za človekove pravice vložila pritožbo na nemško ustavno sodišče, s katero je želela spodbiti veljavnost zakonskega določila, ki je nemški tajni službi BND (Bundesnachrichtendienst) omogočala prisluškovanje tujim novinarjem. Zakon o BND je namreč nemški tajni službi dovoljeval ne samo prestrezanje telekomunikacij znotraj Nemčije in pri povezavah med Nemčijo in tujino, pač pa tudi prisluškovanje tujcem na tujem ozemlju. Za slednje primere pa po mnenju BND ustavne pravice, ki jih imajo nemški državljani niso veljale, zato so obveščevalci elektronsko pošto, tekstovna sporočila in telefonske klice lahko začeli nadzorovati brez utemeljenega suma ter tudi brez sodne odredbe.

Tožniki so v tožbi trdili, da bi to ogrozilo obstoj mednarodnega preiskovalnega novinarstva, saj bi onemogočilo zaupanje med novinarji in njihovimi viri, ter okrnilo uredniško integriteto. Pritožniki so tudi izpostavili, da bi v primeru mednarodnega sodelovanja novinarjev tajna služba BND lahko posredno nadzorovala tudi nemške novinarje.

V začetku letošnjega leta je nemško ustavno sodišče opravilo dvodnevno ustno javno obravnavo primera, kar se zgodi zelo redko, saj se nemško ustavno sodišče za to odloči le, ko gre za pomembna družbena vprašanja.

Zdaj pa je nemško ustavno sodišče presodilo, da je nadzor tujih državljanov s strani BND v sedanji obliki neustaven. Sodišče je ob tem izpostavilo, da svoboda tiska in tajnost telekomunikacij niso zgolj "temeljne nemške pravice", pač pa da te pravice veljajo tudi za tujce. Tako so izrecno zapisali, da "pravica do obrambe pred telekomunikacijskim nadzorom" velja tudi na tujce.

Nadalje so zapisali, da so po njihovem mnenju pooblastila BND v zvezi z internetnim nadzorom preobsežna, da "niso omejena za dovolj posebne namene", da niso strukturirana tako, bi bil nad njihovim izvajanjem mogoče ustrezen nadzor ter opozorili na pomanjkanje "zaščitnih ukrepov, na primer za zaščito novinarjev ali odvetnikov". Prav tako so mnenja, da je potrebno strožje urediti izmenjavo informacij pridobljenih s pomočjo telekomunikacijskega nadzora med BND in tujimi tajnimi službami ter razširiti neodvisen nadzor nad BND.

Zakon o BND iz leta 2016 (v veljavo je stopil leta 2017) bo zato potrebno spremeniti, nemška zvezna vlada pa ima za to čas do konca leta 2021, po mnenju nemškega ustavnega sodišča pa internetni nadzor s strani BND sam po sebi ni protiustaven, je pa pri njegovi zasnovi potrebno upoštevati ustavne omejitve na katere so opozorili.

9 komentarjev

FireSnake ::

Rusija se je zmožna izolirati.
EU bi tudi morala poskušati kaj podobnega.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Looooooka ::

Kaj ti pomaga izolacija, če Nemčija nemškim organom dovoli, da vohunijo za državljani Slovenije...V SLOVENIJI.
Lahko so kršili naše zakone pa se jim pač gladko jebalo, ko so bili enkrat na varnem v Nemčiji, kjer po možnosti velja zakon o neizročevanju teh vohunov Sloveniji.
Se pravi, da si bil lahko kljub temu, da so pri pridobivanju dokazov, kršili zakone v Sloveniji, v Nemčiji na podlagih teh dokazov obsojen.
Tragikomično glede na to, da smo kao v EU in da je Nemčija ena izmed glavnih članic.
Če se gremo EU bi bilo edino smiselno to, da pridobijo dovoljenje na nivoju EU, od neke komisije, ki jo mora izvoliti večina članic, če ne si lahko vse zakone vtaknemo v rit, ker več kot očitno ne veljajo, ko se "ta velkim" tako sprdne.

poweroff ::

Link na sodbo:
https://www.bundesverfassungsgericht.de...

Drugače so pa rekli da je prisluškovanje tujcem na tujem ozemlju neustavno. Hvala za bralno razumevanje, ane.
sudo poweroff

zasekamroz ::

kdaj se bo kaznovalo odgovorne

Looooooka ::

poweroff je izjavil:

Link na sodbo:
https://www.bundesverfassungsgericht.de...

Drugače so pa rekli da je prisluškovanje tujcem na tujem ozemlju neustavno. Hvala za bralno razumevanje, ane.

Jaz sem govoril o stanjubpred razsodbo, ki pa ocitno samo dokazuje, da so EU zakoni irelevantni glede na to, da se lahko vsaka drzava odloci, da jih bo na podlagi lastne zakonodaje krsila in ocitno ne samo na svojem ozemlju ampak kar povsod.

poweroff ::

Aha, ok. Ampak seveda, EU zakoni niso zato, da ščitijo pravice običajnih ljudi. Kaj si pa mislil? 8-)
sudo poweroff

Zimonem ::

Pa je zadeva kaj vezana na cryptoAG , kjer je imela nemška obveščevalna eno ključnih vlog ali gre le za varovalko pred Kitajci?

carota ::

Kot da jim je mar za novinarje ipd. Ko Assange umira v zaporu ker je razkrival nečednosti pa se vsi v stran ozirajo ...

boldleaf ::

FireSnake je izjavil:

Rusija se je zmožna izolirati.
EU bi tudi morala poskušati kaj podobnega.


Tole. Pa vnaprej poskrbeti za izolacijo pred skodljivimi vplivi amerikanizacije, primarno dostopa do googlovih (tudi clouda, naj EU denar ostane v EU) in facebookovih domen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemški obveščevalci ujezili Avstrijce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4413625 (10048) PaX_MaN
»

Nemški informacijski pooblaščenec pregledal BND, slovenski še vedno nič

Oddelek: Novice / NWO
228495 (6532) Ribič
»

Nemška obveščevalna služba tesno sodelovala z NSA

Oddelek: Novice / NWO
3712809 (10644) poweroff
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125918 (21595) PaX_MaN
»

Podrobnosti o razveljavitvi obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji

Oddelek: Novice / Zasebnost
87837 (7235) Markoff

Več podobnih tem