» »

Robot Spot dobil programsko posodobitev 2.0, pomaga med pandemijo

Robot Spot dobil programsko posodobitev 2.0, pomaga med pandemijo

IEEE Spectrum - V Boston Dynamicsu so za svojega štirinožnega robota Spota pripravili programsko posodobitev na verzijo 2.0, ki izboljša gibanje, orientacijo in rabo tovora. Rumeni pasji stroj je obenem pričel na več mestih pomagati v boju z boleznijo covid-19.

Robotski pes Piki (Spot) je lansko jesen počasi zakorakal iz laboratorija in prišel v roke nekaterih izbrancev, ki z njim počno produktivne, pa tudi malo manj produktivne reči. Z izbruhom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 so roboti dobili svojo veliko priložnost in s Spotom je podobno. Kot pove ime, se firma Boston Dynamics nahaja v enem od žarišč pandemije v ZDA in bostonska bolnišnica Brigham and Women's Hospital je bila prva, ki je zaprosila za njihovo pomoč. Inženirji so na robota namestili Ipad in komunikacijske naprave ter ga poslali "na fronto". Zdravniki so ga sprva uporabljali za brezkontaktno sporazumevanje s pacienti, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, trenutno pa potekajo tudi eksperimenti z merjenjem telesnih znakov, kot sta temperatura in količina kisika v krvi, na daljavo. Prijem je v ZDA še posebej uporaben zaradi tega, ker pogosto prihaja do pomanjkanja medicinske zaščitne opreme, ki je robot seveda ne potrebuje. Po drugi plati so v Singapurju rumene pse poslali na svež zrak: v enem tamkajšnjih parkov s kamerami testno preverjajo gostoto prisotnih sprehajalcev in jih z zvočnikom na plečih opozarjajo na vzdrževanje razdalje. Trenutno še imajo človeškega spremljevalca, če pa bo eksperiment uspešen, bodo naokrog morda kolovratili čisto sami.


Pred dnevi so v Boston Dynamicsu Pikijevo programje tudi posodobili na verzijo 2.0, čemur pa ni botrovala pandemija, temveč izkušnje dozdajšnjih uporabnikov, posebno še na gradbiščih, ki jih psički pregledujejo. Odslej se bolje znajdejo na spolzkem terenu, kot je zglajen beton, predvsem pa pri uravnotežanju ne opletajo več z nogami, kar ni priporočljivo, če je v bližini steklo ali gradbeno orodje. 2.0 jim končno tudi omogoča, da stopnice prepoznajo kot stopnice in ne zgolj posebno vrsto hriba, kar je izboljšalo mobilnost na stopniščih. Posodobljen vmesnik za orientacijo po novem upravljalcu robota omogoča, da preprosto s točko na karti določi, kam naj gre, medtem ko je moral predtem začrtati tudi približno pot. Še vedno pa programje ne omogoča (brez hekanja), da bi Spot čisto sam zakorakal v neznano in pred rabo na nekem območju ga mora po njem najprej "za roko" popeljati njegov varuh, da si izriše karto. Zadnji del posodobitve se tiče enostavnejše integracije uporabnega tovora; tako bo Piki na primer samodejno vedel, kaj naj počne, če mu na hrbet pritrdimo kamero, kar bo poenostavilo rabo predvsem tistim brez znanja robotike.

V Boston Dynamicsu so ob robu tega navrgli, da se lahko še letos nadejamo komercialne inačice roke za grabljenje nič hudega slutečih objektov v okolici. Še vedno pa nočejo povedati, koliko jih robot stane in kolikšna bo okvirno cena, ko bo na voljo za vse, saj si jo še vedno mukoma prizadevajo znižati.

5 komentarjev

bluefish ::

Kitajci medtem že kopirajo: http://www.unitree.cc/e/action/ShowInfo...

vostok_1 ::

To se nam bo še maščevalo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

matobeli ::

se nam je že, pikija sam mal še spedenajo:



Za vostoka je pa un robotek iz Westworld kot nalašč.
Disperse, disperse, disperse...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

blay44 ::

:D
Hitri pa so. Kakor je en reku "fake eksperti".

bluefish ::

https://www.theverge.com/21292684/bosto...

Zdaj tudi uradno naprodaj za 74.500 dolarjev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boston Dynamics pokazal nova robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
249646 (5045) starboi
»

Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205278 (4005) vostok_1
»

Boston Dynamics pokazal novega robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
216679 (4102) Andrejpan
»

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196702 (3772) Qcube
»

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75888 (4776) D3m0r4l1z3d

Več podobnih tem